Doporučte NAS alebo alternatívu

Re:Doporučte NAS alebo alternatívu
« Odpověď #45 kdy: 25. 04. 2025, 11:06:08 »
Teda nechápu co chceš řešit, obyčejnej HP microserver G8 má 4 sata pozice, na co proboha potřebuješ víc? Dva plotnový cojávim 14TB disky do raidu a máš hotovo. Domu stejně nic lepšího na NAS nepotřebuješ, beztak to bude 99,9% času ležet jak lemra.

Byl bych opatrný s malým počtem velkých disků, protože pak je docela problém to pravidelně zálohovat, byť třeba na jiný mirror v rámci stejného stroje, a to pořád není úplně dobrá záloha, že...

Osobně už mám data jen na NVMe discích v mirroru, a stejně kompletní záloha pár TB dat na pevné disky v témže stroji, trvá pár hodin.

Pevný disk už se snad nevyplatí ani do domácího NVR, jedna kamera mi denně zapíše pár GB, takže i běžné SSD musí vydržet roky, a asi i déle, než HDD který se točí a zapisuje 24/7.

« Odpověď #46 kdy: 25. 04. 2025, 11:52:35 »
hm, mi zrovna odesel SATA SSD v Unifi key, co nahraval kamery. po 2 letech. just saying

Mlocik97

• 943
  • Ubunťák, JS dev.
    • Zobrazit profil
« Odpověď #47 kdy: 25. 04. 2025, 14:54:14 »
Ďakujem za rady, prečítal som si celé vlákno, a stále teda nie som rozhodnutý. po skúsenostiach so Synology Support som práve uvažoval že radšej by som mal svoje NAS pod kontrolou, než aby som som bol obmedzovaný tým čo mi výrobca povolí. Ale zas keď počujem o tom NUC ako to kľaklo, no neviem. Ale zas kľakol mi aj Synology NAS. Plusy a mínusy vidím na oboch stranách, či u Synology/QNAP nie je podpora NVMe diskov (teda okrem tých predražených), na druhú strane mi výrobca dá DDNS, ale zas nemám kontrolu nad NASom a keď je problém tak to podpora nerieši, ale Synology/QNAP to či ono. No, je to skutočne dilema.

Ak má niekto skúsenosti s TrueNAS, vie my niekto povedať ako náročné je to nastaviť, najmä služby čo som vymenoval? Fakt mám zmiešaný pohľad na toto, a chcel by som vyskúšať si to urobiť sám. Neverím že to je na týždeň nastavovania (však v Linuxu viem nastaviť SMB či VPN server za pár minút).

« Odpověď #48 kdy: 25. 04. 2025, 16:04:43 »
Ďakujem za rady, prečítal som si celé vlákno, a stále teda nie som rozhodnutý. po skúsenostiach so Synology Support som práve uvažoval že radšej by som mal svoje NAS pod kontrolou, než aby som som bol obmedzovaný tým čo mi výrobca povolí. Ale zas keď počujem o tom NUC ako to kľaklo, no neviem. Ale zas kľakol mi aj Synology NAS. Plusy a mínusy vidím na oboch stranách, či u Synology/QNAP nie je podpora NVMe diskov (teda okrem tých predražených), na druhú strane mi výrobca dá DDNS, ale zas nemám kontrolu nad NASom a keď je problém tak to podpora nerieši, ale Synology/QNAP to či ono. No, je to skutočne dilema.

Ak má niekto skúsenosti s TrueNAS, vie my niekto povedať ako náročné je to nastaviť, najmä služby čo som vymenoval? Fakt mám zmiešaný pohľad na toto, a chcel by som vyskúšať si to urobiť sám. Neverím že to je na týždeň nastavovania (však v Linuxu viem nastaviť SMB či VPN server za pár minút).

Kedze je to NAS, tak vyklikat SMB/NFS/... nie je problem, cez GUI vyklikas. Pre lepsiu predstavivost, najdes na to postupy resp. youtube videa.

Pre tie dalsie sluzby, co si vymenoval, je moznost virtualizacie. Mozno je to aj rozumne oddelenie sluzieb.

Dokonca by som poradil, daj si do virtualu (napr VirtualBox) na stroji, kde bezne pracujes TrueNAS a poskusaj si veci.

Na zaver, TrueNAS prechadza teraz takym turbulentnejsim obdobim. Aj to bolo spominane na root.cz
https://www.root.cz/zpravicky/truenas-core-a-scale-se-sjednocuji-do-truenas-community-edition-ce/
TrueNAS prechadza z FreeBSD na Linux (Debian). Spominali, ze na FreeBSD robili vela vyvoja pre veci, ktore su v Linuxe a neboli vo FreeBSD a potom sa nemohli venovat tolko tomu, comu chceli (v skratke). V case sa meni aj sposob virtualizacie https://linuxcontainers.org/incus/
Dal by som do pozornosti
https://www.truenas.com/blog/truenas-fangtooth-25-04-release/
https://www.truenas.com/software-status/
Pre cistu instalaciu (early adopter) uz odporucaju 25.04, pre conservative este pockat s migraciou FreeBDS -> Debian.
m

« Odpověď #49 kdy: 25. 04. 2025, 21:14:19 »
hm, mi zrovna odesel SATA SSD v Unifi key, co nahraval kamery. po 2 letech. just saying

A mě zrovna předevčírem mi chcípl 2TB WD Purple

Stane se, taky jde o to, co to bylo za disk a kolik se tam toho reálně nahrávalo. Ono když pak člověk nahrává třeba jen nějaké eventy či pohyb, má dobře nastavené zóny, aby se třeba zbytečně nenahrávala plápolající plachta na plotě a tak podobně, dá se spousta zápisů ušetřit. Každopádně ale většinou minimálně jedna z několika kamer něco nahrává, takže HDD jede furt.

« Odpověď #50 kdy: 25. 04. 2025, 21:19:26 »

Já osobně zkušenosti nemám, protože mám FreeBSD na kterém bylo TrueNAS postavené. Jestli je dnes na Linuxu a ZFS, tak je to vlastně stejné, jen je tam jiný kernel. Takže vyzkoušej.

« Odpověď #51 kdy: 26. 04. 2025, 02:08:28 »
Jeff vydal nové video, ve kterém už se uklidnil a udělal z toho Asus NUC normální NAS: https://www.youtube.com/watch?v=TlsIuA8rBRg, vše podtaktoval, vylepšil chlazení svého miniracku a má to stabilní na 50°C. Takže tento jeho sport ve hledání nejmenšího domácího nasu s 4xNVMe už má konec. Funguje to a skoro dosahuje 5Gbps sítě :-) Takže jeden 1GB film tam dá za cca 1s.
« Poslední změna: 26. 04. 2025, 02:11:43 od Tomáš Crhonek »

« Odpověď #52 kdy: 26. 04. 2025, 09:51:45 »

A mě zrovna předevčírem mi chcípl 2TB WD Purple

Stane se, taky jde o to, co to bylo za disk a kolik se tam toho reálně nahrávalo. Ono když pak člověk nahrává třeba jen nějaké eventy či pohyb, má dobře nastavené zóny, aby se třeba zbytečně nenahrávala plápolající plachta na plotě a tak podobně, dá se spousta zápisů ušetřit. Každopádně ale většinou minimálně jedna z několika kamer něco nahrává, takže HDD jede furt.

Ty disky tam chcípají jako mouchy, protože se to brutálně přehřívá. (Dřív tam ještě k tomu cpali LiOn baterii, což v zásadě hraničilo s obecným ohrožením. To zařízení je příšerný bazmek.
« Poslední změna: 26. 04. 2025, 09:57:32 od LolPhirae »

Mlocik97

• 943
  • Ubunťák, JS dev.
    • Zobrazit profil
« Odpověď #53 kdy: 26. 04. 2025, 17:16:02 »
Vyskúšal som si ten TrueNAS a vyzerá to veľmi jednoduché na používanie, je to v podstate skoro ako Synology DSM akurát s menej farbičkovaním... ešte som si stiahol OMV a vyskúšam aj ten.

Myslím že teda softvér problém nie je, a ten čo tu písal "týždeň nastavovania" tak neviem čo robil... jediné čo som si nie som istý je rozdelenie disku ako riešiť, mi pre virtuálny disk (pozerám že NUC má podobne slot pre jeden disk), vidím že to nezapočítava ten na ktorom je nainštalovaný systém a v Unassigned Disks mám No disks available, takže aby mi fungovala SMB tak potrebujem vytvoriť poll a to nie je možné, lebo hlási "At least 1 data VDEV is required." Takže toto je trošku na pohranie sa, ale myslím že nič náročné vyriešiť.

Uvidím ešte ako OMV a rozhodnem sa, ale popravde asi viac som pre miniPC ako NAS... toľko už DDNS si vyriešim.

Teda mám pocit že hlavný problém je výber HW, nie SW.

« Poslední změna: 26. 04. 2025, 17:20:12 od Mlocik97 »

« Odpověď #54 kdy: 27. 04. 2025, 14:32:38 »
@Mlocik97

Jo, to je asi optimální si to takhle přímo vyzkoušet sám dopředu.

TrueNAS může být fajn a ano, je jednoduchý na naklikání, má spoustu předpřipravených věcí. Obsluhu ZFS datasetů, sdílených složek, práv. Také často používané aplikace (Plex, Home Assistant, MinIO..) jsou tam v podstatě ihned rovnou dostupné.

Na stranu druhou to nemusí být vždy úplně ideální volba na malý NAS. Je to podobně jako např. u komunitní verze pfSense odvozené z placeného produktu, co je primárně určen na jejich hardware. Vývoj reflektuje jejich požadavky pro tyhle velké produkty a servery.
Tzn. to, na co jste narazil, není žádný bug. Počítá se tím, že máte NAS s dedikovaným diskem (resp. mirrorem) jen pro systém. Vezme si ho to celý, udělá systémový pool, ale uživatelská data se předpokládají na dalších discích.
Můžete se pokusit to nějak ohackovat, aby instalátor na prvním disku udělal menší ZFS oddíl, pak zkusit udělat další oddíl(y) a nějak mu to vnutit. Ale důrazně to nedoporučuji, za prvé z hlediska ZFS samotného - dva vdevy na jednom fyzickém zařízení, za druhé se vám to snadno může rozdrbat při nějakém dalším updatu.

Mluvím o tom i proto, že jsem historicky řešil poměrně pár DIY TrueNASů, kdy se to někomu rozsypalo při updatu sytému, i třeba minor verze a pak mi to někdo donesl. Nikdy se nepřišlo o žádná data (ZFS pooly byly v pohodě), ale spíš šlo o nějaký neošetřený stav (nevím, různé konfigurace) v tom aktualizačním skriptu (což je taky radost třeba půl hodiny koukat jak tam běží nějaký Python skript, co zdálnivě nic nedělá a bez možnosti jakékoliv interakce). Někdy pak bylo nutné nainstalovat TrueNAS z gruntu, naimportovat existující pooly, případně zálohu nastavení (pokud existovala).
Ale jak už jsem tu někde zmiňoval, šlo o starší verze a založené na FreeBSD (ne aktuální Scale, co je vlastně Debian Bookworm).
V rámci toho vývoje to šlo od FreeNASu (první jen komunitní verze), přes přesun k TrueNAS už jen pod hlavičkou iX Systems, kdy pak citelně omezili HW konfigurace (a např. i to přiřazení disků). Pak pár let dichotomie s Linux/BSD verzí, různými kontejnerovými a virtulizačními nástroji (byhve a jaily na BSD, pak libvirtd a Docker na Linuxu, teď zas experimentálně Incus z Ubuntu).
Pro sebe jsem si následně vyhodnotil, že mi to moc výhod nepřináší, pokud bych si tedy nekoupil do firmy jejich server s podporou, a používám standardní FreeBSD nebo Linuxové distribuce, kde to mám pod kontrolou (ale beru, že pro někoho dává smysl to UI) a s nějakým predikovatelným vývojem.
Byť oceňuji, že iX systems má velkou zásluhu (finanční, lidské zroje) na spousty věcech v OpenZFS a FreeBSD.

Finálně k tomu HW.. a souvisí to také s tím rozdělením disků a celkovou cenou.
Pro typické malé NASy resp. malé univerzální domácí servery mi pořád all flash varianta nepřijde jako optimální. Velmi často vychází líp hybrid, kdy je systém a určitá část dat na SSD (virtuály, databáze, cokoli kde oceníte více IOPS) a velká bulk data pak na točivých discích (zálohy různých zařízení, filmy atp.). Samozřejmě pokud někdo chce mít rychlý S3 server pro své věci a vývoj, jak zmiňoval Tomáš Chronek, nebo potřebuje okamžitý přistup ke všem datům, dává to smysl. Ale to bude spíš pořád výjimka.
Sice se ty SSD zlevňují, ale pořád to může být velmi velmi drahé pro větší kapacity, zvlášť pokud člověk nebere ty úplně nejlacinější disky (různé OEM, dramless hrůzy z AliExpresu a eBaye, které se třeba pro kontinuální sekvenční zápis dokážou po desítkách GB dostat rychlostně i pod točivé disky). Zároveň se také zvyšuje kapacita v zařízeních (notebooky, telefony, počítače) a cloudových účtech, co jsou třeba zálohovat, takže při nějaké retenci záloh je třeba navýšit kapacitu síťových úložišť.

Tzn. pro malý server mi vychází optimum 2x SSD + 2x HDD nebo třeba 2x SSD + 4x HDD. (hraničně by šlo i 1xSSD s tím, že se to třeba jednou denně odzálohuje na HDD). Tomu víceméně odpovídá i nabídka různých vhodných desek (s Alder Lake Intelem nebo notebookovým Ryzenem) a celých malých serverů. Pokud by mi ta SSD měl sežrat jen samotný systém bez možnosti použití na uživatelská data, je to trochu problém.
Klasický NUC mi pak pořád připadá pro ukládání dat jako kravina, zvlášť když jsou k dispozici lepší produkty v podobné cenové relaci.

« Odpověď #55 kdy: 27. 04. 2025, 14:52:27 »
Ale jak už jsem tu někde zmiňoval, šlo o starší verze a založené na FreeBSD

Já jsem se o existenci TrueNASu a nějaké firmě dozvěděl až po té, co jsem měl vše v roce 2015 vyřešené první manuální instalací FreeBSD, první setkáním se ZFS za víkend. Pole 6xHDD (neměl jsem druhou HBA kartu) typu 3xmirror nad 6x 4T HDD mi stačí vlastně dodnes. TrueNAS jsem nezkoušel instalovat ani do virtuálky (KVM nebo HyperV). Za mě asi dobrý produkt a dobré službu, ale nejsou potřeba. Já nové pole i s montáží HDD zvládám od roku 2012 v komerčním prostředí pro běh stovek vmware virtuálek na desítkách esxi.

Takže i totální začátečník, student na VŠ si za dva prodloužené víkendy, tedy 6 dnů, zvládne postavit PC, dát do ní disky, připojit na NVMe nebo SSD a třetí týden mít zcela funkční NAS připojený do Windows. No a nebo zavolat té firmě, zaplatit 1000Kč a oni mu po telefonu poradí. Nebo mě a já si za to vezmu bez faktury 500Kč do ruky.

Mlocik97

• 943
  • Ubunťák, JS dev.
    • Zobrazit profil
« Odpověď #56 kdy: 27. 04. 2025, 15:00:20 »
Ďakujem Michal, ak teda NUC nie sú vhodné, tak potom ktoré zariadenie je? Lebo čo pozerám ponuku klasických nas tak podporu M.2 i keby v hybridu majú len drahé kúsky od 550€ a na Ale som moc iného nenašiel. Rád by som to ale objednával na Alze, keďže tam mám zľavové poukážky. Ale ak by to nešlo, tak kúpim aj inde. Rozmýšľal som aj o RPI ako NAS, ale to mi príde asi ako horšie riešenie než NUC.

Mlocik97

• 943
  • Ubunťák, JS dev.
    • Zobrazit profil
« Odpověď #57 kdy: 27. 04. 2025, 15:02:39 »
Takže i totální začátečník, student na VŠ si za dva prodloužené víkendy, tedy 6 dnů, zvládne postavit PC, dát do ní disky, připojit na NVMe nebo SSD a třetí týden mít zcela funkční NAS připojený do Windows. No a nebo zavolat té firmě, zaplatit 1000Kč a oni mu po telefonu poradí. Nebo mě a já si za to vezmu bez faktury 500Kč do ruky.

Problém je že rád by som dostal "hotový HW" (alebo nechať poskladať e-shopom). Software si viem poriešiť, ale Hardware už dlhšiu dobu som neriešil a nemám na to veľmi čas. Ako pridať RAM či disk nie je problém, ale ak si to mám skladať celé sám, tak do toho sa mi moc nechce ísť. Jedine len ako posledná možnosť.

« Odpověď #58 kdy: 27. 04. 2025, 16:38:41 »
Ďakujem Michal, ak teda NUC nie sú vhodné, tak potom ktoré zariadenie je? Lebo čo pozerám ponuku klasických nas tak podporu M.2 i keby v hybridu majú len drahé kúsky od 550€ a na Ale som moc iného nenašiel. Rád by som to ale objednával na Alze, keďže tam mám zľavové poukážky. Ale ak by to nešlo, tak kúpim aj inde. Rozmýšľal som aj o RPI ako NAS, ale to mi príde asi ako horšie riešenie než NUC.

Problém je že rád by som dostal "hotový HW" (alebo nechať poskladať e-shopom). Software si viem poriešiť, ale Hardware už dlhšiu dobu som neriešil a nemám na to veľmi čas. Ako pridať RAM či disk nie je problém, ale ak si to mám skladať celé sám, tak do toho sa mi moc nechce ísť. Jedine len ako posledná možnosť.

To je trochu potíž, protože až na výjimky je to buď celé DIY (tzn. seskládat to z komponent) a nainstalovat si libovolný systém bez jakýchkoliv omezení. Nebo to koupit komplet i se svým operačním systémem (Synology, QNAP, ASUSTOR).

Spousta lidí, co chce tu první variantu, to prostě řeší tak, že nejdřív zjistí kolik a jakých potřebuje disků, podle toho vybere case (Jonsbo, Fractal atp.). Pak vhodnou (nano-ITX, micro-ATX) desku s odpovídajícím počtem portů. Sestaví a nainstaluje sytém. Případně na to zrecykluje nějaký starý počítač a dá ho do kumbálu, což už tu taky padlo.

Nicméně jsou i hotové NAS počítače (case+deska) s Alder Lakem, byť třeba ne úplně z Alzy.
AOOSTAR dělá modely se čtyřmi nebo dvěma 3.5" šachtami, které jsou čisté bez systému
https://aoostar.com/products/aoostar-n9e-intel-n100-mini-pc4c-4t-up-to-3-4ghz-with-w11-home-8-16gb-ddr4-3200mhz-ram-256-512gb-m-2-2280-nvme-ssd
https://aoostar.com/products/aoostar-r1-2bay-nas-intel-n100-mini-pc-with-w11-pro-lpddr4-16gb-ram-512gb-ssd?variant=47203140763946
Od každého je pak i dražší varianta s Ryzenem, co má dva M.2 sloty.
Asi by se toho našlo víc, možná mrknout i na recenze např. na https://nascompares.com nebo projít některé diskuze na redditu.

Jak už jsem zmiňoval, mě by vůbec neuráželo mít ten Odroid H4+.
https://www.hardkernel.com/shop/odroid-h4-plus/
https://www.hardkernel.com/shop/odroid-h4-case-type-4/
https://www.youtube.com/watch?v=kxi5lZ67P8Y
https://www.hardkernel.com/shop/m-2-2x2-card/
K tomu dokoupit zdroj (podle počtu disků), větrák a RAMku.
Sice to na začátku můžu osadit jen NVMe, ale mám možnost do budoucna připojit až 4 3.5" disky (přesně z těch důvodů, co jsem zmiňoval). Na montáži toho podle mě není moc co zvorat :)
To se dá koupit nejen na korejském shopu, ale i u nás v RPIShopu nebo v polském Botlandu.

Ano samozřejmě miniPC nebo RPi jde v nouzi na nějaké sdílení použít také, ale prostě nepřijde mi to moc jako NAS. U tohohle vím, že už je to aspoň trochu rozšířitelné, můžu tam zapojit nějakou slušnou úložnou kapacitu, případně vyměnit RAMku (až do 48 GB), mám tam dva 2,5GbE porty a navíc mi na tom bez potíží jet míň náročné virtuály nebo kontejnery, kdybych chtěl.

« Odpověď #59 kdy: 27. 04. 2025, 16:47:15 »
Problém je že rád by som dostal "hotový HW" (alebo nechať poskladať e-shopom).

Chápu, u nás v ČR to dělá tady v Olomouci třeba TS Bohemia a snad to nabízí i Alza. Za mírný přípatek třeba 1000Kč k HW si lze nechat postavit kompletní počítač a ten dodá potom PPL nebo DPD. Takže i serverový HW přijde plně osazený 48 disky. Domů potom klidně 2xNVMe disk, vše zapojené i s Windows bez aktivace (vydrží 90 dnů a lze to přeinstalovat na na cokoliv). Takže za mě cenově velmi dostupné a kolegové z minulé práce, i když měli možnost si to postavit sami v kanclu po pracovní době, tohle využívali.