Šetrnější zápis 10 GB na flash rychlostí 1 MB/s nebo 100 MB/s

usb-block

Zajímalo by mě, který ze způsobů velkého množství dat (třeba 2GB, 10GB a nebo hypoteticky 500 GB-[by se musela 10xpřepsat]) na flashku je:
1. šetrnější k její životnosti (jestli stejné množství dat zapisované pomalu a rychle má vliv)
2. spotřebuje méně energie  (trochu diskutabilní, pokud se neodstíní vliv déle běžícího zařízení, které zapisuje, ale pro jistotu to brát tak, že se měří dodaná energie do flashky pouze)

Tedy jestli budu zapisovat na ní rychlostí downloadu (1MB/s ,spíš 0.8MB/s) nebo maximálkou (120MB/s), když data budou připravená.

Jak se na flashku zapisují data při stahování? Myslím tím jak velké bloky dat se zapisují? Která vrstva OS-aplikace to má v gesci? Záleží jestli je to wget, či IE, Chrome?
« Poslední změna: 08. 11. 2017, 14:53:49 od Petr Krčmář »

Re:Šetrnější zápis 10 GB na flash rychlostí 1 MB/s nebo 100 MB/s
« Odpověď #1 kdy: 08. 11. 2017, 15:30:32 »
Já myslím že na tom nezáleží a pokud přecijen ano, bude to marginální. Hlavně po stažení to už nikam nekopírujte, kdyžtak  jen přesouvejte v rámci jednoho disku.
SSD disk odepsat moc častým zápisem  se běžně podaří jen když dělá nějakou vyrovnávací cache, tedy zapisuje se skoro pnou rychlostí 27/7.  Při běžném se na nich pravděpodobně pokazí dříve něco jiného, než se vyčerpá povolné množství zápisů.

Kam by jste ale data ukládal v mezičase během stahování? Na běžný disk?

borekz

• 493
    • Zobrazit profil
« Odpověď #2 kdy: 08. 11. 2017, 16:18:00 »
Při vysoké rychlosti se to bude přehřívat a při nízké bych se bál, že bude jen sektor zapsán vícekrát. Kdyby to šlo, tak asi "impulsně" v dávkách.

« Odpověď #3 kdy: 08. 11. 2017, 16:31:57 »
Při vysoké rychlosti se to bude přehřívat a při nízké bych se bál, že bude jen sektor zapsán vícekrát. Kdyby to šlo, tak asi "impulsně" v dávkách.

To je pravda, nenapadlo mne to.  Při pomalém zápisu opravdu hrozí, že jeden sektor může být zapsán několikrát, jak postupně data budou přidávána až se celý naplní.  Přehřívání by mělo být vyřešeno, tedy lepší je asi rychlý zápis.

nakupcihw

« Odpověď #4 kdy: 08. 11. 2017, 19:02:13 »
1. šetrnější k její životnosti (jestli stejné množství dat zapisované pomalu a rychle má vliv)
2. spotřebuje méně energie  (trochu diskutabilní, pokud se neodstíní vliv déle běžícího zařízení, které zapisuje, ale pro jistotu to brát tak, že se měří dodaná energie do flashky pouze)
Já radím najít si holku protože tohle už je vrchol nesmyslnosti a nic co by měl řešit zdravý jedinec.

usb-block

špatná orientace
« Odpověď #5 kdy: 08. 11. 2017, 19:08:14 »
Nejsem lesba :-*

RDa

• 3 072
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 08. 11. 2017, 19:08:18 »
Prakticky nemuzete zapisovat na flashku rychleji nez vam dovoli, takze zda to bude 1 MB/s nebo 100 MB/s vam flashka urci.

Co se tyce prace se souborovym systemem - setrnejsi bude stahovany soubor presouvat az po kompletaci.

Jednak lze vyuziy prealokace datovych bloku a indexy se upravi jen jednou (man fallocate). Prubezne stahovany a zapisovany soubor totiz bude neustale upravovat indexy (zejmena informaci o aktualni velikosti). A treti aspekt je, ze cim pomalejsi zapis bude, tim vickrat se synchronizuje zurnal - hledejte commit v man mount.

Co se spotreby tyce - pouziti vyssi rychlosti je taky efektivnejsi (a po skonceni muzete flashku odpojit).
« Poslední změna: 08. 11. 2017, 19:09:56 od RDa »

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #7 kdy: 08. 11. 2017, 22:49:00 »
Vzdyt je to uplne putna. V praktickem pouziti tezko normalni clovek kdy oddela flash prekrocenim poctu zapisu, ktery to snese. Pokud to cloveku odejde, tak spis proto, ze je to ausus a neco v tom vydoutna. Me se jeste nekde vali moje prvni flaska - celych 128 MB ma. Jo to byla tenkrat ale velka flaska a docela draha. Ale ojet bunky se mi nepodarilo a asi uz nepodari.

Ale samozrejme, pokud hodlate zachovat flashku budoucim generacim, aby ji jednou mohly prodat do starozitnictvi, tak si lamejte hlavu hovadinami.