Prodám notebook HP 5103

radek

Re:Prodám notebook HP 5103
« Odpověď #45 kdy: 18. 03. 2014, 20:02:51 »
1)ten Black má ve standby 0,25W, v Idle 0,9 ;)
2)v300 je žravec co se týče elektřiny, nojono 2 roky starý SSD ;)

tabulka
http://www.tomshardware.com/charts/2013-mobile-hdd-charts/-19-Power-Requirement-at-Idle,3002.html
http://www.tomshardware.com/charts/2013-mobile-hdd-charts/-18-Power-Requirement-HD-Video-Playback,3001.html
http://www.tomshardware.com/charts/2013-mobile-hdd-charts/-20-Power-Requirement-at-Database,3003.html

SSD
http://www.tomshardware.com/reviews/samsung-840-evo-review-1tb-ssd,3567-13.html

Taková 525 má max spotřebu 1W. Samozřejmě nemůžeš srovnávat max spotřebu, neboť SSD je v náhodném čtení mnohonásobně rychlejší (takže to co čte hdd třeba 20s, tak SSD má načteno za 1s) a v sekvenčním čtení je taky rychlejší. V Průměru bude SSD se slušnou spotřebou pod 1W a hdd či sshd 1,5-2W.

Výsledek - nejnižší spotřebu má samozřejmě SSD, poté HDD a pak SSHD a to i přes to že to SSHD je pouze 5400 otačkové, to hdd je 7200 otáčkové. Fyzicky nejde prostě zkombinovat 2 technologie tak, aby měli nižší spotřebu ;)

« Odpověď #46 kdy: 18. 03. 2014, 21:09:37 »
1)ten Black má ve standby 0,25W, v Idle 0,9 ;)
2)v300 je žravec co se týče elektřiny, nojono 2 roky starý SSD ;)
Ehmm, njn, ale já musím pracovat s tím co zaplatí zákazník... Sice mu můžu říkat že tahle či ona novinka SSD je luxus nízká spotřeba, kvalita jen stojí o tisícovku více než tenhle dva roky starý...   ;D ;D ;D

Ono i tak mám problém vysvětlit lidem že je pro ně lepší do desktopu 3.5" Seagate 1TB SSHD s 8GB NAND za 2100Kč vč. DPH než ten WD 1TB 7200ot/min za 1400Kč vč. DPH

A mám to vyzkoušené, že po týdnu to SSHD ve výsledku je dvakrát rychlejší než normální hdd.

Ale je možné, že tady je zakopaný pes s tou výdrží na baterie... to by mohl odpovídat.

Taková 525 má max spotřebu 1W. Samozřejmě nemůžeš srovnávat max spotřebu, neboť SSD je v náhodném čtení mnohonásobně rychlejší (takže to co čte hdd třeba 20s, tak SSD má načteno za 1s) a v sekvenčním čtení je taky rychlejší. V Průměru bude SSD se slušnou spotřebou pod 1W a hdd či sshd 1,5-2W.
To s tebou souhlasím, ale problém je když to nečte resp. nic nedělá, tj. je v klidu, a v klidu to má větší postřebu než HDD/SSHD. A to u mne je hdd třeba i hodinu ... protože nemá potřebu nic číst. ani zapisovat, jen to co je standardní pro systém...

Výsledek - nejnižší spotřebu má samozřejmě SSD, poté HDD a pak SSHD a to i přes to že to SSHD je pouze 5400 otačkové, to hdd je 7200 otáčkové. Fyzicky nejde prostě zkombinovat 2 technologie tak, aby měli nižší spotřebu ;)
No já se s tebou fakt nebudu přít. Sice dle odkazů co jsem tam dal, to tak nevypadá, že by to bylo jak ty říkáš. Nicméně nemám jak ti to vyvrátit.

Avšak obávám se, že z technického hlediska nemáš až tak moc pravdu.
Logicky .... klasický HDD nespotřebovává nijak závratnou hodnotu W při svém točení. Neboť tam funguje mechanika = zákony fyziky ... tedy setrvačnost, energii pouze doplňuješ. Ty plotny se většinou nezastavují.... a tedy elektronika je malá. Nejvíce energie berou hlavičky když se hýbou. Proto mají většinou HDD s vyššími otáčkami uváděnou větší spotřebu než ty pomalejší...

Zatím co u SSD máš pod plným napětím, tedy i spotřebou energie, celý HDD a to bez ohledu jestli to něco dělá nebo ne. Ten proud tam prostě teče. Někdy více někdy méně, takže je podle mne logické, když to má větší plochu spotřeby energie, bude ji to spotřebovávat více.

Proto taky 120GB SSD má jinou spotřebu než 256GB SSD a jinou než 40GB SSD/8GBNAND.

Technicky 2GB RAM ti spotřebuje méně energie než 16GB RAM pro použití stejných modulů. Je to sice nepatrný rozdíl ale je tam.

Ale je taky možné, že výrobce těch mnou uváděných SSD disků kecá, a má v nich nějakou "vadu" a díky tomu sice fungují ale žerou co žerou.
Mohu zkusit změnit výrobce a typ disku... když si to kupec koupí.
--- léta jsem znal pouze Windows - pak jsem potkal Macbook - a chtěl jsem to taky -------
-- a tak mám Ubuntu ---------- Philips Freevents X52CZ Intel Core Duo CPU T2700 @ 2.33GHz x2, 2GB RAM,  500GB SSHD Seagate 8GB NAND,- Ubuntu 14.04LTS ---

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #47 kdy: 19. 03. 2014, 12:36:21 »
Sakra, já jsem ale stará škola (ve svých 27 letech). Já jsem pořád zastánce názoru, že nejlepší disk je ten, kterej má nejlepší poměr kapacita/cena :-) Ano, jsem SSD nebo SSHD nepolíben (cítím potřebu to dodat).

Je pravda, že z klasickýho disku mě startuje systém 30 sekund, zatímco kamarádovi z SSD 5 sekund. Ale já jsem býval kdysi zvyklej na mnohem horší časy :-)

Pořád radši koupím 3TB HDD než 120GB SSD.

« Odpověď #48 kdy: 19. 03. 2014, 21:16:31 »
Sakra, já jsem ale stará škola (ve svých 27 letech). Já jsem pořád zastánce názoru, že nejlepší disk je ten, kterej má nejlepší poměr kapacita/cena :-) Ano, jsem SSD nebo SSHD nepolíben (cítím potřebu to dodat).
HA HA HA.... takový mladíček... proboha ... to už jsem tak starej ? ve svých 44 letech .... šmarja Josef....

Souhlasím kapacita/cena je dobré porovnání .... ale před časem jsem to přehodnotil ... na ... kapacita/rychlost/cena ...

Je pravda, že z klasickýho disku mě startuje systém 30 sekund, zatímco kamarádovi z SSD 5 sekund. Ale já jsem býval kdysi zvyklej na mnohem horší časy :-)
Njn, jenže ono to není o startu systému. Ten ať se klidně startuje těch 30 sec (BIOS stejně neurychlím), ale jak to pak pracuje dál. O to se jedná. Když spustíš jeden program a děláš v něm celý den, pak neoceníš nijak zvlášť výhodu rychlého disku, ale pokud startuješ a vypínáš SW velmi často a rychle, stále načítáš nějaká data, pak ti SSHD nebo SSD přijde jako velmi příjemná změna.

Pořád radši koupím 3TB HDD než 120GB SSD.
Tak to asi ano. Nicméně, kdybych měl volit mezi 3TB HDD pro laptop a 1TB SSHD zvítězí ten SSHD, pokud to bude v desktopu, pak bude záležet co na tom disku bude. Pokud data tak 3TB HDD, pokud systém, pak SSD je jasná volba.
--- léta jsem znal pouze Windows - pak jsem potkal Macbook - a chtěl jsem to taky -------
-- a tak mám Ubuntu ---------- Philips Freevents X52CZ Intel Core Duo CPU T2700 @ 2.33GHz x2, 2GB RAM,  500GB SSHD Seagate 8GB NAND,- Ubuntu 14.04LTS ---

LV coder

« Odpověď #49 kdy: 19. 03. 2014, 21:38:52 »
No urcite SSD. U mna je to tak ze Desktopy bez debat systemak + programy SSD 120GB staci s usmevom a ostatne veci klasicke HDD. Brutalna zmena. Do NTB bez debat SSD a ostatne veci mam na externej. Do masin co mam vo vyrobe kompletne prechadzam na SSD hlavne tam kde sa "taha vela" dat a casto. (SCADA) tam je to uplna zmena ked napriklad archiv predtim papal 30s a teraz tak 2s. Tak isto restart je "po novom" do minutky - dvoch pred tym skoro 10. Mega mi to urychlilo pracu tak isto operatorom a manager je cely happy lebo sa "uzasne zrychlila udrzba" . Pre mna rozhodne vzorec cena/kapacita/rychlost. Celkovo SSD vie so starej sunky spravit sviznu hracku. Ak za mnou pride niekto ze chce zrychlit stary ntb a co treba kupit odporucam jedine SSD a 6 s 6 ktory si to kupily a pouzivaju nechcu spet klasicke HDD.

« Odpověď #50 kdy: 20. 03. 2014, 09:35:43 »
No urcite SSD. U mna je to tak ze Desktopy bez debat systemak + programy SSD 120GB staci s usmevom a ostatne veci klasicke HDD. Brutalna zmena. Do NTB bez debat SSD a ostatne veci mam na externej.
Plně s tebou souhlasím, na desktop jedinečné řešení.
Ale u laptopu už to tak jednoznačné není.
Spočítal jsem, že 120GB je pro mne málo. A to i při použití linuxu. Externí disk je nepraktický.
Mám necelých 90GB DAT synchro v cloudech k tomu cca 20GB balastu nesynchro a tedy zbude 10GB a to na systém vč. programů je dost málo a to i při linuxu.
Nebýt ty 240GB SSD tak drahé tak by se to dalo. Takto ale opravdu je to málo. Musím počkat.

A CD/DVD mechaniky se opravdu vzdát nemohu. To by sice mohlo druhý disk umožnit, ale pak by baterka opravdu šla rapidně dolů s výdrží, a jsem nucen občas v terénu i vypalovat CD/DVD pro klienty.
Je to vždy podle toho jak je laptop a kým používaný. Nedá se to generalizovat.

Představ si situaci kdy jsi někde na střeše u komína, a měl by jsi tam manipulovat s externím diskem  ;D

Ale jinak souhlasím. SSD jsou budoucnost. A proto alespoň kompromisní řešení SSHD.

LV coder

« Odpověď #51 kdy: 20. 03. 2014, 10:00:30 »
Petr
No to mas pravdu s tym NTB. Ja osobne som presiel na 120GB lebo som spocital ze mi aj tak k dobru ostava 40gb. Ale inak fakt nechapem ludi ktory este aj dnes riesia cena/kapacita na domace riesenia a SSD nie ani za nic

« Odpověď #52 kdy: 20. 03. 2014, 17:55:04 »
Petr
No to mas pravdu s tym NTB. Ja osobne som presiel na 120GB lebo som spocital ze mi aj tak k dobru ostava 40gb. Ale inak fakt nechapem ludi ktory este aj dnes riesia cena/kapacita na domace riesenia a SSD nie ani za nic

Tak já jim, rozumím. Přeci jen je to o "penězích" obyčejná terra stojí jen 1300-1500Kč zatím co pouhých 120GB SSD je kolem 1700-1900Kč

Přeci (jak říká klasik) Pepa od vedle říkal že na internetu psali že to SSD od Kinston ver. 506 má poloviční čtecí rychlosti a mají bug, a je to celé špatné, a Franta zezdola zase říkal, že to nic nevydrží, strašně rychle to odchází... To jsou argumenty se kterými se setkávám dnes a denně.

Je to to samé jako že linux (např. Ubuntu 12.04 LTS OSX theme) je špatné a nestojí za nic, a proto to dávaj zadarmo. Stejně tak "každý" nutně potřebuje plnou verzi MS Office, protože ty LO/OOf nestojí za nic. Jsou to všechno jen výsledky různých diskuzí. Především těch sousedských.

Bohužel se setkávám s tímto i v komerčním prostředí. Kdy ani když to ukážu jak to funguje, prostě neprosadím dvoudiskovou variantu (120GB SSD+1TB HDD) na pracovní stanici, protože ten v sousední kanceláři to měl a spadlo mu to ... že díky policejnímu viru, neboť v pracovní době brouzdal kde neměl, už nikdo nebere v potaz.

Vždy je ale podle mne potřeba hlavně posoudit k čemu bude daný stroj používaný a podle toho zvolit nejen HW ale i OS a následné SW.

Já třeba na svém novém desktopu zatím mám 3 klasické HDD (320 Ubuntu, 250 XP, 250 W7), ale to jen protože je mi líto ty HDD vyhodit  ;D ;D ;D ;D ;D ;D

Navíc mi to zatím výkonem, na to k čemu to používám, plně postačuje (XP a W7 jsou jen na hry, práci tam nedělám) Až zdechnou tak to budu řešit.

Honba za co největšími HDD bohužel ještě neustala... Hodně lidí totiž na ty disky dává tolik balastu a nesmyslů až hrůza.

Pavouk106

• 2 400
    • Zobrazit profil
    • Můj blog
« Odpověď #53 kdy: 20. 03. 2014, 18:24:38 »
Tak já jim, rozumím. Přeci jen je to o "penězích" obyčejná terra stojí jen 1300-1500Kč zatím co pouhých 120GB SSD je kolem 1700-1900Kč

Přeci (jak říká klasik) Pepa od vedle říkal že na internetu psali že to SSD od Kinston ver. 506 má poloviční čtecí rychlosti a mají bug, a je to celé špatné, a Franta zezdola zase říkal, že to nic nevydrží, strašně rychle to odchází... To jsou argumenty se kterými se setkávám dnes a denně.

Je to to samé jako že linux (např. Ubuntu 12.04 LTS OSX theme) je špatné a nestojí za nic, a proto to dávaj zadarmo. Stejně tak "každý" nutně potřebuje plnou verzi MS Office, protože ty LO/OOf nestojí za nic. Jsou to všechno jen výsledky různých diskuzí. Především těch sousedských.

Bohužel se setkávám s tímto i v komerčním prostředí. Kdy ani když to ukážu jak to funguje, prostě neprosadím dvoudiskovou variantu (120GB SSD+1TB HDD) na pracovní stanici, protože ten v sousední kanceláři to měl a spadlo mu to ... že díky policejnímu viru, neboť v pracovní době brouzdal kde neměl, už nikdo nebere v potaz.

Vždy je ale podle mne potřeba hlavně posoudit k čemu bude daný stroj používaný a podle toho zvolit nejen HW ale i OS a následné SW.

Já třeba na svém novém desktopu zatím mám 3 klasické HDD (320 Ubuntu, 250 XP, 250 W7), ale to jen protože je mi líto ty HDD vyhodit  ;D ;D ;D ;D ;D ;D

Navíc mi to zatím výkonem, na to k čemu to používám, plně postačuje (XP a W7 jsou jen na hry, práci tam nedělám) Až zdechnou tak to budu řešit.

Honba za co největšími HDD bohužel ještě neustala... Hodně lidí totiž na ty disky dává tolik balastu a nesmyslů až hrůza.
Vezmu to po odstavcích:
1. Cena za velikost - přesně. Teď kupuju za 5600 2x 3TB HDD. kolik bch za to měl v SSD? Logicky mi jde o velikost, ne rychlost...
2. Patřím k Frantovi aneb "rychle to odchází". I když dnes už jsem z odborných diskuzí přesvědčen, že i Gentoo by to SSD neoddělalo, takže bych to zkusil. Ale opět - cena.
3. Přesně. Každý nutně potřebuje cracknutý MS Office. Oni prostě MUSÍ těch pár nenaformátovaných řádek napsat v nelegálně vlastněnym SW, protože "ten zadarmo prostě funguje nahovno".
4. Jo, když už někoho ani osobní předvedení nepřemluví, tak je to s nim navždy marný... Zbytečný se snažit, zbytečný plejtvání energií...
5. Přesně.
6. Tak mi je pošli, já mam hlad po klasických HDD :-) Zrovna teď by se mi 2x 250GB fakt hodně hodilo. (samozřejmě si s tím posíláním dělám zadek ;-) )
7. Přesně, stačí mi co mám (až na kapacitu, kde přehazuju kupky sena jen proto, abych vždycky pár stébel obětoval - nejen proto kupuju nový disky)
8. Přesně, viz já ;D K tomu lze dodat, že bych se dokázal omezit třeba na NTB na 120GB a pořád bych si s místem vystačil. Ale opět je tu otázka - cena. A jako bonus - proč? Mám teď 320GB, který byly v ceně 4500 za netbook. Nebudu kupovat SSD za další 2000 jen abych toho Atoma trošku popohnal (beztak půlka věcí visí na CPU).

LV Coder

« Odpověď #54 kdy: 22. 03. 2014, 11:16:09 »
Tak a som tu znova.
1. Moja milovana polovicka sa szila s Ubuntu. Pracuje sa jej pohodlne. Spokojna
2. Znova sa vratim k tomu HD decoderu. Nechcelo to nainstalovat ziaden driver. Kde zistim ako a ci sa to nainstalovalo. Ono je vsetko v pohode ale na pravej strane sa mierne zohrieva ked pustim film je to dost horuce.
3. dnes mam v plane narvat donho SSD. Otazka je ako na Ubuntu spravit? Resp. ako simple prenesiem stavajuci obsah na novy SSD disk? Ked som to riesil vo windowse intel mal prilozeny programik pripojil som nove SSD cez kabel a na 3 kliky sa mi preklopil. Uz hodnu chvilku nieco podobne hladam pre Ubuntu a zatial som nic moc nasiel. Ma s tzm niekto skusenost ?

« Odpověď #55 kdy: 22. 03. 2014, 13:05:08 »
Tak a som tu znova.
1. Moja milovana polovicka sa szila s Ubuntu. Pracuje sa jej pohodlne. Spokojna
Taky ti ta tvoje na otázku: "Tak co jaké to je" odpověděla jako moje manželka: "Jo sice vypadají ty Windows jinak, ale jinak dobrý..."
Fakt jsem se docela dlouho smál, a moji dva synové taky...

3. dnes mam v plane narvat donho SSD. Otazka je ako na Ubuntu spravit? Resp. ako simple prenesiem stavajuci obsah na novy SSD disk? Ked som to riesil vo windowse intel mal prilozeny programik pripojil som nove SSD cez kabel a na 3 kliky sa mi preklopil. Uz hodnu chvilku nieco podobne hladam pre Ubuntu a zatial som nic moc nasiel. Ma s tzm niekto skusenost ?
No k přenosu dvě věci...
1. existuje CloneZilla ... je to kompletní CD co to dělá ALE
2. já clonuji disky pomocí utility dd rescue co umí přímo linux ALE
3. nikdy se mi nepodařilo přenést systém z většího HDD na menší. Vždy jen opačně. Tzn. jestli je tvůj současný HDD větší než SSD pak dd rescue určitě asi ne, a s CloneZilla nevím jak

Ale když jsem naposledy měnil HDD, tak jsem se rozhodl udělat raději čistou. Data mám v cloudech, takže přenos byl otázka jen rychlosti internetu = než zkontroloval, že má adresáře stejné,
Ale je pravdou, že jsem při tom měnil i 32bit za 64 bit.

Na druhou stranu s tím SSD bych preferoval čistou instalaci, vše se nastaví vůči disku při instalaci, vyhodíš balast, a instalace bude sakramentsky rychlá... díky SSD.

Ale je to jen můj názor, jak bych to dělal já.

anonym

« Odpověď #56 kdy: 22. 03. 2014, 16:02:05 »
prenest existujici system by slo na mensi disk by slo asi takhle

zapojit oba disky, nabootovat system z dalsiho/liveCD - mozna budes potrebovat desktop
zkopiruj prvni sektor (nebo i nekolik) z HDD na SSD - tam je bootloader
uprav partition table na SSD, vytvor potrebne FS
pripoj celej puvodni system nekam, treba do /mnt/old
vytvor obdobnou strukturu na SSD, pripoj do /mnt/new
rsync -aAXv /mnt/old/ /mnt/new
uprav /mnt/new/fdtab, pokud pouzivas mount podle UUID

melo by fungovat, ale chce rozumet tomu proc to delas nez to delat slepe