KVM: Win 2003 neběží ze souboru

zoufalec

KVM: Win 2003 neběží ze souboru
« kdy: 03. 02. 2014, 14:03:32 »
Zdravim,

Mam KVM (z repozitare distribuce) na Centosu 6.5. Dale mam disk 2TB, na kterem je Windows Server 2003. Windows Server byl virtualizovan, takze ho lze pod KVM v pohode spoustet, vsechny ovladace jsou nainstalovany, vse beha, jak ma.

Nicmene, kdyz ted chci stahnout disk s Windows Serverem do souboru, nedari se mi to ze souboru v KVM spoustet (po inicializaci BIOSu zustane na obrazovce VNC podtrzitko na zacatku radky) a kdyz spustim windows cd v repair modu, vubec nenajde souborovy systém Windows (bootcfg /scan hlasi, ze Windows nejsou k nalezeni).

Puvodni disk byl v xml takto (tzn. funkcni konfigurace):

Kód: [Vybrat]
    <disk type='block' device='disk'>
      <driver name='qemu' type='raw' cache='none'/>
      <source dev='/dev/sdd'/>
      <target dev='vda' bus='virtio'/>
    </disk>

Po stazeni pomoci dd disku do souboru je to takhle (tzn. nefunkcni konfigurace):

<disk type='file' device='disk'>
      <driver name='qemu' type='raw' cache='none'/>
      <source file='/mnt/data/disk.img'/>
      <target dev='vda' bus='virtio'/>
    </disk>

Puvodni disk je advanced format, takze jsem si hral s pridavanim

<blockio logical_block_size='512' physical_block_size='4096'/>

ale to nevede k cili, stejne vsechny utility (spustene bootem z cd) hlasi ve vsech pripadech, ze je to 512/512.
(Pro utility jsem pripojoval disk jako hda/ide)

Zkousel jsem ruzne menit geometrii (16/255 hlav, ruzny pocet cylindru):

<geometry cyls='16383' heads='16' secs='63' trans='lba'/>

ale zadna kombinace nevede k cili

Ma nekdo nejaky napad, radu nebo neco, :)

Dik
« Poslední změna: 03. 02. 2014, 15:20:11 od Petr Krčmář »

Astr0

Re:KVM: Win 2003 neběží ze souboru
« Odpověď #1 kdy: 03. 02. 2014, 21:30:50 »
Ahoj,

pokud spoustis recovery CD s Win2k3 a nevidis disky je to dano tim ze vyuzivas virtio ovladace. Zkus pridat druve virtualni CD s virtio driveramam z Fedory zde:
http://alt.fedoraproject.org/pub/alt/virtio-win/latest/images/

potom zkus spustit KVM-QEMU timto zpusobem :
kvm -vga vmware -m 1024 -drive file=win2k3.raw,cache=none,index=1,if=virtio -drive file=/PATH/TO/ISO/Win2k3.iso,index=2,media=cdrom -boot d -drive file=/PATH/TO/ISO/virtio-win-0.1-74.iso,index=3,media=cdrom

Nezapomen v instalacnim prostredi naloadovat extra ovladace pro virtio z toho druheho cd. Potom ten disk uz snad uvidis ..

zoufalec

« Odpověď #2 kdy: 03. 02. 2014, 22:59:26 »
Diky za reakci, ale jak jsem psal, vsechny ovladace tam uz jsou a primo z disku to v poradku startuje. Windows CD jsem spoustel v jine virtualni masine s virtualnim ide radicem. A opet - s pripojenym diskem windows cd nainstalovany server najde, s pripojenym soborem ne.
Kazdopadne diky.

Olaf

« Odpověď #3 kdy: 04. 02. 2014, 17:06:59 »
Zkusil jste přidat soubor jako druhý disk do KVM a podívat se na něj z Windows Serveru spuštěného z 2TB hard disku? Není problém v tzv. podpisu disku?