Díky za reakce.
S yaccem ani lexem jsme nedělali, dneska už se stejně používájí tuším nějaké nástroje od apache, které tyhle dva zmíněné posouvají někam dál (bison + flex ?). Jinak to co bych dělal by byla taková nadmnožina php, tzn. určitě by se to po syntaktické a sémantické stránce chovalo stejně jako PHP, ale mohli by tam být nějaké vychytávky např. pro práci s poli, jak už někdo uváděl a taky zabudování nějakého template enginu alá smarty by nebylo vůbec špatné. Celkově doba vývoje webových aplikací od vzniku php hodně pokročila a php zůstává víceménně pořád stejné, takže by od věci vůbec nebylo promyslet třeba nějakou podporu pro websockety a podobné technologie. Zatím je to všechno takový "sen", musel bych to všechno nějak promyslet, aby to do sebe zapadalo. Jinak ještě k tomu, že by php mělo umřít nebo že lidi přechází na javu či .NET. Úplně bych to netvrdil, tyhle technologie rozhodně mají svoje místo, ale java ee cílý hlavně na opravdu true enterpreise projekty a ne nějaké eshopy atd., i když to v tom dělat lze. .NET určitě taky pěkný, kdysi jsem ho zkoušel a líbilo se mi to, ale jakož to čím dál tím větší MS hater si myslím, že fakt lidi nezačnou používat windows, aby mohli programovat v .NET. A celkově už by to bylo takový slovíčkaření, php dle mě nevymizí jenom tak. To, že PHP je dobrá volba demonstruje i Facebook, protože paradoxně i když tady jsou všechny ty javy a pythony a ruby, tak ta největší aplikace běží na PHP, byť tam dochází k nějakému překladu do C++.