Zdravím všechny, potřeboval bych Vás poprosit o radu s chybou při kompilaci.
Nedávno jsem se rozhodl, že se pokusím nainstalovat Linux From Scratch. Založil jsem si tedy virtuální stroj se dvěmi cd-romkami, kde jsem do jedné vložil obraz Debian live 7.0 (i 386) a do druhé obraz vytvořený ze stažených programů. Ze začátku jsem vše nějakým způsobem zvládal, ale zasekl jsem se hned při první kompilaci v prvním průchodu.
1. V knize jsou všechny příkazy popsány bez spouštění root shellu, já musím vždy zadat 'sudo', pokud chci cokoliv konfigurovat, jako klasický uživatel toto nemohu. Zapomněl jsem na něco v průběhu instalace? Udělal jsem něco špatně? Při kompilaci se pravidelně zobrazovala chyba: C compiler cannot create executables. Vlastník i skupina souborů jsou lfs.
2. Tuto chybu jsem nakonec obešel nezávisle pomocí dvou postupů.
a) Vygooglil jsem, že by mohlo pomoci nastavení proměnné CC="gcc -B/usr/bin/", kdy následuje konfigurace ze samostatné složky, jak doporučuje kniha.
b) Použiji příkaz "sudo" a konfigurace proběhne bez jakýchkoliv zádrhelů. Pro tento případ přidám do sudoers %lfs ALL=(ALL:ALL) ALL a pokračuji.
Při obou postupech uvedených výše se dostanu až k make install, kdy je vypsána chyba mkdir: cannot create directory `/tools': File exists. Pro konfiguraci využívám následující příkaz: ../binutils-2.24/configure --prefix=/tools --with-sysroot=$LFS --with-lib-path=/tools/lib --target=$LFS_TGT --disable-nls --disable-werror, jak je popsáno v dokumentaci.
Verze binutils je 2.24, verze LFS 7.5
V případě neschopnosti překonat výše popsanou chybu jsem uvažoval o úpravě Makefile, kde bych vymazal řádek starající se o tvorbu odpovídajícího adresáře, ale jelikož jsou binutils základním kamenem celé instalace, nerad bych něco pokazil hned na začátku, abych se na konci dozvěděl, že můžu začít znova.
Napadá někoho, v čem by mohla být chyba? Proč je vytvářen adresář, který jsem již vytvořil?
Co by mi případně hrozilo po úpravě Makefile, kde bych odstranil řádek $(SHELL) $(srcdir)/mkinstalldirs $(MAKEDIRS) (u mě č.2390)?
Děkuji všem za odpovědi!