Hardwarový RAID nebo ZFS?

Re:Hardwarový RAID nebo ZFS?
« Odpověď #15 kdy: 21. 05. 2025, 11:43:47 »

Zatím ještě nevíme, co má přesně tazatel za ty kontroléry a disky v Dell serveru. Jak už tu bylo zmíněné, v těchhle řadách šly asi čtyři modely z 11. a 12. generace PERCu. Používá to povětšinou OEM modely tri-modových LSI, SSD můžou být jak SAS, tak NVMe (pak nemusí být úplně snadné sehnat alternativní HBA za pár stovek).

Tak píše PERC H710, to je staré SAS2/SATA3. V těch klecích (Dell i HP) jsem používal SATA (i SATA SSD) - nakonec není problém, aby to tazatel vyzkoušel.

Pokud to má standardní SAS2 SFF-8087 konektory, s vysokou pravděpodobností tam bude fungovat jakýkoliv SAS řadič (mám vyzkoušené SAS9208-8i IT firmware). Zda to z něj bude i bootovat nevím, ale je dost pravděpodobné, že jo.

M Z

« Odpověď #16 kdy: 21. 05. 2025, 11:46:13 »
Bez ZFS nebo Ceph nefunguji snapshoty(qcow2 nepocitam) a ty potrebujete na replikace a inkrementalni zalohovani. Ja mam ZFS nad IBM FlashSystem 5200 pripojenem pres FC k jednotlivym serverum. ZFS nejde pridat pres web, takze jsem musel: zpool create -f  ....  /dev/mapper/mpatha
FlashSystem mam dva radice ktere si kopiruji cache a samozrejme baterku, takze co jednou zapise do cache se vzdy dostane na disk.
Preci nevyhodim 240TB NVMe jen proto ze si vyvojari ZFS predpokladaji ze raid = swraid integrovany na MB  ;)

« Odpověď #17 kdy: 21. 05. 2025, 12:01:48 »
Pujdu proti proudu.

Pokud mam takovou konfiguraci a hw raid mi to podporuje pak nevidim jediny duvod proc se morit se ZFS. Udelal bych raid 5 plus mirror (pokud bych nechtel spare), lvm + fs dle meho vyberu a jdu dom. Snapshoty si resim na kvm/proxmoxu. ZFS je fajn pokud nemam slusny raid. Znackovej raid karty nejsou vubec zle, napriklad hpeckova smart array maji genezi snad 30 let jeste z dob compaqu a jsou to spolehlive karty, s vicemene stejnymi tooly a filosofii. Dell na tom bude imo podobne (nemam zkusenost) - zkus pohledat po forech.

on je rozdíl v provozu, pokud mám raid 5+0 (ať už SW nebo HW), tak největší problém je používání v degraded stavu, prostě to musím nejprve obnovit a obnova u 5 trvá snad ze všech možností nejdéle.

Skvělé na zfs je schopnost ověřit stav na disku a případně chyby opravit, to u jiných řešení není tak běžné.

Pokud jde o řešení uložiště, hlavní rozhodování by mělo být podle toho, jak se to chová v případě problémů a ne když vše funguje jak má, pak není skoro co porovnávat, že?

Také spravuji servery, které 20+ let fungují nad jediným diskem a běží stabilně, ale přece na základě toho nebudu říkat, že raid je k ničemu. Stejně tak mám pod rukama clustery s tisíci disky, kde každý týden se nějaký disk mění, z toho ale také nemohu vyvozovat, že disky jsou k ničemu a bez raidu si ani nevrznu.

« Odpověď #18 kdy: 21. 05. 2025, 12:38:39 »

Zatím ještě nevíme, co má přesně tazatel za ty kontroléry a disky v Dell serveru...

Tak píše PERC H710, to je staré SAS2/SATA3...

Tazatel (AltarSK) zatím opravdu neuvedl.
PERC H710 uvedl Libor, kterej se přidal že řeší podobný problém.

« Odpověď #19 kdy: 21. 05. 2025, 12:47:18 »
Pujdu proti proudu.

Pokud mam takovou konfiguraci a hw raid mi to podporuje pak nevidim jediny duvod proc se morit se ZFS. Udelal bych raid 5 plus mirror (pokud bych nechtel spare), lvm + fs dle meho vyberu a jdu dom. Snapshoty si resim na kvm/proxmoxu. ZFS je fajn pokud nemam slusny raid. Znackovej raid karty nejsou vubec zle, napriklad hpeckova smart array maji genezi snad 30 let jeste z dob compaqu a jsou to spolehlive karty, s vicemene stejnymi tooly a filosofii. Dell na tom bude imo podobne (nemam zkusenost) - zkus pohledat po forech.

on je rozdíl v provozu, pokud mám raid 5+0 (ať už SW nebo HW), tak největší problém je používání v degraded stavu, prostě to musím nejprve obnovit a obnova u 5 trvá snad ze všech možností nejdéle.

Skvělé na zfs je schopnost ověřit stav na disku a případně chyby opravit, to u jiných řešení není tak běžné.

Pokud jde o řešení uložiště, hlavní rozhodování by mělo být podle toho, jak se to chová v případě problémů a ne když vše funguje jak má, pak není skoro co porovnávat, že?

Také spravuji servery, které 20+ let fungují nad jediným diskem a běží stabilně, ale přece na základě toho nebudu říkat, že raid je k ničemu. Stejně tak mám pod rukama clustery s tisíci disky, kde každý týden se nějaký disk mění, z toho ale také nemohu vyvozovat, že disky jsou k ničemu a bez raidu si ani nevrznu.

1) nepsal sem raid 50. Psal sem RAID5 + RAID1 - uzivatel ma 6 disku a ma to na lab - za me naprosto idealni setup Chovani v degraded stavu muzete ovlivnit nastavenim radice, kdy muzete prioritizovat rebuild nad i/o a obracene. Souhlasim s tim ze vice disku v raidu/logical volumu => vetsi moznost ze nejaky selze. Ncimene jak se s tim to ci ono pole popasuje zalezi na name. Meli jsme to treba HPE Evu ktera delala diskgroupy po 12 discich a nikomu to nevadilo. Meli jsme tu treba ibm storvize, kde byl aktivni cely rack a taky to nikomu nevadilo.

2) Na server raid radicich zase ocenuji prediktive failure, kdy casto dostane hlasku o tom "ze se neco deje", ncimene disk funguje dal a pole neni v degraded stavu. Vendori takova disky uzvanvaji jako vadne a automaticky je meni (ne ze by pro lab to bylo smerodate), ale mate imo vetsi cas tim neco udelat.

HW Raid skryje před ZFS cenná data o chování disků a přidává falešné flushe, tj. zvyšuje se riziko ztráty dat.

Jak ? Prosim rozvest

Qemu a jeho qcow sice poskytuje podobné funkce pokud jde o snapshoty, ale jeho stabilita a rychlost jsou naprosto tristní.

Takovou zkusenost tedy opravdu nemam. Rychlost a stabilita je naprosto bezna s podobnout operaci treba ve vshpere

Obecne: bylo by fajn se taky podivat do historie proc a kdy zfs vzniklo. Zatimco jedni vendori (ibm, hp, dell apod) sli cestou hw raidu, Sun sel cestou zfs sw raidu. Obe reseni se v praxi ukazala jako zivotaschopna a maji sva pro a proti. Prijde mi ze uzivatele a vyvojari zfs spatne chapou jak server like/enterprise controllery (ne fakt se nebavime o pseudo desktop raidech) funguji. Byl tu zminen napr. "reordering" - wtf ? Nejspis je minen reordering v ramci raidu ale to je pro zfs cokoliv naprosto irelevantni, v podostaten neexistuje scenar ze byste nedostali data, ktera byla potvrzena. Pokud by to byla pravda pak Vam nebou fungovat ani relacni db. Je otazka proc pak zfs nad takovy raid nasazovat kdyz obe veci delaji vicemene to stejne, Kdyz to shrnu tak:

Hw raid + legacy fs bych nasadil v pripade ze:
 - Mam slusnej kontroler/kartu/pole
 - Mam obecne v raidech mensi pocet disku, pripadne je umim delit
 - Nepotrebuji resit snapshoty na baremetalu, pripadne nemam technologie ktere je podporuji (fs/db/virtualizaci)
 - umim s prislusnou technologii

ZFS bych nasadil v pripade ze:
 - mam jbod disky a chci raid
 - mam nejake specificke pozadavky na vykon/dostupnost/io - napriklad pokud stavim nejake kriticke centralni uloziste a potrebuju versatilitu
 - umim se zfs :)

Slusnej standartni hw raid typu p420 kterej se rve do kazdyho proliantu je imo naprosto dostacujici pro 90% entry/midrange prostredi
« Poslední změna: 21. 05. 2025, 12:49:32 od bobprasak »

« Odpověď #20 kdy: 21. 05. 2025, 13:15:19 »
Zdravím.
Nebol som od včera online tak som nemohol reagovať skôr ale vidím, že diskusia sa rozprúdila.
Server je ešte zabalený a jediné info ktoré o ňom mám je to na krabici:
  • Intel Xeon Silver 4410T
  • 32 GB RDIMM, 5600 MT/s Dual Rank
  • 480GB SSD Sata Read intensive 6Gbps 512 2.5in Hot-plu AG Drive
  • ...
  • Front PERC H755 Front Load
  • Broadcom Dual Port 1Gb
  • ...

Takže radič je viac-menej jasný.
Tých 6 diskov je originál od DELLu.

Takže keď som tu otázku pokladal, nepremýšľal som nad variantou, že ZFS pod HW raidom ale radič prepnutý na nejaký priamy prístup k diskom a len ZFS na proxmoxe.
Ale keďže aj tie disky sú od DELLu tak by som sa možno nebál ani toho riešenia na strane radiča.

Ešte si idem prečítať čo ste popísali.
« Poslední změna: 21. 05. 2025, 13:20:40 od AltarSK »

« Odpověď #21 kdy: 21. 05. 2025, 13:32:56 »

Zatím ještě nevíme, co má přesně tazatel za ty kontroléry a disky v Dell serveru...

Tak píše PERC H710, to je staré SAS2/SATA3...

Tazatel (AltarSK) zatím opravdu neuvedl.
PERC H710 uvedl Libor, kterej se přidal že řeší podobný problém.

Tak to se omlouvám

« Odpověď #22 kdy: 21. 05. 2025, 14:50:37 »
PERC H755 podpora RAID 0, 1, 5, 6, 10, 50, 60 alebo aj Non-RAID, 8 GB DDR4 cache, Write back, write through, no read ahead, and read ahead, hot swap podporovany, dedicated and global hot spare :
https://shorturl.at/gOvCt

Stav fyzickych diskov, stav virtualnych RAID vies manazovat/monitorovat cez iDRAC 9 :
https://shorturl.at/pB2NY
https://shorturl.at/hW2Mb
https://shorturl.at/YT5fo

Skoda, ze si nenapisal Service Tag.

« Odpověď #23 kdy: 21. 05. 2025, 15:14:07 »
  • Front PERC H755 Front Load
Tento řadič podporuje TRIM a umí non-RAID disky (v systému se disk tváří jako iSCSI), takže by to jít i mohlo.
Pokud můžeš, rozbal, nastav, nainstaluj, vyzkoušej a dej vědět i pro ostatní.

« Odpověď #24 kdy: 21. 05. 2025, 15:57:31 »

1) nepsal sem raid 50. Psal sem RAID5 + RAID1 - uzivatel ma 6 disku a ma to na lab - za me naprosto idealni setup Chovani v degraded stavu muzete ovlivnit nastavenim radice, kdy muzete prioritizovat rebuild nad i/o a obracene. Souhlasim s tim ze vice disku v raidu/logical volumu => vetsi moznost ze nejaky selze. Ncimene jak se s tim to ci ono pole popasuje zalezi na name. Meli jsme to treba HPE Evu ktera delala diskgroupy po 12 discich a nikomu to nevadilo. Meli jsme tu treba ibm storvize, kde byl aktivni cely rack a taky to nikomu nevadilo.

Moje chyba, psal jsi raid 5 + mirror, pochopil jsem to jako 50. Prioritizovat rebuild, ano, pokud máš spare disky, může to být background proces, to je asi nejvhodnější řešení při použití pětky.

2) Na server raid radicich zase ocenuji prediktive failure, kdy casto dostane hlasku o tom "ze se neco deje", ncimene disk funguje dal a pole neni v degraded stavu. Vendori takova disky uzvanvaji jako vadne a automaticky je meni (ne ze by pro lab to bylo smerodate), ale mate imo vetsi cas tim neco udelat.

HW Raid skryje před ZFS cenná data o chování disků a přidává falešné flushe, tj. zvyšuje se riziko ztráty dat.

Jak ? Prosim rozvest

Jj, tak to i běžně měníme jak na běžícím pásu a pro reklamaci se poskytuje jen report z řadiče.

ZFS má vlastní mechanismus jak detekuje vadný disk a případně ho nahrazuje za spare, pokud ale vidí virtuální blokové zařízení, jeho metriky neodpovídají stavu fyzického disku (to je v případě třeba vytvoření raid 0 s jedním diskem jako simulace JBODu/HBA, když to řadič neumí). Raid zpravidla zápisy strká do cache a reportuje jako zapsané do OS (narozdíl od HBA), opakované čtení čte data z cache, ikdyž se na pozadí ještě nemuselo podařit je zapsat fyzicky na disk, zfs se pak chybně může domnívat, že jsou data persistovaná.

Samozřejmě, když tyhle omezení znám, není to překážka, není velký problém data z disků do zfs reportovat jinou cestou nebo vlastním daemonem aktivovat spare disky. Stejně tak není problém mít agresivnější a častější self healing. U datových serverů s velkým provozem cache v řadič zpravidla není schopná držet moc dat, takže problémy se záhy ukážou. Jde s tím žít, ale musíš se podle toho zařídit.

Qemu a jeho qcow sice poskytuje podobné funkce pokud jde o snapshoty, ale jeho stabilita a rychlost jsou naprosto tristní.

Takovou zkusenost tedy opravdu nemam. Rychlost a stabilita je naprosto bezna s podobnout operaci treba ve vshpere

Pokud máš takovou zkušenost, tak je to vlastně super :). QCOW2 výkon padá s počtem snapshotů, propad proti rawu bez jediného snapshotu je ze zkušenosti při čtení asi 20 - 30 % (ano s qcow3 se to zlepšilo, ale nebyl jsem schopný pozorovat skoro nulový rozdíl proti raw, jak avizují v dokumentaci), to není málo. Ano pokud to porovnáváš v single thread, rozdíl je nicotný, pokud ale nad tím máš VM s více fyzickými cpu a konkurenčně čteš/zapisuješ, problém je na světě. Přímé porovnávní proti vsphere jsem nikdy nedělal. QCOW2 při růstu zůstává na jednom blokové zařízení a velmi špatně se rozděluje na více fyzických disků (musíš použít raid), režije při hodně snapshotech a velikosti je značná, to s vspere jsem nepozoroval. Šachování s linkem a vlastní shardering je prostě už příliš komplexní na nějakou údržbu.

QCOW2 má důležitá data v hlavičce souboru, kde se často přepisují, některé věci ti umí qemu-img check -r opravit, ale některé ne. Poškozenou hlavičku jsem viděl už několikrát při chybě disku při zápisu, kupodivu poslední dobou s ssd disky to je častější než kdy dříve. Pak je to na velkém laborování s hlavičkou a dát se ručně nějak rekonstruovat, zejména pokud víš, že k chybě došlo v posledních zápisech. Nějaká kontrola integrity zapsaných dat se s qcow2 moc neděje, zabudované šifrování tomu ale velmi pomáhá.

Slusnej standartni hw raid typu p420 kterej se rve do kazdyho proliantu je imo naprosto dostacujici pro 90% entry/midrange prostredi

To s tebou souhlasím, pokud se někdo musí ptát na zfs, nejspíš to není systém pro něj a obyčejný ext/btrfs nad hw raidem mu poslouží daleko lépe.

« Odpověď #25 kdy: 21. 05. 2025, 22:05:12 »
U RAID pole je úplně nejdůležitější umět z něho obnovit data po výpadku jednoho nebo dvou disků.
Dále umět s tím polem pracovat na takové úrovni že umím přidat další disk do stávajícího, ev. je postupnou výměnou vyměnit za větší, a zvětšit pole.
Proto je nejvhodnější, alespoň z mého pohledu, hardwarový RAID.
Netvrdím že softwarový RAID je špatný, ale málokdo ho umí vybudovat tak aby byl spolehlivě bezpečný.

Microsoft, ale i další služby tyto softwarové RAID nejspíše používají, ale jejich použití je že mají tři (3) zrcadlený pole/servery které v rámci služby nabízí.
Takže softwarové uložiště s kapacitou 30 disků, znamená fyzický 90 disků. Mohou si to dovolit ceny disků které dostávají jsou řádově jinde než na běžném trhu.

« Odpověď #26 kdy: 22. 05. 2025, 00:02:19 »
To s tebou souhlasím, pokud se někdo musí ptát na zfs, nejspíš to není systém pro něj a obyčejný ext/btrfs nad hw raidem mu poslouží daleko lépe.

Tady jenom podotek, Btrfs ve výchozím stavu je opravdu velmi pomalý pro přepisy s krátkými bloky, časem se také výrazně zvyšuje fragmentace souboru.
To je bohužel problém pro některá nasazení databází a ukládání image od virtuálních disků. Dá se to obejít jen tak, že se selektivně vypne COW (chattr +C /dir), než se vytvoří nebo nakopírují soubory.
Což je i standardní nastavení třeba v OpenSUSE (i Fedoře) pro adresář na QEMU image od libvirtd, nebo datové adresáře od databází ze systémových balíčků.
Takže pak to přepisuje původní sektory (in-place), nedělají se checksumy atp.
Ale jakmile by se vytvořil snapshot toho subvolume, kde to je (třeba pro zálohu nějakým externím programem, rychlý revert nebo btrfs send), tak se implicitně zas zapne COW pro všechny další zapsané nebo změněné extenty - a postupně jste zas zpátky. Jinak by to nemohlo fungovat.
Takže když už se Btrfs v téhle situaci používá a smíříte se s tím, že přijdete o COW, je si potřeba dát pozor na to, aby ty adresáře nebyly součástí snapshotů. Pokud je to samostatný disk, partišna s jedním root subvolume, je to v pohodě. Pakliže je to třeba v dohromady se systémem, kde můžou být periodické snapshoty, tak je třeba udělat na ty konkrétní adreáře samostatný subvolume.

https://archive.kernel.org/oldwiki/btrfs.wiki.kernel.org/index.php/FAQ.html#Can_copy-on-write_be_turned_off_for_data_blocks.3F
https://www.percona.com/blog/taking-a-look-at-btrfs-for-mysql/#comment-10973474

Jinak to samozřejmě neznamená, že je to vždy problém. Na nějaké blbnutí nebo relativně nevytížený virtuál na normálním počítači, kde je třeba celé SSD na Btrfs, to asi může být jedno. Ale na serveru, kde je většinou na data samostatný oddíl (nebo LUN z RAIDu) na virtuály bych to opravdu řešil a upřímně než Btrfs bez COW, snapshotů bych tam dal rovnou XFS  (příp. ext4, pokud k tomu je nějaký speciální důvod).

« Odpověď #27 kdy: 22. 05. 2025, 00:13:59 »
mimochodem, jaké máš zkušenosti s obnovou HW raidů? Já jsem z toho segmentu trochu rozporuplný, těch kontaktů s podporou daného výrobce jsem zažil asi už příliš, ty hromady ručně nahrávaných firmwarů, která support háže jak na běžícím pásu (segment 1U - 4U standalone serverů nikoliv diskových polí). S ZFS to je poměrně lahoda a ani si nepamatuji, kdy jsem nebyl schopný vadný disk za rozumnou dobu obnovit. Naopak provoz ZFS už taková lahoda není, chce to trochu studování.

Mně u HW raidů prostě vadí jak strašný to je blackbox, jak extrémně málo interních informací ti výrobce poskytne, jak to je plné různých bugů a problémů, které se prostě řeší dny na podpoře. Naštěstí dnes prakticky všude už žádná důležitá data na lokálních discích nemáme a raději celý server obnovujeme, když odejde OS disk.

Pomalu se kloním k variantě, kdy je lepší asi raději ty raidy nepoužívat vůbec a data rovnou replikovat na jiný server. Je to jednoduší, transparentní, lze to rozšířit snadněji o plnohodnotné zálohání, není potřeba taková fůra znalostí kolem toho všeho. Není nic horšího než čekat na seniora, který zrovna je někde v loji a bez něj nejsi schopný server obnovit, protož tam je vždy nějaké "ale" a každá chyba může vést ke ztrátě dat.

« Odpověď #28 kdy: 22. 05. 2025, 02:23:33 »
mimochodem, jaké máš zkušenosti s obnovou HW raidů? Já jsem z toho segmentu trochu rozporuplný, těch kontaktů s podporou daného výrobce jsem zažil asi už příliš, ty hromady ručně nahrávaných firmwarů, která support háže jak na běžícím pásu (segment 1U - 4U standalone serverů nikoliv diskových polí). S ZFS to je poměrně lahoda a ani si nepamatuji, kdy jsem nebyl schopný vadný disk za rozumnou dobu obnovit. Naopak provoz ZFS už taková lahoda není, chce to trochu studování.

Nijak extra širokou zkušenost nemám, v podstatě pár kousků za ta léta. Většinou když už se ke mě dostalo něco na obnovu, bylo to typicky Synology, QNAP, kde je normální mdraid (pokud nepočítám ty nejdnovější modely s ZFS).
U těch klasických serverových RAID adaptérů (LSI, Areca, Adaptec.. a nějaké OEM varianty) to bylo v podstatě zřídkakdy, byly tam třeba problémy, kdy prostě odcházela ta karta a skončilo to třeba poškozeným obsahem NVRAM. Vyměnit kartu, naimportovat svazek a v pohodě.
Nebo to byla taková ta klasika, kdy je RAID-5 s disky na konci životnosti, dáš rebuild ze spare a v tu chvíli to vykopne další disk a celé se to zastaví. Ale při troše štěstí jeden z těch odešlých disků nemusí být úplně kaput, a třeba ho přes ddrescue zkopíruješ po více průchodech na čerstvý disk (100% sektorů), vyresetuješ kontrolér a naimportuješ celý RAID podle signatur na discích. Tohle se mi třeba povedlo dvakrát, jednou s LSI (OEM Dell), ale fakt to beru jako kliku.
Blbý je, když se to překopíruje s chybami, to už je pak na to seskládat to v nějakém programu a ani to nemá smysl zkoušet v tom původním kontroléru, protože se to typicky stejně zastaví a rozpadne. V tomhle případě to může komplikovat zjištění layoutu (offset, typ rotace parity). Dneska už poměrně hodně recovery programů má nějakou autodetekci a zná obvyklé nastavení od spousty výrobců (např. Hetman). Já když jsem to před lety dělal tak jsem si vzal kostičkovaný papír a iteroval několik hodin, než jsem se někde dobral, že ten HP RAID má delayed parity.. a slavnostně přečetl slovo EFI na offsetu 0x200 :) Oproti tomu RAID 5 z Arecy byl pak třeba úplně v pohodě.
Ale stejně, já to dělám v podstatě ze zájmu, nebo pro své účely, známé. Takže mám relativně omezené možnosti, co s tím můžu udělat, nemám třeba rovnou k dispozici velkou SAS/SATA bednu (max. 8 slotů, plus něco na kabely uvnitř). Pokud fakt odejde disk a nejde z něj číst, tak mám známé profíky, co mají hromady náhradních dílů, speciální nářadí, přístroje, komerční i svůj software a hlavně také platí těm výrobcům disků, aby se dostali do servisních oblastí, dovedli ty disky třeba rekalibrovat atp. Stejně jako když jde o něco složitého (třeba částečně přepsané věci), nebo za hodně peněz, tak je posílám rovnou za nimi.
Ale fakt, když to vezmu celkově tak to nebylo zdaleka tak problematické a chovalo se to víceméně očekávávaně. Paradoxně jsem zažil víc problémů, byť ne třeba data ohrožujících, s těmi dedikovanými a řádově dražšími FC/iSCSI externími poli - i v takové té nižší střední třídě. Přesně kritické updaty firmware, rozbité failovery s redundantními kontroléry, ztrácení dat z NVRAMek (RAID signatura a data zůstane na discích, ale vymázne to mapování LUNů, přístupová práva), vykopávání zdravých disků. Oproti tomu ty karty byly vlastně v tom množství docela v pohodě.

Citace
Mně u HW raidů prostě vadí jak strašný to je blackbox, jak extrémně málo interních informací ti výrobce poskytne, jak to je plné různých bugů a problémů, které se prostě řeší dny na podpoře. Naštěstí dnes prakticky všude už žádná důležitá data na lokálních discích nemáme a raději celý server obnovujeme, když odejde OS disk.

Jak se to vezme, na jednu stranu to je sice blackbox, ale pokud fakt dojde na lámání chleba, tak když u toho klasického HW RAIDu trefíš zmíněné parametry (byť je to blackbox), tak je to pořád "hratelný", byť i to se v poslední době pěkně komplikuje (declustered RAID atp). Kdybych měl nějakou kritickou chybu média bez další redundance s částečným obnovením a poškozené struktury třeba u ZFS, tak jsem úplně v pytli. Člověk, co to dá do kupy, tak je pro mě Čáryfuk.. (proměnlivá velikost bloku, komprese, bez pevného pravidelného prokladu, téměř bez šance se chytit se relativně jednoduše nějakých patternů v souborech). Asi by to někdo dal, ale pro mě je to na úrovni šifrování i když tam žádné nutně není :)

Citace
Pomalu se kloním k variantě, kdy je lepší asi raději ty raidy nepoužívat vůbec a data rovnou replikovat na jiný server. Je to jednoduší, transparentní, lze to rozšířit snadněji o plnohodnotné zálohání, není potřeba taková fůra znalostí kolem toho všeho. Není nic horšího než čekat na seniora, který zrovna je někde v loji a bez něj nejsi schopný server obnovit, protož tam je vždy nějaké "ale" a každá chyba může vést ke ztrátě dat.

Nevím, fakt bych to obecně neviděl tak problematicky. To jestli to jde bez RAIDu strašně záleží na situaci, beru to primárně pro zvýšení dostupnosti, kdy to jeden nebo dva vadné disky nepoloží. Klasická záloha je samozřejmě super, ale stejně to znamená výpadek, výměnu, restore a typicky i díru v datech od poslední zálohy.
Replikace s failoverem není vždy dobře realizovatelná (třeba kvůli výkonu nebo množství dat) a hotové úložné systémy, co to umí dobře, a od začátku s tím počítají, jsou pekelně drahé. Nebo je to relativně dost komplexní záležitost (Ceph). Ale chápu, že v určitých aplikacích i třeba nějaké jednodušší řešení s DRBD může dávat smysl.