Zobrazení GUI vzdálené Java aplikace

prezek

• 229
    • Zobrazit profil
Zobrazení GUI vzdálené Java aplikace
« kdy: 05. 02. 2014, 16:54:16 »
Zdravím. Na serveru mi poběží aplikace napsaná v Javě a bylo by dobré, kdybych k ní mohl přistupovat vzdáleně. Je nějaká jednoduchá možnost, jak to udělat? Nebo musím napsat 2 aplikace - jednu serverovou a jednu jako klient, která bude se serverem mluvit po síti? 
« Poslední změna: 06. 02. 2014, 10:37:55 od Petr Krčmář »

none_

Re:Lokální zobrazení GUI vzdálené java aplikace
« Odpověď #1 kdy: 05. 02. 2014, 17:05:00 »
Ahoj, máš v podstatě tři možnosti.

1. klasická klient-server architektura. To ale přesně znamená dvě aplikace. Jedna na serveru a druhá u klienta.
2. webová aplikace. Na serveru udělej webové rozhraní a přistupuj pomocí prohlížeče.
3. ten server musí mít grafické rozhraní, připojíš se pomocí nějaké vzdálené plochy a tu svoji aplikaci tam budeš mít se vším všudy (gui + logika)

Víc možností mě nenapadá a bez bližšího popisu víc neporadím.:)

neron

« Odpověď #2 kdy: 05. 02. 2014, 17:11:55 »
X-Server :)

Ale jinak je to tak, 2 aplikace nebo jedna jako tenký klient (web aplikace)

Franta <xkucf03/>

« Odpověď #3 kdy: 05. 02. 2014, 17:13:10 »
Můžeš se připojit po SSH a pustit si tu aplikaci jako jakoukoli jinovou aplikaci pro Xka :-) Ale to má nevýhodu v tom, že když se odpojíš, aplikace se ukončí.

Lepší bude použít možností Javy, rozseknout to na dva programy, které si spolu budou povídat třeba po RMI, CORBu nebo třeba SOAP webové služby. Na klientovi budeš normálně volat metody a pracovat s objekty a o předání po síti a deserializaci na druhé straně se už postará Java nebo nějaký ten framework či aplikační server.

LadaD

« Odpověď #4 kdy: 05. 02. 2014, 17:27:39 »
ssh -X server, nebo x2go.org

Jakub Galgonek

« Odpověď #5 kdy: 05. 02. 2014, 18:45:27 »
Můžeš se připojit po SSH a pustit si tu aplikaci jako jakoukoli jinovou aplikaci pro Xka :-) Ale to má nevýhodu v tom, že když se odpojíš, aplikace se ukončí.

Tohle jde částečně obejít pomocí xmove. Něco málo se o tom píše tady: http://www.wensley.org.uk/x. Ale je to spíše jen taková nouzovka, když vypadne spojení v době, kdy to máš přesměrováno k sobě, tak to tu aplikaci na serveru stejně odstřelí.

Pokud by tazatel opravdu nechtěl tu aplikaci dělit na klienta a server, tak řešením by asi mohlo být použít třeba vnc.

prezek

• 229
    • Zobrazit profil
« Odpověď #6 kdy: 05. 02. 2014, 23:04:49 »
Díky všem.
X server mě taky napadl, ale nemám s tím zkušenosti. Pokud by třeba chyba připojení shodila celou aplikaci, tak by to byl problém. Ideální by bylo, pokud by GUI běželo přes ssh tunel jen v době, kdy chci a chyba spojení by vyvolala pouze výjimku. Výjimka by zavolala destruktor JFramu, ale aplikace jela dál a při příštím požadavku by se zas GUI spustilo. Myslíte, že by to s X serverem šlo?

RMI vypadá taky zajímavě. Jestli to dobře chápu, tak to umožňuje upgrade softwaru za běhu, že? To by se mi mohlo hodit.

Jakub Galgonek

« Odpověď #7 kdy: 06. 02. 2014, 12:03:58 »
RMI vypadá taky zajímavě. Jestli to dobře chápu, tak to umožňuje upgrade softwaru za běhu, že? To by se mi mohlo hodit.

No to ani ne. Je to spíše způsob komunikace mezi aplikacemi (pomocí distribuovaných objektů).

klw

Re:Zobrazení GUI vzdálené Java aplikace
« Odpověď #8 kdy: 06. 02. 2014, 18:55:28 »
Co od té klientské části očekáváte? Plnohodnotné GUI funkce, nebo jen něco pro správu/diagnostiku serverové aplikace? Pokud to druhé, pak nejsnažší je asi použít JMX. Na straně serveru napíšete jen vcelku jednoduché rozšíření, jako klienta můžete použít JConsoli (součást JDK).

buri

« Odpověď #9 kdy: 06. 02. 2014, 19:30:59 »
Citace

nevyhodu riesi :  http://xpra.org/

« Odpověď #10 kdy: 07. 02. 2014, 16:50:09 »
Citace
nevyhodu riesi :  http://xpra.org/

Tohle jsem neznal :-) Zajímavé.

Jinak já bych asi udělal jednoduchého konzolového klienta a toho spouštěl v ssh session. Je tím vyřešeno zabezpečení a vedlejším bonusem je možnost se podívat na systém, pokud je potřeba (lze zkontrolovat logy, top, vytížení, konexe atd...).