Obnova Windows XP na jiný oddíl

JiříV.

Obnova Windows XP na jiný oddíl
« kdy: 07. 10. 2014, 08:43:24 »
Potřeboval bych radu od zkušenejších...

Před lety jsem se odstřihnul od Windows XP a spokojeně funguji v linuxu. Ale potřeby dětí (rozuměj hry :-) mě dohánějí k tomu, že Windows budu muset na pc vrátit (zkoušel jsem nahradu s wine, ale není to ono).
Situace, kdysi jsem měl Windows na 1. primárním oddíle. Před jejich odebráním jsem si udělal image Acronisem. Nechci jakkoliv zasahovat do stávajícího rozdělení disku, ale mám volnou oblast na konci disku (primární i logickou) a tom jsem tu obnovu z image udělal. Podařilo se mi nastavit bootování, které funguje, ale Windows nechtějí naběhnout  s hlášku že mu chybí: <Windows root>\system32\\hal.dll.

Zkoušel jsem hledat postup, ale nedaří se mi nalézt relevantní odkazy, tak budu rád, zda-li s tím nemáte někdo zkušenost.
Děkuji.
Jiří
« Poslední změna: 07. 10. 2014, 08:59:16 od Petr Krčmář »

Bloom

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
Re:Obnova Windows XP na jiný oddíl
« Odpověď #2 kdy: 07. 10. 2014, 09:48:13 »
Asi budete muset upravit boot.ini, podle ktereho Widle hledaji svuj adresar porad na prvnim oddilu, kde uz jaksi neni. A az se vam ty Widle podari nabootovat, budete asi muset zmenit pismeno disku tak, aby se to tvarilo jako predtim, tedy asi pismeno C:, jinak byste asi mel problemy s aplikacemi napsane nejakymi prasaty, ktera dosud nepostrehla existenci systemovych promennych.

BobTheBuilder

« Odpověď #3 kdy: 07. 10. 2014, 09:59:01 »
Asi bude stačit opravit boot.ini, písmeno tomu disky Windows ponechají. A taky musí daná oblast být jako aktivní - grubu je to jedno, ale Windows na tom trvají.
Dále asi bude potřeba, pokud to neudělal Acronis při obnově, použít partclone.ntfsfixboot -w
Pokud tohle nepomůže, tak boot z instalačního CD do Režimu záchrany (nebo jak se to jmenuje) a tam potom fixboot (fixmbr ne, ten by odstranil grub).

Fantomas

« Odpověď #4 kdy: 07. 10. 2014, 10:05:50 »
Nez se drbat s rozbalovanim a upravou widli, bude lehci je znovu do te partition nainstalovat. Ale jestli mas s tim nervy, tak zkus po rozbaleni image editovat boot.ini v rootovskem windowsackem disku, mozna to zabere.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #5 kdy: 07. 10. 2014, 10:23:56 »
Tak ja kdysi parkrat stehoval Win NT na jiny oddil/jiny disk a vzdy jsem to nejak zpytlikoval, i kdyz boot.ini ma format, ze ktereho clovek neni moc moudry. Duvodem sice bylo to, jak Widle zachazeji s disky a bordel, ktery nastane, kdyz se do PC s diskem s nekolika oddily da dalsi disk s nekolika oddily, ale to by nemelo hrat roli.

JiříV.

« Odpověď #6 kdy: 07. 10. 2014, 11:01:11 »
Děkuji, až budu zítra u toho pc zkusím boot.ini
JV.

JiříV.

« Odpověď #7 kdy: 08. 10. 2014, 19:02:15 »
vytvoření boot.ini zabralo
díky

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 08. 10. 2014, 22:26:27 »
vytvoření boot.ini zabralo
díky

Aha, takze vy jste boot.ini pro jistotu nemel zadny? A kam se vam pri te zaloze oddilu ztratil?

JiříV.

« Odpověď #9 kdy: 09. 10. 2014, 08:46:00 »
jo, kdo ví..   ;-)

já měl doposud zato, že když XP bootují z prvního oddílu, že asi boot.ini netřeba, tak možná proto tam boot.ini nebyl

ještě k tomu číslování oddílů v boot.ini... mám disk:
- sda1 - primární - linux
- sda2 - logický - linux
- sda3 - primární - obnova WinXP
aby to nabootovalo, volba oddílu partition(3) nefungovala, ale fungovala partition(2)... možná proto, že to je 2. primární oblast, nevím

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 09. 10. 2014, 12:34:09 »
Nevyzpytatelne jsou cesty Microsoftu a zpusob, jakym MS zachazi s disky, je mi nepochopitelny, cloveku by z toho naskocila vyrazka. Uprava boot.ini pri pridani disku je pak vzdy metodou pokus-omyl.

V dobach Win9x/Me to chodilo tak, ze kdyz ve stroji byly dva disky, napriklad kazdy s jednim primarnim a jednim logickym oddilem, Widle to pak videly nejak takto:

c: prvni disk, primarni oddil
d: druhy disk, primarni oddil
e: prvni disk, logicky oddil
f: druhy disk, logicky oddil.

Kdyz tech oddilu bylo vic, tak byly snad prostridany podle stejne "logiky", vzdy jeden z jednoho disku, jeden z druheho.

j

« Odpověď #11 kdy: 09. 10. 2014, 17:18:35 »
Ani mi nemluv, widle neumej naformatovat USBcko, ktery nema partisnu ... a to ani ty nejnovejsi. A vytvorit ji samo taky neumej, protoze neni disk jako disk ...

Mimochodem, vyresil uz M$ nejak pripojeni disku bez pismenka nebo si jich muzu porad pripojit max 24?

nobody

« Odpověď #12 kdy: 09. 10. 2014, 19:22:39 »
JiříV.: boot.ini jestli si dobre pamatuju tak disky i partisny zacinaj od 0, takze partition(2) je spravne treti partisna :)

JardaP.: jj, s vice diskama bejval peknej bordel :) lepsi bylo si druhej disk nastavit komplet na logicke :)

j: na format usb zkus v cmd.exe diskpart, nevim nemam win abych zkusil, ale resil sem tim instalace winxp pres linux pxe server a nastroj je (na pomery win) celkem slusnej :)
pripojit disk lze do adresare na ntfs disku(myslim ze od w2000), tedy jakasi kopie mountpointu ;)

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #13 kdy: 09. 10. 2014, 21:31:07 »
j: na format usb zkus v cmd.exe diskpart,...

Tedy jestli to je to, cim jsem pred par mesici formatoval USB flash, kdyz jsem potreboval udelat bootovaci flash s instalaci Widli 7, tak nechci strasit, ale 64 GB flashku to formatovalo celou noc. Jestli to s hardisky chodi take tak pekne, tak nejaky ten dnesni terabajtovy disk bych videl aspon na tyden.

JiříV.

« Odpověď #14 kdy: 09. 10. 2014, 22:03:22 »
JiříV.: boot.ini jestli si dobre pamatuju tak disky i partisny zacinaj od 0, takze partition(2) je spravne treti partisna :)

myslím, že se mýlíte - číslování začíná od 1