Oprava USB disku se špatnou kapacitou

h7

Re:Oprava USB disku se špatnou kapacitou
« Odpověď #15 kdy: 24. 12. 2014, 22:21:39 »
Spíš bych tu flashku otevřel skalpelem a pod mikroskopem vyměnil ten vadný tranzistor v tom čipu ;)

git

« Odpověď #16 kdy: 24. 12. 2014, 23:53:20 »
  • pomocou lsusb zisti vendor kod a vyrobcu flashky.

• stiahni od daneho vyrobcu program na resetovanie firmware

(ano je to pravda aj flashky maju dnes uz firmware)

Bla

« Odpověď #17 kdy: 25. 12. 2014, 00:53:10 »
To všechno už jsem udělal.
Problém je, že to jsou nějaké reklamní flashky.
Uvnitř je paměť Dynet (co to k čertu je?) a podobně pochybný řadič T18E/D1U418.
Žádný tool na to nezabírá, zkousil jsem jich tak stovku.

NA

« Odpověď #18 kdy: 25. 12. 2014, 06:26:01 »
Dynet je firma. Jestli reklamní, tak mohou mít jen jeden zápis a po smazání starých dat jen nějakou vyrovnávací paměť. Ale nevím.

Peter

« Odpověď #19 kdy: 25. 12. 2014, 11:38:57 »
Skús sa opýtať dodávateľa, ak ešte komunikuje. Je dosť možné, že si zakúpil e-waste z fabriky kde pamäte mali použiteľný len jeden blok.

http://forum.root.cz/index.php?topic=10146.0

« Odpověď #20 kdy: 25. 12. 2014, 12:18:37 »
Zkus se vysrat na opravu a koupit nové flash. Nikdy v Linuxu nezkoušej rm -Rf / ani jako obyčejný uživatel a už vůbec ne jako root neb ti to může (ale nemusí) zmazat celý disk(y).

MKzB

« Odpověď #21 kdy: 25. 12. 2014, 13:30:14 »
http://rayer.g6.cz/elektro/psu4pc.htm#USB_FLASH
Tady jeden borec opravoval reklamní 4 GB flash, která se ukázala jako fake. Po opravě bez problémů využil reálných 2GB.

MKzB

• 102
    • Zobrazit profil
« Odpověď #22 kdy: 12. 01. 2016, 19:45:01 »
Tak se mi dostala do ruk fejková flashka - reklamní předmět. Původně 3,7 GB, reálných 493 MB.
Vyzkoušel jsem všechno možné (Flashboot.ru nic neznal), nakonec jsem na to šel od lesa:
H2test mi zjistil, že 493,1 MB je dobrých, tak jsem smazal původní partition a udělal malou partition od začátku disku o velikosti reálné kapacity, radši o trochu menší.
A ona ta malá partyšna funguje, zatím bez problémů.
Je to sice jenom půlgigová mrcha, kterou by patřilo vyhodit, ale šlo mi o vyzkoušení.

P_V

• 227
    • Zobrazit profil
« Odpověď #23 kdy: 12. 01. 2016, 20:02:06 »
Bacha aby neobsahovala nějaké BadUSB exploity.

Ondra Benes

« Odpověď #24 kdy: 18. 04. 2016, 12:53:06 »
Cau,

uz to tu zaznelo. fdisk -l by ti mel rict kapacitu disku.

Pokud na tom USB klici nemas nic, co bys postradal, muzes ho zkusit vynulovat.

Budes k tomu potrebovat nejaky Linux.

1. zjisti si, jak se po pripojeni do pocitace ten USB disk hlasi.

a. tail -f /var/log/messages (RHEL-based systemy, jako je CentOS, Fedora atd.), popr. ekvivalentn i systemove logy na Linuxu Tveho vyberu
b. zasun USB klic
c. sleduj vystup na teminalu, zahlasi se to jako sdX. sdb, sdc.... zalezi, kolik mas v pocitaci pripojenych disku

(po pripojeni USB do pocitace je identifikaci mozne videt i prikazem dmesg, popr. ve /va/log/dmesg)

2. vynuluj USB. To znamena, ze cely klic bude prepsany nulama. Ano, destruktivni operace (mozna by slo nejak udelat data recovery, ale budu predpokladat, ze tam nemas nic, co by sis chtel nechat)

dd if=/dev/zero of=/dev/sdX bs=1M

kde sdX je ten disk, ktery jsi detekoval bodem 1. Chvilku to pobezi, pak to zahlasi, ze no space available (neco takoveho, protoze to dosahlo konce disku).

3. V tehle chvili mas uplne prazdny USB disk. Podivej se, jestli se zmenila kapacita disku / kapacita je takova, kterou ocekavas.

fdisk -l /dev/sdX

Pokud ano, pak si na nem muzes udelat partition (fdisk, man fdisk) a pak vytvorit filesystem (pro pouziti na Windows budes asi chtit pouzit mkfs.vfat)

JardaP .

• 11 064
    • Zobrazit profil
« Odpověď #25 kdy: 18. 04. 2016, 16:19:55 »
Nejak se tu posledni dobou casto vykopavaji mumie. Bych si dal bacha, mumie byvaji mstive, jak lze zjistit z rady filmu. Aby z toho nahodou nekdo nemel zle sny o pul druheho roku starych flashdiscich.