91
Server / Re:Pošta z Gmail.com má zpoždění několik hodin
« Poslední příspěvek od Filip Jirsák (forum) kdy 18. 12. 2025, 22:34:40 »Prosím pěkně, a kde jsou v tomto řetězci ty miliardy záznamů, co dle předchozího blábolu někam ukládáte?Vždyť už jsem vám to vysvětloval, jak greylisting funguje.
jjrsk my zkusí poslat e-mail z IP adresy 203.0.113.1 s obálkovým odesílatelem spam-1@example.net příjemci franta@example.com. Pokud budu používat greylist, podívám se do záznamů, jestli někdo v poslední době e-mail s touto trojicí údajů zkoušel poslat. Pokud ano, vím, že je to už minimálně druhý pokus o doručení a pustím ho. Pokud ho v záznamech nenajdu, vím, že je to první pokus o doručení, komunikaci ukončím s dočasnou chybou a tu trojici údajů si musím poznamenat.
jjrsk my zkusí poslat e-mail z IP adresy 203.0.113.1 s obálkovým odesílatelem spam-2@example.net příjemci franta@example.com. A opakuje se to samé, jako v předchozím kroku, ale s novou trojicí údajů.
A když mi takhle jjrsk pošle miliardu různých kombinací, budu si muset tu miliardu uložit. Alespoň po dobu, kdy dávám šanci odesílateli opakovat svůj pokus o doručení. Tedy minimálně několik hodin. Ve skutečnosti asi nebudu chtít takové množství záznamů ukládat, takže až dosáhnu nějakého limitu, začnu mazat ty nejstarší, i když ještě neuplynula jejich spotřební lhůta. Jenže mezi těmi záznamy budou zamíchané i záznamy legitimních odesílatelů. Které budu také odmazávat, kvůli přeplnění cache záznamů. Ti tedy budou mít smůlu, a přes můj greylist také neprojdou – alespoň do doby trvání útoku.
Teď už princip fungování poštovního greylistu chápete?
Poslední příspěvky