RAID 1 na Debiane

abc

RAID 1 na Debiane
« kdy: 04. 03. 2014, 00:27:25 »
Na serveri kde mi beží Debian by som potreboval nastaviť RAID 1 (mirror). Systém obsahuje 2 disky a tie by som potreboval kvôli zabezpečeniu dát zrkadliť. Viete mi odporučiť dobrý tutoriál prípadne rady ako RAID čo najlepšie nakonfigurovať? Taktiež by som sa chcel spýtať či je možne nakonfigurovať systém tak, že v prípade vypadnutia jedného z diskov a po následnej výmene za nový by sa automaticky systém zálohoval aj na druhý bez nutnosti manuálneho zásahu do systému.

Ďakujem

anonym

Re:RAID 1 na Debiane
« Odpověď #1 kdy: 04. 03. 2014, 02:22:46 »
Na serveri kde mi beží Debian by som potreboval nastaviť RAID 1 (mirror). Systém obsahuje 2 disky a tie by som potreboval kvôli zabezpečeniu dát zrkadliť. Viete mi odporučiť dobrý tutoriál prípadne rady ako RAID čo najlepšie nakonfigurovať?
pokud sis nenechal volne misto na konci disku pro MD metadata tak to bude oprace vtipna. provedl bych tohle (predpokladam ze na 1 disku je system, druhy je prazdny):

vytvorit RAID1 v degradovanem stavu z jen druheho disku (zabere par KB na konci)
prenest na nej partitony (posledni bude potreba udelat mensi a prenest po souborech, ostatni vezme dd)
vytvoril boot record na druhem disku
odpojit prvni disk a zkusit jestli system nabehne a funguje
smazat prvni disk
pridat prvni disk do RAIDu

Taktiež by som sa chcel spýtať či je možne nakonfigurovať systém tak, že v prípade vypadnutia jedného z diskov a po následnej výmene za nový by sa automaticky systém zálohoval aj na druhý bez nutnosti manuálneho zásahu do systému.

tohle sem jeste nevidel, ale urcite to mozne je. jen musis vyresit jak se to ma chovat v corner case

zly priklad - pocitac vypnes, zapojis dva disky z ruznych RAID1 - po nabehnuti on uvidi 2 degradovane RAIDy, ktere se bude pokouset opravit. take se muze stat ze oba disky smaze, protoze se je pokusi priradit k tomu druhemu

typicky se tohle resi tak ze mas spare disk, ten se v pripade vypadku pouzije jako nahradni (automaticky), ty pak vadny disk vymenis a systemu reknes ze ma novy spare

pokud te zajima kde by tahle silenost sla nastavit tak bych prvni sahnul po udev pravidlech, kde si nastavis reakci na pridani novyho disku

trubicoid2

Re:RAID 1 na Debiane
« Odpověď #2 kdy: 04. 03. 2014, 11:05:42 »
raid1 nejlip udelas tak, ze vse zazalohujes, udelas raid1 a obnovis zalohu
ty ostatni cachry-machry muzou fungovat, ale taky se muze neco pokazit, obzvlast jestli to delas poprve

po vymene disku je lepe vyvolat zrcadleni rucne, zase se tim vyhnes problemum, ze se neco pokazi, treba nekdo pripoji usb disk a ejhle, vsechno mu to smazalo a nazrcadlilo mu to tam system!

do vymeny disku pojede raid v degradovanem stavu a data budou normalne dostupna

stejne asi pro zjisteni ktery disk je nemocny a ma se vymenit rucni zasah potrebujes