Linux je pomalý

nobody(ten pravej)

Re:Linux je pomalý
« Odpověď #45 kdy: 23. 03. 2016, 14:27:13 »
ale jo, je to slozitejsi ;) Donath prvni revize(s FSB 400) PAE mel a NEhlasil, az druha revize Donath(s FSB 533) zacala PAE hlasit ;) viz na te tebou odkazovane wiki:
Revisions of the Dothan core were released in the first quarter of 2005 with the Sonoma chipsets and supported a 533 MT/s FSB and XD (Intel's name for the NX bit) (and PAE support required for it was enabled, unlike earlier Pentium Ms that had it disabled).

mam Thinkpad T42 s Pentium M 1.80 (Donath, 2MB L2, 90nm, FSB 400) a PAE NEhlasi, drive bylo potreba NonPAE jadro pro instalaci a nasledne fake-pae (balik co provedl kopii /proc/cmdline pridani pae flagu a bindnuti z5, takze slo pak provest upgrade na pae jadro), dnes staci k tomu urcenej mainline kernel parametr forcepae

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #46 kdy: 23. 03. 2016, 14:32:42 »
To CPU má označení Dothan, nikoliv Donath. Vím to, protože jsem ho měl od roku 2005 (vlastně stále mám, ale už bez notebooku) a trochu rychlejší verzi dnes stál používám. Večer se mrknu, co to hlásí u mě (mělo by to už PAE přiznat).

Mimochodem - Linux na tom běží i dnes krásně svižně. Byly (a stále jsou) to dobrý procesory. Nepostavil na nich Intel později řadu Core?

nobody(ten pravej)

« Odpověď #47 kdy: 23. 03. 2016, 14:38:23 »
jiste, ma chyba, Dothan :) z (stale pouzivaneho, nejakou dobu i jako media centrum s Kodi+IPTV) T42:
Kód: [Vybrat]
$cpuid | grep -e '(synth)' -e 'brand =' -e 'physical address'                                       
   physical address extensions            = false
   brand = "        Intel(R) Pentium(R) M processor 1.80GHz"
   (synth) = Intel Pentium M (Dothan B1), 90nm

$ uname -a
Linux t42 4.2.0-34-generic #39~14.04.1-Ubuntu SMP Fri Mar 11 11:39:00 UTC 2016 i686 i686 i686 GNU/Linux

trubicoid2

« Odpověď #48 kdy: 23. 03. 2016, 17:09:00 »
....Byly (a stále jsou) to dobrý procesory. Nepostavil na nich Intel později řadu Core?

jo, kdyz se zjistilo, ze netburst a pentium4 je prusvih, tak core vzniklo z m

mikrom

« Odpověď #49 kdy: 23. 03. 2016, 23:04:03 »
Zdar všem,
Tohle není pokus o žádný flameware nebo něco v tom stylu.
Možná je to pouze můj subjektivní pocit, ale v porovnání s windows 10 je například ubuntu (14.04 LTS) vyloženě šnek.

Podla mna rychlost zavisi od vyuzitia harwaru a na tom mi az tak nezalezi. Ked chcem rychlsot kupim si drahsi HW.
Skor ma seru ine vlastnosti OS.
Podla mojho skromneho nazoru je kazdy novsi Windows horsi. V XP mi fungovalo vsetko OK. Vista stale toci diskom a robi problemy pri odpojovani USB zariadeni. Vo Windows 7 je mnoho veci implicitne zakazanych, ktore vo Viste fungovali a treba to ecplicitne povolit. Mnohi ludia sice Windows 7 chvalili, avsak moj subjektivny pocit vychadzajuci z riesena roznych problemov je ze W7 bolo este horsie ako Vista.
Teraz Windows 10. Na prvy pohlad je rychlejsi -  OK, odhliadnuc od spartanskeho GUI. Ale nedodavaju k nemu virtualnu masinu Windiows XP ako malo W7, co je problem pre beh starsich aplikacii. Dalej, napriklad hadze chybu pri updatovani Windows Defender, ak tam je aninstalovany iny antivirus.
A co ma najviac nasralo, vo Virtualboxe nedovoli naisntalovat 64 bit Linux, ale iba 32 bit linux - pokial niekde v nastaveniach nevypnes Hyper-V, co neviem aky moze mat dopad na celkovu vykonnost systemu.

Skratka kazdy novy Windows vyzera byt o dost horsi ako stary.

Ponukaju sa 2 dalsie moznosti: Linux, alebo Mac.
Mac je predrazeny a musis sa tam zrejme registrovat s AppleId ako pri iPhone. 
Mal som iPhone a po 4 rokoch neslobody som presiel radsej na Android.

Myslim, ze zo slusnych OS uz zostava iba Linux.