Poslední příspěvky

Stran: 1 ... 8 9 [10]
91
Sítě / Re:MikroTik a IPv6 a IPv4 u UPC
« Poslední příspěvek od Zacatecnik_novy kdy 31. 10. 2024, 00:27:31 »
Citace
Tomu nerozumim. IPv6 muzete mit samozrejme na tom samem routeru, na kterem routujete IPv4. Tedy pokud to neni nejaka hloupa sunka.
Ano možné to je ale ten router je mimo správu.

Citace
Ta zarizeni jsou kazda pripojena ke dvema routerum? Nebo jsou to dve ruzne LAN site, kazda za jednim routerem?
Ta zařízení jsou připojena jen k mikrotiku, který má pouze tu IPv6 adresu. Jsou to 2 oddělené sítě.

Citace
Tak tohle s Mikrotikem nevyresite. Jedine, co muzete udelat, je zretezit ty dva existujici routery - druhy router (WAN) pripojit do LAN portu prvniho routeru (ktery ma plnohodnotnou IPv4 konektivitu).
Hmm toho jsem se obával.

Čili 2 možnosti
1) "oželet" zařízení které neumí IPv6.
2) připojit se na router co má IPv4. a nastavit tam VLAN. To ale bude problematické po lidské stránce.

92
« Poslední příspěvek od Radek Zajíc kdy 30. 10. 2024, 23:58:51 »
> UPC má teď dual-stack. Tedy jsou dva routry.
Tomu nerozumim. IPv6 muzete mit samozrejme na tom samem routeru, na kterem routujete IPv4. Tedy pokud to neni nejaka hloupa sunka.

Ta zarizeni jsou kazda pripojena ke dvema routerum? Nebo jsou to dve ruzne LAN site, kazda za jednim routerem?

> Mám tedy IPv6 na WAN.
> Na LAN je rozsah 192.168.x.x a zařízení neumí IPv6.
Tak tohle s Mikrotikem nevyresite. Jedine, co muzete udelat, je zretezit ty dva existujici routery - druhy router (WAN) pripojit do LAN portu prvniho routeru (ktery ma plnohodnotnou IPv4 konektivitu).
93
/dev/null / Re:sireni dat na velkou vzdalenost
« Poslední příspěvek od alex6bbc kdy 30. 10. 2024, 23:40:09 »
uvazuju o balonu s access pointem.
94
Studium a uplatnění / Re:Byli jste někdy na podpoře?
« Poslední příspěvek od xyz kdy 30. 10. 2024, 23:38:23 »
To je ta mlada generace, nejradsi by delala za pul mega mesicne 2 hodiny tydne a kdyz to nevyjde tak stat at se o me postara… muj deda mi rikaval ze chlap ktery se neumi postarat sam o sebe stoji za hovno a neni chlap a zenska si vybere chlapa a ne padavku ktera se neumi o sebe postarat. Na podpore jsem nikdy nebyl, povazuji to za absolutni selhani cloveka a zivotniho planovani. Z kazde vyplaty jsem si odkladal prachy na horsi casy a kdyz nekdy horsi casy nastali tak jsem si nasel treba jinou praci za min penez ale jit na podporu bych povazoval za svou zivotni prohru. Kdyz jsem si potreboval odpocinout tak jsem pouzil nasetrene prachy a treba cestoval po svete.

Nikdo te nenuti brat podporu. Jsou na to 2 formulare: a) evidence na UP, b) zadost o podporu v nezamestnanosti. Klidne ty penize muzes statu nechat.
95
/dev/null / Re:sireni dat na velkou vzdalenost
« Poslední příspěvek od Karmelos kdy 30. 10. 2024, 23:37:38 »
kámo, infrazvuk bude plašit velryby, ultrazvuk zase netopejry. obojí nanic... Když  už takhle přemejšlíš, co kdybys vymyslel přenášet data pomocí pohyblivího obrazu, třeba hejbací qr kód, to bude majstrštyk...
96
« Poslední příspěvek od Zacatecnik_novy kdy 30. 10. 2024, 23:35:20 »
Proč pouze IPv6
UPC má teď dual-stack. Tedy jsou dva routry. První si řeší své na IPv4, pro jednoduchost není v mé správě. Druhý, ten měl donedávna taky k dispozici IPv4. Nyní už jen IPv6.
Tedy řeším jen druhý router a první jako by nebyl.

Mám tedy IPv6 na WAN.
Na LAN je rozsah 192.168.x.x a zařízení neumí IPv6.

97
Sítě / Re:Funkční 10GbE řešení pro TrueNAS Scale
« Poslední příspěvek od MBross kdy 30. 10. 2024, 23:27:31 »
Testoval som nasledovne:

1. WIN11 PC workstation oproti TrueNAS serveru
2. WIN11 PC workstation oproti dalsiemu WIN11 PC
3. Ubuntu Live na workstation oproti TrueNAS serveru

Mam 2 pary SFP+ 10 GbE SR optickych modulov: Cisco a Intel, kombinoval som Cisco -> Cisco, Intel -> Intel.

Iperf3 v konfiguracii:

Server (TrueNAS server), IP: 10.100.100.200:
iperf3 -s -p 5001

Klient (PC workstation s WIN11 / Ubuntu Live), IP: 10.100.100.1:
iperf3 -c 10.100.100.200 -p 5001 -t 30 -> vysledok [SUM] 3.25 Gbits/sec
iperf3 -c 10.100.100.200 -p 5001 -t 30 -P 16 -> vysledok [SUM] 3.22 Gbits/sec
iperf3 -c 10.100.100.200 -u -p 5001 -t 30 -b 0 -> vysledok [SUM] 1.73 Gbits/sec

Skusal som aj spustit 3 instancie iperf3 server na TrueNAS-e v 3 konzolovych oknach, samozrejme na roznych portoch a
z workstation-u 3 klientov, vysledok bol v sucte cca 3.2 Gbits/sec.

Zataz jadier (6+6 HT) TrueNAS serveru cez htop bola variabilna, system dynam. prideloval jadra, max. do 10%.
98
Studium a uplatnění / Re:Byli jste někdy na podpoře?
« Poslední příspěvek od CPU kdy 30. 10. 2024, 23:25:21 »
Výstřižek je z metodické příručky, která vyhovuje § 20 zákona č. 435/2004 Sb.
Celá situace s tou příručkou je složitější, ale je to metodika, kterou by se měla úřednice řídit.

https://i.ibb.co/ctvTSTB/metodika.png

Porovnejte to s § 20:
Citace
(1) Fyzická osoba má právo na zprostředkování vhodného zaměstnání. Vhodným zaměstnáním, pokud tento zákon nestanoví jinak, je zaměstnání
...
d) které odpovídá zdravotní způsobilosti fyzické osoby a pokud možno její kvalifikaci, schopnostem, dosavadní délce doby zaměstnání, možnosti ubytování a dopravní dosažitelnosti zaměstnání.

A teď, do kdy to vlastně platí, prakticky do doby, než je vypracován Individuální akční plán dle § 33 zákona, ten je povinný pro uchazeče, kteří jsou na ÚP déle než pět měsíců. Po roce se má za to, že ve svém oboru možná nenajdete uplatnění, takže už neplatí "pokud možno", ale snaží se vás upíchnout fakticky kamkoliv.

Nicméně čas na ÚP je důležité využít ke zvýšení kvalifikace tak, aby měl člověk lepší práce, ve které nevyhoří a bude v ní spokojenější. Nikoliv k flákání.
99
/dev/null / Šíření dat na velkou vzdálenost
« Poslední příspěvek od alex6bbc kdy 30. 10. 2024, 23:02:10 »
jak se tu resil mesh, lora, optika, wifi, wigig na vetsi vzdalenost.

neslo by pouzit nejakou infrazvukovou, ultrazvukovou houkacku na nejakou vzdalenost?
netusim jak daleko by to slo slyset, pomala prenosova rychlost zalozena jen na par tonech.
100
Vývoj / Re:Jak začít s Node.js?
« Poslední příspěvek od alex6bbc kdy 30. 10. 2024, 22:57:18 »
asi se to presunulo k obecnejsi diskuzi.

musim delat v praci c++, ale stve me komplexita, zase jsem si hral s c a zase jsem se zamiloval.
protoze se mi vic libi c a mam rad lidi od plan9, kteri zacali s alefem a z toho vznikl golang, tak golang dam jako druhy za c. ale zase jako c++kar jsem si hral s rustem a ten me spis nazlobil, syntaxe je takova pythonova, pro ceckare neintuitivni. kouknes dovnitr boxu a je to podivne, je to podivne, je to podivne.
Stran: 1 ... 8 9 [10]