Poslední příspěvky

Stran: 1 ... 8 9 [10]
91
Sítě / Re:Venkovní síťový kabel na 300 m a 1 Gbit
« Poslední příspěvek od googler2 kdy 07. 11. 2025, 11:58:03 »
ok tak ja si skusim este raz nastudovat tu optiku a uvidim
92
Hardware / Re:PC sestava pro Linux
« Poslední příspěvek od Zrzka kdy 07. 11. 2025, 11:49:01 »
Pokud jde o možnost, třeba nějak omezit build environment, aby měl afinitu jenom k jednomu čipletu - tak nevím, jak bych toho dosáhl :-) Je to jeden z důvodů, proč jsem pro své potřeby krotil své choutky a zůstal u jednočipletového X3D.

Kód: [Vybrat]
taskset -a -c 0:7,16:23 $moje_oblibene_ide_or_whatever
Na Intelu jsem tak běžně posílal blbosti typu Slack, Zoom, ... na E and P si nechával pro jiné věci (kompilace, apod.). Dost to pomáhá na Ultra 7 155H co mám ve Frameworku na cesty. Na desktopu a novém AMD jsem to ještě neměl potřebu řešit.
93
Vývoj / Proč ne PHP
« Poslední příspěvek od registrovany123 kdy 07. 11. 2025, 11:44:30 »
V PHP a podobných udělat dneska konkurence schopnou top notch webovo aplikaci, která má UX podobnou SPA, to by znamenalo použít nějaký ten js framework jako je "Turbo", a i přesto bych musel používat javascript na věci, pro které nemůžu dělat re-render z backendu, protožte by to trvalo.

Pochybuju, že bych si časově pomohl.
94
« Poslední příspěvek od benz.abdulaziz kdy 07. 11. 2025, 11:43:44 »
Což je ideální.
95
« Poslední příspěvek od CPU kdy 07. 11. 2025, 11:39:58 »
A nebo to natáhnout optikou...
96
Hardware / Re:PC sestava pro Linux
« Poslední příspěvek od František Ryšánek kdy 07. 11. 2025, 11:34:40 »
A o jakých procentech výkonu celé sestavy pro takové to domácí kompilování a hraní se tady bavíme?

Pokud jde o X3D vs. ne-X3D, tak to myslím již zmíněný Phoronix dost pečlivě obenchmarkoval... konkrétně na 9950X3D a jemu podobných.

Pokud jde o možnost, třeba nějak omezit build environment, aby měl afinitu jenom k jednomu čipletu - tak nevím, jak bych toho dosáhl :-) Je to jeden z důvodů, proč jsem pro své potřeby krotil své choutky a zůstal u jednočipletového X3D.

Jinak... než nějaké esoterické efekty kolem latencí cache a mezi-čipletových a cache invalidation a kdesi cosi, u starého X3D bych se bál přehřívání jader na CPU die, pokud jim dáte za uši paralelní kompilací (což je jedna z tepelně nejúčinnějších zátěží). Že to taky mohlo throttlovat, pokud si člověk nedal extra záležet na chlazení. Praktické pozorování: 5700X3D (AM4), kvalitní pastou přivážete nehorázný měděný chladič, který podle palce má nějakých 35-40*C (jeho pata je vlažná), dáte kouř CPU jádrům, a pozorujete teploty kolem 90*C... V idle jste na 45.
Toto je vyřešeno už v následné generaci (první v socketu AM5). Prostě v tom sendviči začali dávat CPU die blíž k heat-spreaderu, a SRAM cache die až za něj.
Svou roli může hrát taky indiová pájka mezi IHS a křemíkem, která nemá zdaleka tak dobrou tepelnou vodivost jako měď, a té pájky tam může být klidně skoro milimetr...
97
Bazar / Re:Daruji 3× Wi-Fi router, 3× RouterBoard, 2× LTE modem
« Poslední příspěvek od semeral kdy 07. 11. 2025, 11:34:32 »
Pokud by bylo možné zaslat, beru všechno.
98
« Poslední příspěvek od benz.abdulaziz kdy 07. 11. 2025, 11:17:32 »
Ještě něco - do koax. kabelu se žádný úder blesku nekoná! Kabelovky s venkovním koax. kabelem se provozovaly dlouhá desetiletí (než to provozovatelé dali do země) a pokud došlo k poškození úderem blesku, pak jedině na přidružených zařízeních, jako jsou např. uzemněné rozvodné skříně atd., ale i to bylo spíš výjimečně. Horší byl ten balast, co se do kabelu dokázal dostat od lidí z baráků, kde má každý druhý jouda mizerné uzemnění a díky nástupu LCD a Plazma televizorů, které dřív byly taktéž uzemňovány přes ochranný kolík v zásuvkách, toho spousta šla zpátky do koaxu kabelovky. Proto také ten galvanický oddělovač, který to řešil. Ale při spoji z bodu do bodu bych se tím nezabýval.
99
Windows a jiné systémy / Re:Vlastnosti macOS pro linuxáka
« Poslední příspěvek od Zopper kdy 07. 11. 2025, 11:11:00 »
Steam Proton je ale jen pro Linux? Zkousel jsem nejake hry na macbooku s M4 Max a je to fakt bozi hardware. Ale ve Steamu pro macos je jen velice malo her a zadny Proton jako v Linux verzi tam neni (?) a na Windows hry je treba placeny CrossOver  ...
Ha, pravda, omlouvám se za mystifikaci, na Macu je potřeba si Wine řešit samostatně - ať už placený CrossOver, nebo free tooly jako WineSkin. Očividně jsem Win-only hry už nějakou dobu pouštěl jen na desktopu s Linuxem. :D
100
« Poslední příspěvek od benz.abdulaziz kdy 07. 11. 2025, 11:07:36 »
Televes, viz výše, fungovat bude (používá pásmo do 200 MHz).

Televes je PŘÍŠERNĚ drahej, master přes 1000€ a stanice tuším kolem 150€. To je vyhazování peněz
To je pravda. Možná se ale dá ještě sehnat starší model Ref.769201, který stál tuším kolem 6-7t. Kč a fungoval dle nastavení jako master nebo slave, takže stačily dva kousky a bylo to. Akorát ta rychlost byla jenom kolem 200 Mbps.
Stran: 1 ... 8 9 [10]