Aký funkcionálny jazyk?

stryko sam

Aký funkcionálny jazyk?
« kdy: 20. 06. 2016, 20:59:00 »
Chcel by som sa naucit nejaky pure funkcionalny jazyk. Ako prve ma napadol Haskell, lenze ten vraj neni pure, lebo ma IO monadu. Clean so svojim uniqueness typing system je pure, akurat je to uz mrtvy projekt. Elm zase pouziva funkcionalno reaktivny pristup, ktory je pure, akurát sa preklada do skaredeho js. Co nam teda ostava? Nasiel som desiatky zaujímavých funkcionalnych jazykov ale vôbec netusim, ktory z nich si vybrat...
« Poslední změna: 20. 06. 2016, 21:11:11 od Petr Krčmář »

DK

Re:Aky funkcionalny jazyk?
« Odpověď #1 kdy: 20. 06. 2016, 21:05:57 »
Clojure?

Kit

Re:Aky funkcionalny jazyk?
« Odpověď #2 kdy: 20. 06. 2016, 21:12:02 »
Můžeš použít Haskell a vyhýbat se unpure záležitostem.

Proč je to "pure" pro tebe tak významné?

čumil

Re:Aký funkcionálny jazyk?
« Odpověď #3 kdy: 20. 06. 2016, 21:26:03 »
Chcel by som sa naucit nejaky pure funkcionalny jazyk. Ako prve ma napadol Haskell, lenze ten vraj neni pure, lebo ma IO monadu. Clean so svojim uniqueness typing system je pure, akurat je to uz mrtvy projekt. Elm zase pouziva funkcionalno reaktivny pristup, ktory je pure, akurát sa preklada do skaredeho js. Co nam teda ostava? Nasiel som desiatky zaujímavých funkcionalnych jazykov ale vôbec netusim, ktory z nich si vybrat...
Jdi do ELMu, má bezvadnou spolupráci s JS takže můžeš v ELMu schroupat data a poté je vizualizovat nějakou JS knihovnou a vice versa.

Inkvizitor

« Odpověď #4 kdy: 20. 06. 2016, 21:40:54 »
Haskell.

JSH

« Odpověď #5 kdy: 21. 06. 2016, 00:16:56 »
Ako prve ma napadol Haskell, lenze ten vraj neni pure, lebo ma IO monadu. Clean so svojim uniqueness typing system je pure, akurat je to uz mrtvy projekt.
Clean je +- stejně čístý jako Haskell. Haskell drží token, pomocí kterého se řetězí IO akce, uvnitř IO monády. V cleanu se předává ručně a nedá se použít vícekrát díky unique typingu.
Oba musí dělat nečisté věci, pokud mají nějak komunikovat s vnějším světem.

zboj

• 1 507
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 21. 06. 2016, 01:23:11 »
Monády jsou pure, takže klidně ten Haskell.

suic

« Odpověď #7 kdy: 21. 06. 2016, 01:28:39 »
Haskell

noef

• 897
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 21. 06. 2016, 07:17:50 »
Taky si myslim, ze Haskell je v pohode (doufam, ze se to tu nezvrhne ve flame, zda je/neni Haskell pure). Pripadne se muzes podivat na Frege (Haskell nad JVM).

O Elmu vim jen z doslechu, lidi si to celkem pochvalovali. Nevim, jestli duvod "kompiluje se to do oskliveho JS" je dobry - neni pravda, ze "Haskell se kompiluje do skaredeho strojaku"? U takto poradne typovaneho jazyka by snad nemelo prilis dochazet k reseni problemu na urovni nizsi vrsty (JS).

andy

« Odpověď #9 kdy: 21. 06. 2016, 09:07:35 »
https://xkcd.com/1312/

Haskell. IO monad je pure. A k tomu funkcionálnímu pohledu dostaneš ještě pořádný typový systém.

čumil

« Odpověď #10 kdy: 21. 06. 2016, 09:41:14 »
IO monáda je impure ... jak tazatel správně řekl, jediný pure jazyk dneška je ELM

v

« Odpověď #11 kdy: 21. 06. 2016, 09:50:59 »
a je to tu zas

itexpert

« Odpověď #12 kdy: 21. 06. 2016, 09:53:38 »
Zkusil bych C++ s knihovnou Boost::Phoenix.

Citace
Phoenix attempts to mimic C++ in C++!!!

Inkvizitor

« Odpověď #13 kdy: 21. 06. 2016, 12:27:27 »
a je to tu zas

Jo, protože tohle je nejhustokrutopřísnější důvod, proč si (ne)vybrat třeba Haskell.

čumil

« Odpověď #14 kdy: 21. 06. 2016, 13:01:47 »
a je to tu zas

Jo, protože tohle je nejhustokrutopřísnější důvod, proč si (ne)vybrat třeba Haskell.
Přesně tak