Linux – zkušenosti, které nelze vygooglit

Re:Linux – zkušenosti, které nelze vygooglit
« Odpověď #15 kdy: 26. 01. 2017, 14:57:15 »
800 stran to je quick-how-to ne? :D
Mě do jisté míry baví, jak každý má představu, že to musí být jednoduché.

On interface aplikace nebo její konfigurace někdy může být triviální, ale řešení problémů nebo atypické konfigurace vyžadují alespoň základní informace, které mohou mít klidně stovky stran textu.
Po přečtení si kolikrát řeknete "no super to už dávno vím, ale neřeší to to co potřebuji" - bylo by třeba to rozšířit ;)

Kdejaká blbost má desítky, stovky tisíc řádek kódu... přilepený SDK... alespoň základní know-how prostě není pár stran textu.

rtfm, man prikaz .. fm je problem najit ten spravny co potrebuji, man prikaz byva prikladem spis odstrasujicim kudy ne ... misto aby uvadel na konkretnich prikladech uzitecna reseni ktere se v praxi nejcasteji pouzivaji tak cloveka zasype moznymi prepinaci a parametry a porad si sam ... viz napr. man awk

podle mne nejlepsi je mit moznost nekomu koukat pod ruce a ptat se " a proc ?" takovy osobni ucitel .. jenze kdyz takovy neni je to tezke ... zvlast zacatky resp. jak nabyt pevne zaklady na kterych lze stavet uz pak svepomoci prave treba pres rtfm man

ono pak se clovek nekde docte ze napr. "sql je na jedno odpoledne" jenze jak najit takovy manual ktery od piky mne nauci to podstatne ...

ucebnici s 800 stranami neberu, na to nemam dostatecnou motivaci

spis mi jde pro to pochopit vzdy z dane oblasti ty nejdulezitejsi zakladni principy

vim ze existuje edice "for dummies"ale kdyz jsem do tech textu koukal i to byva 500+ stran tezkeho cteni ..

ja bych spis bral neco jako cheatscheety (rekneme do 5 stran) z dane oblasti ale aby tam bylo vsechno nejdulezitejsi na konkretnich prikladech
„Řemeslo se naučí každý. Umění nikdo.“
„Jednoduchost je nejvyšší úroveň sofistikovanosti.“
- Leonardo Da Vinci

Ondro

« Odpověď #16 kdy: 26. 01. 2017, 16:21:17 »
To Martin Levy:

Chces nieco, co nejde zrealizovat.

Mas to podne ako so soferovanim auta. Autoskola ta nauci soferovat aby si spravil skusku ale nenauci ta soferovat v realnej prevadzke za kazdej situacie a na hocijakom aute. Dobry sofer bude z teba az po X rokvo prace a to len za predpokladu, ze nebudes denne chodit tou istou trasou alebo, ze budes byvat vrodinnom dome, kde nemas problem zaparkovat. Tiez musis mat na to urcite dannosti.
Tych moznych scenarov je nekonecne mnozstvo a ani najspickovejsi sofer nieje boss, ktory zvladne vsetko a uz vobec z teba nikto neurobi dobreho vodica na 5 stranach.
Dalsi priklad je rodicovstvo. Na 5 stranach ta nikto nenauci ako sa starat o novorodenia alebo ako zvladnut pubertu.
Vlastne toto plati pre kazde odvetvie. Aj rubat drevo sa nenaucis z 5 stran. Potrebujes poznat zaklad/princip, prax a samozrejme dannosti. Bez tych dannosti nebudes nikdy ten 1% expert v ziadnej oblasti ale bud len lopata(pozdravujem javamana) alebo pokrocili pouzivatel.

Za moje roky praxe som sa naucil mnohym veciam a riesil som mnoho specifickych veci. Nemam problem sa o ne podelit. Problem je, ze bez urciteho poznania ti to bude nanic, lebo zhavarujes na prvom probleme alebo prvej potrebe nieco zmenit oproti mojej implementacii. Problem je tu aj ten, ze su to specificke veci, na ktore nemusi nikto iny narazit. No a skus taky specificky pripad popisat. Zabijes furu casu a vysledok aj tak nieje taky aby to pochopili vsetci, pre ktorych je to urcene. Preto to vecsina ludi nerobi. Cast to vydrzi zapisovat na blog alebo tak ale po case to vzda.

Suhlasim s tym pomerom percent zdatnosti pouzivatelov 90/9/1 . Problem internetu je prave v tom, ze musis sa prehryzt tymi 90 % aby si sa dopracoval k tym 9 percentam, ktore ta nasmeruju k tomu 1%.

LAMP, Postovy server, firewall, ... alebo cokolvek porovnatelne a vlastne aj ovela jednoduchsie veci nebudu o next, next, next a 5 stranach.

To, ze ten tvoj chlapik to vedel urobit za 20 minut znamena len to, ze to robi velmi casto a je to prenho rutina. Ak by si od neho chcel nieco ine, tak by mu to tvralo dlho, lebo by to musel nastudovat a vyskusat. Aj ja ti urobim X veci rutinne za par minut ale dlasich x veci mi bude trvat ovela dlhsie. To je normalne a nad tym je skoda za pozastavovat. Je to proste tak.

Tomas2

• 310
    • Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: 26. 01. 2017, 21:31:37 »
Martin Levy: zkušenosti bez znalostí a znalostí bez čtení a učení? S tím nepočítej. První dokumentaci linuxu jsem studoval několik let, jak těžké to bylo pro mě čtení a kolik nových věcí tam bylo, dnes podobné dokumentace louskám za dva dny, 70 % informací již znám a zbytek mi rychle dává smysl.

Z návodu se naučíš jednu konkrétní činnost, jenže těch činnost v takhle variabilní světě jsou stovky tisíc, to už je jednodušší to umět.

Pokud se učíš cizí jazyk, buď se naučíš věty nazpaměť a nebudeš schopný říct všechno nebo se naučíš jazyk a věty budeš tvořit sám, ano je to práce, zvykej si pokud chceš něco umět.