Kompilace vlastního jádra není nic složitýho. Složitý je akorát vědět něco o svym HW :-) Já si kompiluju jádro už pár let a dnes bych si troufnul říct, že udělám jádro, který napoprvý najede se vším potřebným. Je to jen o hodně čtení (co k čemu je, abys věděl, co vlastně potřebuješ) a pak o hodně zaškrtávání/odškrtávání (to podle toho čtení).
Největší problém (pro Tebe) bude to, že to jádro je součástí už hotový distribuce, takže do hry přichází ještě initramfs, moduly (95% nepotřebných) a UEFI. S initramfs nemám zkušenosti, moduly se snažím zadělat do jádra (tak to prostě já osobně preferuju) a UEFI mám jen jeden počítač a i na něm UEFI boot nepoužívám... Moje jádro je zkompilované na Core i5-750 (4x fyzický jádro, 2,66GHz) za 3 minuty a má cca 4MB.
Nemusíš se toho úplně bát, ale pokud jedeš na nějakym user-friendly distru (Ubuntu, SUSE, Fedora, ...), budeš si přitom rvát vlasy... Na tohle je skvělý Gentoo (nebo Arch, osobně nemám zkušenost), kde Ti od začátku nezbývá než si jádro uplácat.
Teorie ale říká (jak tu někdo naznačil), že si vytáhneš ze současnýho jádra konfigurák, v něm zaškrtáš governory, zkompiluješ a hotovo. Takhle jednoduchý to ale v praxi určitě nebude a někde se to zasekne :-D