UPS pro malý server

UPS pro malý server
« kdy: Dnes v 07:49:35 »
Obzeram sa po malej UPS. Malo by na tom visiet 1x mini server (cca 15W), mikrotik + dsl modem (cca 20W), spolu cca 35W. Mozno v spicke pri max zatazi CPU na servery (co sa predpoklada minimalne) 55W.
Nechcem zbytocne predimenzovat UPS, ale aby pri vypadku drzalo aspon 1-1.5 hod.

Niekedy som mal podobnu zostvu so spotrebou cca 25W na UPS APC backup 600 a ta drzala cca 3 hod.
UPS je vela a neviem si vybrat.
Pozeral som napr. APC BX500CI, CyberPower BR700ELCD, Eaton 3S 550VA atd ...

Re:UPS pro malý server
« Odpověď #1 kdy: Dnes v 09:59:00 »
Když jsem to měl možnost vybírat, tak jsem používal jak Eaton i APC. Oboje dvoje v podstatě bez problému včetně aftermarket servisu, výměny baterií atp.. APC Smart jsou obecně vcelku držáky, kde bych se nebál ani starší kus (leckdo to prodává za pár šupů) a vyměnit baterky.

Asi bych se rozhodoval primárně podle odběru a času, co to má překlenout a pak případně i nějakých komunikačních rozhraní (USB, Ethernet, u starších i RS-232), abych mohl při vybití nějak slušně vypnout server nebo jiná zařízení na síti.. Jak APC, tak EATONy, co jsem měl, v pohodě spolupracovaly s NUT službou (opensource, dá se rozběhnout kdekoliv).
U větších odběrů a kapacit (což není úpně tenhle případ) se pak dá třeba ještě zvažovat hlučnost, pokud to je někde normálně v místnosti.. tam to chce třeba mrknout na specifikace a případně projít nějaké diskuse.

Co se týká té výdrže, chce si to případně projít ty battery runtime grafy od výrobce, byť to jsou odhady, většinou to docela sedí.
Eaton to má na jednom místě:
https://www.eaton.com/gb/en-gb/products/backup-power-ups-surge-it-power-distribution/backup-power-ups/ups-runtime-graphs-emea.html

U APC to pak chce dohledat konkrétní USPku na korporátních stránkách Schneider Electric, ve specifikaci pak bývá kalkulačka, kam se zadají watty.

« Odpověď #2 kdy: Dnes v 10:11:44 »
UPS mívají docela vysokou režijní spotřebu, doporučil bych před výběrem tento parametr ověřit, zvlášť u starších modelů. Za sebe doporučuju Eaton, netrpí tak na nafukování baterek jako APC, když se v APC nafoukne baterka, tak je pak docela věda ji vytáhnout, někdy je třeba rozebrat celou UPS. Na druhou stranu u Eatonu je mnohem horší výměna, je potřeba dlouhý křížový šroubovák u APC stačí obvykle sundat jeden dekl nebo odšroubovat jeden nebo dva šrouby.

« Odpověď #3 kdy: Dnes v 10:21:14 »
Jak psal p. Šmucr, UPS se všude válí plno, já jsem dostal "kleklou"-špatná baterka z druhý ruky. Většinou je mají lidé, co dělají revize/servis kotlů apod. Známý na sběrném dvoře to také jistí :-)... Já mám od APC model nevím,  má to baterku 9Ah-olovo (nová stála cca 500kč) je fakt malinká má ochranu na přepětí, proti blesku  a max odběr 500W. Ta si myslím, že by měla na uvedené požadavky stačit bohatě (cca ty 2h by to na to vydrželo). Rozhraní má USB.

« Odpověď #4 kdy: Dnes v 10:41:57 »
Nedávno jsem k jednomu volně stojícímu počítači pořizoval Eaton Ellipse ECO 650. Pokud se nepletu, uvnitř je klasická UPSková baterka 12V/7Ah. To je teoreticky 84 Wh.
Má to USB komunikaci, která funguje s NUT démonem.

Srovnání se staršími APC:
Staré APC měly kovové šasi, k baterce se lezlo krytem na břiše. Drátování uvnitř má určitou štábní kulturu.
Tenhle nový Eaton je plasťák, k baterce se leze oddeklováním postranice pokud se nepletu. Plasty (design i výroba) a drátování uvnitř vypadalo poněkud čínsky.
Staré low-end APC měly 50Hz železné trafo, nový Eaton ho nemá (zřejmě VF střídač).

« Odpověď #5 kdy: Dnes v 10:49:17 »
Pokud dané zařízení nejdou napájet DC a je potřeba AC výstup tak volím vždy UPSky které mají skutečný sinusový výstup.
Žádná aproximovaná sinusovka a další krásožvásty, spousta zdrojů si s těmi obdélníky co z toho lezou namísto sinusovky nedokáží poradit.
Samozřejmě taková UPS pak není v těch nejlevnějších řadách (ale drahý to taky už dnes není).
Jinak se držím hlavně APC a Eatonu, to už zde bylo psané. I když APC šlo po prodeji ke Schneiderovi s kvalitou o něco níže než bývalo u nich dříve obvyklé + to předplatné na software k síťových kartám jim taky nepomáhá.

« Odpověď #6 kdy: Dnes v 11:41:09 »
Vzal bych nějaký Eaton, určitě s USB komunikací, aby se mohl server včas bezpečně vypnout při delším výpadku. Určitě bych nebral nic plastového s ohledem a hořlavost - poběží-li to roky někde zapomenuté, dokud si někdo nevšimne, že po 10ti letech chcípla baterka.

Ohlídejte si typ výstupních zásuvek, kdy běžné schuko zásuvky jsou většinou jen u domácích modelů někam pod stůl.

« Odpověď #7 kdy: Dnes v 13:01:21 »
Dovolím si pár poznámek a potažmo dotaz(ů) ke zdejší zajímavé diskuzi. Mám zkušenosti spíš se staršími modely od APC z řad CS a RS. Fungovaly dlouhodobě v pořádku a nebyl s nimi žádný problém, jen je potřeba jednou za pár let vyměnit akumulátor. Podotýkám, že je nesmysl kupovat předražené "značkové" od výrobce, je to stejně jen akumulátor jiného původního výrobce s jinou přelepkou. Používal jsem vždycky Panasonic, ale zdá se, že už se nevyrábí nebo nedodávají k nám, takže až budu muset baterii opět měnit, bude to oříšek s hledáním kvalitní náhrady.

Nepamatuji si, že bych měl někdy problém s nafouklým akumulátorem, ale zde zdůrazňuji nepamatuji (pokud problém byl, pak leda s originálním).

Mimo řady CS, RS  mám ještě jednu špatnou zkušenost s BackUPS ES, která po několika letech provozu odešla kvůli degradaci kondenzátorů.

Nemám nikde přesná čísla, ale pokud se bude jednat o spotřebu v řádu nižších desítek wattů, měla by se od UPS dát očekávat doba běhu cca hodina - což je velice hrubá hodnota, ale pro orientaci snad postačí. Jak už bylo zmíněno, je dobré se podívat do technického listu od výrobce, jak dlouho cca vydrží vykrýt výpadek při předpokládaném odběru.

Určitě bych nebral nic plastového s ohledem a hořlavost - poběží-li to roky někde zapomenuté, dokud si někdo nevšimne, že po 10ti letech chcípla baterka.
To bude možná problém, hlavně u těch levnějších UPS. Přinejmenším přední panel bude vždycky plastový. Tím nijak neshazuji snahu o co největší požární bezpečnost, zvlášť u něčeho, co je napájecím zdrojem.

Citace
Ohlídejte si typ výstupních zásuvek, kdy běžné schuko zásuvky jsou většinou jen u domácích modelů někam pod stůl.
To není problém, dá se na to sehnat redukce, jako je např. tahle, případně si takovou vyrobit (samozřejmě jen s patřičnou kvalifikací  ;)).

A teď dva dotazy částečně související s problematikou. Jednak tu lojza007 nakousl vysokou režijní spotřebu - asi tím je myšlena spotřeba, když UPS jen sedí a nic nedělá. Ale i v situaci, kdy UPS aktivně zálohuje, nebude účinnost přeměny energie z akumulátoru kdovíjaká. No a mě by celkem zajímalo, jestli k tomu neexistuje nějaké pěkné srovnání - jasně, mohl bych si takovou věc vygooglit, ale třeba má někdo zkušenost s konkrétním pěkně zpracovaným seznamem testovaných UPS nebo podobným užitečným zdrojem informací.

Druhá otázka je k akumulátoru: V UPS se používají olověné akumulátory, ale jejich životnost není žádná sláva, i když se celou dobu jen poflakují, a je celkem otrava je každých pár let měnit. Existují náhradní LiFePO4 akumulátory včetně BMS, které mají sloužit jako přímá náhrada olověných (v různých provedeních a kapacitách), něco velikostně odpovídajícího jsem našel na Aliexpressu. Bez předchozí recenze nebo testu se ale bojím, že by to mohly být vyhozené peníze - nezkoušel jste někdo takovou záměnu? Napěťově by to mělo při 4 článcích celkem odpovídat rozsahu pro olovo - minimum (nikoliv rozumné) pro "12V" olovo je 10,5 V, tak nízko by to snad UPS nepustila (našel jsem zmínky o 11,5 V); při nabíjení pro VRLA olověné akumulátory bude napětí přes 14 V (to by možná mohlo a nemuselo vadit), udržovací kolem 13,5 V (kdyžtak mě někdo znalejší opravte).

Potenciální problémy, které mě při záměně za LiFePO4 napadají:
  • nízká kvalita článků
  • špatné balancování článků - jde o to, jestli to BMS vůbec bude (schopna) řešit, což člověk nezjistí, dokud akumulátor neotevře (nejspíš destruktivně) a nepodívá se, resp. nezměří, co se děje uvnitř
  • rozdíl ve vybíjecí charakteristice, což povede k nesprávnému odhadu zbývající kapacity - to by se snad dalo obejít nastavením hodnot v konfiguraci démona pro komunikaci s UPS (odhadovaný zbývající čas zálohování, resp. napětí pro vypnutí) takových, aby odpovídaly olovu; při větších vybíjecích proudech by potenciálně mohl ke konci kapacity být pokles napětí příliš prudký a nemuselo by se stihnout korektní vypnutí napájeného počítače

Za každý související postřeh nebo zkušenosti díky!

« Odpověď #8 kdy: Dnes v 13:51:25 »
....
Druhá otázka je k akumulátoru: V UPS se používají olověné akumulátory, ale jejich životnost není žádná sláva, i když se celou dobu jen poflakují, a je celkem otrava je každých pár let měnit. Existují náhradní LiFePO4 akumulátory včetně BMS, které mají sloužit jako přímá náhrada olověných (v různých provedeních a kapacitách), něco velikostně odpovídajícího jsem našel na Aliexpressu. Bez předchozí recenze nebo testu se ale bojím, že by to mohly být vyhozené peníze - nezkoušel jste někdo takovou záměnu? Napěťově by to mělo při 4 článcích celkem odpovídat rozsahu pro olovo - minimum (nikoliv rozumné) pro "12V" olovo je 10,5 V, tak nízko by to snad UPS nepustila (našel jsem zmínky o 11,5 V); při nabíjení pro VRLA olověné akumulátory bude napětí přes 14 V (to by možná mohlo a nemuselo vadit), udržovací kolem 13,5 V (kdyžtak mě někdo znalejší opravte).

Potenciální problémy, které mě při záměně za LiFePO4 napadají:
  • nízká kvalita článků
  • špatné balancování článků - jde o to, jestli to BMS vůbec bude (schopna) řešit, což člověk nezjistí, dokud akumulátor neotevře (nejspíš destruktivně) a nepodívá se, resp. nezměří, co se děje uvnitř
  • rozdíl ve vybíjecí charakteristice, což povede k nesprávnému odhadu zbývající kapacity - to by se snad dalo obejít nastavením hodnot v konfiguraci démona pro komunikaci s UPS (odhadovaný zbývající čas zálohování, resp. napětí pro vypnutí) takových, aby odpovídaly olovu; při větších vybíjecích proudech by potenciálně mohl ke konci kapacity být pokles napětí příliš prudký a nemuselo by se stihnout korektní vypnutí napájeného počítače

Za každý související postřeh nebo zkušenosti díky!

Já bych tam ty LiFePo necpal (názor hloupého strojaře :-) ). UPS je stavěný na olovo tak by se tam mělo dát olovo. Kámoš si stavěl takhle elektroautíčko (Pinguin, když by to někoho zajímalo https://www.tipcars.com/magazin/nase-tema/madarske-auticko-hodgep-puli-bylo-tak-male-ze-s-nim-slo-jezdit-bez-ridicaku-20191202.html) a měl problémy s kvalitou a balancováním článků. Já bych takovou věc úplně doma nechtěl... 

« Odpověď #9 kdy: Dnes v 14:44:51 »
... jen je potřeba jednou za pár let vyměnit akumulátor. Podotýkám, že je nesmysl kupovat předražené "značkové" od výrobce, je to stejně jen akumulátor jiného původního výrobce s jinou přelepkou. Používal jsem vždycky Panasonic, ale zdá se, že už se nevyrábí nebo nedodávají k nám, takže až budu muset baterii opět měnit, bude to oříšek s hledáním kvalitní náhrady.

Mně se osvědčila značka Yuasa, konkrétně jejich řada NP. Třeba klasická UPSková NP7-12L (tahle má velké fastony, sestřička bez L na konci má menší fastony).

Odbočná poznámka / off topic: taky zrovna po nějaké UPS šilhám. Koukám cca po Eaton 9E 1000i rack... zřejmě momentální "trochu slušný low-end do racku". A zcela náhodou jsem zaznamenal existenci měničů NTN-5K od značky MeanWell :-D

Jimmyx

• 186
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: Dnes v 14:56:52 »
Já bych tam ty LiFePo necpal (názor hloupého strojaře :-) ). UPS je stavěný na olovo tak by se tam mělo dát olovo. Kámoš si stavěl takhle elektroautíčko a měl problémy s kvalitou a balancováním článků. Já bych takovou věc úplně doma nechtěl...
Na balancování článků jsou balancéry. Některé BMS už to mají v sobě. Pro UPS kde počet cyklů za životnost UPS bude maximálně dvoumístné číslo je možná zatím lifepo4 zbytečně drahé, ale u solárních elektrárnách už se masivně používá. A to že na rozdíl od olova se může vybíjet prakticky v rozsahu 0-100% bez následků na životnost má taky něco do sebe.

« Odpověď #11 kdy: Dnes v 15:22:53 »
....
Na balancování článků jsou balancéry. Některé BMS už to mají v sobě. Pro UPS kde počet cyklů za životnost UPS bude maximálně dvoumístné číslo je možná zatím lifepo4 zbytečně drahé, ale u solárních elektrárnách už se masivně používá. A to že na rozdíl od olova se může vybíjet prakticky v rozsahu 0-100% bez následků na životnost má taky něco do sebe.
Samozřejmě FVE (s patřičným střídačem) je něco jiného než UPS, která byla stavěná na olovo. Neříkám, že LiFePO4 je něco špatného, ale říkám, že bych tam dával raději náhradu za díl, na který je to primárně navrženo.

« Odpověď #12 kdy: Dnes v 15:29:12 »
Eaton dělá UPS i s jinými typy baterií.

Doba běhu na baterie, zejména v domácích podmínkách bude značně proměnlivá, třeba podle okolní teploty. Pokud bude horko a jen polovinu spotřeby jak serveru, tak režije UPS jsou větráky, bude doba běhu logicky poloviční.

Určitě bych nebral nic plastového s ohledem a hořlavost - poběží-li to roky někde zapomenuté, dokud si někdo nevšimne, že po 10ti letech chcípla baterka.
To bude možná problém, hlavně u těch levnějších UPS. Přinejmenším přední panel bude vždycky plastový. Tím nijak neshazuji snahu o co největší požární bezpečnost, zvlášť u něčeho, co je napájecím zdrojem.

Citace
To není problém, dá se na to sehnat redukce, jako je např. tahle, případně si takovou vyrobit (samozřejmě jen s patřičnou kvalifikací  ;)).

Tak přední panel není problém, v tom není žádná výkonová elektronika, ale baterie a vnitřní elektroniku bych měl raději obalené plechem.

Pochopitelně, že se dají sehnat redukce, to není problém, jen je to další element který může selhat a pochopitelně i další náklad, nebo i zabrané místo, třeba v racku. Nejlepší je použít kabel s odpovídajícími konektory, bez redukcí a adaptérů. Pokud má ale každé zařízení vybavit přímý kabelem, tak už to v nákladech taky docela naskáče.