Virtualizace zálohovacího stroje

MP

Virtualizace zálohovacího stroje
« kdy: 21. 08. 2017, 17:30:57 »
Stavim dalsi souborovy zalohovaci stroj a zvazuji jeho zvirtualizovani. Uvazoval jsem i o zfs, ale to je kvuli HW raidu pase, nad btrfs jeste vaham, ale deduplikace/komprese/(send-receive) bych vyuzil, lepsi nez to resit aplikacne. U te deduplikace si ale nejsem jist, zda na urovni FS to bude tak efektivni, jak treba umi Borg. Je v planu na to nasadit Bareos a zatim co jsem studoval deduplikaci, tak mam problem s tim, jak mit pravidelny backup "zakladniho" obrazu. Kazdopadne, idea je takovato:

HW masina:
  • hypervizor se storage nad lvm, kapacita desitky TB

VM (nebo kontejner)
  • bareos
  • passthrough lvm disk - data by nebyla v "VM disk" formatu a tedy citelna pro jakykoliv linux
  • snapshot pred upgradem atd.

Jiz ted nam na jednom zalohovacim stroji bezi hypervizor kvuli VM pro obnovu postgresql - prenos dat pro obnovu tak nezatezuje sit, takze v tomhle navrhu je akorat navic zvirtualizovani samotneho zalohovaciho systemu. Jako plusy krome snapshotu vidim i moznost obnovy/behu VM z jinych stroju v pripade nejake havarie apod.

Hledam hlavne duvody, proc to nedelat, nebo co by se dalo zlepsit. Ten datovy lvm disk by samozrejme nebyl namountovany na urovni HW stroje za beznych okolnosti.
« Poslední změna: 21. 08. 2017, 21:17:27 od Petr Krčmář »

Miroslav Šilhavý

Re:Virtualizace zalohovaciho stroje
« Odpověď #1 kdy: 21. 08. 2017, 18:26:39 »
Můžu dát jen svoji zkušenost.

Provozuji na zálohování FreeBSD / Bareos / ZFS. Na HW-RAID řadiči mám disky (potupně) exportované jako JBOD.
Pokud má stroj dostatek paměti, lze využít i deduplikaci - moje zkušenost je: dedup = 1.18, compress = 1.05, copies = 1.00, dedup * compress / copies = 1.24. Komprese je gzip-9, protože to bez problémů stíhá. Ale i tak není dedup * compression žádný zázrak, spíš bych doporučil se na to vykašlat a ušetřit CPU (=spotřebu energie) a RAM.

Nejslabší článek je bareos, v porovnání s komerčními systémy není dostatečně stabilní. Nevím, jakými operacemi se mu to daří, ale čas od času nakopne i tabulky v postgresu, že nesplňují CONSTRAINTS a nedají se reindexovat (pak musím ručně / poloautomaticky konflikty řešit).

Snapshoty na upgrady neřeším, mám to ve FreeBSD jako jail, a s novou verzí nastavím nový jail, a ZFS s daty exportuji do něj. Tento postup je méně náročný na IOPS.

Na virtualizaci jsem se nakonec vykašlal, zkoušel jsem ji, ale přínosnější bylo ZFS a přímý přístup k diskům.