1)ten Black má ve standby 0,25W, v Idle 0,9
2)v300 je žravec co se týče elektřiny, nojono 2 roky starý SSD
Ehmm, njn, ale já musím pracovat s tím co zaplatí zákazník... Sice mu můžu říkat že tahle či ona novinka SSD je luxus nízká spotřeba, kvalita jen stojí o tisícovku více než tenhle dva roky starý...
Ono i tak mám problém vysvětlit lidem že je pro ně lepší do desktopu 3.5" Seagate 1TB SSHD s 8GB NAND za 2100Kč vč. DPH než ten WD 1TB 7200ot/min za 1400Kč vč. DPH
A mám to vyzkoušené, že po týdnu to SSHD ve výsledku je dvakrát rychlejší než normální hdd.
Ale je možné, že tady je zakopaný pes s tou výdrží na baterie... to by mohl odpovídat.
Taková 525 má max spotřebu 1W. Samozřejmě nemůžeš srovnávat max spotřebu, neboť SSD je v náhodném čtení mnohonásobně rychlejší (takže to co čte hdd třeba 20s, tak SSD má načteno za 1s) a v sekvenčním čtení je taky rychlejší. V Průměru bude SSD se slušnou spotřebou pod 1W a hdd či sshd 1,5-2W.
To s tebou souhlasím, ale problém je když to nečte resp. nic nedělá, tj. je v klidu, a v klidu to má větší postřebu než HDD/SSHD. A to u mne je hdd třeba i hodinu ... protože nemá potřebu nic číst. ani zapisovat, jen to co je standardní pro systém...
Výsledek - nejnižší spotřebu má samozřejmě SSD, poté HDD a pak SSHD a to i přes to že to SSHD je pouze 5400 otačkové, to hdd je 7200 otáčkové. Fyzicky nejde prostě zkombinovat 2 technologie tak, aby měli nižší spotřebu
No já se s tebou fakt nebudu přít. Sice dle odkazů co jsem tam dal, to tak nevypadá, že by to bylo jak ty říkáš. Nicméně nemám jak ti to vyvrátit.
Avšak obávám se, že z technického hlediska nemáš až tak moc pravdu.
Logicky .... klasický HDD nespotřebovává nijak závratnou hodnotu W při svém točení. Neboť tam funguje mechanika = zákony fyziky ... tedy setrvačnost, energii pouze doplňuješ. Ty plotny se většinou nezastavují.... a tedy elektronika je malá. Nejvíce energie berou hlavičky když se hýbou. Proto mají většinou HDD s vyššími otáčkami uváděnou větší spotřebu než ty pomalejší...
Zatím co u SSD máš pod plným napětím, tedy i spotřebou energie, celý HDD a to bez ohledu jestli to něco dělá nebo ne. Ten proud tam prostě teče. Někdy více někdy méně, takže je podle mne logické, když to má větší plochu spotřeby energie, bude ji to spotřebovávat více.
Proto taky 120GB SSD má jinou spotřebu než 256GB SSD a jinou než 40GB SSD/8GBNAND.
Technicky 2GB RAM ti spotřebuje méně energie než 16GB RAM pro použití stejných modulů. Je to sice nepatrný rozdíl ale je tam.
Ale je taky možné, že výrobce těch mnou uváděných SSD disků kecá, a má v nich nějakou "vadu" a díky tomu sice fungují ale žerou co žerou.
Mohu zkusit změnit výrobce a typ disku... když si to kupec koupí.