Je tento jejich požadavek v pořádku?
Ano. Oni po tobě můžou chtít kopii, ty to můžeš odmítnout.
Jak je hnát ke zodpovědnosti v případě že za půl roku zjistím že došlo ke zneužití? ať z jejich strany, nebo ze strany třetí osoby která jim zcizila data?
Imho zbytečná hypotetická otázka, protože to nikdy nezjistíš, že to byl únik od někoho konkrétního. A i kdybys to zjistil, tak to nedokážeš.
Proč si třeba nemohu vzít velkou půjčku a pak tvrdit, že to oni zneužili fotokopie mých dokladů a že jsem si já žádnou půjčku nevzal?
Řekl bych, že se na to musíš dívat obecněji: jestliže někdo tvrdí, že mu máš vrátit nějaké peníze, musí
on dokazovat, že sis je půjčil. Samotná fotokopie OP těžko uspěje, už proto, že klidně můžeš ex post prohlásit, žes OP ztratil.
Nemyslím že jsem nějak extrémně paranoidní, ale v době kdy si lze zařídit půjčku za 5 minut po telefonu, se mi opravdu nechce dávat fotokopie mých dokladů každému bazarníkovy, státní orgán je něco jiného, ale toto jsou opravdu jen trhovci!
V principu by žádný údaj z OP (takže ani jeho kopie) neměl být zneužitelný takovým způsobem, kterýmu by ses nemohl bránit. Realita ale asi bude trochu barvitější - minimálně ti nejspíš hrozí, že by ses musel s někým soudit, což je samozřejmě vopruz. Docela vtipný taky je, že kopie OP stačí k tomu, aby na tebe někdo přihlásil auto (vlastní zkušenost). Kolik takových různých věcí může udělat a kolik z nich ti může způsobit jaký problémy, to fakt nevím, to by musel odhadnout nějakej právník.
Komu věřit a komu ne, to už si musí posoudit každej sám. U Aukra bych byl asi na vážkách, ale nakonec bych svolil. Bazarníkovi v žádným případě, ten to k ničemu nepotřebuje.
Je v tom někde nějaká bezpečnostní pojistka kterou nevidím? nebo to vše stoji na hlouposti většiny ?
Ona v tom žádná pojistika z principu být nemůže:
- ty potřebuješ prokázat svoji identitu straně A (nějaký prodejce apod.)
- strana A potřebuje být schopna pomocí X straně B (úřadu, soudu) dokázat, že's jí identitu prokázal
- a zároveň strana A nesmí být schopna pomocí X se za tebe vydávat před stranou D
Tyhle požadavky de facto nejsou bezpečně řešitelný jinak než elektronickým podpisem a ten má taky svoje problémy, zas jinýho rázu.
Takhle to prostě je. A je to tak s každou smlouvou - každý, kdo s tebou uzavře nějakou smlouvu, má k dispozici tvůj podpis, který může napodobit na jiné smlouvě. Ty proti tomu nemůžeš
z principu nic dělat - každopádně ti hrozí minimálně, že se budeš s někým soudit o to, jestli to je nebo není tvůj podpis.
Tudíž jestli jim nadiktujete že jste z horní dolní atd. musí jim to stačit.
Nemají povinnost, aby jim to stačilo. Oni můžou chtít kopii dokladu, ty můžeš říct, že za takových podmínek se tam ubytovávat nebudeš.
Údaje (ty dlouhá ID čísla) ve spodní části přelepuji páskou a poté nechávám ofotit.
No tak to děláš imho úplně zbytečně, protože "ty dlouhý čísla" jsou tam proto, aby se údaje z dokladu daly strojově načítat (OCRkem) a neobsahují nic, co by jinak na dokladu nebylo.
Viz
http://cs.wikipedia.org/wiki/Strojov%C4%9B_%C4%8Diteln%C3%A1_oblast_doklad%C5%AF