Aktualizace grub2 po změně disků

Aktualizace grub2 po změně disků
« kdy: 12. 10. 2013, 19:10:32 »
Menil som particie diskov - preformatoval disk, vytvoril nove...zmenili sa uuid.
Cim nemozem nastartovat system. Skusal som upravit grub.cfg nepomaha.
Nasiel som tento navod na grup-update:
http://askubuntu.com/questions/145241/how-do-i-run-update-grub-from-a-livecd

len v linuxmint live mi to nefunguje - sudo chroot /mnt- permission denied...

Je nejaky jednoduchsi sposob ako to vyriesit? Ake live distro mate overene?
« Poslední změna: 13. 10. 2013, 22:55:37 od Petr Krčmář »

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
Re:Menil som particie aj uuid diskov ako updatnut grub2 config?
« Odpověď #1 kdy: 12. 10. 2013, 20:17:28 »
sudo -s nebo sudo bash vam jde? Pokud ano, jste root a muzete dal pracovat bez sudo. Pokud ne, studujte, proc vam v Mint Live nejde sudo. Treba by bylo lepsi zkusit su, mozna sudo v Mintu neni nebo nejde pouzit. Ten navod je z Ubuntu, kde se pres sudo dela uplne vsechno. Jina distra pouzivaji spis su.

« Odpověď #2 kdy: 12. 10. 2013, 21:35:50 »
defaultne root nie je, urobil somsi aj heslo cez passwd root...sudo funguje na vsetko len nie na chroot...su tiez nefunguje...

« Odpověď #3 kdy: 12. 10. 2013, 22:04:47 »
Takze to robi aj v xubuntu...
mam disk /dev/sda1 a mountol som ho do /mnt v live xubuntu...nemoze to nejako kolidovat s live systemom?

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #4 kdy: 12. 10. 2013, 22:39:10 »
Toz jestli to montujete do /mnt a ne do /mnt/neco, tak to by asi byl problem.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #5 kdy: 12. 10. 2013, 23:03:07 »
Už jsem v nějaké distribuci zažil, že jsem na některé akce musel použít bláznivé sudo su Bez této kombinace některé věci prostě nešli nastavit.

Pali

« Odpověď #6 kdy: 12. 10. 2013, 23:14:51 »
Už jsem v nějaké distribuci zažil, že jsem na některé akce musel použít bláznivé sudo su Bez této kombinace některé věci prostě nešli nastavit.

Niektore distribucie maju nastavne blaznive hodnoty v sudoers.d (ubuntu a pod.) kde sa premenne $HOME ci $USER posunu dalej. A pekne z toho vznikne shell s uid 0 a USER nastavenym na daco ine a $HOME smerujuci na predchadzajuceho uzivatela....

Namiesto sudo su by mohlo pomoct sudo -i co simuluje login (takze tie premenne sa vymazu). Odkedy som videl co robi ubuntu so sudo, uz sa asi nedvazim spustit nejaku aplikaciu co si uklada data v sudo bash ci sudo -i lebo to moze rozhadzat home normalneho uzivatela (prepise vlasnika suborov na roota)

To uz aby clovek pred pouzitim sudo cital defaulne nastavenie sudoers a zdrojaky ako ho distribucie opatchovali aby sa "pracovalo lahsie".

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #7 kdy: 13. 10. 2013, 00:41:06 »

Niektore distribucie maju nastavne blaznive hodnoty v sudoers.d (ubuntu a pod.) kde sa premenne $HOME ci $USER posunu dalej. A pekne z toho vznikne shell s uid 0 a USER nastavenym na daco ine a $HOME smerujuci na predchadzajuceho uzivatela....

Namiesto sudo su by mohlo pomoct sudo -i co simuluje login (takze tie premenne sa vymazu). Odkedy som videl co robi ubuntu so sudo, uz sa asi nedvazim spustit nejaku aplikaciu co si uklada data v sudo bash ci sudo -i lebo to moze rozhadzat home normalneho uzivatela (prepise vlasnika suborov na roota)

To uz aby clovek pred pouzitim sudo cital defaulne nastavenie sudoers a zdrojaky ako ho distribucie opatchovali aby sa "pracovalo lahsie".

Bohužel je to tak jak píšeš, naštěstí takových vylepšeních distribucí moc není, a já se jim snažím vyhýbat. Nicméně asi jsem někomu něco nastavoval, že jsem na to narazil. Podle mne je to dosti nešťastné až nebezpečné, ale nechť si každý používá, co chce.

« Odpověď #8 kdy: 13. 10. 2013, 09:16:33 »
Napisem tu cely postup co som robil, uz sa s tym den zapodievam a vobec sa nedari.

Zobral som disk a pripojil ho do pc cez sata kabel, na tomto disku je debian server na jednej particii.
Mountnul som tento disk: sudo mount /dev/sdb1 /media/disk
Cez tento prikaz som skopiroval cely system do priecinka: /media/multimedia:
sudo rsync -aAXv /media/disk /media/multimedia --exclude={/dev/*,/proc/*,/sys/*,/tmp/*,/run/*,/mnt/*,/media/*,/lost+found}

Po skopirovani cez rsync som pripojil potrebny disk:
sudo mount /dev/sdc1 /media/disk2
tym istym rsync prikazom som subory predtym zalohovane nakopiroval na novy disk(kde uz je vytvorena particia):
sudo rsync -aAXv /* /path/to/backup/folder --exclude={/dev/*,/proc/*,/sys/*,/tmp/*,/run/*,/mnt/*,/media/*,/lost+found}
Pozrel som si ake UUID ma nova particia azmenil ju v /etc/fstab.
Odmountoval som particiu kde som nanovo nakopiroval subory a pripojil som ju do mnt:
sudo mount /dev/sdc1 /mnt
sudo grub-install --root-directory=/mnt/ /dev/sda
nainstalovanie grubu prebehlo bez problemov.
Potom som spustil grub-update, naslo na danom disku debian.
Restartoval som system a snazil sa nabootovat z daneho noveho disku, grub prihlasenie ukazalo, akurat napisalo, ze nepozna dane UUID a nevie kde je kernel.
Kde moze byt chyba?
sudo chroot nefungoval: permission denied.
Mozno som nespravne mountoval niektore particie ako root, alebo zly rsync prikaz....
Co robim zle?