Napsat znovu interpret PHP?

hurvajs

Re:Napsat znovu interpret PHP?
« Odpověď #15 kdy: 08. 11. 2013, 14:12:52 »
Ja myslim, ze je to ztrata casu - mozna tak pro zabavu. PHP nikdy nenahradis. I kdyz neni nejlepsi, proste je tu neuveritelne dlouho, je v povedomi lidi. A hlavne klienti, kteri maji weby v PHP nebudou prechazet na jakysi interpret. Nehlede na to, ze si myslim, ze i do budoucna je PHP mrtve. Tedy jestli nepredvedou neco lepsiho z OOP. To co je tam ted, je proste paskvil. A i kdyby se Ti to povedlo trochu uchytit, tak dopadnes jako Grudl se svym zmrsenym paskvilnim Nette, kteri pouziva jen par nadsencu. Nehlede na to, ze takovy vyvoj jsou opravdu tisice hodin, musis to stale vylepsovat. Mam hodne zkusenosti, ze lidi zacnou u PHP a nakonec prejdou na .NET / Javu. Verim ze to jei kvuli tomu jak je PHP zprasene, ale i kvuli tomu, jake jsou k dispozici projekty - prasarna PEAR atd.

vyvojar

« Odpověď #16 kdy: 08. 11. 2013, 14:43:20 »
Díky za reakce.
S yaccem ani lexem jsme nedělali, dneska už se stejně používájí tuším nějaké nástroje od apache, které tyhle dva zmíněné posouvají někam dál (bison + flex ?). Jinak to co bych dělal by byla taková nadmnožina php, tzn. určitě by se to po syntaktické a sémantické stránce chovalo stejně jako PHP, ale mohli by tam být nějaké vychytávky např. pro práci s poli, jak už někdo uváděl a taky zabudování nějakého template enginu alá smarty by nebylo vůbec špatné. Celkově doba vývoje webových aplikací od vzniku php hodně pokročila a php zůstává víceménně pořád stejné, takže by od věci vůbec nebylo promyslet třeba nějakou podporu pro websockety a podobné technologie. Zatím je to všechno takový "sen", musel bych to všechno nějak promyslet, aby to do sebe zapadalo. Jinak ještě k tomu, že by php mělo umřít nebo že lidi přechází na javu či .NET. Úplně bych to netvrdil, tyhle technologie rozhodně mají svoje místo, ale java ee cílý hlavně na opravdu true enterpreise projekty a ne nějaké eshopy atd., i když to v tom dělat lze. .NET určitě taky pěkný, kdysi jsem ho zkoušel a líbilo se mi to, ale jakož to čím dál tím větší MS hater si myslím, že fakt lidi nezačnou používat windows, aby mohli programovat v .NET. A celkově už by to bylo takový slovíčkaření, php dle mě nevymizí jenom tak. To, že PHP je dobrá volba demonstruje i Facebook, protože paradoxně i když tady jsou všechny ty javy a pythony a ruby, tak ta největší aplikace běží na PHP, byť tam dochází k nějakému překladu do C++.

eMko

• 456
    • Zobrazit profil
« Odpověď #17 kdy: 08. 11. 2013, 21:00:09 »
To, že PHP je dobrá volba demonstruje i Facebook, protože paradoxně i když tady jsou všechny ty javy a pythony a ruby, tak ta největší aplikace běží na PHP, byť tam dochází k nějakému překladu do C++.

Což znamená přesný opak - pro ně to není dobrá volba, ale evidentně kompilovat to přinese méně nákladů. To, že někdo velký používá něco, neznamená, že je to dobré, zvlášť, když s tím má nemalé problémy.

java ee cílý hlavně na opravdu true enterpreise projekty

Ach ta čeština, Ty jí teda dáváš. Několikrát chyba ve shodě podmětu s přísudkem a teď "cílý"... Každopádně pro vytvoření webshopu v Javě není třeba využívat celou Java EE. Existují frameworky, které dokonce ani nevyužívají Servlety (např. Play!) a tím pádem nepotřebují ani aplikační server.

taky zabudování nějakého template enginu alá smarty

To nepřinese nic dobrého. Dostaneš se na stejnou úroveň, jako mixování php a html kódu - to v současné době je možné. Template system by měl být oddělený, ne zabudovaný v jazyku.

Zatím je to všechno takový "sen"

Tam by to taky IMHO mělo zatím zůstat. Máš příliš megalomanské plány, tohle není možné v rozumném čase v jenom člověku zvládnout, podporovat a ještě vytvořit + udržovat dokumentaci.

vyvojar

« Odpověď #18 kdy: 08. 11. 2013, 22:05:55 »
Mno sice jsem maturoval z češtiny za 1, ale je pravda, že od té doby, co jsem přestal pravidelně psát česky, jsem trochu ztratil takovou tu automatickou bezchybovost. Za chyby se omlouvám, pramení z nepozornosti než z neznalosti.

Každopádně k tomu PHP a že překladač do C++ znamená, že jim to nevyhovuje... Ono by jim na 99,9% u tak rozsáhlé aplikace nevyhovoval asi žádný interpretovaný jazyk. Navíc času na to přejít na jinou platformu měli určitě víc než dost, facebook nebyl hned obrovská aplikace a bylo tam jistě spoustu chytrých lidí, kterým by došlo, že php nebude to pravé ořechové ještě předtím, než bylo pozdě to celé přepisovat. Takžde podle mě jim to PHP opravdu vyhovuje.

« Odpověď #19 kdy: 09. 11. 2013, 00:02:23 »
S yaccem ani lexem jsme nedělali, dneska už se stejně používájí tuším nějaké nástroje od apache, které tyhle dva zmíněné posouvají někam dál (bison + flex ?).

Jak Vás tak poslouchám, tak byste místo megalomanských plánů měl raději začít tím, že se trochu ponoříte do problematiky.

« Odpověď #20 kdy: 09. 11. 2013, 09:25:49 »
Místo snu o resuscitaci slepého střeva by imho bylo rozumější pomoct nějakému dobře zacílenému modernímu projektu.

Pokud ti jde o weby, koukni na https://github.com/elixir-lang/dynamo - to je imho velmi slušně vymyšlený projekt a pokud se chceš vrtat v překladačích, tak tam taky můžeš (Elixir má překladač, který vytváří AST kompatibilní s Erlangem, dál už překládá klasický Erlang překladač).