Taky přispěju svou troškou do mlýna. V brněnském Honeywellu jsem pracoval 6 let a odešel jsem 3 roky nazad. Určitě mi nepřijde, že to tam bylo totální peklo, jak se to tu někteří snaží popsat (neříkám, že lžou, třeba jen měli jinou zkušenost), ale ten zhoršující se trend byl nepřehlédnutelný.
Jako jasná pozitiva vnímám skvělého šéfa a mnoho fajn kolegů. Šéf nebyl z těch, co tleskali všem těm procesním blbostem, naopak se nás od toho snažil všemožně odstiňovat. Když se třeba začlo strašit s 5S, on vyjednal, že on teda bude mít ten uklizený a vyfocený stůl, jak bylo předepsáno, ale po nikom z jeho podřízených se to chtít nebude. Nebylo to udržitelné věčně, ale dělal pro to maximum. Na kolegy jsem měl taky víceméně štěstí, ale i slepý by si povšiml, že ti fakt dobří (profesně i lidsky) nevydrželi dlouho, zatímco ti "nedobří" tam doslova zakořenili. Vědí, že nemusí nic moc vědět ani umět ani pracovat, stačí když si splní všechny ty procesní povinnosti a pak se mohou u kafíčka chlubit, jak minulý týden na práci ani nesáhli, protože potřebovali zařídit něco na baráku, a nikdo si ničeho nevšiml. Když jsem tam byl svůj první den v práci, při cestě domů jsem se bavil v autobuse s kolegou, který mi říkal: "Až to tu zavřou, snaž si sehnat práci co nejdřív - dřív, než se po Brně rozkřikne, že z Honeywellu odcházejí jen samí lempli." Přišlo mi to jako nadsázka, později už méně.
No a negativa - krom těch výše zmíněných... tak je to samozřejmě korporát. Kdo jde do velké firmy (100k+ zaměstnanců), nemůže (až na výjimky) čekat osobní přístup, pravidla šitá na míru, volnost, rovnost, bratrství. Spoustu času strávíte na meetingách, vyjednáváním si výjimek, abyste si mohli na notebook nainstalovat SW, který k práci potřebujete, absolvováním zcela zbytečných a někdy až absurdních školení a dalšími procesními zbytečnostmi, které sice managementu přijdou jako úžasné (asi), ale v 99% opravdu jen zdržují. Na druhou stranu nikdo po vás nešlape, aby práce byla hotová, mnohdy se ani moc neskrývalo, že práce na projektu je až na druhé příčce priorit.
Suma sumárum, já bych tu práci rozhodně nedoporučil, zejména pro člověka, co chce získat i nějakou užitečnou praxi. Na druhou stranu pro lehce až středně podprůměrného programátora (o ostatních pozicích nemohu mluvit), který neřeší sebezdokonalování, chce se jen někam zašít, je to chlebodárce ideální, protože vás za to, že neumíte programovat, nejspíš nikdy nevyhodí.