Rozdíl mezi SQL a MySQL

Re: Rozdíl mezi SQL a MySQL
« Odpověď #15 kdy: 25. 11. 2010, 17:08:57 »
ak je manažment firmy taký, že sa do toho nerozumie (napriek tomu, že sa, ako každý manažment tvári, že sa do toho rozumie), a keď IT-čkár povie, že sa to dá urobiť iba s MS SQL servrom (aj to len preto, že ho to takto naučili na škole) a manažment mu na to skočí a MS SQL mu bez najmenšieho rozmyslu kúpi, tak načo by sme si mali lámať hlavu? Nabudúce povieme, že potrebujeme Photoshop (za 1000€), potrebujeme na vývoj tiež MS VisualStudio (najlepšie team verziu) atď, atď.
Na čo by sme rozmýšali, na čo by sme chceli ušetriť. Veď manažment firmy aj pri prípadnom ušetrení nám tie peniaze nedá. Tak sa to kúpi a basta. Nám to treba, inak sa to nedá ...

« Odpověď #16 kdy: 25. 11. 2010, 22:43:16 »
Toto je trosku nepresny nazor. Uvediem priklad na PostgreSQL vs. Oracle z pohladu zakaznika. Objednal som si urcity softver, ktory ma bude stat kopec penazi, tento softver bude moj biznis podporovat alebo ho priamo tvorit. Na tomto softveri funguje mojich 200 zamestnancov. Samozrejme zaplatil som si aj normalnu podporu, aby som mal istotu, ze softver jedneho dna neprestane fungovat, pretoze ak by prestal mohol by som svojich 200 zamestnancov poslat na tyzden na dovolenku. Bolo mi vsak luto vyhodit 30 000 eur na oracle databazu, tak sme to navrhli nad postgresql. Po pol roku moj uzasny softver prestane fungovat na chybe v db, ktora sa neprejavila testovanim a je to chyba priamo v DB. Co teraz? Poslat zamestnancov na mesiac na dovolenku a prerobit to na inu databazau? Alebo som si mal rovno kupit oracle so slusnym supportom, ktory mi moj problem pomoze vyriesit? Kto mi pomoze vyriesit moj problem s postgresql? Postnem bug do postgreql bugzilly a budem cakat? :)

DBA

« Odpověď #17 kdy: 26. 11. 2010, 00:15:32 »
Viacero nazorov je tu velmi zavadzajucich a vas taktiez. PostgreSQL ma enterprise podporu napr. http://www.enterprisedb.com/. Taktiez existuju firmy, ktore spravuju databazy (aj na dialku) a niektore z nich vedia v pripade problemov vyvorit aj patch. Vsetko je otazka penazi, ktore ste ochotny do toho vlozit, resp. nakolko funkcnost vasej DB alebo aplikacie nad nou ovplyvnuje chod vasej firmy. A ak chod vasej firmy je zavisly na funkcnosti DB, tak si nenainstalujete "komunitnu" verziu PostgreSQL, ale "enterprise" a zakupite si na to support.

Taktiez to neznamena, ze ked mate DB od najvacsich hracov na trhu, ze automaticky mate vyhrate.
Z vlastnej skusenosti Vam mozem povedat, ze viac krat som nasiel skorej workaround alebo problem ako samotny vendor DB (nie, chyba nebola medzi stolickou a klavesnicou) a to by ste mozno neverili co vsetko, dokaze urobit support takehoto velkeho vendora, len aby ziskal cas na opravu.

Zaroven nemozem suhlasit aj s nazormi (tentoraz nie vasimi) na temu MySQL. MySQL je hodne dobra DB a v niektorych firmach sa pouziva na naozaj velmi velke veci a DB su naozaj velmi velke (velke = hovorime o Tera Byteoch).

Taktiez tu odznela tema standardy. Dovolim si pripomenut, ze napr. Oracle do verzie 9i tie tiez nesiel podla standardov (napr. JOIN syntax). MSSQL ma tiez "select TOP N", co tiez nie je moc podla ANSI SQL. Su to specifika konretnej DB a tieto specifika ma takmer kazda databaza. A ti co tu spominaju standardy aspon by mohli uviest, ktory presne standard (verziu) maju na mysli...

Zanela tu aj pripomienka na velku podobnost PostgreSQL s Oracle. Kto pozna obe DB trosku viacej do hlbky, tak vam toto vyvrati. Napriklad table partitioning. Ten co je v MySQL sa teda viac podoba tomu v Oracle ako to co prislo v prvych verziach PostgreSQL.

Zaverom dodam, ze kazda DB ma svoje pre a proti, ale kazda z vyssie menovanych sa hodi pre business a ma aj komercnu podporu.

dustin

« Odpověď #18 kdy: 26. 11. 2010, 08:58:47 »
Toto je trosku nepresny nazor. Uvediem priklad na PostgreSQL vs. Oracle z pohladu zakaznika. Objednal som si urcity softver, ktory ma bude stat kopec penazi, tento softver bude moj biznis podporovat alebo ho priamo tvorit. Na tomto softveri funguje mojich 200 zamestnancov. Samozrejme zaplatil som si aj normalnu podporu, aby som mal istotu, ze softver jedneho dna neprestane fungovat, pretoze ak by prestal mohol by som svojich 200 zamestnancov poslat na tyzden na dovolenku. Bolo mi vsak luto vyhodit 30 000 eur na oracle databazu, tak sme to navrhli nad postgresql. Po pol roku moj uzasny softver prestane fungovat na chybe v db, ktora sa neprejavila testovanim a je to chyba priamo v DB. Co teraz? Poslat zamestnancov na mesiac na dovolenku a prerobit to na inu databazau? Alebo som si mal rovno kupit oracle so slusnym supportom, ktory mi moj problem pomoze vyriesit? Kto mi pomoze vyriesit moj problem s postgresql? Postnem bug do postgreql bugzilly a budem cakat? :)

Máš nějaký konkrétní příklad, opravdu se to stalo? I kdyby to byl skutečný případ, velice pravděpodobně by to šlo vyřešit úpravou aplikaci. A pokud od ní nejsou zdrojáky nebo se k ní dodavatel již nehlásí, pak je to chyba objednatele, že na takový lock-in kývnul a ještě za něj zaplatil.

« Odpověď #19 kdy: 26. 11. 2010, 12:46:52 »
To bol cisto vymysleny priklad. Chcel som tym len naznacit, ze uvazovanie manazerov moze byt uplne ine ako len hlupe schvalovanie toho co IT oddelenie navrhne ako jedno jedine super riesenie, ci uz to riesenie je zobrat zadarmo postgresql, alebo kupit enterprisedb, oracle... Vzdy to treba namodelovat na aktualnu situaciu a vymysliet si pre porovanie alternativne riesnie. Uloha IT oddelenia v neIT firmach je podpora pre spavne fungovanie biznisu a IT manazer si to musi uvedomit a podla toho konat. Nejde o to firme minut peniaze za super drahe riesenie, alebo setrit na super lacnom. Treba najist urcitu strednu cestu zodpovedajucu poziadavkam a velkosti spolocnosti. Nechat si nakodit od studenta aplikaciu a kupit k tomu drahu databazu nie je spravne riesenie, rovnako ako si najat etablovanu spolocnost na naprogramovanie (relativne drahej) aplikacie a setrit na databazovom rieseni. A pri tomto pohlade je jedno o akom DB rieseni sa bavime. Kazde bude vhodne na nieco trosku ine.

df

« Odpověď #20 kdy: 26. 11. 2010, 16:48:19 »
To bol cisto vymysleny priklad. Chcel som tym len naznacit, ze uvazovanie manazerov moze byt uplne ine ako len hlupe schvalovanie toho co IT oddelenie navrhne ako jedno jedine super riesenie, ci uz to riesenie je zobrat zadarmo postgresql, alebo kupit enterprisedb, oracle... Vzdy to treba namodelovat na aktualnu situaciu a vymysliet si pre porovanie alternativne riesnie. Uloha IT oddelenia v neIT firmach je podpora pre spavne fungovanie biznisu a IT manazer si to musi uvedomit a podla toho konat. Nejde o to firme minut peniaze za super drahe riesenie, alebo setrit na super lacnom. Treba najist urcitu strednu cestu zodpovedajucu poziadavkam a velkosti spolocnosti. Nechat si nakodit od studenta aplikaciu a kupit k tomu drahu databazu nie je spravne riesenie, rovnako ako si najat etablovanu spolocnost na naprogramovanie (relativne drahej) aplikacie a setrit na databazovom rieseni. A pri tomto pohlade je jedno o akom DB rieseni sa bavime. Kazde bude vhodne na nieco trosku ine.

No ty si aky kaskader? Taky kyd som snad videl iba na volebnych billboardoch. Vidim, ze z teba hovoria same skusenosti - nechces este vysvetlit podstatu sveta nam jednoduchym, pan manazer?

Lenin POWER!

• 434
  • Nekecat a delat!
    • Zobrazit profil
    • Tribut Leninovi
« Odpověď #21 kdy: 26. 11. 2010, 17:36:43 »
No ty si aky kaskader? Taky kyd som snad videl iba na volebnych billboardoch. Vidim, ze z teba hovoria same skusenosti - nechces este vysvetlit podstatu sveta nam jednoduchym, pan manazer?
Vzdyt ma pravdu, jen blazen by riskoval s PGSQL kde dela komercni support snad jen jedna firma - EDB. Kdyz si koupi cokoliv jineho tak se tim jeho sance na poskytnuti podpory pri pripadnych problemech zvysi. Na pohadky o genialnich inhouse administratorech snad uz dospeli lide neveri. Rika se tomu management rizik.
Reseni ktere je zadarmo, jeste nemusi byt nejlevnejsi. Downtime je zatracene draha zalezitost.

« Odpověď #22 kdy: 26. 11. 2010, 20:52:19 »
Řekněte mi, kolik by stála podpora Oraclu, která Vám do 48 pošle kompletní fix? Předevčírem jeden z uživatelů nahlásil chybu v PostgreSQL - memory leak v modulu xml2 - viz http://groups.google.com/group/postgresql-cz/browse_thread/thread/f5bcae59dbb2f1f3?hl=cs , během dopoledne jsem udělal rychlý fix, a nyní je k dispozici finální oprava - http://archives.postgresql.org/pgsql-hackers/2010-11/msg01798.php

« Odpověď #23 kdy: 26. 11. 2010, 21:23:59 »
Postnem bug do postgreql bugzilly a budem cakat? :)

A u Oraclu to bude jak?

Zavolam na support, mile si popovidam s milou slecnou, ktera mile vyplni ticket a mile mi popreje prijemny den...

...a budu cekat :)

----
S Oraclackym supportem zkusenost nemam, delam si srandu... jen chci rict, ze myslet si, ze placeny support je *vzdy* a *za kazdych okolnosti* lepsi nez komunitni ci inhouse, je stejne blahove jako myslet si, ze oss je *vzdy* a *za kazdych okolnosti* levnejsi.

Ivan

« Odpověď #24 kdy: 26. 11. 2010, 22:17:28 »
Oracle ma nejhorsi support. Jestli nejsi top100 enterprise customer, tak se s tebou nikdo nebude ani bavit.

Ivan

« Odpověď #25 kdy: 26. 11. 2010, 22:33:23 »
Koukam, ze diskuze se dostala nekam do pryc - kde si kluci honi ego vychvalovanim te sve dabataze a odbihanim od temau.
Takze odpoved na puvodni otazku: Otazka znela: "Jaky je rozdil mezi SQL a MySQL?"
Odpoved zni: Rozdil je stejny jako mezi traktorem a benzinem. SQL je jazyk a MySQL je databazovy server. Casto se najdou lidi kteri za SQL pokladaji MS SQL Server, ale to se tak vyjadruji zejmena IT analfabeti, kteri se hraji na Microsoft Certified Partnery - amateri, vyhodit.
Mezi nejpouzivanejsi databaze patri (v abecednim poradi): DB/2, Firebird, Interbase, MS SQL Server, MySQL, Oracle, Postgree, Sybase (coz je MS SQL). Ze vsech vyjmenovanych ma nejblize k dodrzovani standardu SQL zrovna Firebird. Cim drazsi DB (MS SQL, Oracle ....) tim dal od standardu!!! Jestli tady nejaky Oraclista tvrdi, ze je to jinak, je to amater - vyhodit na hodinu, jelikoz nezna prinejmensim 2/3 funkci Oraclu. Nejlepsi DB na web aplikace vzhledem k pomeru cena/vykon je MySQL. Nejlepsi databaze pro supervelke firmy (T-Mobile, DHL a pod.) je Teradata (brutalni vykon). Nejlepsi databaze pro vse ostatni je Firebird. Ano! S Firebirdem udelate vsechny typy apliakci, od embeded po enterprise a za 0 EUR. Vsechny ostatni databaze se jen motaji nekde mezi temahle.

« Odpověď #26 kdy: 27. 11. 2010, 00:57:31 »

Ziadny pan manazer, na to som este nedozrel  ;) Len som sa zamyslel nad tym ako sa moze zamyslat osoba na pozicii rozhodujuca o takomto projete.

Nejlepsi DB na web aplikace vzhledem k pomeru cena/vykon je MySQL. Nejlepsi databaze pro supervelke firmy (T-Mobile, DHL a pod.) je Teradata (brutalni vykon). Nejlepsi databaze pro vse ostatni je Firebird.

Toto sa presne takto neda a nemoze skatulkovat. Pretoze.. Co je to web aplikacia? :-) Ale to uz patri asi vazne do inej diskusie..  8)

DBA

« Odpověď #27 kdy: 28. 11. 2010, 01:50:50 »
Nejlepsi databaze pro supervelke firmy (T-Mobile, DHL a pod.) je Teradata (brutalni vykon).

No teba by mali tiez vyhodit, za niekolko vyrokov, ale hlavne za tento!

Ivan

« Odpověď #28 kdy: 29. 11. 2010, 09:04:01 »
Nejlepsi databaze pro supervelke firmy (T-Mobile, DHL a pod.) je Teradata (brutalni vykon).

No teba by mali tiez vyhodit, za niekolko vyrokov, ale hlavne za tento!

Souhlasim s tim, ze ma odpoved je hodne zjednodusena, ale predpokladam, ze jako odpoved na dotaz zacatecnika postacuje. Kdyz nekdo chce detailnejsi zduvodneni co kam kdy kterou DB pouzit, tak si vypracuje SWOT analyzu.

Nicmene by me zajimalo, proc s tim nesouhlasis.

libra

« Odpověď #29 kdy: 29. 11. 2010, 09:56:21 »
Z vlastnej skusenosti:
napr. na TUKE funguje predmet SQL-Oracle, ktora je spolocnym predmetom T-systems a TUKE, vychadza z potrieb T-sys, aby sa vyprodukovali ludia znali prave tohoto DBS. Je niekolko odlisnosti voci osatnym SQL systemom, treba sa s tym zmierit a ucit sa. Ked je to raz predmet zamerany na Oracle, tak je zbytocne vymyslat nieco ine.
Okrem toho, zo stranky Oracle,com je mozne oproti bezplatnej registracii stiahnut plna verzia DBS, takze ani vyhovorky typu zadarmo/za peniaze nie su na mieste.
Vsetky spominane SQL systemy maju niekolko odlisnosti, ale maju jednu vec spolocnu: SQL. Treba sa naucit tento jazyk, ostatne veci sa daju pre kazdu databazu prisposobit (ine datove typy, neexistujuci autoincrement, neexistujuce vnorene dotazy, ... ).

Na TUKE som sa stretol vramci vyucby s MySQL, Informix, Oracle, PostgreSQL, Java DB a kazdy novy system znamenal nejaku zmenu v zauzivanych zvyklostiach. Naucil som sa co najviac vyuzivat standardne riesenia, pricom viac-menej poznam zakladne crty a odlisnosti jednotlivych DBS a imho, tak to ma byt. Samozrejme, obcas sa vyskytne situacia, ked je vyhodnejsie pouzit nejaku specialnu vlastnost danej databazy, ale vacsina veci sa da riesit univerzalne.