Sabayon po aktualizaci nestartuje

neznam

Re:Sabayon po aktualizaci nestartuje
« Odpověď #15 kdy: 06. 04. 2014, 14:50:42 »
Jardap: tak proc mu teda beporadis, jak to opravit? Vzdy, kdyz je tu ppdpbny dotaz, tak nedokazete poradit. A ani me tak 3 roky zpatky s rozbitym compizem ;)

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #16 kdy: 06. 04. 2014, 16:54:23 »
Jardap: tak proc mu teda beporadis, jak to opravit? Vzdy, kdyz je tu ppdpbny dotaz, tak nedokazete poradit. A ani me tak 3 roky zpatky s rozbitym compizem ;)

S Compizem ti neporadim, kdysi jsem to mel pod Gnome, zjistil jsem, ze jsou s tim akorat dalsi starosti a vyhodil to a nasledne i Gnome. Nicmene tazateli jsem dal dost cennou radu: Sehnat bootovaci medium s Knoppixem. Ten vetsinou nabehne vsude, pak staci pustit file manager a kliknout na prislusny disk. S nejvetsi pravdepodobnosti by mu to zpristupnilo data, coz je to, co ho zajimalo nejvice. Sabayon neznam, takze na dalku mu vic neporadim. Nejspis bych to nejak dokazal rozchodit, ale to bych to musel dostat do ruky.

neznam

« Odpověď #17 kdy: 06. 04. 2014, 19:53:26 »
Ten compiz jsem zapl jen proto, ze bez nej se to sekalo, presuny nebyli plynule. Se zaplym compizem se mi nezobrazovala lista u programu (zvetsit zminimalizovat zavrit) a delalo to v opensuse a bylo jedno, jestli ovladac gpu byl open nebo closed. Dalsi problem byl s youtube, ktery nezvladal prehrat ani 720p, na win to jelo v poho v 1080p a to jsem se setkal dost casto, vetsinou netbooky. Dalsi problemy snad ani nemusim popisovat (nefungujici dvbt, nebo na me toshibe nefungujici 3g modul a mnohi dalsiho). Jen upresnim, ze ve win7 to funguje out-of-box, jen stacilo dat lepsi drivery na grafiku, preci jen ty windowsovske integrovane nefunguji vzdy nejlip.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #18 kdy: 06. 04. 2014, 20:51:32 »
Jo, okna bez horni listy znam. Z nejakeho neznameho duvodu se autor Knoppixu do novejsich verzi rozhodl pod LXDE narvat Compiz a na nekterych strojich to pak dela to, co popisujes. A zajimave je, ze na jinych to dela jenom nekdy.

Jinak ja nedavno strkal W7 na starsi Dell a ne vsechno bylo out-of-the-box. Grafika nabehla s nejakym Vesa driverem v malem rozliseni, PCI wifi ani tuk a webkameru jsem musel preflashovat firmwarem z novejsiho modelu. Upozornuji, ze vsechny tri prvky chodi pod Linuxem out-of-the-box.

neznam

« Odpověď #19 kdy: 06. 04. 2014, 21:05:22 »
Jo, okna bez horni listy znam. Z nejakeho neznameho duvodu se autor Knoppixu do novejsich verzi rozhodl pod LXDE narvat Compiz a na nekterych strojich to pak dela to, co popisujes. A zajimave je, ze na jinych to dela jenom nekdy.

Jinak ja nedavno strkal W7 na starsi Dell a ne vsechno bylo out-of-the-box. Grafika nabehla s nejakym Vesa driverem v malem rozliseni, PCI wifi ani tuk a webkameru jsem musel preflashovat firmwarem z novejsiho modelu. Upozornuji, ze vsechny tri prvky chodi pod Linuxem out-of-the-box.

Ano, ale vse jednodusse rozchodis, vygooglis ovladace. Jinak jasne, ze neni vse outofbox, ale kdyz ti v linuxu neco nefunguje, tak nemas obvykle sanco to rozchodit.

Nicco

« Odpověď #20 kdy: 12. 04. 2014, 14:19:56 »
Kristva noho, tak se podivejte, co je pod F5 - Other options, jestli tam je nejaky shell nebo neco, odkud by clovek mohl lezt po disku a zazalohovat, co je potreba. Kdyz jste si vybral Sabayon, mel byste aspon vedet, jak se s nim dela.

Mozna by pro vas bylo jednodussi stahnou si Knoppix, vypalit na CD nebo DVD nebo udelat bootovaci flash. Knoppix obvykle vsechno nadetekuje a nabehne do grafickeho prostredi, kde si naklikate vas disk a zkopirujete, kam se vam zachce.

Jinak netreba dotaz opakovat 4x.

Díky za ten knopixx, stáhl jsem ho, vypálil a a nabootoval, pak jsem ten disk normálně našel a i soubory na něm, ale nejdou mi spustit ani přetáhnout na plochu. Prosimtě, jak to mám ted dostat na DVD, flešku nebo to zazálohovat? Prosím, poslední kousek skládačky... Budu ti moc vděčný.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #21 kdy: 12. 04. 2014, 15:25:02 »
S DVD bych se nes...., jsou spolehliva, jak ruska elektronika a kdovi, jestli v Knoppixu je palici program. Sel by mozna doinstalovat, jenze to by asi vyzadovalo upgrade systemu, ktery by se nemusel podarit, pokud je obraz Knoppixu dostatecne zastaraly oproti Debianu.

Flash pamet ci jiny externi disk by se normalne mel objevit ve filemanageru po pripojeni, i kdyz tusim ne hned namontovany. Namontuje se po kliknuti ve filemanageru, nasledne by melo jit kopirovat. V nejhorsim pustis terminal a v nem mc, flashku v nem pak najdes bud pod /media/nejaky adresar nebo pod /mnt/nejaky adresar. Nepamatuji se, kam to v Knoppixu strkaji.

Az budes mit data *spolehlive* zalohovana, muzes systemovy disk odmontovat (/eventuelne rebootovat Knoppix) a z terminalu pod rootem (prikaz su) na nej pustit fsck. Treba to opravi a pak to nabootuje. Akorat koukej, na co to poustis. Tedy asi neco ve stylu fsck /dev/sda1, urcite ne fsck /dev/sda. Detaily rozdeleni disku ti hodi prikaz fdisk -l. Pust fsck na vse, co je linuxove, s vyjimkou swapu.

Pokud to pak zabootuje, mej na pameti, ze tvoje diplomka na disku muze byt poskozena. Take muze byt poskozena zaloha z Knoppixu. Prijde na to, co a jak lehlo a jak to fsck opravil.

A priste prubezne zalohuj, idealne na vic medii, napriklad dve stridave. Jedna kopie dulezitych dat je zadna kopie, jak jsi se presvedcil. Jinak jsou tu Dropboxy, Yandexy a dalsi. Vyber si, jestli chces, aby ti diplomku cetla NSA nebo KGB.

Nicco

« Odpověď #22 kdy: 12. 04. 2014, 17:04:03 »
S DVD bych se nes...., jsou spolehliva, jak ruska elektronika a kdovi, jestli v Knoppixu je palici program. Sel by mozna doinstalovat, jenze to by asi vyzadovalo upgrade systemu, ktery by se nemusel podarit, pokud je obraz Knoppixu dostatecne zastaraly oproti Debianu.

Flash pamet ci jiny externi disk by se normalne mel objevit ve filemanageru po pripojeni, i kdyz tusim ne hned namontovany. Namontuje se po kliknuti ve filemanageru, nasledne by melo jit kopirovat. V nejhorsim pustis terminal a v nem mc, flashku v nem pak najdes bud pod /media/nejaky adresar nebo pod /mnt/nejaky adresar. Nepamatuji se, kam to v Knoppixu strkaji.

Az budes mit data *spolehlive* zalohovana, muzes systemovy disk odmontovat (/eventuelne rebootovat Knoppix) a z terminalu pod rootem (prikaz su) na nej pustit fsck. Treba to opravi a pak to nabootuje. Akorat koukej, na co to poustis. Tedy asi neco ve stylu fsck /dev/sda1, urcite ne fsck /dev/sda. Detaily rozdeleni disku ti hodi prikaz fdisk -l. Pust fsck na vse, co je linuxove, s vyjimkou swapu.

Pokud to pak zabootuje, mej na pameti, ze tvoje diplomka na disku muze byt poskozena. Take muze byt poskozena zaloha z Knoppixu. Prijde na to, co a jak lehlo a jak to fsck opravil.

A priste prubezne zalohuj, idealne na vic medii, napriklad dve stridave. Jedna kopie dulezitych dat je zadna kopie, jak jsi se presvedcil. Jinak jsou tu Dropboxy, Yandexy a dalsi. Vyber si, jestli chces, aby ti diplomku cetla NSA nebo KGB.
normálně když připojím třeba mobil a chci to kopírovat do něj, tak to nejede ale normálně se mi ten disk z mobilu ukáže, mám tam 190 Gb - na něm mám ty soubory a pak 524 mb file system a to je vše, já to nafotím a uploadnu to sem abyste věděl jak na tom jsem - fotky řeknou víc než já

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #23 kdy: 12. 04. 2014, 17:32:28 »
Ja nevim, ja mobil ke Knoppixu nikdy nepripojoval. Nicmene byuch si sehnal obycejnou blbou USB flash pamet nebo SD kartu, jestli stroj ma slot, a psi kusy s mobilem bych si nechal na jindy, kdyz ani nevim, jestli zrovna v Knoppixu jsou splneny predpoklady k tomu, aby to fungovalo.

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #24 kdy: 12. 04. 2014, 17:39:27 »
BTW, v Knoppixu kdysi byla vifikundace, ze se disky montovaly pouze pro cteni a v souborovem manazeru, asi na pravem tlacitku mysi, byla v menu polozka, ze se to ma premontovat i pro zapis. Zil jsem v predstave, ze to z toho uz vyhodili, ale mozna se mylim a porad to tam strasi. Vysvetlovalo by to tvuj problem.

Nicco

« Odpověď #25 kdy: 12. 04. 2014, 17:57:28 »
BTW, v Knoppixu kdysi byla vifikundace, ze se disky montovaly pouze pro cteni a v souborovem manazeru, asi na pravem tlacitku mysi, byla v menu polozka, ze se to ma premontovat i pro zapis. Zil jsem v predstave, ze to z toho uz vyhodili, ale mozna se mylim a porad to tam strasi. Vysvetlovalo by to tvuj problem.

ano, asi je to pro čtení - když dám kopírovat vyhodí to chybu - read only file system, ale zkusím to

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #26 kdy: 12. 04. 2014, 18:08:37 »
V nejhorsim pripade drsny Linuxak montuje z terminalu rucne jako root.

Nicco

« Odpověď #27 kdy: 12. 04. 2014, 18:17:40 »
Do terminálu se dostanu ale nevím co tam mám napsat, kdybych vložil normálně live cd sabayon a instaloval ho, myslíš, že by to opravilo a ty soubory bych tam měl? Kdyžtak nemůžeš mi napsat co do toho terminálu napsat? Cestu mám /media, pak u prvního je za tím jakési čísla a ísmena a u druhého 524 mb file system sda1

Nicco

« Odpověď #28 kdy: 12. 04. 2014, 19:55:04 »

aha, takze když je to jen pro čtení tak s tím nic neudělám, ani nezkopíruji, tak tam normálně nainstaluju ten sabayon a začnu od začátku...

Neviditelný

« Odpověď #29 kdy: 12. 04. 2014, 20:44:42 »

aha, takze když je to jen pro čtení tak s tím nic neudělám, ani nezkopíruji, tak tam normálně nainstaluju ten sabayon a začnu od začátku...
Data ze souborového systému připojeného jen pro čtení samozřejmě zkopírovat lze, pokud je kam. Ke čtení samozřejmě nesmí být připojen ten disk, *na* který to chcete zkopírovat.