To Martin Levy:
Chces nieco, co nejde zrealizovat.
Mas to podne ako so soferovanim auta. Autoskola ta nauci soferovat aby si spravil skusku ale nenauci ta soferovat v realnej prevadzke za kazdej situacie a na hocijakom aute. Dobry sofer bude z teba az po X rokvo prace a to len za predpokladu, ze nebudes denne chodit tou istou trasou alebo, ze budes byvat vrodinnom dome, kde nemas problem zaparkovat. Tiez musis mat na to urcite dannosti.
Tych moznych scenarov je nekonecne mnozstvo a ani najspickovejsi sofer nieje boss, ktory zvladne vsetko a uz vobec z teba nikto neurobi dobreho vodica na 5 stranach.
Dalsi priklad je rodicovstvo. Na 5 stranach ta nikto nenauci ako sa starat o novorodenia alebo ako zvladnut pubertu.
Vlastne toto plati pre kazde odvetvie. Aj rubat drevo sa nenaucis z 5 stran. Potrebujes poznat zaklad/princip, prax a samozrejme dannosti. Bez tych dannosti nebudes nikdy ten 1% expert v ziadnej oblasti ale bud len lopata(pozdravujem javamana) alebo pokrocili pouzivatel.
Za moje roky praxe som sa naucil mnohym veciam a riesil som mnoho specifickych veci. Nemam problem sa o ne podelit. Problem je, ze bez urciteho poznania ti to bude nanic, lebo zhavarujes na prvom probleme alebo prvej potrebe nieco zmenit oproti mojej implementacii. Problem je tu aj ten, ze su to specificke veci, na ktore nemusi nikto iny narazit. No a skus taky specificky pripad popisat. Zabijes furu casu a vysledok aj tak nieje taky aby to pochopili vsetci, pre ktorych je to urcene. Preto to vecsina ludi nerobi. Cast to vydrzi zapisovat na blog alebo tak ale po case to vzda.
Suhlasim s tym pomerom percent zdatnosti pouzivatelov 90/9/1 . Problem internetu je prave v tom, ze musis sa prehryzt tymi 90 % aby si sa dopracoval k tym 9 percentam, ktore ta nasmeruju k tomu 1%.
LAMP, Postovy server, firewall, ... alebo cokolvek porovnatelne a vlastne aj ovela jednoduchsie veci nebudu o next, next, next a 5 stranach.
To, ze ten tvoj chlapik to vedel urobit za 20 minut znamena len to, ze to robi velmi casto a je to prenho rutina. Ak by si od neho chcel nieco ine, tak by mu to tvralo dlho, lebo by to musel nastudovat a vyskusat. Aj ja ti urobim X veci rutinne za par minut ale dlasich x veci mi bude trvat ovela dlhsie. To je normalne a nad tym je skoda za pozastavovat. Je to proste tak.