Poraďte ultrabook pro Linux

Benek

Poraďte ultrabook pro Linux
« kdy: 16. 02. 2017, 09:06:35 »
Potrebuji novej ultrabook s hardware s kterym vetsina dister nebude mit problem.
- prioritne Arch ale preziju taky Ubuntu-based
- displej 13" alespon FullHD
- i5 / 16GB RAM by melo stacit
- SSD m.2 nebo rychlejsi, 512GB
- grafika co utahne externi 4K monitor na 60hz, DP
- duraz je na hmotnost a odolnost, radeji hlinik nez plasty
- docking station potesi

Pracovne se na tom bude delat vetsinou webarina, sem tam C, sem tam virtual s Photoshopem a IE/Edge.

Co jsem trochu brouzdal tak Dell XPS 13 je prodavan primo s linuxem takze zrejme vschno frci out of the box, ale vypada to dost plastove.  Poradite neco s cim mate bezproblemove zkusenosti ?
« Poslední změna: 16. 02. 2017, 09:22:06 od Petr Krčmář »

pv.

Re:Poraďte ultrabook pro Linux
« Odpověď #2 kdy: 16. 02. 2017, 10:02:44 »
XPS (9343) mám a rozhodně není plastový - zvenku kov a okolo klávesnice karbon. Developer edici s ubuntu se mi v ČR nepovedlo sehnat, ale hw je identický s DE. Nějaké problémy s ním byly, ale vše se dalo vyřešit - BIOS musel uzrát (momentálně 11. verze), vyměnil jsem wifi za intel (který bývá u dražších modelů), zvukovka má problémy při přepínání dualboot lin-win. Ale jinak myslím, že super notebook i za tu cenu.

pro arch doporučuju nastudovat příslušnou wiki https://wiki.archlinux.org/index.php/Dell_XPS_13_(9360), jsou tam popsány možné problémy.

Had

« Odpověď #3 kdy: 16. 02. 2017, 10:10:11 »
Taky mam XPS13 (nedotykova FullHD verze) a maximalni spokojenost. Jedine co mu lze vytknout je ze Thunderboly port nepodporuje plnou rychlost a nebude k nemu pravdepodobne mozne pripojit externi grafiku. Ale jinak super! Lehkej, vyborne udelanej, krasnej display a vubec designove nadhernej kousek. Mam ho cca pul roku a jsem z nej nadsenej.

Had

« Odpověď #4 kdy: 16. 02. 2017, 10:12:45 »
Jo jinak mam na nem ubuntu 16.04 (nemam dev edici) a vicemene vse bez problemu (az na naky musky).

Benek

« Odpověď #5 kdy: 16. 02. 2017, 10:15:25 »
Ten Slimbook zatim vede, jenom nema DP ale miniHDMI takze potrebuji zjistit jestli to je HDMI 2.0 aby 4k frcelo na 60hz. Asi napisu vyrobci.

Presel jsem mozne problemy Dellu XPS, no popravde cekal jsem vice odladeny stroj ale nic zasadniho. Proste nechci zbytocne moc casu venovat konfiguraci a udrzbe systemu. Max jeden den instalace, pak odzalohovat a povolit jen security updates  8)

tb3

« Odpověď #6 kdy: 16. 02. 2017, 12:10:59 »
..lze vytknout je ze Thunderboly port nepodporuje plnou rychlost a nebude k nemu pravdepodobne mozne pripojit externi grafiku.

Ahoj, prave na thunderbolt 3 a pripojeni externi grafiky jsem si pri pokukovani po XPS13 myslel. Jak se dozvim, kdyz uz podporuje TB(3), ze ne na plnou rychlost? diky

ufon

« Odpověď #7 kdy: 16. 02. 2017, 12:15:06 »
Se netrap, stejne skoncis na Macbook Pro ktery je pro webarinu jak delanej. A kdyz zustanes u macOS tak i ten Photoshop ti pujde nativne.

Ten Slimbook ti 4K/60Hz neda protoze ma Intel 5500 s HDMI 1.4 a to je tak akorat na filmy pri 24hz, na praci nepouzitelne. Potrebujes ultrabook s minimalne DisplayPort 1.2 nebo Thunderbolt 2.0. Taky je sehnatelnej adapter z DisplayPort na HDMI 2.0 ale nac ze ?

Had

« Odpověď #8 kdy: 16. 02. 2017, 16:49:24 »
..lze vytknout je ze Thunderboly port nepodporuje plnou rychlost a nebude k nemu pravdepodobne mozne pripojit externi grafiku.

Ahoj, prave na thunderbolt 3 a pripojeni externi grafiky jsem si pri pokukovani po XPS13 myslel. Jak se dozvim, kdyz uz podporuje TB(3), ze ne na plnou rychlost? diky

Cela diskuse je k problemu TB3 je zde: https://egpu.io/forums/pc-setup/xps-15-9550-not-able-to-reach-40gbps-over-tb3/#post-300

Priznam se ze je pod moje znalosti rozlisit jestli s touto propustnosti (16gb/s) externi gpu zapojit muzes nebo ne. Nekde jsem cet ze ne a ze to neni ani podporovane.

Na druhou stranu dell ma jednu vyhodu a to je kvalitni zaruka (NBD) coz se setsakramentsky hodi a uz me to parkrat zachranilo.

Benek

« Odpověď #9 kdy: 16. 02. 2017, 23:59:06 »
Se netrap, stejne skoncis na Macbook Pro ktery je pro webarinu jak delanej.

Cim vice hledam, tim vice brouk v hlave vrta o tom MacBooku Pro. Na macOS bych snad nejak zvyk, unix jak unix. Podpora hardwaru excelentni. Navic muzu v pohode ladit weby pro iOS zarizeni bud pres emulator v XCode nebo debugovat primo pres kabel. Androidy taky.

Horsi to bude asi s tim Ceckem, predsi jen sem zvyklej kodit pro GTK, ale prinejhorsim pujde do virtualu taky Arch.

Ted uz se asi jen rozhodnout, jestli koupit starsi vyprodejovy model 2015 nebo ten novej 2016, ale to si budu muset nejdriv osahat tu motylkovou klavesnici v nejakem Apple storu.

Kazdopadne jestli mate jeste jine navrhy sem s nima, maca necham v zaloze pro pripad, ze se nenajde bezproblemovej linux ultrabook.

Akai

• *
  • 3
  • Umím Judo, Karate, Aikido a další japonská slova..
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 17. 02. 2017, 13:30:31 »
Jestli můžu radit, jedu na Macbook Pro už třetím rokem a zatím jsem narazil na jediný problém, který řeším virtuálem - nejede mi pod OSX virt-manager na správu virtuálních strojů na linuxových serverech. Pro vývoj (Python, HTML, js, C++) je to naprostá špička a sám OSX má pár fičurek které mi chybí i v linuxu (gesta na touchpadu ...) Moje systéová anabáze vedla přes Windows (když neznáš nic jiného, zdají se použitelné), přes GNOME Ubuntu, Elementary OS (myslím si že linux je nedoceněný pracovní nástroj), až k OSX, které po chvíli zvykání je fajn.

Benek

« Odpověď #11 kdy: 18. 02. 2017, 09:30:01 »
Tak mne napadlo, ze najdu jakej notas pouziva Linus a je to k neuvereni, taky Macbook (i kdyz slabsi Air) a jeste si jej pochvaluje!

http://www.cultofmac.com/162823/linux-creator-linus-torvalds-i-love-my-macbook-air/

koss43

• 120
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 18. 02. 2017, 18:27:35 »
Jestli můžu radit, jedu na Macbook Pro už třetím rokem a zatím jsem narazil na jediný problém, který řeším virtuálem - nejede mi pod OSX virt-manager na správu virtuálních strojů na linuxových serverech. Pro vývoj (Python, HTML, js, C++) je to naprostá špička a sám OSX má pár fičurek které mi chybí i v linuxu (gesta na touchpadu ...) Moje systéová anabáze vedla přes Windows (když neznáš nic jiného, zdají se použitelné), přes GNOME Ubuntu, Elementary OS (myslím si že linux je nedoceněný pracovní nástroj), až k OSX, které po chvíli zvykání je fajn.

hele já virt-manager běžně pouštím vzdáleně s přesměrováním X serveru (ssh -X), nepouštím ho na svém počítači.

nobody(ten pravej)

« Odpověď #13 kdy: 18. 02. 2017, 22:19:57 »
Tak mne napadlo, ze najdu jakej notas pouziva Linus a je to k neuvereni, taky Macbook (i kdyz slabsi Air) a jeste si jej pochvaluje!

http://www.cultofmac.com/162823/linux-creator-linus-torvalds-i-love-my-macbook-air/

to mas rok stare info z 2012.. tady mas z 2016 ;)
https://www.root.cz/zpravicky/jaky-notebook-pouziva-linus-torvalds-dell-xps-13/