Začátky v Javě

Pupi1

Re:Začátky v Javě
« Odpověď #75 kdy: 30. 03. 2014, 13:32:04 »
Já jsem za posledních 25 let prošel od 8-bitů až po současnost všemi assemblery pro všechny možné procesory, FigForthem, pak C, pak Pascalem, pak C++, pak Delphi s ObjectPascalem, PHP, JavaScriptem, HTML/CSS. Jediné, co jsem se učil a nebavilo mě to a řekl jsem si, že to prostě nemá cenu, protože se mi to nelíbí, byla Java. Byla zadarmo, ale radši jsem si koupil C++ nebo Delphi za peníze. Všechno je třída, pořád píšu, jak sekretářka strašně dlouhé názvy proměnných oddělených tečkou. Nějaký opravdu high vizuální návrh taky nikde. Hlavně, že máme v Javě GC, pro blbce, co neumí odalokovat paměť. Za břicho se popadám, když mi na seminářích líčí, jak novou verzi kompilují v noci, pak ji testují a pak posílají zákazníkům. Projekt v Delphi o 1.000.000 řádků kompiluji řádově v sekundách. Skončila podpora C#, v budoucnosti skončí i Java a všechny interprety kromě HTML5, protože budou žrát u zařízení baterku víc než čistý strojový kód. Mě se třeba líbí NetBeans, ale pokud píšete a ta písmena se vám tak nějak na obrazovce objevují se zpožděním, je to takové trochu líné a pak si vyberete libovolné IDE napsané v C++, tak vidíte ten rozdíl v interakci, prostě člověk, který dělá v IDE napsané v Javě a v prostředí napsaném v kompilátoru, vidí ten rozdíl. Pokud je někdo student a nemá peníze, tak ať programuje v Javě. Pokud někdo peníze má a živí ho to, tak ať si koupí profesionální prostředí RAD za cca 100.000 Kč. Rozdíl je velký, nicméně je dobře, aby se každý snažil s tím co má, každý podle svých možností.

C# skoncila podpora?:D:D:D:D To je na smiech. Ved vysiel nedavno framework 4.5 a C# 5.0, tak tym asi skoncila podpora. Lol :D

trololo

« Odpověď #76 kdy: 30. 03. 2014, 13:49:37 »
Skusim nacat debatu trochu inym smerom ....

Ja uz Javu ako tak ovladam a zacinam pozerat na ine jazyky nad JVM. Co si o nich myslite? Najma o stvorici Scala, Ceylon, Groovy a Clojure.

Moje osobne postrehy:

Scala je "v tom" asi najdalej, oop sa stretlo s funkcionalnym. Dost sa vycita Scale ze to je zbytocne komplikovane (nemam linky po ruke, lahko sa to da dogooglit). Na druhej strane to ma celkom dobru podporu v IDE ale zasa ... najvacsi problem ktoreho sa ja obavam je pamatova narocnost a nenazranost. Ruku na srdce, Scala je defakto este postavena na Jave a ten typovy system je brutalne premakany takze cely ten vykon sa musi pridanim vsetych ficur zakonite niekde prejavit. Vyhoda Scaly je bezproblemova interoperabilita s Javou.

Ceylon - pokus Red Hatu o "lepsiu Javu", zbavili sa zabugovaneho SDK v Jave a napisali SDK pre Ceylon defakto od nuly. Zaviedli sa vsetky nove ficury ktore teraz letia a ten jazyk celkom dobre zrefaktorovali a dali mu vacsiu regularnost a robustnost. Celkom sa mi Ceylon paci ale ma to par velmi zasadnych ale:

1) Zda sa mi, ze Ceylon je spraveny na truc. Ak by vsetci ludia co robia na Ceylone isli do Scaly tak by Scala bola zasa uplne niekde inde - bol by to neporazitelny Jazyk a viac menej nastupca Javy a mozno aj C#. To by bola sila.

2) Je tu Java 8 a viac menej rozbehnuta Scala. Ceylon bude podla mna za 5 rokov (ak vobec) niekde tam kde Scala bola pred par rokmi. Vyda sa par verzii, nakodi sa SDK, integracia do Eclipse / Netbeans / IDEA a tym to viac menej konci. Neviem kto by to zacal teraz hromadne pouzivat ked Scala uz bude zasa niekde uplne inde. Fakt nevidim pre Ceylon ziadny validny usecase ktory by ho "vystrelil" hore. Ten trh na poly JVM jazykov je uz celkom prehusteny.

Groovy - ako povedal jeho zakladatel, ak by vedel o Scale tak by Groovy vobec nevzniklo. Nemam k tomu co dodat. Navyse sa mi v Groovy pise strasne zle, ta netypovanost je strasna. Nema to poriadnu podporu v IDE ... neviem, mna Groovy vobec neoslovilo.

No a Clojure - to je asi najviac "iny" jazyk zo vsetkych hore spominanych. Istym sposobom patri  takymto jazykom buducnost ale ta paradigma ako sa v tom programuje je mi na mile vzdialena.

Co si myslite vy najma o Scale a Ceylone v horizonte par (3-4-5) rokov? Co sa oplati "ucit"? Ja by som skusil Ceylon pretoze to len zacina a mozem mat za par rokov dost vyrazny naskok. Na druhej strane mam obavy z toho, ze to je mrtvy jazyk a radsej ist do Scaly.

RAII

« Odpověď #77 kdy: 30. 03. 2014, 14:00:51 »
Jirsáku, Jirsáku ... je hezké jak nesmyslně kopeš, ale pokud si neakceptoval můj důkaz (dokonce vytvořen lidma z googlu, pokud se nemýlím) tak ti není pomoci a řadím tě do skupiny standardních Javistů ... jejichž názor můj názor nemá šanci ovlivnit protože pochází od amatérů. Jinak, vtip pěknej, ale ... netuším jak sem zapadá xD

trololo

« Odpověď #78 kdy: 30. 03. 2014, 14:02:43 »
A este postreh, ja vidim na poli JVM jazykov trocha "balkanizaciu", kazdy na svojom piesocku a kazdy robi to iste trochu inym sposobom. Zoberme si co teraz najviac leti

1) uzavery (ma to Scala, uz aj Java, Groovy, Clojure to ma uz v nazve ... Ceylon to zvlada tiez)
2) Masivny paralelizmus / distributivita - Scala to ma cez Actors alebo urcite poznate Akka, Groovy, Clojure ... neviem sa presne vyjadrit, Ceylon pojde tym smerom urcite tiez

Vsetky jazyky to maju a vsetci to implementuju po svojom ale ked na to pride tak to je vsade take iste len v Scale to je v ruzovom a v Clojure v modrom a v Groovy v zelenom ale v podstate tam nie je ziadny rozdiel.

Takze JVM platforma bude za taku dekadu ako Linux - milion distier ktore robia viac menej to iste - milion "cool" jazykov ktore robia viac menej uplne to iste. Ja by som Scalu Groovy a Clojure hodil do jedneho vreca a nic by sa nestalo. Tie jazyky su si podobne jak vajce vajcu. Zbytocna robota.

trololo

« Odpověď #79 kdy: 30. 03. 2014, 14:05:28 »
Ja by som Scalu Groovy a Clojure hodil do jedneho vreca a nic by sa nestalo.

*Ja by som Scalu Groovy a _Ceylon_ hodil do jedneho vreca a nic by sa nestalo.

perceptron

« Odpověď #80 kdy: 30. 03. 2014, 15:04:14 »
Citace
Jinak, vtip pěknej, ale ... netuším jak sem zapadá xD
RAII, vy ste fakt epic level troll.

ocividne neviete o com rozpravate - mate len jeden rezim operacie while(true) puts("java je pomala"), co je softver pre umelu inteligenciu, ktory naprogramuje noob v 20. minute vyucby c.

ad jirsakova babicka:

pozrite si, ako vyzera eclipse a pozrite, ako vyzera netbeans, lebo ocividne ste videli motif look and feel spred sto rokov, alebo hello world vo swingu

---------------------

ad jazyky: jazyk je taky silny, ako je jeho komunita a podpora. mozete mat syntakticky megacool jazyk, ale ked nepoviete ludom, preco ho maju pouzivat a neurobite knowledge base, budete sa potacat na pokraji popularity.

na priklade scaly: scala zacina vo svojej dokonalosti o. i. trpiet tym, ze nema casto best practices, a milion sposobov, ktorymi sa da dosiahnut jedna vec je sice super flexibilne, ale zaroven povedie k zmateniu, a navyse readibility v scale casto dostava na frak.

na inom priklade haskellu: vsimnite si, co urobit lyah s jeho popularitou: ergo staci jedna dobre napisana prirucka a uz je to cool

ono stale je to o tom, ze na spravny job spravny tool, ak chcete udrzovatelnu aplikaciu, vezmete javu, ak chcete nabuchat unit testy, vezmete groovy, ked chcete reaktivne programovat, vezmete scalu, a ked suslete, vezmete si clojure

RAII

« Odpověď #81 kdy: 30. 03. 2014, 15:15:03 »
Já nejsem troll, troll se snaží ostatní vyprovokovat ale není osobně zainteresovaný v tom, za co bojuje. Já jsem a mým cílem není provokace, tím pádem nejsem troll.

DK

« Odpověď #82 kdy: 30. 03. 2014, 15:19:40 »
Já nejsem troll, troll se snaží ostatní vyprovokovat ale není osobně zainteresovaný v tom, za co bojuje. Já jsem a mým cílem není provokace, tím pádem nejsem troll.

takze Lael?

perceptron

« Odpověď #83 kdy: 30. 03. 2014, 15:24:55 »
lael ma vela argumentov, raii ma len jeden, ktory toci dokola

Citace
Nejdůležitější je rychlost běhu programu, a ta je u Javy prostě mizerná no ... smiřte se s tím
aj pri php webshope s nakupnym kosikom?
aj pri skripte "najdi mi velkosti adresarov v /home"?
aj pri skalovatelnom fulltext searchi?

vy vsetko robite v c/c++, lebo tam to pobezi najrychlejsie?

« Odpověď #84 kdy: 30. 03. 2014, 15:27:37 »
pokud si neakceptoval můj důkaz (dokonce vytvořen lidma z googlu, pokud se nemýlím)
Jako důkaz, že netušíte, o čem píšete, jsem to akceptoval. Ale že by byla Java poražená v jakémkoli rychlostním testu, to ten dokument nijak nedokazuje.

Když nechápete, proč je nesmyslné tvrzení, že je nějaký jazyk rychlý nebo pomalý, v dříve odkazované diskusi jste měl konkrétní příklad s čísly. Nechápu, proč se neustále snažíte dokazovat obecné tvrzení, na které už jste dostal protipříklad.

Skusim nacat debatu trochu inym smerom ....

Ja uz Javu ako tak ovladam a zacinam pozerat na ine jazyky nad JVM. Co si o nich myslite? Najma o stvorici Scala, Ceylon, Groovy a Clojure.
Z těch čtyřech jazyků bych dnes doporučil především pátý - Javu 8. Je to zatím největší změna ve vývoji Javy, a bude nějakou dobu trvat, než se jí naučíte používat efektivně.

Určitě se vyplatí umět pracovat s Groovy. Pokud narazíte na něco, co běhá nad JVM a není to Java, s největší pravděpodobností to bude používat Groovy. Vyplatí se to znát už třeba jenom kvůli Gradlu. Mně se Groovy taky nelíbí, ale je populární a s tím nic nenadělám.

Jinak bych neřekl, že některý z těch jazyků vyroste tak, že by to bylo něco jiného než zajímavost. Spíš se věci, které se v nich ukážou zajímavé, budou integrovat zpět do Javy.

flv

« Odpověď #85 kdy: 30. 03. 2014, 15:46:05 »
RAII.

Poslys ty hrdino. Kdyz uz tu suverene polemizuje s "Jirsakem", nechces rict treba svoje jmeno ?
Co ses zac, nejakej uhrovitej debil co sedi vecne doma za klavesnici ?

Jesus, tyhle kreteny fakt miluju :/.

aaaaaaaaaaa

« Odpověď #86 kdy: 30. 03. 2014, 16:58:34 »
vy vsetko robite v c/c++, lebo tam to pobezi najrychlejsie?
"Niekto mi hovoril, nech sa pozriem na stranku http://example.com. Za 5 rokov som si v C naprogramoval http clienta a zobrazovaci toolkit; uz pracujem na jednoduchsom browseri. Bohuzial zda sa, ze ta stranka uz neexistuje. Ale zato mi to bezi naozaj rychlo :P."

noef

• 897
    • Zobrazit profil
« Odpověď #87 kdy: 30. 03. 2014, 17:22:45 »
Vyhoda Scaly je bezproblemova interoperabilita s Javou.

No nevim. Chvili jsem delal na projektu, kde byla pouzivana Java a Scala zaraz a teda nektery casti kodu vypadaly fakt hnusne (napr. pristup k objektu scaly z javy [ne instanci tridy] - object A { val a = 4 } je z Javy dostupny jako A$.MODULE$.a(), bordel s michanim stylu setteru a getteru, nutne prevody mezi kolekcemi [java list vs. scala list]). Co za workaroundy se muselo delat, aby to prekladac pochopil - napr. problemy u dedeni java trida->scala trida s traity, generikou a self typem->java; problemy s "raw type" - musel se napsat wrapper v jave aby s tim scala mohla pracovat; problematicke pouziti frameworku pro modifikaci bytekodu za behu...

Scala se mi hodne libi, doufam ze se prosadi. Ale ta interoperabilita s Javou neni rozhodne "bezproblemova".

To bude nádhera, jak krásně to zapadne do prostředí...  ::) ;D

To je opravdu hrozne, jak ta Java vypada na win7 vic nativne nez neco v C# :D
PS: Spodni je ve Swingu.

perceptron

« Odpověď #88 kdy: 30. 03. 2014, 17:27:34 »
Citace
. Ale ta interoperabilita s Javou neni rozhodne "bezproblemova".
to je pravda, akka ma nie nadarmo scala verziu a java verziu

neviem ako teraz, ale stm over .java jednoducho nefungovalo, lebo niektore syntakticke konstrukcie proste v .java nefungovali.

Citace
ať furt nezapomínám na mlíko a na rohliky, tak než to naběhlo, tak mi zavřeli Čongové ve večerce a počítač to zpomalilo tak, že už mi nenaběhla ani kalkulačka!
malware na windows xp je svina

Lol Phirae

« Odpověď #89 kdy: 30. 03. 2014, 17:43:12 »
To je opravdu hrozne, jak ta Java vypada na win7 vic nativne nez neco v C#

Aha, už tomu začínám rozumět. Vývojáři v Javě viděli Windows naposled v roce 95.  ::)