Nejvhodnější distribuce na notebook

Nejvhodnější distribuce na notebook
« kdy: 07. 07. 2014, 11:23:39 »
Ahoj všem, mám dotaz ohledně výběru distribuce, dostal jsem stařičký notebook UMAX VisionBook 935CSX http://old.umax.cz/images/marketing/pdf/VisionBook935CSX_screen.pdf je to Pentium M 1,6Ghz, 768Mb RAM, 60Gb HDD, grafika Ati Radeon 9700 a stále tápu ve výběru vhodné distribuce a grafického prostředí.

Zatím jsem zkoušel Ubuntu a jeho další distribuce Lubuntu a Xubuntu. V Ubuntu se mi hodně seká pracovní prostředí. Lubuntu a Xubuntu fungují. Jejich instalaci musím spouštět s parametry FORCEPAE a pak už vše proběhne správně. Po instalaci jsem tam musel rozběhnout pouze zvuk výběrem volby zvukového zařízení "bez zesilovače". Jde mi hlavně o to aby systém běhal pokud možno co nejlépe. Použití toho notebooku chci pro internet, občas nějaký film a učení se programování C v netbeans 8. Díky za odpověď :)
« Poslední změna: 07. 07. 2014, 11:31:07 od Petr Krčmář »

3ugeene

Re:Nejvhodnější distribuce na notebook
« Odpověď #1 kdy: 07. 07. 2014, 11:47:34 »
netbeans na tomhle stroji - good luck a hodně trpělivosti...

Krysa1

« Odpověď #2 kdy: 07. 07. 2014, 12:33:07 »
Ahoj,

poté co jsem odešel od Archlinuxu kvůli systemd, tak jsem si oblíbil crunchbang. Výhodou možná bude, že dávají ke stažení i ISO pro starší počítače (i486 bez PAE). Nevím teď jak je na tom Pentium M.

Každopádně Netbeans tam určitě moc dobře nepojede. Dělal jsem na počítači s 2GB ram a když jsem měl spuštěný ještě tomcat, postgresql, mail, web.. tak už to přestávalo stačit.

3ugeene

« Odpověď #3 kdy: 07. 07. 2014, 13:43:03 »
Crunchbang je super!  FAkt jedna z nejhezčích distribucí, co jsem kdy měl.  Ale pro začátečníka (netvrdím, že případ tohohle vlákna) to asi nejlepší nebude...

« Odpověď #4 kdy: 07. 07. 2014, 14:18:17 »
Crunchbang vypadá hezky, ale nejsem v linuxu až tam moc sběhlý, koketuji s ním sice už delší dobu, ale za začátečníka se pořád považuju ....

Kit

« Odpověď #5 kdy: 07. 07. 2014, 14:35:43 »
Použil bych Lubuntu, které se mi osvědčilo i na mnohem slabším stroji. (256 MB RAM). Dokonce se na tom daly psát a testovat i menší aplikace v Javě, ale NetBeans bych do toho netahal...

Krysa1

« Odpověď #6 kdy: 07. 07. 2014, 14:51:18 »
Lubuntu je určitě taky dobrá volba. Než jsem se dostal k pečlivějšímu výběru, jehož výsledkem byl právě #!, tak jsem naistaloval právě Lubuntu. Jako pro každé *buntu doporučuji použít vzdy LTS verzi. Ostatní jsou podle mých zkušeností dost problematické, což shazuje hlavní výhodu user-friendly.

lamka

« Odpověď #7 kdy: 07. 07. 2014, 17:54:37 »
no mal som podobny problem akurat este slabsie kompnenty (p3 800 mhz a 256 ram :D) a crunchbang posluzil nad ocakavania dobre... ntb doteraz funguje bez problemov...

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 07. 07. 2014, 18:15:44 »
Zmineny Crunchbang asi neni spatna volba. Dale existuje Antix Linux s bud IceWM nebo jeste jednim, nepamatuji se jakym prostredim. A v posledni dobe me dost zaujal Sparky Linux (zalozen na Debianu testing). Pokud mate rad Archovita distra, tak Manjaro s LXDE je celkem pekne (/asi by slo s cistym Openboxem).

VK

« Odpověď #9 kdy: 08. 07. 2014, 10:39:11 »
Je úplně jedno, jaký systém tam nainstaluješ. Pokud tam chceš NetBeans, tak Ti nepomůže nic. Budeš se muset naučit C nějak jinak.

eMko

• 456
    • Zobrazit profil
« Odpověď #10 kdy: 08. 07. 2014, 12:02:14 »
- Pro C se dají najít i jiná vývojová prostředí, než NetBeans
- NetBeans 8 na stroj, který má 768MB RAM ... zkusil bych vzít starší verzi - řekněme 5 nebo 6 - a starší JVM. Ale i tak to nebude nic super.

« Odpověď #11 kdy: 08. 07. 2014, 14:08:02 »
 :o
K čemu je dobré k učení se C netbeans? A pro jistotu 8?
V čem je to výhodnější než kombinace <jakýkoli editor> + gcc + gdb ?

Kit

« Odpověď #12 kdy: 08. 07. 2014, 14:56:38 »
Pokud někomu nevyhovují editory Vim či Emacs, tak jedním z dietních IDE je např. Geany.

Krysa1

« Odpověď #13 kdy: 08. 07. 2014, 16:24:51 »

« Odpověď #14 kdy: 09. 07. 2014, 09:22:15 »
Co se týká prostředí tak jsem zatím použil Lubuntu 14.04 a ještě jsem zkoušel prostředí MATE které funguje také pěkně. Crushbang mám zatím nainstalovaný v práci na desktopu ve virtualboxu a až bude čas tak ho prozkoumám, díky za tip.
Netbeans jsem použil z důvodu že v práci se všechno dělá v něm a nebo v něm odvozeném MPlabu, dále jsem připojený na firemní server přes mercurial programem TortoiseHG. Fungovalo by mi mercurial i s jiným prostředím nebo starším netbeansem? Nebráním se použít něco jiného.
Vím že 768Mb není v této době nic moc a přemýšlím zda by se nevyplatilo rošířit paměť alespoň na 2Gb. jestli by notebooku nějak prospělo :-D Tenhle notebook mám jen na doma abych mohl se mohl učit a zkoušet i mimo práci, tam mám nový stroj.