91
Windows a jiné systémy / Re:Digitální licence Windows 11 a přesun do KVM
« Poslední příspěvek od Michal ZOBEC kdy 27. 05. 2026, 10:58:35 »Neměla by mít licence od Microsoftu přesunutá na server a virtualizaci aktivní SA?
SA není povinná, jen poskytuje výhody (dodatečná práva) a usnadňuje licencování. například přenos licence mezi hw libovolně ihned.
jak jsem již psal, samotné užití na virtualizační platformě není problém, microsoft to nerozlišuje. microsoft jen chce aby každý hardware měl svou licenci kde je jeho produkt. jestli je to fyzický hardware nebo virtuální je mu jedno.
Ideální řešení je prostudovat aktuální PUR (product user rights) od Microsoft a najít si tam tu svoji licenci která kryje očekávané použití.
pozor, PUR se týká jen multilicenčních smluv a cloudových produktů. u OEM licence, či FPP licence se týkají jen podmínky v dané smlouvě a nic víc.
tohle jsem si kdysi taky myslel a až před několika lety jsem se to dozvěděl po několikaletém studování EULA a argumentu proč se na PUR EULA neodkazuje. ony totiž ty ostatní produkty tedy nabyté skrze multilicenci, SPLA, či CSP fungují jinak, tam se uzavírá principielně ta smlouva a na ni jsou nabaleny další dokumenty včetně EULA a PUR.
pokud kupuji jen FPP či OEM tak pak se mne týká jen to co je v té konkrétní smlouvě v daném produktu.
Poslední příspěvky