Základní deska napájená z autobaterie připojené zároveň na nabíječku

dustin

V inzerátu je jasně napsáno buck... step down...

Aha, trochu mi svítá... ale to je jenom buck regulátor. Žeby naproti na druhém chladiči byl boost?

Sorry neumím číst, píšou step-down regulator. Naproti bude jenom schottky dioda. 300W není správný údaj, ten šváb má až 40V vstup a až 8A dovolený proud výstupem měniče. Nemá ani buzení spodního FETu pro synchronní usměrnění, proto tipuju jenom diodu klasicky opřenou o zem. Řekl bych že tam nebude mnoho součástek pro odrušení.

Ještě jednou se k tomu vrátím:

https://diskuse.elektrika.cz/index.php/topic,16984.0.html

Teprve jsem se podíval - hodně zajímavé čtení, díky.

A taky jsem zkusil najít baterky "údržbové" = u kterých si člověk může hlídat elektrolyt. Kdo hledá, najde. Autobaterky se špuntama do článků dělá třeba Yuasa nebo Exide. Exide mě překvapil modelovou řadou "start-stop", která je údajně odolnější vůči pravidelnému cyklování, provozu při nižším stavu nabití apod. A narazil jsem i na nějaké echtovní staniční články - mňam, ale ta cena...

MaLaMuT

hodně zajímavé čtení, díky

Jo a nezlob se, že jsem prve tak vyjel.
Ty fakt víš, rozumíš těm věcem alespoň hrubě teoreticky (na rozdíl ode mě), ale právě proto jsi schopný něco plácnout.
Já bych si měl dávat pozor, abych neprudil a ty, abys radil jen to, co máš vyzkoušené  ;D

Jo a nezlob se, že jsem prve tak vyjel.
V poho, však proto sem lezu - je tu spousta lidí, kteří mě s gustem zkorigujou, když plácám nesmysly. Děkuju.

Radovan.

Taky jsem snad v minulém století viděl borce, který nabíjel SLA baterku čímsi "na koleně" a pěkně se mu nafoukla. (neměla ventilek?)

jednou mi takhle u baterky za pár měsíců pěkně ohnila vnější svorka (už si nepamatuju která).
Plusovou to žere víc. Nafouklé akumulátory jsem viděl před pár lety na přímo v náklaďáku, na cestě se zbláznil alternátor a místo osmadvaceti voltů do nich pral osmatřicet. Nedala na nich udržet ruka, ale alektronika v autě kupodivu přežila všechna. Na rozdíl od těch baterek, druhý den už z nich nevylezl ani volt - zkroucené oloupané desky v článcích, z elektrolytu bahno.