Klikací rozhraní pro virtualizaci

samalama

Re:Klikací rozhraní pro virtualizaci
« Odpověď #15 kdy: 06. 01. 2016, 13:00:18 »
Mate nekdo v produkci nasazenou Vysokou dostupnost na KVM,  Citrix Xen ci Xen Hypervizoru ? Pokud ano jak jste spokojeni?

xen sme pouzivali niekolko rokov bez roblemov (debian lenny a prezilo to aj upgrade na squeezy). virtualov cca 10, ale dost male vytazenie (az na jeden virtual). stabilita bola by som povedal 100%-tna (ak neratam probemy s hw).

Hryzo

« Odpověď #16 kdy: 06. 01. 2016, 13:32:42 »
s/bez dovoleni rozsim tema vyberu hypervizoru o nazor na zajisteni vysoke dostupnosti. podle http://virtualization.softwareinsider.com/compare/7-16-34-35/Citrix-XenServer-Free-Edition-vs-Oracle-VirtualBox-vs-KVM-vs-Xen-Hypervisor 
by na tom mel byt nejlepe Xen Hypervizor, jaka je vase zkusenost nasazeni free  HA resni v produkci?

Zial, z politickych dovodov sme boli nuteny nasadit Oracle VM riesenie, vratane HA, jedna sa o niekolko desiatok VMiek. Ruky prec od Oracle VM, problemy a nevysvetlitelne javy (delay v syscalloch vo VM, kludne aj hodinu). Nespocetne krat sa upgradovali Hypervisory, 2krat sme riesili patchovanie kernelu priamo v Oracle. Dodnes mame otvorene problemy, ktore sa eskalovali aj mimo slovensky Oracle bez toho, aby sa problemy opravili.

Pokusne sme mirrorovali infrastrukturu a nasadili riesenie od VMWare a div sa svete, ziadne problemy. Vsade nam bezia Oracle Linuxy samozrejme, dokonca sme skusali aj ich "nepriestrelne jadro" aj klasiku od Redhatu.

Ruky prec od Oracle VM.

samalama

« Odpověď #17 kdy: 06. 01. 2016, 13:48:22 »
Zdravím všechny,
   pod stromeček jsem dostal ve firmě nějaké to železo a řekl jsem si, že by bylo vhodné do něj vložit dva stávající starší (hodně přesluhující) stroje. Pročetl jsem si něco o virtualizaci a nabyl jsem dojmu, že Xen vs. KVM je vlastně úplně jedno co použiji. Zvolil jsem teny Xen. Pak jsem narazil na projekt XenServer, který mi nabízí pěkné klikací rozhraní pro správu virtuálů (vytvoření, přesun,...). Otázka tedy zní, mohu nad již existující Xen postavit nějaké takovéto grafické klikátko? Pokud ano, jaké? Nebylo by vhodnější rovnou používat XenServer? Pokud ne proč? Děkuji za vaše zkušenosti a rady, pěkný nový rok.

gui len pre xen neexistuje (ak neratam spominany xenserver, ktory ale pokial viem, ma klienta len pre window$). su nejake amaterske pokusy, ale nic seriozne. tak ostava uz len proxmox. je tu este opennebula, ale to je brutalny overkill (ale velmi seriozny projekt).
na druhej strane, nemal by byt problem si napisat jednoduche web rozhranie pre xen (si myslim :) ).

momentalne tesujem jednoduchy ha cluster - 2 pc debian wheezy:

DRBD:
  • primary/primary disk 1, na ktorom je ocfs, je pripojeny na oboch nodoch a su na nom konfigy virtualov.
  • primary/primary disk 2, na ktorom je LVM PV, kde jednotlive LV su virtualy - tie pouziva node0
  • primary/primary disk 3, na ktorom je LVM PV, kde jednotlive LV su virtualy - tie pouziva node1

HA:
- riesim len vypadok celeho nodu, nie jednotlivych virtualov. takze v pripade vypadku jedneho pc HA spusti jednoduchy init skript, ktory spusti na funkcnom node virtualy, ktore maju bezat na vypadnutom node. konfigy virtualov su v dvoch adresaroch na tom DRBD disku 1, takze jednoducho spustim vsetky konfigy (virtualy) v danom adresary.

xen som si skompiloval zo zdrojakov (4.5.2), pretoze pouziva xl toolstack, ktory ma oproti xm niektore uzitocne funkcie (ale hlavne xm uz je zastaraly) a je tam oxenstored, ktory by mal byt lepsi ako povodny xenstored.

zatial to funguje fajn, failover aj migracia serverov - akurat tu je problem, ked spustim virtual na node, kde je xeon, tak tie potom nejde premigrovat na druhy node, kde je celeron. problem by sa ale mal dat vyriesit nastavenim flagov pre prislusny virtual.

dalsi a horsi problem je, ze po starte serverov sa mi niekedy (alebo skor vo vacsine pripadov) rozbije drbd - ostane v stave primary/unknown na oboch nodoch. potom to musim rucne opravit.

proste take to domace zuvanie, ktoremu ale ked sa vychytaju muchy, tak je celkom fajn...

« Odpověď #18 kdy: 06. 01. 2016, 23:09:00 »
Mate nekdo v produkci nasazenou Vysokou dostupnost na KVM,  Citrix Xen ci Xen Hypervizoru ? Pokud ano jak jste spokojeni?

xen sme pouzivali niekolko rokov bez roblemov (debian lenny a prezilo to aj upgrade na squeezy). virtualov cca 10, ale dost male vytazenie (az na jeden virtual). stabilita bola by som povedal 100%-tna (ak neratam probemy s hw).

Dekuji za info. Meli jste/chvalis Xen Citrix ci Xen Hypervizor ?  Minimalne ted to rozlisuji.  Mel jsi i HA?

samalama

« Odpověď #19 kdy: 07. 01. 2016, 18:14:45 »
xen hypervizor. vnutrofiremne pouzitie, virtualy sa ovladali cez cmd, reps. sa spustili automaticky pri boote a viac sme to neriesili, pretoze to proste iste islo. maximalne sa vytvorili nejake templaty, z ktorych sa instalovali nove virtualy. ha sa tiez neriesil, pretoze na zaciatku neboli peniaze, takze sa len vyskladal server a nainstaloval sa debian+hypervizor.