Omlouvám se za možná blbej dotaz, ale fakt je zálohování MySQL takovej problém? Věta "Mysql zalohovat za chodu nelze, nedostanes konzistentni zalohu." mě dost překvapila. To jako fakt?
V MySQL jsou příkazy nebo programy na backup, které fungují.
MySQL databáze (vlastně dokonce tabulka) jede buď na engine MyISAm nebo InnoDB. MyISAm není transakční, takže když se dělá backup, tak je potřeba zamknout celou databázi, provést backup, odemknout celou databázi (věřím, že příkaz backup to takhle udělá), a pak je backup databáze konzistentní. Ale ten backup trvá strašně dlouho, a databáze je uzamčená pro zápis, a to je často nepřijatelné. Proto je lepší zamknout, zkopírovat soubory, odemknout - rychlejší, ale pořád na nějaký čas zamčené, takže je ještě lepší rozjet replikaci a zálohovat slave - tam nevadí, že se na čas zamkne.
InnoDB je transakční, takže by problém s uzamčením neměl nastat, nemám to vyzkoušené, takže nevím, jak je to pak s výkonem.
Myslím (ale nemám to změřené), že backup a restore celých db. souborů je řádově rychlejší než backup příkazem backup.
Všechny tyhle metody jsou popsané v dokumentaci nebo na webu, ale pro začátečníka je asi složité důkladně si to důkladně pročíst vybrat si.
Zajímalo by mě: Jaký má u MS SQL serveru ten backup vliv na výkon? Čili, když mi běží backup, dá se server rozumně používat?