Samba otevřená do internetu

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
Re:Samba otevřená do internetu
« Odpověď #45 kdy: 30. 01. 2014, 08:57:55 »
Pokud chce OP pripojit sdilene slozky tak, aby se tvarily nativne (tj. byly "namountovany", podobne jako napr. sitove disky pres sambu), tak to si myslim pres ssh neprotlaci. Sice existoval jakysi projekt, ale byl zalostne nestabilni (= po preneseni par MB to cele zacne kolabovat). Je to ale uz par let co jsem to zkousel, treba se mezitim objevilo neco noveho a pouzitelneho.

Nevim, s cim jste mel problemy, ale me sshfs chodi spolehlive na LANu a mel jstem to namontovane i pres Internet pres nejakych 1000 km a jelo to dobre take, i kdyz tam to obcas padlo, asi kdyz ADSL modem ztratil na chvili spojeni a trvalo to moc dlouho.

Problem jsou akorat Widle, kde to neni cim poradne namontovat, ledaze by clovek nainstaloval Dokan sshfs, ktere je ponekud nestabilni. Nekde to chodi, nekde ne. Nekde to chodi a obcas spadne a clovek musi i restartovat Widle.

beer

• 729
    • Zobrazit profil
« Odpověď #46 kdy: 30. 01. 2014, 10:14:37 »
Pokud chce OP pripojit sdilene slozky tak, aby se tvarily nativne (tj. byly "namountovany", podobne jako napr. sitove disky pres sambu), tak to si myslim pres ssh neprotlaci. Sice existoval jakysi projekt, ale byl zalostne nestabilni (= po preneseni par MB to cele zacne kolabovat). Je to ale uz par let co jsem to zkousel, treba se mezitim objevilo neco noveho a pouzitelneho.

Nevim, s cim jste mel problemy, ale me sshfs chodi spolehlive na LANu a mel jstem to namontovane i pres Internet pres nejakych 1000 km a jelo to dobre take, i kdyz tam to obcas padlo, asi kdyz ADSL modem ztratil na chvili spojeni a trvalo to moc dlouho.

Problem jsou akorat Widle, kde to neni cim poradne namontovat, ledaze by clovek nainstaloval Dokan sshfs, ktere je ponekud nestabilni. Nekde to chodi, nekde ne. Nekde to chodi a obcas spadne a clovek musi i restartovat Widle.

Občas se přes sshfs připojuji k bratrovi na venkov, nemá veřejnou ip adresu a ženu to přes n2n. Má velmi pomalý internet, jak upload tak download a je to nepoužitelné, zamrzá, musím odstřelit ssh a znovu nahodit atd. Nakonec jsem to u něj vyřešil tak, že přes n2n se připojuji na jeho sambu a to funguje, nezamrzá. Klient pro sshfs na windows nefunguje také tak, jak bych si představoval. Spíš nefunguje, než funguje, ale to může být problém n2n klienta pro windows (n2n gui).

k dalším návrhům:
ES File Explorer na androidu používám také, bohužel, neumí SSHFS ani NFS.

Zkusím rozchodit to openVPN. Mrkněte mi prosím na ten konfigurák na sambu nebo poraďte, kde jsou nastaveny sdílené složky a hesla. Sdílí se mi 2 adresáře na NTFS disku, a nikde nevidím, že bych je měl nastavené jako sdílené. Sdílí se mi s heslem, které má 5 znaků a všechna jsou písmena, klidně bych to nechal sdílet dál, ale chtěl bych heslo změnit. Jak jsem psal, v grafickém nástroji na správu Samby jsem všechny složky odstranil, a odstranil všechny uživatele, kteří mohou sambu používat. Nestačilo to. Problém je, že ten uživatel samby je shodný s uživatelem systému a má stejné heslo. Kdyby někdo odposlechl heslo, bude mít usera a právo sudo.

noef

• 897
    • Zobrazit profil
« Odpověď #47 kdy: 30. 01. 2014, 10:35:38 »

Presne tak, mluvil jsem o vidlich - kdyz OP resil Sambu [ne NFS] a Win XP, tak jsem nejak automaticky predpokladal, ze je pozadovan pristup i z Winu. (Pri spojeni tucnaka s tucnakem jsem take nemel zadne vetsi problemy s sshfs.)

beer

• 729
    • Zobrazit profil
« Odpověď #48 kdy: 30. 01. 2014, 17:22:25 »

[size=78%]Co ten konfigurák samby, je tam něco špatně? Jak nastavit konfigurák, aby sdílel jenom to, co mu předložím? V tuto chvíli sdílí složky, které v konfiguráku nejsou a nejsou ani v domovské složce uživatele, jsou v na ntfs disku přimountované do /media/...[/size]

j

Re:samba
« Odpověď #49 kdy: 30. 01. 2014, 18:06:38 »
jak je hodne nebezpecne postavit sambu primo na internet, ale na tyto porty se masivne utoci.
Nebylo by lepsi tam postavit jakoukoliv VPNku a pod mi pak pouzivat sambu a jine sluzby?

Nechci platit za VPN a n2n na androidu zatím nefunguje. Chápu, že tam budou asi útoky. Modem technicolor má zapnutý firewall a detekci proti skenování, takže sken neukáže, že je port otevřený, přesto, že je. Ale kdyby někdo místo skenování rovnou zkoušel loginy, tak mne dostane. Jsem pohodlný a heslo nemám příliš dlouhé.

lol

https://play.google.com/store/apps/details?id=de.blinkt.openvpn&hl=cs

Scan samozrejme otevreny port ukaze, to si jen naivne myslis, protoze asi neumis scan pouzit. Pokud bucu chtit, oscanuju ti naprosto cokolil aniz bys scan vubec detekoval.

Mimochodem, samba pokud vim neni zrovna sifrovany protokol, takze cokoli prenasis, si kdokoli cestou muze rovnou ukladat k sobe vcetne toho, ze si odchyti tovje heslo a pripoji si cely disk. Obecne to co delas je snad vubec to nejhorsi, co si dovedu predstavit ...

beer

• 729
    • Zobrazit profil
« Odpověď #50 kdy: 30. 01. 2014, 18:38:06 »
Však jsem sambu do netu už zakázal. Teď  by měla jet jen na wifině. Z mobilu se už připojím jen přes wifi. Teď mi de o to, že sanba sdílî a  v konfiguráku jsem jí neřekl, že má něco sdílet. A ta  nebezpečnost není taková. Kolik eshopů má https? Já tam mám jen videa a hudbu a heslo se přenáší jen při přihlašování. Veřejné wifi nepoužívám a nevěřím, že mne loguje operátor a bude se mi hrabat v pc. Scanovat orty nmapem umím, jen jsem věřil tomu nastavení modemu.

beer

• 729
    • Zobrazit profil
« Odpověď #51 kdy: 30. 01. 2014, 18:41:21 »
jinak v mobilu mám openvpn od cyanogenmodu, tak stačí jen nastavit.