Ubuntu se odhlásí při pádu prohlížeče

Jimm

Re:Ubuntu se odhlásí při pádu prohlížeče
« Odpověď #15 kdy: 20. 04. 2014, 20:40:24 »
Jo a potom
Kód: [Vybrat]
sudo update-grub

alfonz

« Odpověď #16 kdy: 21. 04. 2014, 07:13:23 »
chová se tak i čistě nainstalované ubuntu? nebo běžící z livecd? jde o to, že vaše kombinace starého jádra, nových ovladačů a pod (záleží a kombinaci instalace) může mít pak za následek dost zvláštní chování. Zkuste přímo ubuntu14.04 jak se bude chovat (neaktualizujte)

noname

« Odpověď #17 kdy: 22. 04. 2014, 00:09:02 »
/etc/default/grub a odebrat quiet splash
Co to dělá je asi jasné. :)
Co je to quiet splash jsem nevěděl, ale co nevím, to si najdu. V tomhle ohledu mi stačí naznačit vhodný směr a já už si zjistím, o co se jedná. Ale bohužel ani tento návod nepomohl. sice se mi veškeré zprávy zobrazily v okně, ale vše skončilo nějakým tracem s blikajícím caps-lockem a neschopností spustit systém. Napadá Vás, jak získat onen trace, případně jak z něj vyčíst, kde se stala chyba? Jediné, co jsem z něj pochopil, byly parametry PC, ale vůbec jsem nevyčetl konkrétní důvod pádu.
Díky za odpověď.

noname

« Odpověď #18 kdy: 22. 04. 2014, 00:22:31 »
chová se tak i čistě nainstalované ubuntu? nebo běžící z livecd? jde o to, že vaše kombinace starého jádra, nových ovladačů a pod (záleží a kombinaci instalace) může mít pak za následek dost zvláštní chování. Zkuste přímo ubuntu14.04 jak se bude chovat (neaktualizujte)
Díky za odpověď. V současné době je situace ve stavu, kdy mi celé PC funguje. Máte skutečně pravdu, jednalo se o kombinaci starého jádra a nových ovladačů, což nebylo vhodné a jakmile jsem zjistil, že se pro bootování používá GRUB z jiného OS, podařilo se zprovoznit aktualizovaný kernel 3.13, pod kterým vše běží bez jakýchkoliv závažných chyb. Teď bych ale rád zprovoznil kernel 3.14, který jsem zkusil aktualizovat poté, mimo jiné kvůli pochopení principu hlášení chyb kernelu. Celé PC tedy teď funguje, jde mi spíše o rozběh nejnovějšího kernelu a o to, že vlastně vůbec netuším, co mi ten stacktrace píše. Jak jsem již psal Jimmovi, nepotřebuji nezbytně přesný návod na odstranění chyby, stačí mě nasměrovat, ať mám základní představu, jak zjistit, o co se jedná.

Jimm

« Odpověď #19 kdy: 22. 04. 2014, 18:42:50 »
Takto dost těžko říct, řekl bych že nemáme jinou informaci, než že to nenabootuje... Jaké používáš grafické drivery? Pokud máš nějaký proprietární katalyst, zkusil bych ho odebrat před bootem do nového kernelu.

noname

« Odpověď #20 kdy: 23. 04. 2014, 17:37:08 »
Právě o to jde, že nevím, jak získat informace. Výpis, který mi to ukáže při startu počítače vypadá podobně jako když se použije dmesg, ale když jsem hledal pomocí grepu konkrétní číslo, nepodařilo se jej najít. Nejlepší by bylo asi zjistit, jak získat z kernelu ten trace, co mi to píše na obrazovku a potom pokračovat dále, což ale v současné době nezvládnu a potřebuji k tomu návod. Co se ovladačů týče, zkusím je ještě ověřit, proprietální jsem ale neinstaloval.

Jimm

« Odpověď #21 kdy: 23. 04. 2014, 18:44:56 »
Podívejte se do /var/log/syslog, jestli tam něco nebude.

noname

« Odpověď #22 kdy: 23. 04. 2014, 18:47:17 »
Tak jsem zkusil ověřit použitý driver. Jedná se konkrétně o i915, ale má to (podle mého laického názoru) háček. Jelikož jsem toto ověřoval při spuštěném počítači a načteném kernelu 3.13, tak předpokládám, že se jedná o driver v něm a ne v nefunkční verzi kernelu. Podle všeho se jedná o GPL verzi, tedy nic proprietálního.

filename:       /lib/modules/3.13.0-24-lowlatency/kernel/drivers/gpu/drm/i915/i915.ko
license:        GPL and additional rights
description:    Intel Graphics
author:         Tungsten Graphics, Inc.
license:        GPL and additional rights

Za chviličku řeknu, co jsem našel ve /var/syslog

noname

« Odpověď #23 kdy: 23. 04. 2014, 18:52:24 »
Právě jsem prohledal celý /var/log/ včetně podadresářů na výraz, který byl ve zobrazeném chybovém hlášení, jenže jsem nepochodil. Podle všeho to tam vůbec není.

noname

« Odpověď #24 kdy: 23. 04. 2014, 18:54:34 »
Samozřejmě pomocí grepu, var/log/syslog jsem jednak otevřel, jednak prohledal grepem. Podle všeho ten výpis je vygenerovaný ještě před spuštěním logování.

Jimm

« Odpověď #25 kdy: 23. 04. 2014, 18:57:12 »
To co bylo v tom chybovém hlášení bychom se zde konečně velice rádi dozvěděli..  ;)
Jinak /var/log/syslog nehledejte jen nějaký výraz, prostě si tailněte ten průběh jak to bootovalo a zkuste najít chybu, to bych řekl že je snad jasné.  :o

Já odcházím, dnes už bohužel nebudu.

noname

« Odpověď #26 kdy: 23. 04. 2014, 19:00:56 »
V pořádku, jak říkám, prolistoval jsem celý /var/log/syslog, chyba tam není. Právě si říkám, jestli ten text nepřepsal kernel 3.13 po startu. Zkusím to nechat neúspěšně nabootovat a pak se mrknout na logy z jiného systému.
Díky za vodítko.

noname

« Odpověď #27 kdy: 23. 04. 2014, 19:28:20 »
Nabootoval jsem z jiného systému, prohlédl log a nic nevidím, viz. níže.

Apr 23 17:28:54 my-computer udisksd[2926]: Acquired the name org.freedesktop.UDisks2 on the system message bus
Apr 23 17:28:54 my-computer udisksd[2926]: Cleaning up mount point /media/user/KINGSTON (device 8:17 is not mounted)
Apr 23 17:28:55 my-computer kernel: [   85.449657] FAT-fs (sdb1): Volume was not properly unmounted. Some data may be corrupt. Please run fsck.
Apr 23 17:28:55 my-computer udisksd[2926]: Mounted /dev/sdb1 at /media/user/KINGSTON on behalf of uid 1000
Apr 23 17:40:50 my-computer kernel: [  800.362784] perf samples too long (2508 > 2500), lowering kernel.perf_event_max_sample_rate to 50000
Apr 23 18:17:03 my-computer CRON[3492]: (root) CMD (   cd / && run-parts --report /etc/cron.hourly)
Apr 23 18:26:22 my-computer kernel: [ 3532.098195] perf samples too long (5001 > 5000), lowering kernel.perf_event_max_sample_rate to 25000
Apr 23 19:02:24 my-computer dbus[660]: [system] Activating service name='org.freedesktop.systemd1' (using servicehelper)
Apr 23 19:02:26 my-computer dbus[660]: [system] Successfully activated service 'org.freedesktop.systemd1'
Apr 23 19:02:31 my-computer rsyslogd: [origin software="rsyslogd" swVersion="7.4.4" x-pid="641" x-info="http://www.rsyslog.com"] exiting on signal 15.
(END)

Jediné, co mě zaujalo, byl poslední řádek. Zadal jsem jej do google a podle všeho exiting on signal 15 hlásí normální ukončení systému. Před ním je hlášení perf samples too long, našel jsem sice na google nějaké chyby, které s tím byly spojené, ale nenašel jsem žádné řešení. Navíc poté je hláška o úspěšném zavedení nějaké služby, ale nevím, co si o tom mám myslet.