Využití domácího serveru

Verbati

Využití domácího serveru
« kdy: 04. 04. 2014, 16:00:05 »
Zdravím,
mám doma server a rád bych ho využil. Chtěl bych se zeptat, jak bych mohl tento server využít, tak abych z toho měl nějaký zisk. Nevím jaké jsou všechno možnosti a chtěl bych vědět od vás nějaké rady k tomuto.

Předem moc díky.
« Poslední změna: 04. 04. 2014, 21:13:22 od Petr Krčmář »

pocestny

Re:Server
« Odpověď #1 kdy: 04. 04. 2014, 16:19:01 »
Zdravím,
mám doma server a rád bych ho využil. Chtěl bych se zeptat, jak bych mohl tento server využít, tak abych z toho měl nějaký zisk. Nevím jaké jsou všechno možnosti a chtěl bych vědět od vás nějaké rady k tomuto.

Předem moc díky.

Protoze je patek a ja jsem nemocny a nudim se tak ti poradim. Vem server - odnes ho do zastavarny - za utrzene penize vem svoji divku do MC'Donaldu na dobrou veceri. O vikendu bezte na zmrzlinu. Za zbytek penez si kup novy mobilni telefon a nebo nove teplaky a ksiltovku. Zisk z toho vseho je dobra nalada, prijemne ztraveny cas a nove teplaky.

s pozdravem
kamos z mokry ctvrti

aaa

« Odpověď #2 kdy: 04. 04. 2014, 16:57:21 »
1. faze - shromazdit servery
pak nasleduje 2. faze
a 3. faze je zisk ;-)

Franta <xkucf03/>

« Odpověď #3 kdy: 04. 04. 2014, 17:03:57 »
Asi největší přínos, co z toho můžeš dostat, jsou znalosti – něco se naučíš a pak to můžeš uplatnit jinde.

Nainstaluj si na to nějakou GNU/Linuxovou distribuci, ať už Debian, Ubuntu Server, Fedoru, CentOS… a hraj si s tím. Takový server nemusí běžet pořád, můžeš ho zapínat jen když to bude potřeba.

Rozjeď si na tom služby jako www (apache, nginx, php atd.), e-mailový server (postfix… předem si o tom něco přečti a zabezpeč to, ať přes tebe nechodí spam), vůbec si ten server zabezpeč (firewall, ssh klíče…), pak třeba sdílené disky (NFS, Samba), nějaké databáze (PostgreSQL, MySQL, OpenLDAP…), DNS server, nauč se používat NTP, zkus si nasdílet disky pomocí iSCSI, nauč se používat LVM, Btrfs, MD RAID, udělej úložiště pro verzovací systémy (mercurial, svn, git…), jabber server, virtualizace pomocí KVM, LXC atd.

Zrovna nedávno jsem psal Kontrolní seznam pro nový server

Že bys rozjel nějakou službu, ze které budeš mít hned peněžní zisk, je nepravděpodobné. Ale ty nabyté znalosti a zkušenosti hodnotu mají.

Tom Liberec

« Odpověď #4 kdy: 04. 04. 2014, 18:35:27 »
Ono je také otázka, co jsi na počítači dělal dosud. Tedy zda jsi třeba dosud pracoval, či studoval ve směru účetnictví,  office nebo třeba web. Jak jsi daleko, jak rychle se učíš apod.
Navíc serverem myslíš přesně co?  Výkon počet disků a hlavně spotřeba. Chceš to používat lokálne nebo třeba na zálohování věcí po internetu?
Kterým směrem se ubírá podnik kde pracuješ,  případne v čem podnikáš ?
A hlavně aby náklady nepřevýšily zisk po delší než nutnou nebo na vždycky.

Verbati

« Odpověď #5 kdy: 04. 04. 2014, 18:55:39 »
Tak celkově se zajímám o web a také weby vytvářím  mimo jiné. Jelikož jsem student, tak v žádném podniku nepracuji a navíc spoustu svého času věnuji programování. Jelikož se v serverech moc nevyznám, tak píšu zde. Jelikož jsem studen, tak bych si chtěl i nějak přividělat a tohle mě napadlo jako jedna z možností.

Je málo věcí které znám o serverech a proto bych se chtěl zeptat, jestli je těžké udělat DNS server, tak aby byl využívaný a aby to vydělalo více než bude stát provoz. Pokud by to nebělo něco úplně extrémně těžké, tak bych jsem se chtěl zeptat, jaké jsou asi požadavky a případně nějaké podrobnější info k tomuto tématu, může to být třeba i nějaký článek :-).

Předem moc děkuji za odpovědi.

Franta <xkucf03/>

« Odpověď #6 kdy: 04. 04. 2014, 19:05:05 »
Jestli se chceš ubírat tímhle směrem (web, DNS), tak se podívej, jaké ceny jsou na trhu, spočítej si náklady na elektřinu a konektivitu a z toho ti vyjde, kolik potřebuješ zákazníků, abys měl nějaký zisk. Ověř si, že tolik zákazníků ten server (a internetová přípojka) utáhne. Navíc to není tak úplně zisk – ještě musíš započítat další náklady, hlavně svůj čas.

Jak jsem psal výše, hodnota je v tom, že se něco naučíš, rychle vydělané peníze od toho nečekej.

A jestli máš nápad na nějakou zajímavou službu, tak je to hlavně o tom nápadu a jeho realizaci, ne o tom, jestli máš nebo nemáš nějaký fyzický server.

Jenda

« Odpověď #7 kdy: 04. 04. 2014, 19:21:38 »
Je málo věcí které znám o serverech a proto bych se chtěl zeptat, jestli je těžké udělat DNS server, tak aby byl využívaný a aby to vydělalo více než bude stát provoz. Pokud by to nebělo něco úplně extrémně těžké, tak bych jsem se chtěl zeptat, jaké jsou asi požadavky a případně nějaké podrobnější info k tomuto tématu, může to být třeba i nějaký článek :-).
Nainstaluje se bind a napíše se k němu nějaká administrace. A teď přijde fáze 2, sehnat (platící) zákazníky. Vzhledem k tomu, že DNS dneska poskytuje kdejaký registrátor k doméně zdarma, tak to asi nebude úplně jednoduché. Osobně bych ti byl ochoten platit 10 Kč měsíčně nebo ekvivalent v BTC za službu podobnou no-ip. Sežeň takových ještě tisíc a máš výdělek.

McFly

• 616
    • Zobrazit profil
« Odpověď #8 kdy: 04. 04. 2014, 19:25:08 »
1. faze - shromazdit servery
pak nasleduje 2. faze
a 3. faze je zisk ;-)

;D ;D ;D

Verbati

« Odpověď #9 kdy: 04. 04. 2014, 19:59:15 »
A co DHCP server, tak je to obtížné? Z toho co jsem pochopil, tak DNS by bylo velmi složité, leda co vím, tak je 12 hl. databází, kde se nižší DNS ptají na cestu k nějaké doméně, ale to bych řekl, že to je blbost :-).

DHCP je zajímavé a rád bych věděl váš názor.

Jimm

« Odpověď #10 kdy: 04. 04. 2014, 20:13:08 »
Já to nějak nechápu, jak se dá zpoplatnit poskytování DNS, když jsou jich plně funkčních kvanta zdarma? Asi mi uniká smysl.

kolemjdoucí

« Odpověď #11 kdy: 04. 04. 2014, 20:53:25 »
Tady se asi někdo v pátek hodně nudí, že?

pocestny

« Odpověď #12 kdy: 04. 04. 2014, 22:17:31 »
A co DHCP server, tak je to obtížné? Z toho co jsem pochopil, tak DNS by bylo velmi složité, leda co vím, tak je 12 hl. databází, kde se nižší DNS ptají na cestu k nějaké doméně, ale to bych řekl, že to je blbost :-).

DHCP je zajímavé a rád bych věděl váš názor.

DHCP ma docela konkurency s tim uz diru do sveta neudelate - pokud nejste Steve Jobs a i ten by se hodne zapotil ...
kolego - zvazte ty nove teplaky - opravdu - rikal jste preci ze chcete nejaky ten zisk ...

Re:Využití domácího serveru
« Odpověď #13 kdy: 04. 04. 2014, 22:32:29 »
A co je ta druha faze?
Děkuji za možnost editace příspěvku.

pocestny

Re:Využití domácího serveru
« Odpověď #14 kdy: 04. 04. 2014, 22:40:34 »
A co je ta druha faze?

ono tech fazi je ve skutecnosti vic:
4 faze: ucet za elektriku
5 faze: par facek od maminky a okamzita likvidace serverovny v pokojiku

jedna z mych oblibenych alternativnich fazi je elektricky zkrat diky stare roztrojce ale to uz sme jinde :)