Poslední příspěvky

Stran: 1 ... 8 9 [10]
91
Windows a jiné systémy / Re:Digitální licence Windows 11 a přesun do KVM
« Poslední příspěvek od Michal ZOBEC kdy 27. 05. 2026, 10:58:35 »
Neměla by mít licence od Microsoftu přesunutá na server a virtualizaci aktivní SA?

SA není povinná, jen poskytuje výhody (dodatečná práva) a usnadňuje licencování. například přenos licence mezi hw libovolně ihned.

jak jsem již psal, samotné užití na virtualizační platformě není problém, microsoft to nerozlišuje. microsoft jen chce aby každý hardware měl svou licenci kde je jeho produkt. jestli je to fyzický hardware nebo virtuální je mu jedno.

Ideální řešení je prostudovat aktuální PUR (product user rights) od Microsoft a najít si tam tu svoji licenci která kryje očekávané použití.

pozor, PUR se týká jen multilicenčních smluv a cloudových produktů. u OEM licence, či FPP licence se týkají jen podmínky v dané smlouvě a nic víc.
tohle jsem si kdysi taky myslel a až před několika lety jsem se to dozvěděl po několikaletém studování EULA a argumentu proč se na PUR EULA neodkazuje. ony totiž ty ostatní produkty tedy nabyté skrze multilicenci, SPLA, či CSP fungují jinak, tam se uzavírá principielně ta smlouva a na ni jsou nabaleny další dokumenty včetně EULA a PUR.
pokud kupuji jen FPP či OEM tak pak se mne týká jen to co je v té konkrétní smlouvě v daném produktu.
92
« Poslední příspěvek od Michal ZOBEC kdy 27. 05. 2026, 10:55:48 »
...jádrem je myšleno fyzické jádro ...

Co je to fyzicke jadro? Ja to netusim ... prave sem si ... klidne rovnou u MS, pronajal nejaky vykon, na smlouve mam nejaky megaflops. Vubec netusim jak vypada ten HW. Mozna ma par miliard jader, ja to nevim, zejtra bude mit mozna o miliardu vic. Mozna je to jedno jadro poskladany z kosticek v minecraftu.

Pricemz problem je prave predevsim v tom, ze (nejen)MS po tobe chce abys licencoval fyzickou infrastrukturu, kterou jednak vubec neznas, druhak ten system k ni vubec v tom rozsahu typicky nema pristup. Nebo si jako myslis, ze kdyz mam stroj kterej ma rekneme 48 jader, tak ze tem widlim co tam jen tak hnijou a nic nedelaj dam 48 jader?

a nevadí ti že je to zcela jiná diskuze a řídí se zcela jinými podmínkami? pokud myslíš Azure VM tak tam si licencování řeší a účtuje Microsoft sám a minimálně z pohledu licencování OS to není tvoje starost. a je to zcela off-topic této diskuze.
93
« Poslední příspěvek od Michal ZOBEC kdy 27. 05. 2026, 10:53:41 »
Ono to tak funguje i u desktopového HV, tzn win7-11 na win7-11, využívaných uživatelem toho fyzického počítače.
Pokud ale dáš desktopová wokna na server (a tím je myšleno jiný fyzický stroj, než u kterého jako uživatel té VM sedíš), z EULA mi vyplývá, že máš povinnost platit VDI licenci.
Dost by mě zajímalo, co by si o tom myslely soudy, protože tam je požadováno plnění doslova za nic. A navíc opakovaně, protože je to roční platba cca 200€ za instanci.

viz předchozí můj komentář. pokud to používám tradičně, přiřadím konkrétnímu VM tu licenci, není třeba právo pro VDI řešit, protože to nepoužívám jako VDI.
94
Windows a jiné systémy / Re:Záloha a obnovení odgooglovaného Androidu
« Poslední příspěvek od tomasCZE kdy 27. 05. 2026, 10:53:20 »
Zkusil bych se podívat po SeedVault
95
« Poslední příspěvek od Michal ZOBEC kdy 27. 05. 2026, 10:52:08 »
Co se tyce virtualniho provozu desktopovych widli, to MS tvrdi, ze nelze, ovsem legislativa to vidi jinak a tudiz lze.

Tos viděl kde a jak to bylo formulováno? MS AFAIK tvrdí jen to, že desktopové edice ve virtuálním prostředí požaduje zalicencovat příplatkovou VDI licencí (což je fakticky předplatné cca 3000,- CZK / instanci VM ročně).

už jsem to vysvětloval. VDI příplatek se aplikuje jen pokud používám licenci pro klientský OS jako VDI, tedy střídavě vytvářím a ruším VM s klientským Windows OS. pokud to používám standardně, tedy přiřadím licenci a ona tam je na tom vm týdny, měsíce, roky, není třeba mít VDI příplatkové právo.
96
Bazar / Prodám starší disky SATA a SAS
« Poslední příspěvek od tezkatlipoka kdy 27. 05. 2026, 10:49:13 »
Prodam starší disky pokud by mel nekdo zajem. Pokud mi napisete ktery by se vam hodil, poslu vam aktualni vypis stavu konkretního disku co by vam šel.

2x Toshiba MG04SCA40EE - 4TB - SAS
4x Seagate IronWolf 4TB - SATA
1x Western Gold 8TB - SATA
1x Seagate EXOS - 4TB - SATA
3x Seagate Constellation ES.3 - 4TB - SATA

cena symbolicka, navrhnete a dohodneme se. Nejlepe posilam zasilkovnou.

bB
97
« Poslední příspěvek od Michal ZOBEC kdy 27. 05. 2026, 10:44:15 »
Chjo ...

Cet si tu licenci alespon jednou?

OEM ujednani se vztahuje na !vyrobce! pocitace, kteremu rika, ze TYHLE widle, smi DODAT pouze s pocitacem. TECKA

bavíme se o licenční smlouvě k windows 10/11 skrze oem distribuci? pokud ano tak to je licence pro konečného uživatele. ostatně v té smlouvě je to napsáno. když zapnu počítač poprvé jako koncový uživatel tak tuto licenční smlouvu musím odsouhlasit.

OEM ujednani se vztahuje na !vyrobce! pocitace, kteremu rika, ze TYHLE widle, smi DODAT pouze s pocitacem. TECKA
tím máš asi na mysli OEM System Builder. ta je určena pro výrobce.

já jsem mimo jiné jak OEM System Builder Microsoftu tak Microsoft Partner.

a liocenční smlouvy Windows 10 a 11 jsem četl mnohokrát.

Citace
Uzivatele se vubec netyce. Legislativne pak (v EU) neni pripustne svazovat SW s HW. I kdyby to tam bylo napsane, jako ze neni, tak by ta cast byla absolutne neplatna.
ne nemáš pravdu.

Citace
Stejne tak si dovolim tvrdit, ze by MS a dalsi (v EU) dost tezko obhajovali treba licencovani na pocet jader CPU, protoze co je to jadro CPU? Je to nedefinovatelne nic. Specielne prave na ruznych virtualnich platformach se to muze i za behu vpodstatne libovolne menit ... a virtualni CPU muze byt 100 realnych ... nebo naopak.
diskuze je o klientských windows, tam se licencování na procesor či jádra neřeší. to se řeší u windows server a dalších serverových produktů. a protože se to tam řeší, tak je tam i popsané co se tím myslí.

tvrdit že co je jádro cpu je podobné jako tvrdit že nikde neexistuje definice užívání toaletního papíru.
98
Odkladiště / Re:Narůstající velikost obrázků
« Poslední příspěvek od anonacct kdy 27. 05. 2026, 09:59:33 »
Máš to kompromitované.
99
Windows a jiné systémy / Záloha a obnovení odgooglovaného Androidu
« Poslední příspěvek od alobalova_ciapocka kdy 27. 05. 2026, 09:17:04 »
Otazka je jasna.
Scenar je strata alebo poskodenie zariadenia s Lineage OS alebo Graphene OS a obnovenie z vlastneho serveru, free/platene sluzby ma nezaujimaju.

Minimum na backup su kontakty, media. Idealne aj obnovenie historie hovorov, aplikacii.. prosto tak ako to ma Google a iPhony.

Je mi jasne, ze sa to da asi aj rsyncom/webDAV/Nextcloudom.

Pytam sa na skusenosti a odporucania.
Dik
100
Bazar / Re:Prodám NB Lenovo X1 Carbon - 800Kč
« Poslední příspěvek od alobalova_ciapocka kdy 27. 05. 2026, 09:09:41 »
Len poznamka, ze firmware sa da nahradit opensource Corebootom.
https://doc.coreboot.org/mainboard/lenovo/x1.html
Stran: 1 ... 8 9 [10]