Fórum Root.cz

Ostatní => Odkladiště => Téma založeno: Pupin 09. 08. 2017, 10:38:08

Název: Plat programátora a porcování prasete
Přispěvatel: Pupin 09. 08. 2017, 10:38:08
Malé filozofické zamyšlení.

Cena půlky prasete je 50,- Kč/kg a hmotnost je přibližně 50kg. Z toho kostí cca max 3kg, takže zanedbatelné množství.

Cena 1kg uzených výrobků, jako je slanina, uzený bok a šunka atp. je cca 150,- Kč/kg. Pomlčíme nyní o poctivosti těchto výrobků, dneska se dosti tlačí do uzenin voda.

Pokud tedy maso zpracuju (ač 95% zdejších přihlížejících těžko ví, co to je, protžoe nikdy na zabíjačce nebyli) do nějakého finálního uzeného produktu a šoupnu do mražáku pro konzumaci po následující rok, vydělám cca 100,- Kč na 1kg masa.  Celkem na 50kg prasete mi to dá přibližně 5000,- Kč.

Malá ukázka postupu: vemu půlku pracete, sekáč a ostrý nůž. Zpracuju z toho kusy vhodné velikosti. Narvu do obřího hrnce se slaným nálevem. Nechám ležet. Pak omotám špgátem a zavěsím do uzáku. Vyudím. Vyndám.  Strčím do mražáku. Hotovo.

Vezmu si v práci 1 den neplaceného volna a vydělám si takto 4000-5000,- čistého.

Kdo z vás to má, namyšlenci!?  8)


A další terno. Můj servisman bere cca 350,- čistého na 1 hodinu. Potřebuju udělat nějakou základní údržbu, která zabere 8h čistého času. Vemu si neplacené volno, zavřu se do garáže a vydělám si 2800,- čistého. Kdo z vás tohle má, ha? 8)
Název: Re:Plat programátora a porcování prasete
Přispěvatel: erik80 09. 08. 2017, 10:50:42
rocna spotreba mrazaku cca 1000CZK
ked mas v mrazaku prasa tak tam uz nedas nic insie, musis kupit druhy mrazak
naklady na udiaren?

imho realne vydelas tak 2000CZK
Název: Re:Plat programátora a porcování prasete
Přispěvatel: Brambor 09. 08. 2017, 10:53:01
A to porcuješ prase a provádíš údržbu každý týden? A vůbec, proč máš potřebu se chlubit tím, že si bokem něco zarobíš. Jak si vyděláváš peníze je tvoje věc. Stejně tak by mohl včelař povídat, že příjde z práce a natočí med a pak ho prodá nezdaněný po známých.
Název: Re:Plat programátora a porcování prasete
Přispěvatel: Pupin 09. 08. 2017, 10:54:15
rocna spotreba mrazaku cca 1000CZK
ked mas v mrazaku prasa tak tam uz nedas nic insie, musis kupit druhy mrazak
naklady na udiaren?

imho realne vydelas tak 2000CZK

No to je slespoň Slovák! Ten ví jak to chodí na zabíjačce.

Mražák: každý normální rodinný dům má mražák, a ten je stejné zaplněný převážně masem. Můj teda jo. Takže tady se nic němění.

Uzák jsem zdědil v plné parádě, náklady nulové. Kdo je socka, může si nějaký uzák stlouct na zahradě z dřevěných desek.
Název: Re:Plat programátora a porcování prasete
Přispěvatel: Pupin 09. 08. 2017, 10:56:18
A to porcuješ prase a provádíš údržbu každý týden? A vůbec, proč máš potřebu se chlubit tím, že si bokem něco zarobíš. Jak si vyděláváš peníze je tvoje věc. Stejně tak by mohl včelař povídat, že příjde z práce a natočí med a pak ho prodá nezdaněný po známých.

Tady někdo nepochopil tu pointu. Že totiž nejdeš dělat svou práci pro nadnárodní korporát, ale vemeš si neplacené volno (takže to není obyčejná bokovka) a jdeš porcovat prase, kde při tomto úkonu vi vydělášnásobně víc, než kdybys dělal svou odbornou programátorskou práci.

Není to fascinující?
Název: Re:Plat programátora a porcování prasete
Přispěvatel: Brambor 09. 08. 2017, 10:59:24
Citace
Tady někdo nepochopil tu pointu. Že totiž nejdeš dělat svou práci pro nadnárodní korporát, ale vemeš si neplacené volno (takže to není obyčejná bokovka) a jdeš porcovat prase, kde při tomto úkonu vi vydělášnásobně víc, než kdybys dělal svou odbornou programátorskou práci.

Není to fascinující?

Není, je to úplně jiná a jinak placená práce.
Název: Re:Plat programátora a porcování prasete
Přispěvatel: k 09. 08. 2017, 11:02:50
Citace
A další terno. Můj servisman bere cca 350,- čistého na 1 hodinu. Potřebuju udělat nějakou základní údržbu, která zabere 8h čistého času. Vemu si neplacené volno, zavřu se do garáže a vydělám si 2800,- čistého. Kdo z vás tohle má, ha? 8)
Nevím, ale jako programátor mám čistého na hodinu o více než 200 více. Takže to dám radši tomu servismanovi.
Název: Re:Plat programátora a porcování prasete
Přispěvatel: erik80 09. 08. 2017, 11:03:49
ono, treba si uvedomit ze bernak ti z vyplaty strhne polku.... peniaze zarobene prasatom v mrazaku sa nedania
Název: Re:Plat programátora a porcování prasete
Přispěvatel: Cek 09. 08. 2017, 11:13:22
Nechci Ti do toho hazet vidle, ale 3kg kosti, tos tu pulku prasete dost podcenil.

A slanina nebo sunka se neudelaji samy, toho zpracovani budes muset udelat docela dost.

Drivi na uzeni musis bud udelat, nebo koupit.
Suroviny na zpracovani masa taky.

4000 za den, i kdyby Ti to dalo, se od platu javamanovskeho programatora zas tolik nelisi :-D, to mas nejakych 90k mesicne (22-23 prac. dni). U normalnejsich platu by sis vydelal mozna tisicovku navic za praci, kterou ne kazdy dela zrovna s oblibou (to neni zadny grilovani stejku).

Myslim, ze jednorazovych praci, ktere by v hodinovem/dennim vydelku daly vic nez hlavni job, je docela dost. Problem je, ze jsou JEDNORAZOVE, kolikrat za rok potrebujes naporcovat pulku prasete pro vlastni potrebu? :)))

Co se tyce servismana, vetsinou to je tak, ze Ty to budes delat 8 hodin v garazi a on to bude mit za dve, protoze to dela porad.....
Název: Re:Plat programátora a porcování prasete
Přispěvatel: Tuxik 09. 08. 2017, 11:23:46
Máš tam nějaké úniky ve výpočtech - nezapočítal jsi náklady na sůl, k uzenýmu se dává i česnek, který o pomáhá konzervovat, ani to dřevo na uzení není zadarmo, respektive pokud ho máš zadarmo, musíš stejně počítat čas strávený jeho přípravou, případně náklady (opotřebení pily...),  k tomu je třeba připočíst cenu lahvinky, či dvou kvalitní domácí pálenky, protože bez té se udit nedá, musíš taky zahrnout míru rizika, že se ti naložené maso zkazí, protože i to se ti může stát...

Z ceny výsledného produktu je potřeba odečíst znehodnocení mrazákem, protože zamrazený věci jsou prostě horší než "čerstvý" a mimochodem, kdyby jsi to měl vyuzený kvalitně, nemusíš tím vůbec ten mrazák krmit, vydrží ti to pověšený na suchým větraným místě dost dlouho.

No a ve finále si vlastně můžeš i sám pěstovat jídlo, chovat prasata, krávy, lovit, to vše někde u vlastoručně postavené chajdy za Uralem... to budou panečku úspory...

Název: Re:Plat programátora a porcování prasete
Přispěvatel: Ladislav Michl 09. 08. 2017, 11:42:07
To zamyšlení je opravdu hluboce filosofické, alespoň v tom smyslu, že jak filosof, tak programátor viděl udírnu akorát tak na obrázcích Josefa Lady. Mám mnohem lepší tip: než být sám malouzenářem (protože jak vidíme v praxi, velkouzenář je již za vodou), bylo by vhodnější malouzenářům radit, jak tyhle velké peníze vydělat. Práce poradce je ještě lépe placená, zodpovědnost žádná. Poptávka zaručena.
Název: Re:Plat programátora a porcování prasete
Přispěvatel: aasfd 09. 08. 2017, 11:42:19
Okurkova sezona...

Zatim jsi to prase zrejme nekoupil, takze jediny kdo na tom vydelal je root z reklamy a my vsichni, co na to reagujeme prodelavame svuj cas reakci na takovou kravinu.
Název: Re:Plat programátora a porcování prasete
Přispěvatel: Tuxik 09. 08. 2017, 12:15:22
Hlavně si na koupi prasete vybral blbou dobu. Toto se doma vždy řeší v zimě, kdy není problém s udržením správné teploty pro zpracování. Teď si ho může tak akorát narvat do mrazáku syrový a radovat se, kolik ušetřil na mase jako takovém. Což mě přivádí k myšlence, pokud budu úsporu brát jako zisk, asi se mi vyplatí 8 hodin denně kupoval levné maso po "půlkách prasete" a za chvíli "vydělám" milióny.

Mimochodem, šunka se neudí, respektive dá se zaudit, ale nejdříve se vaří (dusí). A potom je ještě otázka, jestli je ta cena za prase i se sádlem, protože to by bylo dalších pár kilo dolů z "čistého masa" za celkem normální cenu. Běžně se sádlo prodává v supermarketech cca za 70, v akcích bývá i za 35. To vím celkem jistě, protože si ho doma škvařím sám - kupovaný sádlo už jsem neměl několik let.
Název: Re:Plat programátora a porcování prasete
Přispěvatel: Radovan. 09. 08. 2017, 12:19:22
A jéje, Javamana zase pustili z terapie a opět blábolí o věcech, o kterých nemá ani páru. A myslí si že se to nepozná tak snadno jako u programování ;D

To s tím zauralím není až tak špatný nápad, mohl by tam hospodařit společně s tím ruským exministrem, kterého tam nejspíš v brzké době šupem pošlou, za korupci a plýtvání veřejnými penězi...
Název: Re:Plat programátora a porcování prasete
Přispěvatel: qwertz 09. 08. 2017, 12:31:05
Ohrnovat nos nad cerstvou (treba i kvalitni) sunkou v obchode a nasledne se chlubit domaci vyrobou, kterou totalne degraduje zamrazenim? ROFLMAO  8)
Název: Re:Plat programátora a porcování prasete
Přispěvatel: Youda 09. 08. 2017, 12:56:56
Na rozdil od tebe, troubeline, mam z detstvi zazitou zavijacku Xkrat.
Zpracovani zabiteho prasete zabere tymu 3 chlapi, 3zenske a decka na vypomoc typu loupani cesneku necely jeden den.

Proto se ostatne uz davno doma nechova nezabiji, je to tak pracne ze se to s dotovanyma velkovykrmnama a profi bourarnama nemuze merit. Doma se chovalo za komancu, kdy bylo maso 3-10x drazsi, nez dnes, po prepoctu prumernych mezd.

Dneska, kdyz vesnican chysta akci, zajede si do velkobourarny, co zasobuji cateringy a restaurace, osobne jezdim do Sedlnic u Noveho Jicina. Cena a kvalita nepomeritelna se supermarketem.

Jinak prace doma ma v mnoha ohledech smysl, treba si sam.menim olej v aute. Vymena oleje odsavackou je na par minut, filtr ma moje auto nahore pod deklem motoru, auto ani nemusi na zvedak. Je to jednodussi a rychlejsi, nez auto nekam vozit a vyzvedavat zpet. Zdaneni prace v CR je cca 40%, to je cele kouzlo.
Název: Re:Plat programátora a porcování prasete
Přispěvatel: Radovan. 09. 08. 2017, 13:41:27
S tou odsávačkou opatrně, ty nejhorší sračky ti dole zůstanou! Nejlepší je motor ohřát na provozní teplotu, a potom vyjetý olej nechat dobře vykapat zátkou ve vaně, aspoň půl hodiny.
Filtrační vložka shora, pod plastovým víčkem, ze které olej vyteče spádem do vany, je ta nejlepší možnost pro údržbu kterou znám!
Název: Re:Plat programátora a porcování prasete
Přispěvatel: borekz 09. 08. 2017, 13:49:58
S tím prasetem a autem tě strčí do kapsy zedník: vezme si dva týdny volna, nakoupí materiál za padesát tisíc udělá si v paneláku zděné jádro, vydláždí chodbu, udělá novou kuchyň a má vyděláno sto tisíc čistého, protože od firmy by to stálo trojnásobek. Pointa není jen v tom, že si český programátor málo vydělá. Ale taky v tom, že ušetříš na daních, když si všechno děláš sám. Pro mě by bylo pohodlnější dál programovat, ale na západě. A těm 3kg kostí na 50kg prasete moc nevěřím a navíc tam bude i jiný odpad než kosti.
Název: Re:Plat programátora a porcování prasete
Přispěvatel: Kit 09. 08. 2017, 13:54:17
Porcování prasete, opravy auta, zdění příčky - to by mohla být dobrá zábava na dovolenou, ale brát si na to neplacené volno...
Název: Re:Plat programátora a porcování prasete
Přispěvatel: Kiwi 09. 08. 2017, 13:56:26
Cena půlky prasete je 50,- Kč/kg a hmotnost je přibližně 50kg. Z toho kostí cca max 3kg, takže zanedbatelné množství.
Kde? Já bral za 68. Ale z domácího chovu je to mnohem lepší, na chuť i na vydatnost.

Cena 1kg uzených výrobků, jako je slanina, uzený bok a šunka atp. je cca 150,- Kč/kg. Pomlčíme nyní o poctivosti těchto výrobků, dneska se dosti tlačí do uzenin voda.
Za kvalitní uzené na dřevu můžeš chtít i přes 200 Kč/kg a lidi ti urvou ruce.

Pokud tedy maso zpracuju (ač 95% zdejších přihlížejících těžko ví, co to je, protžoe nikdy na zabíjačce nebyli) do nějakého finálního uzeného produktu a šoupnu do mražáku pro konzumaci po následující rok, vydělám cca 100,- Kč na 1kg masa.  Celkem na 50kg prasete mi to dá přibližně 5000,- Kč.
Dobře vyuzené maso není potřeba cpát do mrazáku. Stačí do sklepa. To je ostatně taky hlavní důvod, proč lidé maso vůbec začali udit. :)
Ale v té půlce máš taky hlavu, kůži a sádlo (toho bývá tak pětina hmotnosti). No a třeba kotletu nebo svíčkovou udit je škoda. Takže ve výsledku z té půlky vyudíš 25 kg masa různé kvality - třeba nožičky za stovku asi neudáš, nejvíc trhneš na krkovici a na bůčku. Na zbytek si musíš zařídit odbyt jinde. Sádlo a kůže bude asi trošku problém, takže přikoupit kořínek a kůže namlít do paštiky atp.

Navíc to celé bude fungovat jen mezi kamarády načerno. Oficiálně to dělat nemůžeš (leda bys na to měl živnost a s tím spojené buzerace kolem hygieny a dalších předpisů) a v Bruseli se už potajmu spřádají plány na to, jak to zakázat úplně.
Název: Re:Plat programátora a porcování prasete
Přispěvatel: D 09. 08. 2017, 14:08:16
Peníze jsou jedna věc a to jestli tě určitá manuální práce baví věc druhá.
Mě třeba baví opravovat auto a běžnou údržbu na autě a opravy elektro atd si na autě dělám sám. čas do toho nepočítám, beru to jako relax.
Na druhou stranu mě absolutně nebaví drabat se v zemi, vytrhávat plevel, sbírat mandelinky a další super zahrádkářské činnosti, takže než abych si na zahradě pěstoval svoji zeleninu tak to radši zajdu na farmářské trhy a koupím si ji.
I jako programátor/elektro bastlíř se dají dělat různé fušky ať už za protislužbu nebo peníze na ruku, například jsem programoval řízení zavlažování na arduinu za nějakou zeleninu ze zahrádky...
A ještě zpátky k těm penězům když v práci dostaneš v čistém třeba 200Kč/h tak mzdové náklady (super hrubá mzda) na tebe jsou skoro 400, přidej k tomu náklady na kancelář, účetní která ti počítá výplatu, uklízečku která ti utírá stůl,  manažera který vyjednává nové zakázky aby jsi měl co programovat, nějaký ten zisk a jsi na částce třeba 800 - 1000Kč. a to je běžná cena kolik si firmy účtují za programátorskou hodinu.
Jestli tě nebaví jistota práce a klid na programovaní za málo peněz tak začni podnikat, daně a odvody si můžeš výrazně zoptimalizovat a nemusíš živit žádného manažera a účetní vše si dělat sám...
Název: Re:Plat programátora a porcování prasete
Přispěvatel: PetrM 09. 08. 2017, 14:11:37
Ono to není maso a kosti, maso je sval a na kosti drží pomocí šlach. V kloubech jsou navíc chrupavky, je na tom kůže, tuk (sádlo),..., takže z 50kg půlky prasete bude rád za 30kg masa.

A bude potřebovat sůl, česnek, koření, vodu. Pokud chce i jitrnice a jelita, tak i kroupy. Pak je tam dost energie na tepelný zpracování (dušení šunky, ...). Půlku prasete musí dovést, dojet nakoupit věci, takže ještě palivo. Listnatý dřevo do udírny, koupit nebo nachystat (čas, benzín do motorovky/nákup),... A energie pro mrazák.

Mívali jsme 2-3 prasata, v době, kdy se na maso stála 3h fronta a bylo drahý jak sviňa. Ale skončili jsme s tím ve chvíli, kdy se dalo kdykoliv za rozumnou cenu koupit cokoliv čerstvýho.

Btw, úsporu vydávat a zisk může jenom někdo, kdo polepil fasádu 10cm polystytrenu za 20 litrů, ušetřil 25, tak každý rok vydělává 10 litrů tím, na jaře a na podzim přidá 10cm polyše na barák. Nebo Peggy Bundová, když dealovala kosmetiku.
Název: Re:Plat programátora a porcování prasete
Přispěvatel: uf 09. 08. 2017, 14:15:05
Malé filozofické zamyšlení.
...

Jestli jsi chtěl sdělit, že na všem, co si uděláš doma sám, ušetříš mnohem víc, než kdybys to nechal udělat někoho jiného a pokusil se na to normálně vydělat, tak gratuluju, právě jsi znovu objevil Ameriku.
Název: Re:Plat programátora a porcování prasete
Přispěvatel: Lama 09. 08. 2017, 17:33:10
Sem může psát už opravdu kdejaký chuy. Navrhuji, aby možnost přispívat do fóra byla podmíněna testem příčetnosti daného člověka (člověka???).
Název: Re:Plat programátora a porcování prasete
Přispěvatel: Lama 09. 08. 2017, 17:55:25
Malé filozofické zamyšlení.
...

Jestli jsi chtěl sdělit, že na všem, co si uděláš doma sám, ušetříš mnohem víc, než kdybys to nechal udělat někoho jiného a pokusil se na to normálně vydělat, tak gratuluju, právě jsi znovu objevil Ameriku.

Myslíte, že si TO doma taky dělá sám anebo dává přednost kurv.., ehm, takovým těm pracovnicím, co vám dělají dobře a mají taxu cca 1000 kč/hod? Podle teorie úspora==zisk, když 2* denně pohoní, tak ušetří /vydělá 2000 kč/den. A to se vyplatí!
Název: Re:Plat programátora a porcování prasete
Přispěvatel: Pupin 09. 08. 2017, 18:01:39
Hoši hoši... je něco jiného zabíjačka a něco jiného koupit půlku prasete. Na zabíjačku se musí vepř zabít, pověsit, pracně vyčistit, odkrvit, rozpárat, vyčistit střeva, uvařit kroupy a značnou část masa, aby se mohly ty střeva plnit, obírat česnek, všechen ten bordel okolo uklidit... Když někdo nedělá klobásy a jitrnice a koupí si půlku prasete, jen aby to naložil do nálevu a vyudil, popř. nechal svíčkovou a další kusy masa rovnou zamrazit, tak na to není potřeba celý den a 5 lidí! Toť k troubelínům typu Youda.

Další věc, nevím kolik kostí má prase, ale fyziologicky je podobné člověku a průměrný člověk má jen asi tak 3.5kg kostí. Pořekadlo "má něžké kosti" je tedy docela blbost, kosti moc neváží.

Jasně, že se už nevyplatí to prase chovat a starat se o něho, proto asi už nejsou tolik k vidění normální zabíjačky. Ale koupit si půlku prasete a ušetřit si tak celý řetězec Chovatel->Řezník->Tesco, to je ušetřena soupsta peněz.

A teď ta pointa, na kterou tady někdo pořád někdo nepřišel. 50% lidí bere míň než 21000,- hrubého. Chápete, jak je to maso a vůbec všechno drahé? A ty propočty, když si někdo koupí půlku vepře a udělá si to doma sám, jsou toho důkazem.

Jo a mimochodem, ten servisman bere 350,-/h čistého, daně neplatí. Je to potetovaný týpoš co tak tak dokončil učňák, no ale opravovat umí a tak bere víc než většina z nás.
Název: Re:Plat programátora a porcování prasete
Přispěvatel: Pupin 09. 08. 2017, 18:07:02
A kolik stojí maso třeba v Německu? Ne přece úplně stejně! Tam by se nám i zametač podlahy vysmál, že se tu doma někomu vyplatí, porcovat si prase! Tak něco tady snad nehraje, ne? Jak je možné, že náš trh je ve stavu, kdy se i odborníkovi proacujícímu pro mezinárodní společnost násobně vyplatí vzít si neplacené volno a porcovat pro sebe a pro rodinu prase? Chápete už tu pointu?
Název: Re:Plat programátora a porcování prasete
Přispěvatel: Kit 09. 08. 2017, 18:32:38
Když si tu půlku prasete uděláš v sobotu, ušetříš dvojnásob!
Název: Re:Plat programátora a porcování prasete
Přispěvatel: Mirek Prýmek 09. 08. 2017, 19:23:58
Když si tu půlku prasete uděláš v sobotu, ušetříš dvojnásob!
Když si tu půlku prasete uděláš v sobotu, bude dvojnásobně treif!
Název: Re:Plat programátora a porcování prasete
Přispěvatel: vegetarian 09. 08. 2017, 20:42:37
Nechte prase žít a ušetříte nejvíc.
Název: Re:Plat programátora a porcování prasete
Přispěvatel: Tuxik 09. 08. 2017, 20:51:18
Tady někdo tu pointu opravdu nechápe... udím každej rok minimálně jednou, většinou 2x (před vánocema a v lednu), ale rozhodně to není o tom, abych ušetřil, ale o tom, že mě to baví a rád vím, co jím. Dělám maso, slaninu, tři druhy klobásek, většinou do udírny přihodím sejra, ale s tou prací okolo, kdyby mě to nebavilo, tak se na to raději vykašlu a nakoupím kvalitu, klidně za 200-300 za kilo. Protože, ať počítám, jak počítám, prostě místo práce by se mi to fakt nevyplatilo. Co se týče ostatních činností, rád si udělám téměř cokoliv, mám celkem slušný vybavení na práci se dřevem, naposledy jsem dělal pro dceru postel, je to super relax, ale opět, že by se to vyplatilo... jen ta blbá postel mě se vším všudy přišla tak na 5k materiál (dřevo, lak, lepidla, kování) + další 3k nářadí, který jsem neměl, nebo už nebylo moc k použití + asi 10 hodin práce jen to vymyslet, namalovat, promyslet výrobní postup + dalších cca 10 hodin čistýho času na samotnou výrobu... sečteno podtrženo, kdybych měl uvažovat i cenu svého pracovního času, tak má dcerka postel dost přes 20k. A je hezká, masiv, takovou nekoupíš, ale na druhou stranu, bez roštu, bez matrace, bych měl za ty prachy 10 jiných z Ikei, na kterých by se vyspala úplně stejně. A kdybych to nechal udělat u solidního truhláře, bude mu to trvat třetinu času, materiál bude mít o něco levněji... počítám za půlku bych ji v pohodě měl. Takže jestli chceš po domácku řezničit, abys ušetřil, tak ti poradím - nežer maso a ušetříš ještě víc.
Název: Re:Plat programátora a porcování prasete
Přispěvatel: Kit 09. 08. 2017, 21:05:25
Nechte prase žít a ušetříte nejvíc.

Dobrý nápad. Budeme jíst místo prasat vegetariány.
Název: Re:Plat programátora a porcování prasete
Přispěvatel: Tuxik 09. 08. 2017, 21:13:21
Dobrý nápad. Budeme jíst místo prasat vegetariány.
Jakože kostnatý šlachovitý cosi? Tak možná na polívku....
Název: Re:Plat programátora a porcování prasete
Přispěvatel: vegetarian 09. 08. 2017, 21:14:03
Nechte prase žít a ušetříte nejvíc.

Dobrý nápad. Budeme jíst místo prasat vegetariány.

Obecně maso bíložravých živočichů je chutnější.

Nebo si zajděte do lesa. Je houbařská sezona. Z výživového hlediska jsou houby podobné masu. Procházka lesem je příjemnější aktivita než kuchání prasete.
Název: Re:Plat programátora a porcování prasete
Přispěvatel: vegetarian 09. 08. 2017, 21:16:03
Dobrý nápad. Budeme jíst místo prasat vegetariány.
Jakože kostnatý šlachovitý cosi? Tak možná na polívku....

Jíst masožravce to je jako jíst psa nebo kočku. Prý nemají dobré maso.
Název: Re:Plat programátora a porcování prasete
Přispěvatel: Kit 09. 08. 2017, 21:43:16
Dobrý nápad. Budeme jíst místo prasat vegetariány.
Jakože kostnatý šlachovitý cosi? Tak možná na polívku....

Polévka z vegetariánů je výborná. Doporučuji.
Název: Re:Plat programátora a porcování prasete
Přispěvatel: Tuxik 09. 08. 2017, 21:47:23
Z výživového hlediska je houba o ničem... takový plnidlo žaludku. To je na tom i ta polívka z vegetariána líp. Mimochodem, víte o tom, že pivo obsahuje málo vitamínů? No a proto ho musíme pít hodně :D
Název: Re:Plat programátora a porcování prasete
Přispěvatel: Kozzi 09. 08. 2017, 21:57:50
No a ve finále si vlastně můžeš i sám pěstovat jídlo, chovat prasata, krávy, lovit, to vše někde u vlastoručně postavené chajdy za Uralem... to budou panečku úspory...

Chtel jsem napsat ze to prave clovek nemuze, ale pak jsem si to precetl znovu a vsimnul si te casti o Uralu. Tam nevim jak to maji. U nas uz si clovek stezi lajzne zabit doma bejcka. O lovu nemluve.
Název: Re:Plat programátora a porcování prasete
Přispěvatel: Kozzi 09. 08. 2017, 22:02:28
Porcování prasete, opravy auta, zdění příčky - to by mohla být dobrá zábava na dovolenou, ale brát si na to neplacené volno...
To se dela jinak, das si tak 5dni home office, pak par dni sick days, to cele prolozis par dnama dovolene a zakoncis to opatrovakem. A pokud by si to nestihnul tak se hodis marod.
Název: Re:Plat programátora a porcování prasete
Přispěvatel: Mirek Prýmek 09. 08. 2017, 22:08:34
a rád vím, co jím.
Maně si vzpomínám, že jsem někde četl, že domácí uzeniny mají daleko víc rakovinotvorných látek ;)
Název: Re:Plat programátora a porcování prasete
Přispěvatel: Kozzi 09. 08. 2017, 22:10:33
Na rozdil od tebe, troubeline, mam z detstvi zazitou zavijacku Xkrat.
Zpracovani zabiteho prasete zabere tymu 3 chlapi, 3zenske a decka na vypomoc typu loupani cesneku necely jeden den.
No to neni uplne pravda, delavali jsme zabijacku celkem casto a da se to zvladnout i rychleji, zejmena pokud se prasat dela vic, ale je pravda ze je treba to i zapit a to se pak protahne.

Proto se ostatne uz davno doma nechova nezabiji, je to tak pracne ze se to s dotovanyma velkovykrmnama a profi bourarnama nemuze merit. Doma se chovalo za komancu, kdy bylo maso 3-10x drazsi, nez dnes, po prepoctu prumernych mezd.

No ono se to vyplati v pripade ze mate cloveka ktery se o prasata stara "zadarmo" a mate vice mene zadarmo i stravu pro prasata (spousta zbytku z ruznych stravoven a skol...). Vyhodou je ze vite ze to nebylo krmeno srackama pro rychlej rust atd.

Ale tento pripad uz bohuzel neplati ani pro nas (chybi ta dobra duse co by se o ty prasata celou dobu zadarmo starala)

Jinak prace doma ma v mnoha ohledech smysl, treba si sam.menim olej v aute. Vymena oleje odsavackou je na par minut, filtr ma moje auto nahore pod deklem motoru, auto ani nemusi na zvedak. Je to jednodussi a rychlejsi, nez auto nekam vozit a vyzvedavat zpet. Zdaneni prace v CR je cca 40%, to je cele kouzlo.

JJ to plati u vseho, zalezi co je clovek schopnej zvladnout sam, a zaroven to nepokazit. Take je dulezite ze pokud je to neco co bude delat tak jednou ci dvakrat v  zivote tak na tom asi stravi zbytecne hodne casu. Ale rutini veci se vyplati delat sam.
Název: Re:Plat programátora a porcování prasete
Přispěvatel: vegetarian 09. 08. 2017, 22:15:06
a rád vím, co jím.
Maně si vzpomínám, že jsem někde četl, že domácí uzeniny mají daleko víc rakovinotvorných látek ;)

Asi nečtete Vitaliu. To byste věděl, že bezlepková uzená slanina z farmářského trhu je zdraví prospěšná.
Název: Re:Plat programátora a porcování prasete
Přispěvatel: Kozzi 09. 08. 2017, 22:19:02
Z výživového hlediska je houba o ničem... takový plnidlo žaludku. To je na tom i ta polívka z vegetariána líp. Mimochodem, víte o tom, že pivo obsahuje málo vitamínů? No a proto ho musíme pít hodně :D

No a jelikoz piti piva zpusobuje vyplavovani vitaminu a mineralu, je treba to hodne jeste zdvojnasobit. Hmm mi pripomina ze mi uz dosel druhy dzbanek (snad maji jeste otevreno).
Název: Re:Plat programátora a porcování prasete
Přispěvatel: Kozzi 09. 08. 2017, 22:20:32
a rád vím, co jím.
Maně si vzpomínám, že jsem někde četl, že domácí uzeniny mají daleko víc rakovinotvorných látek ;)

Tak jeste aby nemeli :D, kdyz ty nedomaci se neudi :P
Název: Re:Plat programátora a porcování prasete
Přispěvatel: Mirek Prýmek 09. 08. 2017, 22:33:02
Tak jeste aby nemeli :D, kdyz ty nedomaci se neudi :P
A proto se taky uzené z velkovýroby nedá žrát :)

Prostě Tuxík je rád, když ví, jaké karcinogenny jí - ty svoje! A to mu, coby milovník grilování, plně schvaluju ;)
Název: Re:Plat programátora a porcování prasete
Přispěvatel: Lama 09. 08. 2017, 23:51:05


A teď ta pointa, na kterou tady někdo pořád někdo nepřišel. 50% lidí bere míň než 21000,- hrubého. Chápete, jak je to maso a vůbec všechno drahé? A ty propočty, když si někdo koupí půlku vepře a udělá si to doma sám, jsou toho důkazem.

A proč s tím prudis zrovna tady? Nevíš, že tady i ta nejnižší lopata bere nejmíň 50K kč? S tim tvým filozofováním bys uspěl možná na hNojvinkách, tady se ti na to každej vyprdne ;-)
Název: Re:Plat programátora a porcování prasete
Přispěvatel: slezi 10. 08. 2017, 06:31:38
http://erotel.rajce.idnes.cz/uzeni/#IMG_20151116_201413_BURST001_COVER.jpg (http://erotel.rajce.idnes.cz/uzeni/#IMG_20151116_201413_BURST001_COVER.jpg)

http://erotel.rajce.idnes.cz/uzeni/#IMG_20161119_164646.jpg (http://erotel.rajce.idnes.cz/uzeni/#IMG_20161119_164646.jpg)
Název: Re:Plat programátora a porcování prasete
Přispěvatel: Jerry 10. 08. 2017, 08:55:32
no vyplývá z toho to, že pokud někdo porcuje hodně prasat a o programování neví vubec nic a neplatí z toho daně a prodává porcovaná prasata je lidem tak pak bude hodně bohatý. to je zřejmé protože přesně tuhle činnost dělal až do příchodu EET mistr Babiš a je bohatý a to hodně a o programování nic neví. je to kruté ale je to tak. když se chcete naučit např C++ nebo jiné podobné jazyky tak nad tím strávíte mnoho let a třeba se vám ani nikdy vynaložené úsilí nevrátí takže co z toho plyne lepší je bejt dement co porcuje prasata než bejt chytrej a pracovtej programátor... tak to je, viva la česká respublika :)
Název: Re:Plat programátora a porcování prasete
Přispěvatel: Tuxik 10. 08. 2017, 09:16:52
Vyplývá z toho, že pokud někdo porcuje hodně prasat a vyplatí se mu to, tak je buď blbě placenej, nebo nedokáže spočítat skutečné náklady.
Název: Re:Plat programátora a porcování prasete
Přispěvatel: Kiwi 10. 08. 2017, 09:21:48
no vyplývá z toho to, že pokud někdo porcuje hodně prasat a o programování neví vubec nic a neplatí z toho daně a prodává porcovaná prasata je lidem tak pak bude hodně bohatý. to je zřejmé protože přesně tuhle činnost dělal až do příchodu EET mistr Babiš a je bohatý a to hodně a o programování nic neví. je to kruté ale je to tak. když se chcete naučit např C++ nebo jiné podobné jazyky tak nad tím strávíte mnoho let a třeba se vám ani nikdy vynaložené úsilí nevrátí takže co z toho plyne lepší je bejt dement co porcuje prasata než bejt chytrej a pracovtej programátor... tak to je, viva la česká respublika :)

Babiš neví nic o porcování prasat, stejně jako neví nic o programování. Snad si pro boha nikdo nemyslí, že tento hochštapler zbohatl poctivou prací! Bohatství těchto lidí má svůj původ v operaci známé jako privatizace, kdy jistý Klaus prohlásil "zhasněme světla a proveďme to co nejrychleji, než se do toho namotají právníci". Když ve známém Formanově filmu jeden z požárníků říká "Měli si nakrást! Kdo si nenakrad to holt musí chápat tak, jakože nic nevyhrál," lidi se tomu dodnes smějí, aniž by si uvědomovali, že počátkem 90. let to tehdejší ministr financí udělal naprosto stejně.
Název: Re:Plat programátora a porcování prasete
Přispěvatel: borekz 10. 08. 2017, 09:42:56
A teď ta pointa, na kterou tady někdo pořád někdo nepřišel. 50% lidí bere míň než 21000,- hrubého.
Na to jsi přišel kde ? Poslední medián byl 23704 Kč hrubého.
Název: Re:Plat programátora a porcování prasete
Přispěvatel: PetrM 10. 08. 2017, 10:12:54
Babiš neví nic o porcování prasat, stejně jako neví nic o programování. Snad si pro boha nikdo nemyslí, že tento hochštapler zbohatl poctivou prací! Bohatství těchto lidí má svůj původ v operaci známé jako privatizace, kdy jistý Klaus prohlásil "zhasněme světla a proveďme to co nejrychleji, než se do toho namotají právníci"...

Konkrétně dělal ředitele Agrofertu, hodnota firmy stovky mega. S kamarádama z vedení navýšili základní jmění o pár mega od "záhadnýho švýcarskýho investora", za těch pár drobáků vydali nějaký akcie v objemu, který jim stačil na převzetí firmy. Soud to nezrušil, původní vlastník se prý probral pozdě a než stačil zakročit, uběhla lhůta pro podání žaloby...

 A počáteční vklad si pak pěkně vzal zpět na korunových dluhopisech. + nějaký podivný dotace,...
Název: Re:Plat programátora a porcování prasete
Přispěvatel: ZAJDAN 10. 08. 2017, 10:48:06
jako děcko si zabijačky pamatuji dobře, běžně jsme měli u babky 3,4 prasata
nedíval bych se na to, že na tom vydělám finančně, ale kvalita produktu, kterou budu mít prostě v obchodech nekoupíte!

proč to dneska lidi tak často nedělaj?, protože není čím krmit! většina lidí se zbavila polností a deputáty/naturálie, které se za socialismu na vesnicích dostávali, tak to už neexistuje.
Na jižní Moravě je ještě pár mohykánů co v tom jedou(od vykrmení prasete až po zpracování), několik lidí si koupí prase v rakousku na statku, ale nechtějte vědět co je to za bordel(osobně vím čím to krmí)

no staré dobré časy socialismu vesnického života jsou pryč.
Název: Re:Plat programátora a porcování prasete
Přispěvatel: Strejda 10. 08. 2017, 12:56:25
http://erotel.rajce.idnes.cz/uzeni/#IMG_20151116_201413_BURST001_COVER.jpg (http://erotel.rajce.idnes.cz/uzeni/#IMG_20151116_201413_BURST001_COVER.jpg)

http://erotel.rajce.idnes.cz/uzeni/#IMG_20161119_164646.jpg (http://erotel.rajce.idnes.cz/uzeni/#IMG_20161119_164646.jpg)

Koupím pár kusů te zavěšené šunky! Nejsi ze Slezska?
Název: Re:Plat programátora a porcování prasete
Přispěvatel: Strejda 10. 08. 2017, 12:56:51
Jo já vlastně nemám prachy... tak nic no.
Název: Re:Plat programátora a porcování prasete
Přispěvatel: grg 10. 08. 2017, 13:59:40
no staré dobré časy socialismu vesnického života jsou pryč.
A na to nemôžem povedať nič iné, než len CHVALABOHU.
Název: Re:Plat programátora a porcování prasete
Přispěvatel: ZAJDAN 10. 08. 2017, 14:40:33
no staré dobré časy socialismu vesnického života jsou pryč.
A na to nemôžem povedať nič iné, než len CHVALABOHU.
jak pro koho
Název: Re:Plat programátora a porcování prasete
Přispěvatel: Kit 10. 08. 2017, 15:03:43
no staré dobré časy socialismu vesnického života jsou pryč.
A na to nemôžem povedať nič iné, než len CHVALABOHU.
jak pro koho

Ty hrůzy socialismu už zažít nechci.
Název: Re:Plat programátora a porcování prasete
Přispěvatel: ZAJDAN 10. 08. 2017, 15:55:03
Ty hrůzy socialismu už zažít nechci.
jestli jses velkomestak, tak te chapu, ale na jihu Moravy to byvalo super
ja chapu Tebe, Ty pochop mě
Název: Re:Plat programátora a porcování prasete
Přispěvatel: Kit 10. 08. 2017, 15:57:54
Ty hrůzy socialismu už zažít nechci.
jestli jses velkomestak, tak te chapu, ale na jihu Moravy to byvalo super
ja chapu Tebe, Ty pochop mě

Žiji na vesnici na jihu Moravy. Snad mě i tak budeš chápat.
Název: Re:Plat programátora a porcování prasete
Přispěvatel: ZAJDAN 10. 08. 2017, 16:04:10
Žiji na vesnici na jihu Moravy. Snad mě i tak budeš chápat.
sory Kite - beru Te zde jako jednoho z nej odborníků!
ale v beznem zivote vy budete nejaka extravagantni umelecka rodina, jinak si to nedokazu vysvetlit...na jihu Moravy byl za sociku pro obyc lidi ráj
Název: Re:Plat programátora a porcování prasete
Přispěvatel: Kit 10. 08. 2017, 16:24:12
Žiji na vesnici na jihu Moravy. Snad mě i tak budeš chápat.
sory Kite - beru Te zde jako jednoho z nej odborníků!
ale v beznem zivote vy budete nejaka extravagantni umelecka rodina, jinak si to nedokazu vysvetlit...na jihu Moravy byl za sociku pro obyc lidi ráj

Za socíku jsem byl pronásledován za něco, co jsem neprovedl a ani jsem to nemohl ovlivnit. Komunisti to mají u mne polepené do konce mého života. Nikdy jim nezapomenu, co mi provedli. Proto na tu dobu nevzpomínám v dobrém.

Teď je pro mne má vesnice rájem.
Název: Re:Plat programátora a porcování prasete
Přispěvatel: ZAJDAN 10. 08. 2017, 16:33:17
tož to chápu...mi měli štěstí, že si nás nevšímali, a právě teď mám stejnou zkešenost jako ty, naštěstí už je to vyřešeno, ale mají u mě také vroubek ....sice nevím, zda to jsou komunisti, kapitalisti, či kdo, ale jsou to lidi mající moc v dnešním režimu....

Název: Re:Plat programátora a porcování prasete
Přispěvatel: Lama 10. 08. 2017, 17:35:39
no staré dobré časy socialismu vesnického života jsou pryč.
A na to nemôžem povedať nič iné, než len CHVALABOHU.
Tak zrovna slováci si můžou stěžovat.

Za socíku jsem byl pronásledován za něco, co jsem neprovedl a ani jsem to nemohl ovlivnit. Komunisti to mají u mne polepené do konce mého života. Nikdy jim nezapomenu, co mi provedli. Proto na tu dobu nevzpomínám v dobrém.
Dle mě je to o lidech. Ti stejní lidé škodí klidně dnes dál. Já třeba nemám za zlé církvi, že upálila našeho mistra (Husa), nebo že její preláti zneužívají děti. Za to církev nemůže. Je to o lidech.

Jinak ale nevim, proč sem do toho pletete tyto věci. Řekl bych, že Zajdan  měl na mysli takový ten běžný praktický každodenní život všedních lidí a ne nějakou politiku.

Teď je pro mne má vesnice rájem.
Pro mě už dávno ne. U nás je situace podobná jako tady v tomto článku: https://www.novinky.cz/krimi/445227-muze-v-moravske-trebove-v-noci-rusili-mladi-tak-zacal-strilet.html
Stát dělá darebáky ze slušných lidí, protože se chtěji bránit a darebáků se zastává. WTF? O těch různých nepřizpůsobivích, které si stát tak hýčká a my je platíme, kteří by za socíku makali někde v Jáchymově, raději ani nemluvit.
Název: Re:Plat programátora a porcování prasete
Přispěvatel: Synek z vesnice 10. 08. 2017, 18:36:37
na jihu Moravy byl za sociku pro obyc lidi ráj

Počítáš do socíku i dobu, rozkulačování a násilné kolektivizace? Fakt to byl ráj? Nebo to nebyl socík, to byl kapitalismus?
Název: Re:Plat programátora a porcování prasete
Přispěvatel: Mirek Prýmek 10. 08. 2017, 18:38:43
Pro mě už dávno ne. U nás je situace podobná jako tady v tomto článku: https://www.novinky.cz/krimi/445227-muze-v-moravske-trebove-v-noci-rusili-mladi-tak-zacal-strilet.html
Stát dělá darebáky ze slušných lidí, protože se chtěji bránit a darebáků se zastává. WTF? O těch různých nepřizpůsobivích, které si stát tak hýčká a my je platíme, kteří by za socíku makali někde v Jáchymově, raději ani nemluvit.
Mno... Myslím, že žít jako ti "hýčkaní" bys nechtěl ani měsíc... V plesnivé ubytovně s jenom studenou vodou a společnýma wc...

Nicméně tady v tom článku čtu tůrování aut a hlasitá hudba z aut. To moc nevypadá na nepřizpůsobivé, spíš na ratolesti naopak velmi dobře přizpůsobených rodičů. Nasranost na zlatou mládež chápu, ale s víc jak promile v krvi vzít do ruky střelnou zbraň, to je kurva průser. Okamžitě by měl přijít o zbroják i zbraň. Proti tomuhle je rušení nočního klidu zanedbatelná prkotina.
Název: Re:Plat programátora a porcování prasete
Přispěvatel: Mirek Prýmek 10. 08. 2017, 18:41:12
Počítáš do socíku i dobu, rozkulačování a násilné kolektivizace? Fakt to byl ráj? Nebo to nebyl socík, to byl kapitalismus?
Jojo, to byl ráj. Můj děda zemědělec, si vzal velikou půjčku na jakejsi traktor nebo co, ten mu komunisti vzali (co má mít co traktor, hajzl), ale půjčku nechali.

Úplnej ráj.

A to děda nebyl žádnej podezřelej živel, naopak byl veterán s několika medailemi (a bojoval na "správné" straně - na východní frontě).
Název: Re:Plat programátora a porcování prasete
Přispěvatel: Juro 10. 08. 2017, 18:54:22
Nechce sa mi to cele citat ale pohlad chlapca z dediny. Svina ma vytaznost okolo 80%, t.j. ratat na pol metraku 3kg odpadu je malo. Inak to je vysoka vytaznost, chovali sme aj ovce a tam je odpad asi 1/2.  Ak chces sam spracovat polku svine na konecne vyrobky typu sunka, slanina, jaterice a pod, tak si zarataj podstatne viac, ako "jeden den volna", t.j. 8 pracovnych hodin. Aj to sproste drevo do udiarne musis chytit aspon 6x do ruky, nez ho spalis (popilit, preniest, narubat, ulozit, skurit, vymiest popol) a este okolo toho chodit.
Název: Re:Plat programátora a porcování prasete
Přispěvatel: Juro 10. 08. 2017, 19:02:37
nedíval bych se na to, že na tom vydělám finančně, ale kvalita produktu, kterou budu mít prostě v obchodech nekoupíte!
S tymto sa da tiez polemizovat. Da sa najst rozumny stred medzi "stravim den na zabijacke" a "vybehnem do najblizsieho diskontu pri dome po klobasu". Nx sme kupili niekde "mimo Lidla" klobasy, jaternicu alebo sunku a sami sme si povedali, ze tomu nie len, ze neni co vytknut, ale keby sme ich tak spravili sami, sme viac nez spokojni.
Název: Re:Plat programátora a porcování prasete
Přispěvatel: Tuxik 10. 08. 2017, 19:19:51
No ono se to taky musí umět... ono "jen" rozbourat a naporcovat správně maso není pro neznalého úplně jednoduchá činnost. Kolikrát to neumí ani "rychlořezníci" ze supermárketů, kteří klidně nakrájí maso na řízky po vláknu... useknout ruce vlastním sekáčkem a vyudit...

Co se týče uzení, vyudit kus masa teplým kouřem je tak 4-5 hodin, studeným klidně 2-3 dny, podle velikosti šrůtek. Přičemž je potřeba celou dobu cca hlídat teplotu a já nevím, jak má autor vlákna velkou udírnu, ale já většinou udím tak 3-4 udírny (teplým, studeným jsem udil jen párkrát)
Název: Re:Plat programátora a porcování prasete
Přispěvatel: Kit 10. 08. 2017, 19:40:06
Kdysi dávno jsme z jatek koupili asi 30 kg masa, že z něho uděláme klobásy. Dalo to sice dost práce, ale ve dvou to byla i zábava a ten výsledek byl z toho skvělý. Nevýhodou bylo, že se po tom rychle zaprášilo, takže o ekonomické výhodnosti se při těch nákladech nedalo vůbec hovořit.

https://www.youtube.com/watch?v=7WvUtB3kKPw (https://www.youtube.com/watch?v=7WvUtB3kKPw)

Mezi cenou půlky prasete a rozbouraného dílu nebyl zase moc velký rozdíl a měli jsme přesně ten druh masa, který jsme potřebovali dle receptu, včetně kusu hovězího. Půlku krávy bych kvůli tomu určitě nekupoval...
Název: Re:Plat programátora a porcování prasete
Přispěvatel: Tuxik 10. 08. 2017, 19:48:43
Jako prát bych doporučil spíš skopový, ale hovězí se dá taky. Ale jak říkáš, není to o ekonomice, je to o radosti. Obzvlášť s klobásama je práce celkem dost, ale i to maso... jenom uzení mám na celej víkend a už jen 3-4 týdny denně kontrolovat naložený maso, sbírat šum, dolívat... ono se to nezdá, ale když to člověk spočítá...
Název: Re:Plat programátora a porcování prasete
Přispěvatel: Radovan. 10. 08. 2017, 21:06:55
Za socíku jsem byl pronásledován za něco, co jsem neprovedl a ani jsem to nemohl ovlivnit.
Znám člověka, který strávil sedm let v Jáchymově, v podstatě za dlouhé vlasy. Nějaký náměstek mu prostě chtěl dokázat kdo je tu pánem (hodně takových pak nosilo placku s Havlem).
Přišel tím o všechno, i o rodinu a právě narozeného syna, kterého už nikdy v životě neviděl, a přesto dnes volí komunisty, protože tenhle systém vnímá jako ještě horší než ten, který mu zničil život!
Název: Re:Plat programátora a porcování prasete
Přispěvatel: Tuxik 10. 08. 2017, 21:42:07
V době největší slávy měla KSČ snad 1,5 mega členů. V roce 90 se po nich slehla země a najednou nikdo nikdy ve straně nebyl. Spolehlivým poznávacím znamením byla tenkrát trikolora. Kdo ji měl tak dlouhou, že o ni zakopával, byl na 100 procent bývalej přesvědčenej komunista.
Název: Re:Plat programátora a porcování prasete
Přispěvatel: Kiwi 10. 08. 2017, 21:43:47
Za socíku jsem byl pronásledován za něco, co jsem neprovedl a ani jsem to nemohl ovlivnit.
Znám člověka, který strávil sedm let v Jáchymově, v podstatě za dlouhé vlasy. Nějaký náměstek mu prostě chtěl dokázat kdo je tu pánem (hodně takových pak nosilo placku s Havlem).
Přišel tím o všechno, i o rodinu a právě narozeného syna, kterého už nikdy v životě neviděl, a přesto dnes volí komunisty, protože tenhle systém vnímá jako ještě horší než ten, který mu zničil život!

Za dlouhý vlasy nikdo v Jáchymově neskončil. Tyhlety kecy už mě dokážou akorát tak rozesmát. Jáchymov jsou 50. léta a tehdy se dlouhý vlasy fakt (ještě) neřešily, protože je prostě nikdo z chlapů neměl. Na tohle lhaní mohlo skočit pár pitomců před dvaceti lety, ale dnes na to může skočit fakt jen úplný idiot. Kolik se tu po bitvě vyrojilo bojovníků... Ale takových těch jak pan Lórenc z Básníků.
Takže chtělo by to tu storku trošku inovovat.
Název: Re:Plat programátora a porcování prasete
Přispěvatel: Tuxik 11. 08. 2017, 07:06:13
Historii je třeba přibarvovat a upravovat, aby byla zajímavá. Dělá se to tak tisíce let, proč by to mělo být dnes jinak. Navíc ani není třeba nic měnit, stačí jen použít ty správný formulace. Třeba měl dlouhý vlasy, kterýma se pokusil uškrtit předsedu národního výboru. Potom dostal jednoznačně z politických a "vlasových" důvodů zasloužený trest... Když se to správně vyloží, je to super historka proti režimu :D
Název: Re:Plat programátora a porcování prasete
Přispěvatel: PetrM 11. 08. 2017, 09:47:33
jako děcko si zabijačky pamatuji dobře, běžně jsme měli u babky 3,4 prasata
nedíval bych se na to, že na tom vydělám finančně, ale kvalita produktu, kterou budu mít prostě v obchodech nekoupíte!

proč to dneska lidi tak často nedělaj?, protože není čím krmit! většina lidí se zbavila polností a deputáty/naturálie, které se za socialismu na vesnicích dostávali, tak to už neexistuje.
Na jižní Moravě je ještě pár mohykánů co v tom jedou(od vykrmení prasete až po zpracování), několik lidí si koupí prase v rakousku na statku, ale nechtějte vědět co je to za bordel(osobně vím čím to krmí)

no staré dobré časy socialismu vesnického života jsou pryč.

My máme přes jednu vesnici řezníka, co nemohl sehnat u dodavatelů kvalitní suroviny, takže má vlastní jatka, vlastní chov hovězího a prověřenýho dodavatele živých prasat. Mimo masa jede ještě v jogurtech a sýrech. Při třech prodavačkách za pultem je tam standardně fronta na 20-30 minut...

Kdo má silný žaludek, geny po Harpagonovi nebo poruchu chuti, ten holt jezdí pro odpadky do Kauflandu.
Název: Re:Plat programátora a porcování prasete
Přispěvatel: PetrM 11. 08. 2017, 09:55:25
Žiji na vesnici na jihu Moravy. Snad mě i tak budeš chápat.

Já taky

Za socíku jsem byl pronásledován za něco, co jsem neprovedl a ani jsem to nemohl ovlivnit. Komunisti to mají u mne polepené do konce mého života. Nikdy jim nezapomenu, co mi provedli. Proto na tu dobu nevzpomínám v dobrém.

O těch různých nepřizpůsobivích, které si stát tak hýčká a my je platíme, kteří by za socíku makali někde v Jáchymově, raději ani nemluvit.

Strýc rubal uran pro Rusáky v Jáchymově. Protože dělal za 2. světové pilota u RAF. Zabila ho rakovina štítné žlázy, hádej z čeho?

na jihu Moravy byl za sociku pro obyc lidi ráj
Počítáš do socíku i dobu, rozkulačování a násilné kolektivizace? Fakt to byl ráj? Nebo to nebyl socík, to byl kapitalismus?

+1
Název: Re:Plat programátora a porcování prasete
Přispěvatel: PetrM 11. 08. 2017, 09:59:14
S tymto sa da tiez polemizovat. Da sa najst rozumny stred medzi "stravim den na zabijacke" a "vybehnem do najblizsieho diskontu pri dome po klobasu". Nx sme kupili niekde "mimo Lidla" klobasy, jaternicu alebo sunku a sami sme si povedali, ze tomu nie len, ze neni co vytknut, ale keby sme ich tak spravili sami, sme viac nez spokojni.

Nepolemizoval bych. Na tvým místě bych ho pozval na klobásky do Skalice, od nás je to celkem blízko a na výletě jsme si dobře pošmákli ;)
Název: Re:Plat programátora a porcování prasete
Přispěvatel: Kiwi 11. 08. 2017, 16:46:35
Strýc rubal uran pro Rusáky v Jáchymově. Protože dělal za 2. světové pilota u RAF. Zabila ho rakovina štítné žlázy, hádej z čeho?

Kdyby to byla rakovina plic nebo leukémie, tak bych to chápal. Ale u rakoviny štítné žlázy bych rozhodně automaticky příčinné souvislosti s kutáním uranu nehledal.
Název: Re:Plat programátora a porcování prasete
Přispěvatel: vegetarian 11. 08. 2017, 17:28:12
Strýc rubal uran pro Rusáky v Jáchymově. Protože dělal za 2. světové pilota u RAF. Zabila ho rakovina štítné žlázy, hádej z čeho?

Kdyby to byla rakovina plic nebo leukémie, tak bych to chápal. Ale u rakoviny štítné žlázy bych rozhodně automaticky příčinné souvislosti s kutáním uranu nehledal.

Radioktiví jód se hromadí ve štítné žláze. Proto se při haváriích rozdávají jódové tablety. V přírodním uranu ho moc není, ale na rakovinu to stačí. To nic nemění na tom, že každý kdo těžil uran dobrovolně pro vyský plat ze sebe dnes dělá oběť komunismu. Každý druhý měl údajně příbuzného v RAF (letců bylo jen několik stovek) a nikdo neměl v rodine komunistu (komunistů bylo víc než milion).
Název: Re:Plat programátora a porcování prasete
Přispěvatel: Kiwi 11. 08. 2017, 20:55:48
Strýc rubal uran pro Rusáky v Jáchymově. Protože dělal za 2. světové pilota u RAF. Zabila ho rakovina štítné žlázy, hádej z čeho?

Kdyby to byla rakovina plic nebo leukémie, tak bych to chápal. Ale u rakoviny štítné žlázy bych rozhodně automaticky příčinné souvislosti s kutáním uranu nehledal.

Radioktiví jód se hromadí ve štítné žláze. Proto se při haváriích rozdávají jódové tablety. V přírodním uranu ho moc není, ale na rakovinu to stačí. To nic nemění na tom, že každý kdo těžil uran dobrovolně pro vyský plat ze sebe dnes dělá oběť komunismu. Každý druhý měl údajně příbuzného v RAF (letců bylo jen několik stovek) a nikdo neměl v rodine komunistu (komunistů bylo víc než milion).

Radioaktivní jód je štěpný produkt. Vzniká během řetězové reakce v jaderných reaktorech či během exploze jaderných bomb. V přírodním uranu se nevyskytuje, neboť v něm žádná řetězová reakce neprobíhá.
Název: Re:Plat programátora a porcování prasete
Přispěvatel: vegetarian 11. 08. 2017, 21:15:37
]
Radioaktivní jód je štěpný produkt. Vzniká během řetězové reakce v jaderných reaktorech či během exploze jaderných bomb. V přírodním uranu se nevyskytuje, neboť v něm žádná řetězová reakce neprobíhá.

Asi máte pravdu. Přírodní reaktory existují, ale v ČR asi ne.
Název: Re:Plat programátora a porcování prasete
Přispěvatel: Mirek Prýmek 12. 08. 2017, 01:04:30
Nepolemizoval bych. Na tvým místě bych ho pozval na klobásky do Skalice, od nás je to celkem blízko a na výletě jsme si dobře pošmákli ;)
Do které Skalice? Té u Hradce, nebo Skalice nad Svitavou? Jestli do té druhé, kde se dají kooupit? Mám to co by kamenem dohodil :)

Radioaktivní jód je štěpný produkt. Vzniká během řetězové reakce v jaderných reaktorech či během exploze jaderných bomb. V přírodním uranu se nevyskytuje, neboť v něm žádná řetězová reakce neprobíhá.
Navíc má poločas rozpadu 8 dní, takže i kdyby se v tom dole nějak vyčaroval, tak si tam moc dlouho nepobyde :) Na druhou stranu, z ozáření může být asi rakovina celkem čehokoli, takže ani tu štítnou žlázu bych úplně nezesměšňoval...

Asi máte pravdu. Přírodní reaktory existují, ale v ČR asi ne.
Na světě je jediná lokalita, kde reakce probíhala před skoro dvěma miliardami let (https://en.wikipedia.org/wiki/Natural_nuclear_fission_reactor), to je o kapánek víc než těch 8 dní ;)
Název: Re:Plat programátora a porcování prasete
Přispěvatel: Kiwi 12. 08. 2017, 10:28:49
]
Radioaktivní jód je štěpný produkt. Vzniká během řetězové reakce v jaderných reaktorech či během exploze jaderných bomb. V přírodním uranu se nevyskytuje, neboť v něm žádná řetězová reakce neprobíhá.

Asi máte pravdu. Přírodní reaktory existují, ale v ČR asi ne.

O žádném přírodním reaktoru se dnes neví. V Gabunu byla při těžbě uranu v 70. letech v lokalitě Oklo zjištěna podezřele nízká koncentrace 235U a byla vyslovena hypotéza, že k jeho úbytku mohlo dojít přirozeně vzniklou řetězovou reakcí někdy před 2 miliardami let. Vzhledem k poločasu rozpadu jódu by však ani takové vysvětlení nepřicházelo v úvahu.
Název: Re:Plat programátora a porcování prasete
Přispěvatel: Ondra Satai Nekola 12. 08. 2017, 10:38:21
]
Radioaktivní jód je štěpný produkt. Vzniká během řetězové reakce v jaderných reaktorech či během exploze jaderných bomb. V přírodním uranu se nevyskytuje, neboť v něm žádná řetězová reakce neprobíhá.

Asi máte pravdu. Přírodní reaktory existují, ale v ČR asi ne.

O žádném přírodním reaktoru se dnes neví. V Gabunu byla při těžbě uranu v 70. letech v lokalitě Oklo zjištěna podezřele nízká koncentrace 235U a byla vyslovena hypotéza, že k jeho úbytku mohlo dojít přirozeně vzniklou řetězovou reakcí někdy před 2 miliardami let. Vzhledem k poločasu rozpadu jódu by však ani takové vysvětlení nepřicházelo v úvahu.

AFAIK je to jedina hypoteza, ktera odpoida pozorovanim a je vseobcne prijimana:

http://www-ucjf.troja.mff.cuni.cz/cejnar/publikace/Oklo.htm
Název: Re:Plat programátora a porcování prasete
Přispěvatel: Kiwi 12. 08. 2017, 11:28:12
Navíc má poločas rozpadu 8 dní, takže i kdyby se v tom dole nějak vyčaroval, tak si tam moc dlouho nepobyde :) Na druhou stranu, z ozáření může být asi rakovina celkem čehokoli, takže ani tu štítnou žlázu bych úplně nezesměšňoval...

Záleží z jakého ozáření. Potíž je v tom, že rakovina čehokoli může být z čehokoli. Třeba pouze z dědičných predispozic. Pokud však chceme vyslovit nějaká tvrzení o příčinných souvislostech, tak nestačí říci "kopal uran, dostal rakovinu štítné žlázy, tak je to jasné", nebo "projížděl na kole sto kilometrů od Černobylu v roce 1986, po 20 letech dostal rakovinu ledvin, tak je to jasné", nebo dokonce už jsem se setkal s výrokem "o havárii Černobylu nás tu nikdo pořádně neinformoval, otec se při pobytu na zahrádce nijak nechránil a rok na to dostal rakovinu kůže".
Jak už jsem nadnesl, pokud by šlo o leukémii či rakovinu plic, nijak bych se nad tím nepozastavoval, protože to skutečně jsou prokázané následky dlouhodobého působení přírodního uranu a jeho rozpadových produktů na lidský organismus: radioaktivní těžké kovy se ukládají v kostech, kde ozařováním kostní dřeni nakonec vyvolají rakovinu, v plicích působí alfa zářiče přímo na citlivou tkáň s podobnými následky. Toto však nelze zaměňovat s akutní nemocí z ozáření, která je důsledkem chronického poškození organismu intenzivním zdrojem záření. V případě indukované rakoviny štítné žlázy jde právě o akutní projev, protože nejde o tkáň, která by umožňovala dlouhodobou depozici zdrojů záření. Umožňuje pouze krátkodobou, ale zato intenzivní depozici, a navíc pouze konkrétního chemického prvku - jódu.

Summa summarum - celá ta příhoda na mě působí jako vymyšlená. Vymyslím si strýce, kterého komunisti poslali do uranových dolů, a který na to následně onemocněl. Co bych si tak vymyslel za nemoc, aby příčinná souvislost byla do očí bijící? No tak ví se, že při jaderných haváriích se rozdávají jodové tablety pro ochranu štítné žlázy, tak tedy nebohý ujec onemocní právě rakovinou tohoto orgánu. Tak.
Na celé historce se mi jako pravděpodobná jeví asi jen existence strýce. Občas mi připadá, že každý druhý občan měl příbuzného, který zemřel na následky prací v uranových dolech, do nichž byl poslán za to, že se křivě podíval na vedoucí místního oddílu pionýrů.
Ono v těch našich uranových dolech zas tolik personálu nebylo, v porovnání třeba s našimi černouhelnými doly, v nichž se uran ve větším či menším množství vyskytuje u nás taky. Například na Trutnovsku ho bylo tolik, že se váhalo, zda ho netěžit jako hlavní nerost a uhlí (i vzhledem jeho tamější "kvalitě") nepovažovat spíše jako hlušinu. Nicméně komunisti posílali celých 40 let na jistou smrt alespoň po jednom z každé české rodiny do Jáchymova, že... :)
Název: Re:Plat programátora a porcování prasete
Přispěvatel: hawran diskuse 12. 08. 2017, 16:16:38
]
Radioaktivní jód je štěpný produkt. Vzniká během řetězové reakce v jaderných reaktorech či během exploze jaderných bomb. V přírodním uranu se nevyskytuje, neboť v něm žádná řetězová reakce neprobíhá.

Asi máte pravdu. Přírodní reaktory existují, ale v ČR asi ne.

O žádném přírodním reaktoru se dnes neví. V Gabunu byla při těžbě uranu v 70. letech v lokalitě Oklo zjištěna podezřele nízká koncentrace 235U a byla vyslovena hypotéza, že k jeho úbytku mohlo dojít přirozeně vzniklou řetězovou reakcí někdy před 2 miliardami let. Vzhledem k poločasu rozpadu jódu by však ani takové vysvětlení nepřicházelo v úvahu.

AFAIK je to jedina hypoteza, ktera odpoida pozorovanim a je vseobcne prijimana:

http://www-ucjf.troja.mff.cuni.cz/cejnar/publikace/Oklo.htm
Klasická, jako vědecká fakta se tvářící, dezinformace majnstrýmových médií sepsaná kavárníky a dalšími zaprodanci.
Alternativní zdroje alternativních (a jediných) pravd už dávno informují o tom, že jde o výsledek činnosti mimozemské civilizace, která si v tom místě potřebovala postavit zdroj atomové energie, aby se mohla vrátit na domovskou planetu Gurun...
Název: Re:Plat programátora a porcování prasete
Přispěvatel: . 12. 08. 2017, 22:10:04
Koukám, že se tu začali scházet i doktoři, psychologové, politologové a občas i šarlatáni.
Název: Re:Plat programátora a porcování prasete
Přispěvatel: mmm 12. 08. 2017, 22:14:16
Klasická, jako vědecká fakta se tvářící, dezinformace majnstrýmových médií sepsaná kavárníky a dalšími zaprodanci.
Alternativní zdroje alternativních (a jediných) pravd už dávno informují o tom, že jde o výsledek činnosti mimozemské civilizace, která si v tom místě potřebovala postavit zdroj atomové energie, aby se mohla vrátit na domovskou planetu Gurun...

To psali v Reflexu?