mám Dell 1U i 2U.
1U je příliš hlučné (asi tak jako vysavač na maximum, zkoušel jsem to v paneláku a sousedi nebyli úplně rádi). Větráky se daj odpojit, pak ti budou hučet jen disky (pokud bys měl 2.5 variantu, tak těch 15k otáček jde slyšet asi jako holící strojek, 3.5 už je přijatelnější). Vydrží ti to tak 5 minut, než se přehřeje. To se dá vyřešit velkým větrákem (takové které používaj lidi v létě na sebe) a nasměrovat jej na server, to ti pak přežije pár neděl, ale pak se můžeš rozloučit se zdroji, protože ty větráky nemají a spoléhají na turbínový efekt.
2U už je tižší, to zní jako slabší vysavač, dá se při tom i koukat i na televizi.
Ne teď vážně, nejsi jediný, kdo chce mít v obýváku klasický server, je to cool, ale je to nepraktické. Ty servery jsou dimenzované do datacenter, kde nikoho neruší, a tímpádem dokážou uchladit desítky jader 24/7/365. Nehledě na jejich spotřebu, ty 1000W zdroje není úplně easy krmit

Potřebu home serveru či NAS sem vyřešil DYI NAS (mini-itx board s 25W TDP procákem, 4x2.2ghz je dostatečné na všechno možné), mám v tom 5 disků v raid6 a stále to bottleneckuje 1Gbps linka, kterou mám. Tohle se dá využít na totálně všechno a cenově se to bez disku vlezlo do 6ti tisíc i s case za 3k. Jediné co na tom slyším jsou disky, když se zrovna točí. Uspávám je, když je nepoužívám, což je většinu času. Klidně ti pošlu konfiguraci, pokud by byl zájem.
Je to normálně amd64, takže pak už není rozdíl zda máš "klasický server" nebo tohle.
Pokud chceš mít i něco venku, tak bych spíš doporučil mít nějaké VPS nebo další server(y) v DC (tak to řeším já) a mít data tam, a např je syncovat s NAS apod, to už je na tom co potřebuješ.