Úvod do Arduina

ehmmm

Re:Uvod do Arduina
« Odpověď #15 kdy: 16. 04. 2017, 23:21:56 »
1. S tim Legem nehazej flintu do zita. Existuje Lego Mindstorms a da se to programovat v necem podobnem Cecku (NXC). Ja kdysi koupil starsi verzi na Aukru a obcas si z toho jeste neco slozim, akorat pri tom musim odhanet deti, protoze mam jen jendu sadu.

2. V podstate jsem momentalne asi tak dve az tri lekce pred tebou. Pro zacatek si kup u cinanu nasledujici:

Arduino Nano, pro tebe ma pro zacatek vyhodu, ze to ma prevodnik z USB na TTL UART primo na sobe:

http://www.ebay.com/itm/1PCS-MICRO-USB-Nano-V3-0-ATmega328P-CH340G-5V-16M-Micro-controller-Arduino-/191773759569?hash=item2ca69b5851:g:aHAAAOSwLN5WiNjA

Nepajive pole, asi to neni kdovico, ale neco se na tom poskladat da. Par dratku a jakysi stabilizator 5 V / 3V3 v cene:

http://www.ebay.com/itm/MB102-Power-Supply-Module-3-3V-5V-Breadboard-Board-830-Point-65PCS-Jumper-cable-/321620374564?hash=item4ae2117424:g:c34AAOSwnDxUkl3S

Jeste se obcas budou hodit dratky s opacnym pohlavim:

http://www.ebay.com/itm/NEW-80pcs-Dupont-wire-cable-1p-1p-pin-connector-2-54mm-20cm-arduino-/180927082314?hash=item2a20182f4a:g:OoYAAOSw3mpXKXEP

A k tomu pytlik diod, odporu a ja nevim ceho jeste.

3. Arduino IDE je hnusny jak noc, ale delat se v tom da. Uz jsem zazil i horsi prostredi a pro me to je jednodussi, nez si rozchazet neco jineho. Proste to stahnes, nainstalujes, vyberes typ desky, seriovy port, zkompilujes priklad a nahravas.

4. Az si vyzkousis blikani diodou, tak si vymysli nejake poradne zadani a muzes blbnout do aleluja. Jenom bacha na to, ze ruzne dalsi moduly na ebayi jsou sice levne, ale v souctu uz to zacina lezt do penez.

Osobne me vubec nelaka kupovat si nejake velke Arduino a na nej jeste ruzne shieldy. Je to velke, je to drahe. Momentalne si hraju s Arduinem Pro Mini, tam si myslim, ze je zhruba tak to nezbytne minimum pro moje potreby (mozna ten stabilizator by tam mohl byt jinej).

Jak tu nekdo psal, ruzna OvocePi jsou neco trochu jineho, to uz je regulerni pocitac s operacnim systemem, s obrovskym vykonem a obrovskou pameti. U Arduina mas cca 2 kB RAM, asi 1 kB eeprom, par desitek kB flash, 8 MHz (verze na 3.3 V) a kdyz se budes snazit, tak to pojede to na dve tuzkovy baterky nekolik let.

Jenda

Re:Uvod do Arduina
« Odpověď #16 kdy: 17. 04. 2017, 07:03:10 »
1. S tim Legem nehazej flintu do zita. Existuje Lego Mindstorms a da se to programovat v necem podobnem Cecku (NXC). Ja kdysi koupil starsi verzi na Aukru a obcas si z toho jeste neco slozim, akorat pri tom musim odhanet deti, protoze mam jen jendu sadu.

Osobně mi to přišlo takové trochu moc stavebnicové. Mám radši stavění z „reálného“ hardwaru.

Jeste se obcas budou hodit dratky s opacnym pohlavim:

Pro připojení Arduina Nano, pokud má stejně jako já psychický blok rvát ho přímo do breadboardu, bude potřebovat to třetí pohlaví, které jsi nezmínil, tj. drátky sameček-samička.

3. Arduino IDE je hnusny jak noc, ale delat se v tom da.

Až se trochu rozkouká, doporučuju kouknout na arduino-makefile. Pak můžeš psát v čemkoli, od Vimu po NetBeans.

Momentalne si hraju s Arduinem Pro Mini

Další možnost je Arduino Pro Micro, které má hardwarovou podporu USB (device, a zdá se, že s nějakým převodníkem i host). S tím se dá vyblbnout taky dost.

A čemu bych se chtěl teď věnovat já, ale nějak furt není moc čas, jsou ARMy s Hi-Speed nebo dokonce SuperSpeed USB a extrémně rychlý interfacing s okolím. A jako svůj sen bych si chtěl umět povídat s FPGA přes PCIe :-).