Pomozte s výběrem DE (zkušenosti)

Re:Pomozte s výběrem DE (zkušenosti)
« Odpověď #15 kdy: 05. 05. 2014, 23:23:55 »
Lidičky, hlavně se nezačněte hádat, nemá to cenu :-) My Linuxáci máme prostě na výběr a to je to hezký. Nemá cenu tu přesvědčovat někoho o něčem, spíš byste tu každej měl říct to svý, přečíst si ty ostatní a nereagovat na ně, jinak je tu flame war jako prase ;D

Už jsem se začínal bát, že je něco špatně a něco jako hádání se o tom zda je lepší A když mě se víc líbí B, přitom A nestojí za nic atp.. u tohohle topicu nebude ...je to stejný jako když někdo nadhodí WIN vs. LINUX :-D.

Nechci sem zatahovat debatu win vs linux, ale trochu mi přijde, že za to proč linux není na desktopu tolik rozšířenej může právě to, že ani v dnešní době neexistuje jednoduchý moderní 100% funkční DE. (Nereagujte na to prosím, je to takovej můj postesk, musel jsem to ze sebe dostat.)

#Tom

« Odpověď #16 kdy: 06. 05. 2014, 07:40:11 »
Všem plně vyhovující není asi nic, a Windows už vůbec ne. Návrh rozhraní ještě ujde (2000/XP, popř. novější bez těch nesmyslných ozdůbek), i když má vážné nedostatky (v základu jediná plocha, schovávání položek v nabídce, špatný správce souborů atd.)

Naproti tomu Mac OS X je vyloženě pěkný, ale kromě příkazového řádku jsem si s ním vůbec nevěděl rady. :)

Zopper

• 920
    • Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: 06. 05. 2014, 09:29:55 »
Otázka zvyku. Každé DE má vlastní filozofii ovládání (tedy, většina), své postupy a snaha ohnout si ho jinam moc nefunguje. Takže při přechodu na jiný systém to chce pár týdnů přeučovací kůry, než můžu nějak hodnotit. A samozřejmě, pořád pak rozhodují osobní preference a schopnost (či ochota :D) se učit.

A i Windows má své způsoby, jak ho efektivně používat. Když jsme u toho, za nejpodařenější považuju Windows 7. W8 beru jako betu, která má řadu dobrých nápadů (Metro  ;) ), ale nejsou ještě dotažené do konce/odladěné. XP a starší bych nechtěl ani náhodou, třeba i proto, že nejde pouštět programy stylem "meta, část_jména_programu, enter"

« Odpověď #18 kdy: 06. 05. 2014, 10:20:30 »
ja sam pouzivam Cinnamon a nestezuju si...

nazir

• 110
  • Veni, vidi, discessi.
    • Zobrazit profil
    • hic sunt elephanti
« Odpověď #19 kdy: 06. 05. 2014, 11:04:35 »
Hřebíček si zatloukly, když přišel poslední update, kterej mi zrušil "správu napájení", čemu přisuzuju i nemountování/nevidění nově připojených zařízení.
Jen tak BTW: s nedetekováním vložených médií (usb zařízení mi to normálně detekuje, problém jsem měl jen s optickými disky) pomohlo
Kód: [Vybrat]
echo 2000 > /sys/module/block/parameters/events_dfl_poll_msecs(což jsem si normálně vygooglil), správa napájení mi funguje (debian jessie amd64, KDE 4.11 i 4.12)...

Randolf

« Odpověď #20 kdy: 06. 05. 2014, 15:59:26 »
OK.. v prvni rade se rozhodni, co vlastne chces:
- Compositing WM
- Stacking WM
- Tiling WM

Pokud chces, aby to bylo superefektivni, ale musel ses s tim naucit pracovat, vyber si Tiling WM. Voleb tech dobrych budes mit nekolik (i3, awesome, ratpoison...)

Pokud chces, aby to bylo super-light-weight, ale podobne windowsum, tak si vyber Stacking WM. Budes mit velikou moznost volby, desitky ruznych WM. (zvazil bych *box - napr. fluxbox, nebo fvwm, mozna i Enlightenment)

Pokud chces, aby to bylo hardwarove akcelerovane a plne ficur, jdi to Compositing WM. Budes mit vpodstate jen nekolik voleb (KDE, Gnome 3 ci jeden z mnoha forku Gnome 2, XFCE4, Enlightenment)

Po tomto rozhodnuti se muzeme bavit dale, ktery vybrat z dane kategorie :)

« Odpověď #21 kdy: 06. 05. 2014, 17:09:18 »
Tiling je i v Cinnamonu, obcas ho pouzivam

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #22 kdy: 06. 05. 2014, 18:41:26 »
Randolf: Chci z fleku plně funkční DE se všema fíčurama :-) Právě připravuju Gentoo na šok, převaluju ho na systemd a připravuju k instalaci Cinnamon. XFCE není pro mě, je to na první pohled až moc lehký.

Randolf

« Odpověď #23 kdy: 07. 05. 2014, 13:49:11 »
Randolf: Chci z fleku plně funkční DE se všema fíčurama :-) Právě připravuju Gentoo na šok, převaluju ho na systemd a připravuju k instalaci Cinnamon. XFCE není pro mě, je to na první pohled až moc lehký.

Tak potom asi nemas dalsich otazek, ne? :)

BTW: se systemd preji hodne uspechu, nez jsem to, taky na gentoo, poradne zprovoznil ja, tak mi to den trvalo (asi jsem ale maslo)

iwtu

« Odpověď #24 kdy: 07. 05. 2014, 14:43:38 »
az tak vela ich nie je.
Namiesto venovania casu tomuto foru, mozes si vyskusat sam.

poustevnik

« Odpověď #25 kdy: 07. 05. 2014, 14:56:03 »
Já jsem minimalista a používám už od roku 2005 icewm. Používá textový konfiguráky, ale imho snadno pochopitelný a přímočarý. Dobře se ovládá klávesnicí. Je nenáročný na prostředky systému.

Honza

« Odpověď #26 kdy: 07. 05. 2014, 15:12:53 »
Já jsem dost nenáročný konzervativní uživatel líný cokoli nastavovat a moderní trendy v GUI (Unity, nové KDE, dlaždice na Widlích, MAC, ...) se mi nelíbí a to ani v případě, když to někdo odladí. Doporučil bych Xfce. Čistě designem se mi víc líbí MATE a Cinnamon, ale měl jsem s tím v Ubuntu 12.4 nějaká problémy a byl jsem příliš líný, abych se to pokoušel řešit.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #27 kdy: 07. 05. 2014, 15:20:12 »
iwtu: Ono je to o tom, že jedu na Gentoo a zatímco zbavit se KDE je otázka několika minut, tak namigrovat na něco novýho, to už nějakou chvíli trvá... Třeba kvůli Gnome a/nebo Cinnamon musím přejít z OpenRC na systemd a to byl porod (a ještě pořád ej, ale PC už alespoň "zase běží").

Randolf: Ani mi nemluv! Jsem taky máslo :-D omp teď jede, nějaký služby se vzpouzí, celkově je to pro mě celkem španělská vesnice, ale už se hejbu... Teď v Cinnamon řeším chybějící kurzor myši (neviditelný, ale funkční). Jinak se mi to ale líbí. Čistý, s nabídkou se všim, přehledný, jednoduchý, ale ne zase úplně spartánský. To mi bude sedět, až to za půl roku odladím :-D

#

« Odpověď #28 kdy: 07. 05. 2014, 19:27:52 »
heh tak sem si dal jen ze srandy, co by na mym systemu znamenal cinammon

Kód: [Vybrat]
Total: 111 packages (105 new, 5 in new slots, 1 reinstall), Size of downloads: 476,720 kB
Conflict: 1 block (1 unsatisfied)

No ty vole :) ... btw zavislost omalovanek na init skriptech tomu rikam pokrok.

Jinak at si kazdej pouziva co chce, ze jo.

#Tom

« Odpověď #29 kdy: 07. 05. 2014, 19:39:42 »
Není to nějaký virtuální balík, který vybere všechno, co s daným prostředím souvisí? Pokud mezi ty omalovánky patří obrázková pokrývka spouštěcích skriptů, není se čemu divit. :)