Aký funkcionálny jazyk?

kimec

Re:Aký funkcionálny jazyk?
« Odpověď #15 kdy: 21. 06. 2016, 14:11:41 »
Toto:

Clean je +- stejně čístý jako Haskell. Haskell drží token, pomocí kterého se řetězí IO akce, uvnitř IO monády. V cleanu se předává ručně a nedá se použít vícekrát díky unique typingu.
Oba musí dělat nečisté věci, pokud mají nějak komunikovat s vnějším světem.
Kazde IO ma sideeffecty, ci je to disk, socket alebo pamat. Mozete si akurat vybrat ako sa so side-effectami chcete vysporiadat, ci cez monadu alebo unique type.

JS

« Odpověď #16 kdy: 21. 06. 2016, 15:49:29 »
Nauc se Haskell (nebo spis GHC), to je standard, siroce se to pouziva v praxi i v teorii (mezi funkcionalnimi jazyky), ma to spousta rozsireni. Tudiz pokud chces o FP hodne vedet, nevyhnes se mu tak jako tak. Az se to dostatecne naucis, budes vedet o FP dost na to, aby ses musel ptat na foru, co se ucit dal.

Radek Miček

« Odpověď #17 kdy: 21. 06. 2016, 18:59:06 »
to je standard, siroce se to pouziva v praxi i v teorii (mezi funkcionalnimi jazyky)

Docela by mne zajímalo, kde široce se používá v teorii? AFAIK v teorii programovacích jazyků nebo typových systémů se moc nepoužívá protože typový systém GHC Haskellu je složitý a lambda kalkulus se seq je také složitější než lambda kalkulus ve variantách CBV (call by value) nebo CBN (call by name). A syntax se IMO častěji používá OCamlovská než Haskellovská, neboť ta OCamlovská nezávisí na odsazení.

noef

• 897
    • Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: 21. 06. 2016, 19:44:24 »
to je standard, siroce se to pouziva v praxi i v teorii (mezi funkcionalnimi jazyky)

Docela by mne zajímalo, kde široce se používá v teorii? AFAIK v teorii programovacích jazyků nebo typových systémů se moc nepoužívá protože typový systém GHC Haskellu je složitý a lambda kalkulus se seq je také složitější než lambda kalkulus ve variantách CBV (call by value) nebo CBN (call by name). A syntax se IMO častěji používá OCamlovská než Haskellovská, neboť ta OCamlovská nezávisí na odsazení.

Treba na FITu jsem se setkal pouze se Scheme (v ramci jednoho nebo dvou cviceni, tj. par hodin) a trosku vice s Haskellem (tymovy projekt, zhruba za 1/3 bodu z predmetu, coz je na pomeru FITu neuveritelne moc; ~ polovina semestru). S OCamlem jsem se nesetkal za cele studium vubec. Bych cekal, ze pokud se casteji pouziva pri badani, tak nam ho do toho magisterskeho teoretickeho stupne soupnou :o.

Inkvizitor

« Odpověď #19 kdy: 22. 06. 2016, 07:39:21 »

Treba na FITu jsem se setkal pouze se Scheme (v ramci jednoho nebo dvou cviceni, tj. par hodin) a trosku vice s Haskellem (tymovy projekt, zhruba za 1/3 bodu z predmetu, coz je na pomeru FITu neuveritelne moc; ~ polovina semestru). S OCamlem jsem se nesetkal za cele studium vubec. Bych cekal, ze pokud se casteji pouziva pri badani, tak nam ho do toho magisterskeho teoretickeho stupne soupnou :o.

Co jsem viděl já, tak nějaká ML syntaxe se skutečně v různých papers používá (neřekl bych, že přímo OCaml, ale to je detail). Podle mě je ale důležitější, co se dotyčný v daném jazyce může naučit (koncepty, myšlení), případně co je samozřejmě v daném jazyce možno dělat (ne teoreticky, ale s pomocí skutečných knihoven, frameworků a nástrojů). Na straně Haskellu se toho v poslední době děje docela hodně pro to, aby se z domény matematických bláznů a speciálních aplikací dostal více do pozice pragmatické volby - FP Complete, Yesod, Stack + Stackage atd.

JS

« Odpověď #20 kdy: 22. 06. 2016, 09:03:36 »

Docela by mne zajímalo, kde široce se používá v teorii? AFAIK v teorii programovacích jazyků nebo typových systémů se moc nepoužívá

Mozna mas pravdu, v akademii se tolik nepohybuji, ale fakt je, ze vidim Haskell v clancich docela casto. Navic, jestli to chapu spravne, tak Haskell puvodne vznikl (a proto je to standard) za ucelem jednotneho jazyka pro psani clanku vyzkum v oblasti prave programovacich jazyku.