Anketa

Mám přerušit školu a jít do práce?

jdi pracovat, školu doděláš pak
156 (21%)
dodělej školu, pak jdi pracovat
587 (79%)

Celkem hlasů: 743

Střední školu nebo práci?

JS

Re:Střední školu nebo práci?
« Odpověď #75 kdy: 05. 06. 2014, 08:07:46 »
Ale on to vysvetlil. Na druhej strane. A podla toho co pisal aj chapem preco mu chcu dat tolko penazi. :)

Ja taky. Ale je to dost kratkozrake. Banky potrebuji chytre lidi, aby resili nikoli slozite a zajimave teoreticke problemy, ale vymysleli, jak efektivne vyresit problemy vznikle bud v dusledku chyb nebo akci jinych chytrych lidi. Jiste, plati za to dost slusne, ale je to neco, co by inteligentni clovek chtel delat, cely zivot?

Navic jak tu nekdo zminoval tech 300K po VS, to vubec neni nerealne. Moje bystra spoluzacka nebyla programatorka, ale vystudovala MFF UK a mela nabidku za 400K (kterou odmitla, protoze mela pocit, ze je to zlata klec, a navic chtela ucit).

Ja bych radil - delej co te bavi, a jelikoz netusis, co by te bavilo, je potreba (co nejdriv) vystudovat dobrou VS. Mas stesti, protoze na rozdil od vetsiny normalnich lidi muze byt to, co te bavi, i velmi slusne placene. K cemu potrebuje clovek, jehoz hlavnim konickem je sedet u pocitace (ocividne tento pripad), 50K cisteho mesicne, pokud nechce zakladat rodinu (a na to je predpokladam jeste cas - nebo jsi napred i v tomhle smeru :) )?

lel

« Odpověď #76 kdy: 05. 06. 2014, 08:29:17 »
K cemu penize? Jak rikas, pro zakladani rodiny, jen ne ted. Hruby plan - vydelat penize, po max. dvou letech (abych mohl na studium navazat ve tretim rocniku) se vratit na stredni, dodelat ji a mezitim vydelane penize investovat za pomoci meho stryce, ktery to dela profesionalne - pro me je investovani jen konicek, kteremu nerozumim, jemu verim mnohem vice.

Diky tomu bych po dokonceni stredni mohl mit pasivni prijem takovy, ze mi zaplati najem maleho bytu v Praze a mozna i jidlo pro sebe k tomu, coz se myslim vyplati. Po dokonceni vysoke k tomu by ten pasivni prijem mohl uzivit i dalsi osoby - treba mensi rodinu, a penize z dalsi pripadne prace by uz bylo mozne vyuzit jen k cestovani, dalsim investicim a podobne.

hrmag

« Odpověď #77 kdy: 05. 06. 2014, 08:36:17 »
Pořád mi přijde, že máš hloupé nápady. Dyť to nedává vůbec smysl. Proč bys nemohl školu dodělat při práci? Střední škola je stejně k ničemu a ani se tam nic moc neučí.

Navic jak tu nekdo zminoval tech 300K po VS, to vubec neni nerealne. Moje bystra spoluzacka nebyla programatorka, ale vystudovala MFF UK a mela nabidku za 400K (kterou odmitla, protoze mela pocit, ze je to zlata klec, a navic chtela ucit).

Co to zase je? :D Ona je bystrá a jde dělat hloupou práci? Proč by učila? On jí někdo nabídne 400k a ona to odmítne, co? Posloucháš se? Nebylo to tam pár ale, které jsi zapomněl? Celé vlákno je jak z jiného světa :D

muffin

« Odpověď #78 kdy: 05. 06. 2014, 08:43:10 »
mě nabídli 500k jako java programátorovi, ale jelikož nesnáším javu, tak jsem to odmítl ... raději dělám systámáka za 50k v hrubém :)

pet

« Odpověď #79 kdy: 05. 06. 2014, 08:45:34 »
Tak jsem si poctivě pročetl všechny příspěvky. Jako podnikatel programátor zaměstnávající další programátory bych Ti radil nastoupit do firmy na částečný úvazek při studiu. Pokud o Tebe ta firma má opravdu takový zájem, tak na to přistoupí. Ale pokud ze studia vypadneš, stačí i na 1/2 roku, tak se velice těžko chytá zpět studijní rytmus - hlava prostě zapomene jak se učit ;-).
A ke zdejším příspěvkům typu "praxe ti dá více než škola" řeknu jen to, že praxe Ti sice dá praxi a peníze, ale školy Ti dají "všeobecný rozhled" a umožní Ti časem chápat souvislosti i ve zcela jiných oborech než je ten Tvůj profesní a to je dle mého názoru k nezaplacení.
Ale stejně si myslím, že celý tento thread je fake ;-)

hrmag

« Odpověď #80 kdy: 05. 06. 2014, 08:46:23 »
Aha, tak to mně také nabízeli 600k, ale já jim říkal, že musím psát na fóra a jsem teď na podpoře. Peníze přece nejsou všechno a psaní je skvělá práce! A pak mám kamarádku, která je strašně moc chytrá a všechno a dělá teď prodavačku :D

Tomáš Roll

« Odpověď #81 kdy: 05. 06. 2014, 08:46:51 »
K cemu penize? Jak rikas, pro zakladani rodiny, jen ne ted. Hruby plan - vydelat penize, po max. dvou letech (abych mohl na studium navazat ve tretim rocniku) se vratit na stredni, dodelat ji a mezitim vydelane penize investovat za pomoci meho stryce, ktery to dela profesionalne - pro me je investovani jen konicek, kteremu nerozumim, jemu verim mnohem vice.

Diky tomu bych po dokonceni stredni mohl mit pasivni prijem takovy, ze mi zaplati najem maleho bytu v Praze a mozna i jidlo pro sebe k tomu, coz se myslim vyplati. Po dokonceni vysoke k tomu by ten pasivni prijem mohl uzivit i dalsi osoby - treba mensi rodinu, a penize z dalsi pripadne prace by uz bylo mozne vyuzit jen k cestovani, dalsim investicim a podobne.

Tak počítej. 75k měsíčně hrubého, to je nějakých 50k čistého, to máš za dva roky málo přes milion, pokud nic neutratíš a budou tě živit rodiče. Tobě možná připadá milion jako velké prachy, ale to je nic. Z toho si byt v Praze nekoupíš, žádný pasívní příjem z toho nevyždímeš. Z howna bič neupleteš. Za dva roky se na žádnou školu nevrátíš, protože pokud nejsi ochoten ji dodělat dnes, budeš ještě míň ochoten za dva roky. Už tu není přízrak vojny, který by tě k tomu dokopal. Ta tvoje firma ti možná něco nabízí, ale to místo nebude navěky. Jakákoliv jiná firma se ti vysměje, já osobně bych se s programátorem se základním vzděláním vůbec nebavil, ani bych ho nepozval na pohovor.

Tomáš Roll

« Odpověď #82 kdy: 05. 06. 2014, 08:52:45 »
Tak jsem si poctivě pročetl všechny příspěvky. Jako podnikatel programátor zaměstnávající další programátory bych Ti radil nastoupit do firmy na částečný úvazek při studiu. Pokud o Tebe ta firma má opravdu takový zájem, tak na to přistoupí. Ale pokud ze studia vypadneš, stačí i na 1/2 roku, tak se velice těžko chytá zpět studijní rytmus - hlava prostě zapomene jak se učit ;-).
A ke zdejším příspěvkům typu "praxe ti dá více než škola" řeknu jen to, že praxe Ti sice dá praxi a peníze, ale školy Ti dají "všeobecný rozhled" a umožní Ti časem chápat souvislosti i ve zcela jiných oborech než je ten Tvůj profesní a to je dle mého názoru k nezaplacení.
Ale stejně si myslím, že celý tento thread je fake ;-)

Podepisuju.

Hmmm

« Odpověď #83 kdy: 05. 06. 2014, 08:54:17 »
Pořád mi přijde, že máš hloupé nápady. Dyť to nedává vůbec smysl. Proč bys nemohl školu dodělat při práci? Střední škola je stejně k ničemu a ani se tam nic moc neučí.

Co to zase je? :D Ona je bystrá a jde dělat hloupou práci? Proč by učila? On jí někdo nabídne 400k a ona to odmítne, co? Posloucháš se? Nebylo to tam pár ale, které jsi zapomněl? Celé vlákno je jak z jiného světa :D
No na tvojom mieste brzdim. Ucenie nie je hlupa praca. Je slabo zaplatena, to ano, ale nie je to hlupa praca.
Moja priatelka studuje jazyky a pedagogiku hoc ju nelaka miesto na skole, tak ju prax velmi bavi, pretoze predavanie skusenosti a vedomosti dalsim ludom je nieco vynimocne a kto to neskusil, tak to castokrat nedokaze pochopit. Ja v praci tiez ucim a zaucam mladsich kolegov a taktiez mi to prinasa radost.

Nie nadarmo sa hovori, ze ucenie je poslanie.

Takze ja rozumiem, preco ta chytra kamaratka odmietla zlatu klietku a isla radsej ucit. Ja by som to tak ako ona neurobil, ale chapem jej rozhodnutie a nepripada mi to ako hlupost.

Tomáš Roll

« Odpověď #84 kdy: 05. 06. 2014, 08:55:15 »
Jen takový malý dotaz. Nenašel ti to místo ten tvůj strýc a neprotlačil tě tam? Protože jinak mi to rozum nebere, do velké firmy, dokonce ve finančním sektoru, bys neprošel ani prvním sítem.

lel

« Odpověď #85 kdy: 05. 06. 2014, 08:56:01 »

Tak počítej. 75k měsíčně hrubého, to je nějakých 50k čistého, to máš za dva roky málo přes milion, pokud nic neutratíš a budou tě živit rodiče. Tobě možná připadá milion jako velké prachy, ale to je nic. Z toho si byt v Praze nekoupíš, žádný pasívní příjem z toho nevyždímeš. Z howna bič neupleteš. Za dva roky se na žádnou školu nevrátíš, protože pokud nejsi ochoten ji dodělat dnes, budeš ještě míň ochoten za dva roky. Už tu není přízrak vojny, který by tě k tomu dokopal. Ta tvoje firma ti možná něco nabízí, ale to místo nebude navěky. Jakákoliv jiná firma se ti vysměje, já osobně bych se s programátorem se základním vzděláním vůbec nebavil, ani bych ho nepozval na pohovor.
Prave ta posledni veta je to, co me na tu stredni nakonec zpatky dostane. Uvedomuju si, ze ta moje pozice jednou nejspis skonci nebo me nahradi nekdo jinej.

Z milionu, ktery se pomalu mnozi rychlosti 1% za mesic, coz je celkem velke riziko, ale (pry, ted jen cituji stryce) porad unosne, je po dalsich dvou letech 240 tisic navic, ktere se navic budou take reinvestovat, takze jeste trochu vic. S jeste vysokou navrch to uz muze byt dalsi milion.

Nepotrebuju pasivni prijem takovy, abych nemusel vubec pracovat, uplne postaci, kdyz zaplati najem, jidlo, cokoliv.

Jen takový malý dotaz. Nenašel ti to místo ten tvůj strýc a neprotlačil tě tam? Protože jinak mi to rozum nebere, do velké firmy, dokonce ve finančním sektoru, bys neprošel ani prvním sítem.
Ne.

Tomáš Roll

« Odpověď #86 kdy: 05. 06. 2014, 08:57:18 »
mě nabídli 500k jako java programátorovi, ale jelikož nesnáším javu, tak jsem to odmítl ... raději dělám systámáka za 50k v hrubém :)

Za 500k? To bych si za 100k našel někoho, třeba v Číně, kdo by to dělal za mně. A za zbylých 400k bych začal vymýšlet nový operační systém.

JS

« Odpověď #87 kdy: 05. 06. 2014, 09:17:41 »

Jak uz nekdo psal, ta prace neni hloupa, naopak, to co dela ted (uci na VS) ji naplnuje vic a spatny plat taky nema. Detaily nevim, ale predpokladam, ze to byla nejaka analyticka pozice v bance, na kterou je potreba vynikajici znalost ekonometrie (studovala matematiku). A rekl bych, ze to hlavni "ale" byla ochota se pro to zcela obetovat.

Asi nejznamejsim podobnym pripadem je Salman Khan, ktery opustil velmi dobre placenou pozici hedge fund analytika, aby vyrabel vyukova videa zadarmo na YT a zalozil khanacademy.org. Pokud si myslis, ze i ten clovek je fake, pak ti asi tezko pomoct.. :)

« Odpověď #88 kdy: 05. 06. 2014, 09:26:36 »

Vazeni mladi kolegove, zijete ve stastne dobe.

To jsou jen výmluvy lemplů. Dneska samozřejmě žádné schopnosti nerozhodujou, ale to by sis to taky musel zkusit a ne jen poslouchat nesmysly ostatních.

:o  >:(

Pokud jsi tu dobu nezažil, tak se zkus zdržet komentáře. Minimálně ty debilní si nechej od cesty.
Nikde jsem v tom žádnou výmluvu neviděl, prostě suché konstatování faktů ...

JS

« Odpověď #89 kdy: 05. 06. 2014, 09:29:15 »
Prave ta posledni veta je to, co me na tu stredni nakonec zpatky dostane.

Problem je, ze velmi podcenujes svoji vlastni psychologii. Na penezich vznika extremne silna zavislost (coz ukazuje uz jen to, co se chystas udelat - je to jako drogy, rikas si, ze muzes kdykoli prestat, ale neprestanes nikdy). Jen malokdo, kdo vstoupi na dobre placenou pozici, chce jit "jen tak" zase s platem dolu, a pokud ano, tak je to vetsinou unavou nebo stresem z prostredi. Uz proto, aby nebyl ostatnim lidem "za blbce" (viz prispevek od hrmag). Pokud necitis ted ohromnou potrebu udelat si VS, tak to uz neudelas, a to je IMHO chyba, protoze mas na vic.