GPU vhodná pro Linux

i

GPU vhodná pro Linux
« kdy: 07. 11. 2013, 22:56:04 »
Poradte prosím jaké GPU do NTB pro Linux, distro bude asi mint, monžná fedora:
* Bezproblémová instalace ovladačů.
* Bezproblémový provoz na více monitorech.
* nepotřebuji žádný grafický výkon.
* upřednostňuji nižší spotřebu,

Při dané cenové kategorii a dalších podmínkách si momentálně mohu vybírat z:
* AMD Radeon HD7570M s 1 GB vlastní paměti
* Intel HD Graphics 4000

Otázky které by mě zajímali:
* Provozujete někdo nějakou distribuci na některé z těchto GPU, kterou a na kterém?
* byli nějaké problémy při instalaci? jaké, případně to fungovalo hned po pinstalaci? jaká distribuce? jaká verze? jaké jádro?
* zkoušeli jste provoz na více monitorech? jak to dopadlo?

Předem moc děkuji a každou odpověď a názor.
« Poslední změna: 08. 11. 2013, 14:40:48 od Petr Krčmář »

Re:GPU pro linux
« Odpověď #1 kdy: 07. 11. 2013, 23:34:18 »
Intel HD 4000 a podobny integrovany grafiky budou snad vsude, i v kombinaci s AMD/Nvidia grafikam, jinak doporucuju se AMD grafikam vyhnout, jinak kdyz vybiras ntb, napis sem nejaky konkretni, nad kterejma premejslis

i

« Odpověď #2 kdy: 07. 11. 2013, 23:47:51 »
docela se mi zalíbili HP ProBook 6570b, vypadá bytelně a s HP NTB mám už 15-let výborné zkušenosti, u všech velkých známých prodejců ho mají v různých variantách které se zdá se liší hlavně tím GPU.

proč se doporučuje AMD grafikám vyhnout ?

« Odpověď #3 kdy: 07. 11. 2013, 23:51:44 »
Mam sice jen HD 3000 na Sandy bridge  i5, ale realne by snad nemel byt rozdil v podpore. U me vse zminovane funguje, bez jakyhokoli zasahu z me strany.
Chladi se to nadherne, v klidu spadne teplota i na 35°C ;)

openSUSE, GNU/Linux 3.4.63 x86_64

« Odpověď #4 kdy: 08. 11. 2013, 00:01:29 »
u AMD grafik byvaji problemy s ovladaci

« Odpověď #5 kdy: 08. 11. 2013, 00:14:24 »

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #6 kdy: 08. 11. 2013, 01:05:52 »
No HP .... záleží typ od typu, některé se dá, některé ne. Dokonce ani roztřídění podle typových řad není žádnou zárukou, jako u jiných výrobců.

Já bych se rozhodně zaměřil na to, aby to nemělo kombinovanou grafiku a jednalo se jen o intel. Intel grafiky jsou totiž nesmrtelné v porovnání s AMD (ATI), nVidia. Ano, jsou výkonostně méně zdatné, ale zase nejméně hřejí, což je u notebooku docela zásadní.

Jinak zmíněný problém s ovladači AMD (ATI) je už spíše přežitkem v komunitě, než něčím zakládajícím se na pravdivých údajích. Ano může někde něco drhnout, ale to i s nVidií, dokonce i mnou zmiňovaní Intel se může v určitých situacích dostat do problémů. Nic není dokonalé.

Avšak, jsou to jen mé pocity, výběr je zcela na vás. Nenechte se tu nikým ovlivnit, jen si dané rady a zkušenosti porovnejte s mr. Googlem. Ať přesně víte, do čeho jdete.

i

« Odpověď #7 kdy: 08. 11. 2013, 07:10:19 »
btw co rikas na todle:
http://www.czc.cz/asus-n56vv-s4027-cerna/134150/produkt

Nic pro mě, je multimediální a s okouzlujícím křišťálovým zvukem :-) obávám se že díky těmto, pro mé zbytečným parametrům muselo doj k nějakým kompromisům nad jinými parametry na kterých mi záleží.

Ale i tak děkuji mnohokrát za návrh.

« Odpověď #8 kdy: 08. 11. 2013, 07:25:13 »
doporucuju intel only. na integrovane grafice v G1610 jede ubuntu paradne a bez problemu
Děkuji za možnost editace příspěvku.

eMko

• 456
    • Zobrazit profil
« Odpověď #9 kdy: 08. 11. 2013, 07:53:46 »
Nechceš-li grafický výkon, tak integrovaná grafika od Intelu je velmi dobrá volba. Má relativně malou spotřebu a nepamatuji si, že bych já nebo někdo v mém okolí měl problémy s ovladači.

Jinak pokud bys chtěl lepší grafiku (upřímně - nechceš si aspoň občas zahrát hru? Já jsem si taky kdysi říkal, že už jsem dospělý a nebudu hrát hry ... a ejhle, oženil jsem se ... manželka hraje WoWko ... a ženské se nedá vzdorovat dlouho ... nikdy nevíš, co Ti život přinese ;-) ), tak mezi ATI a NVIDIA by už neměl být co se týče stability oficiálních ovladačů velký rozdíl.

michal

« Odpověď #10 kdy: 08. 11. 2013, 08:27:14 »

Jinak zmíněný problém s ovladači AMD (ATI) je už spíše přežitkem v komunitě, než něčím zakládajícím se na pravdivých údajích. Ano může někde něco drhnout, ale to i s nVidií, dokonce i mnou zmiňovaní Intel se může v určitých situacích dostat do problémů. Nic není dokonalé.

tak to mi pride jako nesmysl, porad prece nedoresili kompatibilitu z  xorg 1.14 takze kdo to chce pouzivat musi downgradovat na nake stare xorgy a dost pravdepodobne ho ceka dependency hell. predni linuxove distribuce (jako napriklad archlinux) ati ovladace uplne vyradily z oficialniho repozitare.

todle rozhodne neni prezitek a dle meho nazoru se to zaklada na pravde.

eMko

• 456
    • Zobrazit profil
« Odpověď #11 kdy: 08. 11. 2013, 08:58:35 »
Beta verzi ovladačů na to nainstalovat lze (na Ubuntu 13.10, ve které se používá x server 1.14). Samozřejmě nevím, jak je to se stabilitou, to jsem nezkoušel.

Arthur

• 171
    • Zobrazit profil
« Odpověď #12 kdy: 08. 11. 2013, 09:21:37 »
HP ProBook 6550b (coz je asi jen primy predchudce 6570b) je velmi povedeny vyrobek, a je pravda, ze jine ProBooky zase tak povedene nejsou.  Mam v nem Radeon 4500 series, ovladace sice oboji v podstate OK, akorat ze fglrx ma spatnou akceleraci videa a oss zase mizerny power-management. Takze v tomto castecna nespokojenost. Navic AMD ukoncilo podporu ovladacu pro starsi modely, fglrx lze instalovat jen do jadra 3.4.

ve Vasem pripade:

* nepotřebuji žádný grafický výkon.
* upřednostňuji nižší spotřebu,

bych doporucoval HP ProBook 6570b + intel graphics

flack

« Odpověď #13 kdy: 08. 11. 2013, 09:42:22 »
Nech si hovori kto chce co chce ATi si uz nikdy znova nekupim(je to sice davno ale tolko problemov...3 druhy ovladacov slobodne,neslobodne,fglrx...) zazil som peklo a no more. Intel budis aspon funguju ale ak by som si zhanal treti notebook (jeden mam ATi, druhy intel) siel by som jedine po nvidia. Mne neslobodne ovladace pre nvidiu vzdy pripadali lepsie (po kupe karty do pc nvidia 8800gts) uz nemam zaujem skusat co dokazu dnesne karty od intelu alebo ati v linuxe.

AMDfanatik

« Odpověď #14 kdy: 08. 11. 2013, 10:23:17 »
Zdravim,

nazor z opacneho pola:
- imho problem s ovladacmi je ten, ze o tie nizzsie verzie kariet - neherne (vsetko pod HD x750) a cca od genercie 6xxx nizzsie sa AMD skoro absolutne nestara... preto je tolko (opravneneho) nariekania na ovladace... Tie silnejsie karty idu relativne dobre... Naviac do buducna AMD prijalo nejakych zamestnancov/zamestnanca z vyvojarov open source ovladacov, takze to hadam bude lepsie (aj s ohladom na prichod steamu)

Co sa tyka otazky: ak nepotrebujete vykon na hry, nieje co riesit - intel (davam do pozornosti, ze som AMDfanatik :D)... do 7570M by som nesiel, jednak kvoli spomenutej "podpore" a jednak nema karta ziadnu vyhodu oproti intelu, a vykon nula nula prd vs. nula nula nula prd je bezpredmetny ak ho nevyuzijete...