No ale kde máte záruku že správce AS protistrany (nebo jeho upstream provider) bude provozovat dostatečně kvalitní 6to4 gw?
Provoz privatni 6to4 gateway neni nic, co by bylo 'kvalitni' ci 'nekvalitni', nema smysl se na to koukat, jak by slo provoz databaze nebo webserveru. Je to v podstate jedna routa v routovaci tabulce, ktera se od bezneho forwardingu lisi tim, ze se paket obali jeste jednou hlavickou (samozrejme, pokud ma nekdo routery, ktere mu prosty forwarding delaji v hardware, ale 6to4 zapouzdeni v hardware nezvladnou, tak musi provozovat dostatecne dimenzovany softwarovy router jako 6to4 branu).
Problem je s 6to4 gatewayema tretich stran je primarne v tom, ze v podstate poskytuji zahranicni konektivitu zdarma, takze jsou svym zpusobem dotovani provozovatelem a ten nema zadnou primou motivaci zajistit dostatecne dimenzovani. Oproti tomu brana pro vlastni potrebu je z hlediska site bezny IPv4 provoz, na ktery je sit dimenzovana tak jako tak.
Prostě je to totálně bez záruky, takže nestabilita takového asymetrického řešení jako je 6to4 je hlavní problém - někdy funguje perfektně a někdy naprosto hrozně.
Tady je videt, jak tvuj zaver ohledne 6to4 je zatizen atribucni chybou - problem pri komunikaci mezi nativnim IPv6 a 6to4 automaticky prisuzujes na stranu 6to4. Daleko vystiznejsi je ale rict, ze ani nativni IPv6 neni vsespasne - pokud ma nekdo nativni IPv6 od ISP, ktery zanedba svou 6to4 branu, tak mu spatne funguje komunikace do 6to4 siti.
Takže tam kde nebude funkční 6to4 gw tak mají klienti prostě smůlu? V tu chvíli by 6to4 bylo mrtvé, protože by ho klienti přestali používat (protože by se nedostali všude). Svým způsobem je to vlastně dobré řešení, ale nejsem si jistý že to bylo takhle myšlené.
Pokud mi upstream nedoda routu pro 2002::/16, tak je to zavazny problem s upstreamem, ktery by si mel dany AS poresit. Pokud by mi upstream nedodal prefix HE.NET, tak bych se z meho AS take nedostal do site HE.NET (a zakaznici HE.NET by se take nedostali vsude). Pokud by mi upstream nedodal prefix UPC, tak by ty same potize meli zakaznici UPC. A urcite existuji i nativni IPv6 prefixy, ktere jsou daleko mene vyznamne nez prefix 2002::/16 co do poctu komunikujicich.