Nejde autocompletion/našeptávač diakritiky v terminálu macOS

macík

Nejde mi v terminálu expanze názvu souborů s diakritiou určitým způsobem. OS je Mac OS X Sierra. Příklad: název souboru čína.txt, Netopýr.rar v adresáři, když napíšu selže, tak to znamená, že se ozvek notifikační zvuk chyby
- ls č<Tab> , ls Netopý<Tab>: selže
- ls čín<Tab> , ls Netopý<Tab>: selže
- ls  *pý* selže
- ls *pý*<Tab> selže
- ls Netop<Tab> funguje - změní se na Netopýr.rar
- ls *Neto*<Tab> funguje - změní se na Netopýr.rar
- ls  *Neto* funguje

Prostě to z toho vypadá, že problém je pokud řetězec obsahuje aspoň 1 diakritický znak, tak ho to selže.

Chtěl bych poradit, jak to zprovoznit. řešení není si vymýšlet substringy neobsahující dikritiku , obalit je hvězdičkami a máčknout tab.

PS: lol mentále neodpovídej a havrane odleť do teplých krajin
« Poslední změna: 28. 08. 2017, 10:15:59 od Petr Krčmář »

macík

Re:nejde autocompletion/našeptávač diakritiky v terminálu Mac OS X
« Odpověď #1 kdy: 25. 08. 2017, 16:17:29 »
a ls | hexdump -C ukazuje, že diakritické znaky (např š) jsou ukládány v UTF-8 jako normální znak "s" + znak "kompoziční znak háčku" ,což je sice v pořádku pro OS X, ale  co s tím?

LOL mentále, proč sem mícháš  notebooky apple, nepsal, jsem, v jakém stroji (třeba virtuálním) OS X běží. Navíc je to nejdementnější odpověď.

macík

« Odpověď #2 kdy: 25. 08. 2017, 16:27:23 »
Takže nakonec aspoň funguje ls c* ls c*<tab>, ls c<tab>, ale prostě to není ono, je to něco jako hrát na kytaru s rukou bez prstů.
-Sice je pěkný nápad, že funguje něco jako "downcast" na bezdiakritický znak, ale nefunguje to pro 2 znaky najednou (čí)
- Pak je problém, že jsem zvyklý psát č a ne c
- Pak je problém, že když napíšu c, hledá kromě č

Tudíž by to chtělo nějak vyřešit, aby c šlo na c a č na č, případně nějak voliteně c-<c,č> a č-<c,č> jen s nějakým přepínačem

Lol Phirae

trubicoid2

Steve

« Odpověď #5 kdy: 25. 08. 2017, 17:13:43 »
Ted jsem to zkousel a vypada ze to zavisi od shellu. Standardni bash to neumi. Ja pouzivam uz roky zsh (konkretne oh-my-zsh) a tam to v pohode funguje jak ta čína.txt tak i Netopýr.rar . Takze dej si lepsi shell a bude to fachcit jak autocomplete pres TAB tak ls č*

https://gist.github.com/kevin-smets/8568070