Záloha mountnutého NAS na lokální disk (CentOS)

Jimm

Záloha mountnutého NAS na lokální disk (CentOS)
« kdy: 21. 09. 2013, 16:25:37 »
Ahoj,

chtěl bych se jen poradit, mám domácí Centos 6, který má své disky + je k němu mountovaný NAS. Na NAS mám úložiště fotek které pomocí Samby, FTP a podobných sdílím uživatelům. Jde mi jen o to jakým způsobem byste řešili zálohu tohoto NAS na lokální disk. S nástroji umím, jde mi jen o vymyšlení přístupu. Jestli pomocí rsync či například tarovat rovnou na lokální disk..

Děkuji. :)

Pavel 'TIGER' Růžička

Re:Záloha mountnutého NAS na lokální disk (CentOS)
« Odpověď #1 kdy: 21. 09. 2013, 17:02:28 »
Já osobně bych to řešil rsyncem. S tary je moc práce, protože jednou za čas musíš ověřit i jejich integritu, no a když se jeden poškodí. Kdepak, zrcadlo je zrcadlo.

Jimm

« Odpověď #2 kdy: 21. 09. 2013, 18:30:03 »
Tak díky, rsyncuju. :) Má prosím někdo představu jak se zachová rsnyc v případě že by byl zdrojový adresář poškozený? Aby mi ve výsledku při poškození nenasyncoval veškerý bordel po všech zdravých discích. :) Nebo jestli tohle řešit incrementem?

pavele

« Odpověď #3 kdy: 21. 09. 2013, 21:28:24 »
rdiff-backup  a na prohlížení rdiff-backup-fs (archfs) nebo rsnapshot.

Pavel 'TIGER' Růžička

« Odpověď #4 kdy: 21. 09. 2013, 22:25:50 »
Musíš mít vhodně zvolenou politiku, to znamená zrcadlit v časovém období první zrcadlo na druhé a v jiné období druhé na třetí když budeš používat jen to první zrcadlo jak na dvojku, tak na trojku, může se stát to co popisuješ. Třeba každý den zálohovat jedničku na dvojku a týdně dvojku na trojku, s tím, že když se nějaký den poškodí jednička, máš pořád maximálně týden nepoškozenou trojku ... nechat si mailem posílat smart, při náznaku chyby vyměnit disk za nový a je to téměř nezničitelné. Prostě si to navrhnout tak, aby Ti to vyhovovalo a zároveň si eliminoval škody. Můj příklad byl jen ukázkový, neříkám, že je ideální.

Tak díky, rsyncuju. :) Má prosím někdo představu jak se zachová rsnyc v případě že by byl zdrojový adresář poškozený? Aby mi ve výsledku při poškození nenasyncoval veškerý bordel po všech zdravých discích. :) Nebo jestli tohle řešit incrementem?

anonym

« Odpověď #5 kdy: 09. 10. 2013, 01:48:27 »
rdiff-backup  a na prohlížení rdiff-backup-fs (archfs) nebo rsnapshot.

nebo rsync podporeny o snapshoty na urovni FS, vysledek je +- stejny