Z vlastnej skusenosti:
napr. na TUKE funguje predmet SQL-Oracle, ktora je spolocnym predmetom T-systems a TUKE, vychadza z potrieb T-sys, aby sa vyprodukovali ludia znali prave tohoto DBS. Je niekolko odlisnosti voci osatnym SQL systemom, treba sa s tym zmierit a ucit sa. Ked je to raz predmet zamerany na Oracle, tak je zbytocne vymyslat nieco ine.
Okrem toho, zo stranky Oracle,com je mozne oproti bezplatnej registracii stiahnut plna verzia DBS, takze ani vyhovorky typu zadarmo/za peniaze nie su na mieste.
Vsetky spominane SQL systemy maju niekolko odlisnosti, ale maju jednu vec spolocnu: SQL. Treba sa naucit tento jazyk, ostatne veci sa daju pre kazdu databazu prisposobit (ine datove typy, neexistujuci autoincrement, neexistujuce vnorene dotazy, ... ).
Na TUKE som sa stretol vramci vyucby s MySQL, Informix, Oracle, PostgreSQL, Java DB a kazdy novy system znamenal nejaku zmenu v zauzivanych zvyklostiach. Naucil som sa co najviac vyuzivat standardne riesenia, pricom viac-menej poznam zakladne crty a odlisnosti jednotlivych DBS a imho, tak to ma byt. Samozrejme, obcas sa vyskytne situacia, ked je vyhodnejsie pouzit nejaku specialnu vlastnost danej databazy, ale vacsina veci sa da riesit univerzalne.