Jak to tady tak čtu, ještěže se doba posunula a dneska už se takový věci (běžně) nestávají...
Taky příhoda s RAM: 1x 4GB DDR3 se v PC chová divně, běží na tom Ubuntu, občas zamrzne, občas spadne nějakej bežící program, ... Nejdřív jsem vyvodil závěr tak, že instalace se posrala ("spadlo" to při instalaci, nějak se pochybně ale přecejen dokončila). Takže reinstal. Nicméně nevyřešeno. V logu jsem našel chybný přístupy do paměti, inu, vzal jsem 2GB ode mě z PC a vyměnil to. Od tý doby PC šlape jak hodinky.
4GB RAM nemám kde zkusit, v mém PC mám teď 3x 2GB moduly, z nichž dva nelze vyndat bez sundání chladiče CPU (Scythe Big Shuriken, to nebudu zbytečně sundavat). Přidávat k 6GB další 4GB, abych to projel memtestem je hovadina.
Nakonec jsem tu 4GB RAM dal samotnou do jiného PC a nechal třikrát projet memtest. Bez chyby. Co s tím teď? Dávám jí na týden kámošovi, než mu přijde jeho objednaná, potom nejspíš do reklamace (svym způsobem nejspíš zbytečně, ale k emu mi je, když v PC, kde má bejt, nefunguje?).