– A to omezování nabíjení s každým cyklem se mi taky nezdá, spíš mám pocit, že to odpovídatel spletl s tím, že s každým cyklem dochází k určité degradaci baterie (a využitelné kapacity) – dochází k "přibližování konců "Volt coloumbobé charakteristiky) po ose náboje – s každým dalším vybitím a nabitím se dostáhne kritické horní a dolní napětí po menším množstí náboje – Tím také klesá dostupná kapacita (náboj) při stejném rozpětí 4.2–3.3V
Opravdu to v těch řídicích elektronikách je, technické detaily opravdu neznám, ale důslekem je, že ke "staré" elektronice, když zapojíte úplně nové články, tak je elektronika nechá nabít jen na hodnotu, kterou už si pamatuje. Nezkoumal jsem to hlouběji, na problematiku jsem narazil v době, kdy na trhu existovaly firmy, které repasovaly baterie do notebooků (v té době NiMH, dříve, kdysi dávno, i NiCd), kde stačilo jen vyměnit články za čerstvé, cca stejné kapacity a stejného typu. U lithiových to už nešlo, musel se buďto resetovat právě ten obvod, co bývá na pevno v baterii článků, nebo vyměnit za nový (některé snad resetovat nešlo, či co).
V pozdějších dobách už to bylo k dispozici softwarově, některé notebooky i telefony (android) měly rekalibrační funkce, kdy se přístroj nechal na dobíječce X hodin, byl řízeně vybíjen a nabíjen, a elektronika se znovu naučila přesnou hodnotu toho limitu. Nebo např. telefony Sony mají funkci šetření opotřebení baterie, kdy se dá softwarově omezit limit dobíjení asi na 90 % (z aktuální kapacity, která neustále klesá), čímž zajišťuji pomalejší degradaci.
Ale jak jsem psal, jsem fakt laik, jsou to střípky z mé zkušenosti, budu rád, když to někdo doplní víc, než že je to kravina. Je také možné, že dnes existuje víc typů ochran, je možné, že jinak se to řeší tam, kde se předpokládají změny klimatických podmínek a jinak tam, kde je stabilní prostředí. Co já vím. Za mě bylo důležité sdělit, že lithiové akumulátory se prakticky nepoužívají tak, jako dobíjecí monočlánky AA, AAA, ..., nejen kvůli úplně jinému jmenovitému napětí, ale právě i kvůli složitosti řešení dobíjení a bezpečnosti.