Nepředvídatelné vypínání notebooku

Neviditelný

Re:Nepředvídatelné vypínání notebooku
« Odpověď #15 kdy: 20. 01. 2015, 22:37:08 »
Skoro mě napadá, jestli v tom notebooku není nějak zvlášť vyprasený BIOS, kvůli kterému se to nedá přepnout. Stavy, mezi kterými se CPU přepíná umí sledovat PowerTOP, turbostat nebo i7z. Jednoduchou čistě single-thread zátěž lze vyrobit třeba takhle:
Kód: [Vybrat]
while true; do true; done
(ještě se dá použít taskset pro připíchnutí toho procesu na jedno konkrétní CPU, ale scheduler by měl být dost chytrý na to, aby ten proces neposkakoval po jádrech)

Můžete takhle zkusit porovnat intel_pstate a acpi-cpufreq, třeba zjistíte, kde je ten rozdíl. Když jste to zkoušel na Widlích, instaloval jste nějaký extra ovladač přímo od HP nebo jen generické ovladače od výrobců HW, co v tom stroji je?

Mylon

« Odpověď #16 kdy: 20. 01. 2015, 22:38:23 »
Zdravim,
naprosto stejne chovani - nahodne vypnuti (restart) jak pri zatezi, tak pri klidovem rezimu jsem pozoroival u tohoto NTB:

Lenovo ThinkPad X220: Intel(R) Core(TM) i5-2520M CPU @ 2.50GHz

lspci
00:00.0 Host bridge: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family DRAM Controller (rev 09)
00:02.0 VGA compatible controller: Intel Corporation 2nd Generation Core Processor Family Integrated Graphics Controller (rev 09)
00:16.0 Communication controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family MEI Controller #1 (rev 04)
00:16.3 Serial controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family KT Controller (rev 04)
00:19.0 Ethernet controller: Intel Corporation 82579LM Gigabit Network Connection (rev 04)
00:1a.0 USB controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #2 (rev 04)
00:1b.0 Audio device: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family High Definition Audio Controller (rev 04)
00:1c.0 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 1 (rev b4)
00:1c.1 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 2 (rev b4)
00:1c.3 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 4 (rev b4)
00:1c.4 PCI bridge: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family PCI Express Root Port 5 (rev b4)
00:1d.0 USB controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family USB Enhanced Host Controller #1 (rev 04)
00:1f.0 ISA bridge: Intel Corporation QM67 Express Chipset Family LPC Controller (rev 04)
00:1f.2 SATA controller: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family 6 port SATA AHCI Controller (rev 04)
00:1f.3 SMBus: Intel Corporation 6 Series/C200 Series Chipset Family SMBus Controller (rev 04)
03:00.0 Network controller: Intel Corporation Centrino Advanced-N 6205 [Taylor Peak] (rev 34)
0d:00.0 System peripheral: Ricoh Co Ltd PCIe SDXC/MMC Host Controller (rev 07)
Frekvence techto udlosti je dost nahodna. Nekto to byva 1x denne nekdy je treba 3 mesice klid. OS jsem vyzkousel Debian Testing (Kernel 3.?? uz nevim) a ted tam je LMDE (Linux Mint Debian Edition) s kernelem 3.11-2-amd64 a problemy jsou stejne.

Obcas jsem vypozoroval souvislost tohoto restartu s hlaskou dmsg, ktera prechazela (par minut) restartu:
[ 8131.109034] [drm:i915_hangcheck_elapsed] *ERROR* stuck on render ring
[ 8131.109038] [drm:i915_hangcheck_elapsed] *ERROR* stuck on blitter ring
[ 8131.109041] [drm] capturing error event; look for more information in /sys/kernel/debug/dri/0/i915_error_state
Ale nebylo tomu tak vzdy.

Bohuzel po nahodnem restartu je syslog, kernlog bez zaznamu jakekoliv podezrele cinnosti.

Samozrejme jsem hledal reseni, ale bez valneho uspechu. Popravde receno na klicova slova
unexpected restart, shutdown + specifikace hw, je tezke hledat relevantni odkaz.

Takze zaverem, asi mame stejny problem, ale reseni v nedohlednu.

Franta547

« Odpověď #17 kdy: 20. 01. 2015, 22:47:21 »
Stejný problém i na Lenovo IdeaPad Z560. Vypadá to však, že pomohl přechod z Windows 7 na Ubuntu 14.04.

nobody

« Odpověď #18 kdy: 21. 01. 2015, 00:03:14 »
... naprosto stejne chovani - nahodne vypnuti (restart) jak pri zatezi, tak pri klidovem rezimu jsem pozoroival u tohoto NTB:
... Lenovo ThinkPad X220: Intel(R) Core(TM) i5-2520M CPU @ 2.50GHz...
... Takze zaverem, asi mame stejny problem, ale reseni v nedohlednu.

mas problem nejspis jinde, mam X220tablet, stejne CPU, lspci totozne az na:
Ty< 0d:00.0 System peripheral: Ricoh Co Ltd PCIe SDXC/MMC Host Controller (rev 07)
Ja> 0d:00.0 System peripheral: Ricoh Co Ltd MMC/SD Host Controller (rev 07)cat

a nemel sem za 3/4roku zadnej crash, nejdriv xubuntu12.10 s jadrem 3.5, ted par mesicu xubuntu14.04 s jadrem 3.13 (ale testoval sem asi tejden i s 3.17), navic ses si jistej ze jedes s intel_pstate jako tazatel, ja tedy nejedu a v cmdline nevynucuju vypnuti :)

Trubicoid2

« Odpověď #19 kdy: 21. 01. 2015, 09:00:13 »

trubicoid2:
Zdá se, že jiná možnost než to vypnout a používat dál spolehlivější acpi-cpufreq asi stejně nezbyde. Ale zamrzí to. Chtěl jsem tenkrát vyloženě notebook s rychlým procesorem a volil jsem kvůli tomu slabší grafiku a nakonec ho musim stejně pořád držet na nižších frekvencích. Ne že by byl pomalej, ale třeba Firefox je singlecore program a bez toho turba občas na nějakým náročnějším webu začne lagovat, protože jedno jádro (ještě navíc virtuální kvůli HT, který nejde vypnout) to na té frekvenci ne vždycky stíhá.
Turbo zjišťuju několika způsoby - mam na ploše Conky, který udává frekvenci a navíc ještě viz ten screen, monitor procesů z KDE.

Tak ještě jednou: já si nemyslím, že bys měl mít nižší frekvence nebo vypnutý turbo když zakážeš ty problematický intel_pstate

Vono se ti to tak může jevit v conky a kde, protože acpi-cpufreq s ondemand guvernérem nehlásí turbo frekvenci, budeš tam vidět jenom škálovaní od 800 do maxima bez turba, ale ve skutečnosti někdy opravdu pojede turbo.

Jestli jede turbo se dá zjistit nějakým single-thread benchmarkem, nebo tím i7z nebo ještě jednou utilitkou, nevím z hlavy, doplním později.

HT by mělo jít vypnout z linux command line, dříve bylo noht, to teď prý nejde a dělá se to přes maxcpu=x

Ale nevím, jestli ti vypnutí ht pomůže.

trubicoid2

« Odpověď #20 kdy: 21. 01. 2015, 10:36:30 »
... doplním později.

sudo cpupower monitor -i 10
pri zatizeni vsech procesoru, mi to spravne ukazuje 3300 a pri zatizeni jen jednoho spravnou turbo hodnotu 3600

Neviditelný

« Odpověď #21 kdy: 21. 01. 2015, 13:03:17 »
Tak ještě jednou: já si nemyslím, že bys měl mít nižší frekvence nebo vypnutý turbo když zakážeš ty problematický intel_pstate

Je možné, že intel_pstate hlásí frekvence správně včetně turba, zatímco acpi-cpufreq ne. To ale neznamená. že by se ty turbo frekvence vůbec nepoužívaly, akorát je potřeba to zkontrolovat trochu chytřejším nástrojem než "lscpu | grep 'CPU MHz'".

Trubicoid2

« Odpověď #22 kdy: 21. 01. 2015, 13:21:20 »
Ano, akurat lscpu mi ukazuje spatne frekvence. Spravne ukazuje i7z a cpupower

Trubicoid2

« Odpověď #23 kdy: 21. 01. 2015, 13:25:46 »
Aha, prehlid jsem než a viděl jako  ;D

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #24 kdy: 21. 01. 2015, 14:03:25 »
Ano, akurat lscpu mi ukazuje spatne frekvence. Spravne ukazuje i7z a cpupower

To mate jeste dobre, me ukazuje "Floating point exception". :-)

« Odpověď #25 kdy: 21. 01. 2015, 21:11:36 »
Zdá se, že máte oba (Neviditelný i trubicoid2) pravdu. Zakázal jsem intel_pstate, dal schválně v Kdenlive zpracovávat video a spustil i7z na acpi-cpufreq. Výsledek mě příjemně překvapil.
http://screenshot.cz/SSI9L/cpu2.png
Takže turbo frekvence fungují celou dobu. Tím tedy můžu s klidným svědomím zakázat intel_pstate a používat dál acpi-cpufreq.
Moc vám děkuji za pomoc, nevim jak dlouho bych se s tim bezvýsledně trápil. Něco takovýho mě vůbec nenapadlo  :)

Docela ale lituju ty, co si nainstalují nějakou distribuci, která má intel_pstate jako výchozí a setkají se s tim náhodným vypínáním. Mě osobně trvalo celý 2 měsíce jenom zjistit v čem je problém. Testoval jsem ramky, jinou baterku apod. než jsem přišel na to, že to dělá ten ovladač a celou dobu jsem mě hlavní podezření na vadnou základovku.