Malý server na domácí žvýkání (virtualizace)

Re:Malý server na domácí žvýkání (virtualizace)
« Odpověď #15 kdy: 28. 04. 2014, 11:26:54 »
Ahoj, k VMWare ESXi jsem se tady už  v jednom fóru vyjádřoval. Největší problém u takovýchto pčítačů ti bude dělat síťovka. Před tím, než půjdeš do nějaké desky, tak si ověř jestli tam půjde. ESXi má dokonce i problém s desktopovými síťovkami od Intelu, takže o podpoře Realteku nebo Atherosu zvláště v 5.5 ani nemůže být nějaká řeč. Pokud chceš přesto zkusist ESXi, tak bych ti doporučil asi 5.0 nebo 5.1, pokud ti to půjde v tom, tak bych výš nešel, pokud nepůjde, tak mi můžeš napsat SZ a pak bych se pokusil daný ovladač připravit (ale ne pro 5.5, ta u mě skončila).

Jinak v jednom z příspěvků je zmíněn HP ProLiant MicroServer, pokud seženeš dostatek financí, tak jdi do něj, je to fakt super hračka a můžeš ji využít na firewall, NAS i virtualizaci.

Pavel H.

« Odpověď #16 kdy: 28. 04. 2014, 12:02:48 »
Nějak jsem špatně počítal (omylem jsem tam odklikl 2 disky). Teď mi vyšla cena 5500, což je lepší. Můžete mi kouknout na komponenty (zejména si nejsem jist tím zdrojem, tam bych asi jinde koupil Seasonic SS-300SFD 300W 80PLUS)

http://www.czc.cz/aqecpbd6r2hopafes2g9md50sg/seznam

proliant by se mi líbil, ale ne cenově :-(

Ohledně ESXi mi jde o to, abych se s tím seznámil, vím, že není jediný, ale pro mě je v tuto chvíli preferovaný. Drivery pro Realtek se tam dají dostat z verze 5.1 (na netu je popis).

Tonda

• 646
    • Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: 28. 04. 2014, 12:14:45 »
Pokud to chceš provozovat 24/7, tak bych asi vybral disk dělaný na provoz 24/7 (Já vybral WD RED)

Pavel H.

« Odpověď #18 kdy: 28. 04. 2014, 12:26:01 »
Ten prý ale není doporučen jako systémový disk (je dělán na úložiště). Do virtualizačního hostitele se tedy asi moc nehodí.

Tonda

• 646
    • Zobrazit profil
« Odpověď #19 kdy: 28. 04. 2014, 12:44:52 »
Nejdřív sem koukal po discích do mediálních center a kamerových systémů (měly by snášet trvalý běh a trvalý zápis), ale pak sem si všiml, že v nějakém parametru mají řádově horší spolehlivost než běžné disky, což u videa zas až tolik nevadí. Pak sem vybral WD RED, děláno pro trvalý provoz a spolehlivost, slušná spotřeba a tedy i nižší vyzařovaní než performance disky. WD RE by bylo asi festovnější řešení, ale více žere, topí a za 2 400 Kč je 1 TB a ne 2 TB jako u WD RED.

V čem konkrétně myslíš, že WD RED není vhodný?

Pavel H.

Tonda

• 646
    • Zobrazit profil
« Odpověď #21 kdy: 28. 04. 2014, 13:04:16 »
Ano je to tam zmíněno v jednom komentáři bez udání důvodu, předpokládám, že je to myšleno kvůli rychlosti, WD RED má 5 400 otáček a tedy bude pomalejší než běžné 3,5" disky s 7 200 otáček.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #22 kdy: 28. 04. 2014, 14:12:41 »
Ke zdroji: Vzal bych Seasonic, ideálně 80+ Gold.

K disku: Mám WD Green na 24/7 (taky 5400 otáček). Dává mi cca 140MB/s sekvenční čtení, přístupové časy (seek) ale k dispozici nemám :-( Podle mě (je to jen můj názor) se barevný řady disků dělají z jedný a tý samý linky a barva disku bude záležet na firmware a samolepce. Asi bych neviděl podstatnej rozdíl mezi Green a Red. Stejně tak se Seagate a jejich diskama "na video" a "na 24/7". Já tomuhle členění moc nevěřim. V dnešní době se fabrice podle mě nemůže vyplatit dělat 5-7 rozdílných typů disků. Ale vyrábět tři typy a prodávat pod 5-7 finálníma výrobkama... Aneb - barevný od WD = low-end. RE už je jiná, ale taky i cenově... To samý u Seagate. Konec mého názoru :-)

Měl tu pravdu ten, kdo psal, že C1037UN-EU lze o cca 500 více na ceně nahradit běžnou deskou a procesorem do socketu. To je lepší řešení (variabilita) a taková sestava bude žrát zhruba srovnatelně elektriky jako 1037U. Takhle má tchán "HTPC" s Celeronem G1620 (nebo tak nějak) a 2,5" 7200rpm diskem a žere to 24W v klidu a 33W v plný palbě. Záleží na Tobě...

Tonda

• 646
    • Zobrazit profil
« Odpověď #23 kdy: 28. 04. 2014, 14:29:04 »
Mě se nechce věřit, že deska s mobilním low voltage procesorem a chipsetem (v podstatě to, co se dává do ultabooků) bude žrát stejně jako běžná desktopová deska s desktopovým procesorem, proč by pak Intel to mobilní věci vůbec dělal? To by chtělo detailní měření.

radek

« Odpověď #24 kdy: 28. 04. 2014, 14:43:52 »
Určitě ti to nebude žrát víc jak 40W, je zbytečné kupovat 300w zdroj, naopak http://interlink.tsbohemia.cz/eurocase-itx-850-cerna-cerna-externi-adapter-90w_d132521.html tímto ušetříš a ten picopsu v tom to utáhne v pohodě

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #25 kdy: 28. 04. 2014, 15:41:07 »
Tonda: Ono to máš asi takhle - už teď ten desktopový CPU žere víc než mobilní (myšleno jako sestava). Když se vezme v úvahu, že můstek na desce C1037UN-EU má bez aktivního ofukování na chladiči (na chladiči!) určitě 60 stupňů, tak ten si něco vezme sám pro sebe... Troufám si tvrdit, že třeba takové 2,5W. Je tam převodník PCI-e na PCI a ten taky topí jak prase. Dal bych mu tak 0,5W. Takže od 15W za celou desku (včetně RAM, ale bez HDD, měřeno na zásuvce, napájeno 80+ Gold zdrojem) odečteme 3-5W (protože je tam ještě RAM), tak jsme na 10W na CPU (vše samozřejmě odhad). Na to se samostatná deska s desktop CPU nedostane. Ale! Desktop CPU bude mít více výkonu a v 0% zátěži bude žrát ne až tak moc navíc oproti NTB CPU. Výhodou je možnost vyhodit Celeron a dát místo něj i3/5/7, kdyby to v budoucnu žádala situace...

Jinak mobilní CPU dříve (~2005) vedly spotřebou, L2 cache a výkonem. Mobilní Celeron měl 1MB cache v době, kdy stolní P4 mělo 512kB (tuším, neověřuji). Výkonu měl celkem dost, nežral tolik...

radek: Je to možnost a je cenově zajímavá, nicméně do Eurocase zdroje bych dnes už nešel ("pověstná" spolehlivost, i když na vlastní kůži nezažitá, nízká účinnost - vlastní zkušenost). On kvalitní zdroj může mít i 300W a přitom nemít zbytečné ztrátové teplo sám v sobě i při minimální zátěži.

TomBA

« Odpověď #26 kdy: 28. 04. 2014, 16:11:49 »
Uz to tu pisali viaceri a ja sa pridam. Vravis ze HP MicroServer Gen8 je pre teba drahy. Ked sa ale pozriem ze ho kupis za 300 € vcitane 4 GB RAM a teroveho serverovskeho disku tak neviem ci podstatne usetris (Povedzme 100€). A stale to bude len nieco co sa ako server tvari. Realtek karty do servera? Nie ecc RAM? Slusny zdroj ktory ti po polroku nevezme cely stroj do kremikoveho neba? Ilo? Esata? Hlucnost? V cene za 1€ server w2012 ktory si mozes pod tym virtualom skusat? Za 10€ 3 roky zaruka? Asi stracas cas. Budem velmi zvedavy na defnitivne rieseni, prosim napis ho sem.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #27 kdy: 28. 04. 2014, 16:31:27 »
TomBA: Píše na hraní. A pokud to tak i myslí, tak do toho takový peníze dávat nebude. Já mám doma a jinde doma dva "servery" na hraní. Jeden je tvořenej C1037UN-EU + železo okolo (napájeno Seasonicem = nebojím se, že by to odešlo) a druhej má v sobě Intel Atom N270 (napájenej 12V/2,5A zdrojem) ;D Hele, věř tomu nebo ne, na hraní to stačí bohatě (ten Atom je teda línej jako prase). Služby si na tom rozběhám, dokonce mají i smysl a nejsou zbytečné - jak služby, tak HW na kterém jedou.

radek

« Odpověď #28 kdy: 28. 04. 2014, 16:50:01 »
Tonda: Ono to máš asi takhle - už teď ten desktopový CPU žere víc než mobilní (myšleno jako sestava). Když se vezme v úvahu, že můstek na desce C1037UN-EU má bez aktivního ofukování na chladiči (na chladiči!) určitě 60 stupňů, tak ten si něco vezme sám pro sebe... Troufám si tvrdit, že třeba takové 2,5W. Je tam převodník PCI-e na PCI a ten taky topí jak prase. Dal bych mu tak 0,5W. Takže od 15W za celou desku (včetně RAM, ale bez HDD, měřeno na zásuvce, napájeno 80+ Gold zdrojem) odečteme 3-5W (protože je tam ještě RAM), tak jsme na 10W na CPU (vše samozřejmě odhad). Na to se samostatná deska s desktop CPU nedostane. Ale! Desktop CPU bude mít více výkonu a v 0% zátěži bude žrát ne až tak moc navíc oproti NTB CPU. Výhodou je možnost vyhodit Celeron a dát místo něj i3/5/7, kdyby to v budoucnu žádala situace...

Jinak mobilní CPU dříve (~2005) vedly spotřebou, L2 cache a výkonem. Mobilní Celeron měl 1MB cache v době, kdy stolní P4 mělo 512kB (tuším, neověřuji). Výkonu měl celkem dost, nežral tolik...

radek: Je to možnost a je cenově zajímavá, nicméně do Eurocase zdroje bych dnes už nešel ("pověstná" spolehlivost, i když na vlastní kůži nezažitá, nízká účinnost - vlastní zkušenost). On kvalitní zdroj může mít i 300W a přitom nemít zbytečné ztrátové teplo sám v sobě i při minimální zátěži.

asi nevíš, co je picopsu a kdo je pro eurocase vyrábí ;)

Tonda

• 646
    • Zobrazit profil
« Odpověď #29 kdy: 28. 04. 2014, 16:52:02 »
Tady začínají HP Microservery G8 těsně pod 11 tis., na cca 7500 Kč, což zhruba odpovídá těm 300 €, je G7 s AMD Turion II Neo N54L, což je slabší CPU než 1037U. A za tu cenu v tom je jen 2 GB RAM a 250 GB disk. Ano, jeden čas byly microservery hodně levné, ale to už je pryč. To je prostě cenově úplně jinde, než se tu bavíme. Pokud to chce na hraní a učení se, tak sou to zbytečně vyhozený peníze.