To s tym EFI bootom ma zaujalo (na serveri, kde mam RAID1, mam len BIOS, na desktope s UEFI zas nemam RAID1, takze UEFI+RAID som zatial neriesil)...
Pri EFI boote je /boot/efi len mount-point pre samostatnu EFI System Partition a vlastne to ani nemusi byt mountnute pre chod systemu (je to tam len kvoli updatom balikov a pripadnym zmenam bootovacieho poradia/multibootu z OS).
ESP je pomerne mala a musi byt naformatovana ako FAT... Preto veta "Ono to bootuje i z toho /boot/efi v RAID-1 přímo z BIOSu" sa mi zdala najprv trocha cudna, pretoze /boot/efi nie je z RAID-u, ale je to samostatny oddiel disku (tento typ oddielu ma samostatne UUID, ine ako UUID pouzivane pre RAID oddiely).
Ale ako som sa prave docital, pri metadatach v1.0 je RAID superblok na konci oddielu disku, takze takyto oddiel disku by sa mal dat primountovat aj ako ne-RAID, takze UEFI by ho snad mohol precitat... ale nema tato finta nejake neziaduce efekty? Napriklad to s tym UUID, pripadne ci nehrozi prepisanie toho RAID superbloku na konci?
Ak by sa to malo robit bez finty a korektne, tak pre EFI boot musi mat kazdy z diskov na zaciatku svoju samostatnu ESP. A potom uz moze byt len RAID oddiel disku (v RAID1 moze byt cely /, netreba samostatny oddiel pre /boot). Pri zavadzani UEFI nacita len linuxovy EFI-bootloader (grubx64.efi, pripadne elilo.efi) z ESP prveho disku, ktory uz vie pracovat s RAID...
Teda, este som RAID s EFI neskusal, ale vzhladom na to, ze ako /boot/efi moze byt mountnuty len jeden z diskov, tak predpokladam, ze pri EFI boot-e bude potrebna podobna "rosada" ako kedysi, teda nainstalovat bootloader manualne aj na druhy disk (odmountovat /boot/efi, mountnut tam tu ESP z druheho disku a nainstalovat EFI-bootloader pomocou grub-install)... inak by sa stalo, ze bootloader bude len v ESP prveho disku a druhy disk bude mat ESP prazdnu - a keby nahodou rupol prvy disk, tak by system uz nenabehol (a navyse by to neslo obist "pouzitim inych parametrov grub-u", pretoze prave bootloader grub-u by uplne chybal na tom druhom disku). Ono sa ale ta ESP az tak casto neprepisuje (asi len ak sa zmeni ten bootloader v dosledku updatu)... takze ja sam by som skor isiel cestou samostatnych ESP. (Ale tuto fintu si pri najblizsej prilezitosti urcite vyskusam

.)
No a na uplne povodnu otazku (Pavel Šlechta) by som poradil: Rozhodne to cele treba preskusat. Akonahle je RAID nastaveny (a syncnuty!), vypnut masinu, odpojit jeden disk, bootnut stroj a skontrolovat, ci bezi len s jednym diskom. Potom vypnut, zapojit disk znova, bootnut, skontrolovat znova (disk by mal byt "vykopnuty" z pola, treba ho znovu pridat). Potom znovu pockat, az sa dokonci synchronizacia pola (opat velmi dolezite!) a test zopakovat, len tentokrat odpojit ten druhy disk.
Po takomto odskusani sa clovek citi omnoho istejsie.